Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Υπουργικό τα "κλειστά" επαγγέλματα
  • [02] "Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους"
  • [03] Siemens: Διεργασίες για το πόρισμα
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [05] Έκτακτη εισφορά
  • [06] Διάλογος για την Παιδεία
  • [07] Τα παιδιά πάνε...έκθεση ο»Ώ

  • [01] Στο Υπουργικό τα "κλειστά" επαγγέλματα

    Το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων συζητηείται στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιείται, αυτή την ώρα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Εισηγητής θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Πανελλαδική δημοσκόπηση για τα "κλειστά" επαγγέλματα παρήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να γνωρίζει την άποψη της κοινής γνώμης. Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι "προχωράμε στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, πέρα από το πολιτικό κόστος" αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, η πανελλαδική αυτή έρευνα, θα γίνει με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1.000 άτομα, 18 ετών και άνω, με απλή τυχαία δειγματοληψία από αρχείο τηλεφώνων του ΟΤΕ. Το δείγμα θα είναι αναλογικό της κατανομής του πληθυσμού έρευνας, ως προς περιφέρεια, φύλο και ηλικία.

    Η δημοσκόπηση ανατέθηκε στην εταιρία Metron Analysis, και το κόστος ανέρχεται σε 8.000 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η εταιρία πρέπει να έχει ολοκληρώσει την έρευνα και να έχει αποστείλει τα αποτελέσματα στο υπουργείο Οικονομικών, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την έναρξη των συνεντεύξεων.

    Στην απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου ορίζεται, επίσης, ότι ευθύνες της εταιρίας είναι, ο σχεδιασμός του ερωτηματολογίου, η δειγματοληψία, η διεξαγωγή των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, η επεξεργασία και ο λογικός έλεγχος των ερευνητικών δεδομένων, η ανάλυση των δεδομένων και η παραγωγή της τελικής αναφοράς. Το υπουργείο θα έχει εγκρίνει εκ των προτέρων το ερωτηματολόγιο. Η δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Οικονομικών.

    Επιπλέον στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης θα ενημερώσει για το σχέδιο νόμου που αφορά στην αναμόρφωση των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, ενώ θα παρουσιαστεί πιλοτικό πρόγραμμα για 800 ολοήμερα σχολεία, από την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους"

    "Δεν υπάρχει καμία συζήτηση στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους", δήλωσε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, απαντώντας σε ερωτήματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ σχετικά με προδημοσίευση του Γερμανικού περιοδικού "Die Zeit" που φέρει το Βερολίνο να εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο αφορά στην επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα μέσω κονδυλίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης.

    Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου των Οικονομικών επίσης διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες του περιοδικού "Die Zeit" επισημαίνοντας σε δήλωσή του, ότι "η Γερμανία δεν επεξεργάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", μετέδωσε το Ρόιτερ.

    Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να εισέλθει σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία, εξέφρασε ο Νομπελίστας καθηγητής και οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Siemens: Διεργασίες για το πόρισμα

    Συνεδριάζει από το μεσημέρι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, σε μία προσπάθεια να υπάρξει κοινός τόπος στα πραγματικά περιστατικά που συνιστούν το ομώνυμο σκάνδαλο.

    Το γεγονός ότι μόλις στις 3 μετά το μεσημέρι άρχισαν να καταφθάνουν στην αίθουσα όπου συνεδριάζει η επιτροπή τα επιμέρους συμπληρωμένα κεφάλαια των πραγματικών περιστατικών, προοιωνίζεται ότι η συνεδρίαση θα "πάει" μέχρι αργά το βράδυ για να καταστεί - αν καταστεί- δυνατό να γίνει η κατά κεφάλαιο αξιολόγησή τους, προκειμένου να προτείνουν τα κόμματα ονόματα στα οποία θα αποδοθούν πολιτικές ευθύνες και για τα οποία θα ζητηθεί περαιτέρω έρευνα, μέσω προκαταρκτικής επιτροπής.

    Το ΠΑΣΟΚ καταλήγει στην αναγραφή των ονομάτων, αλλά και των αδικημάτων για τα οποία θα ζητηθεί προκαταρκτική επιτροπή, η δε ΝΔ συμφωνεί ότι "δεν μπαίνουν περιορισμοί προσωποληψίας, κομματικής ιδιοτελείας και συμψηφισμών για την εξεύρεση της αλήθειας", και εκείνη θα δώσει προτεινόμενα για περαιτέρω έρευνα ονοματα.

    Το μάλλον βέβαιο είναι ότι μέχρι στιγμής τα τρία μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, για διάφορους λόγους το καθένα, καταψηφίζουν τα πραγματικά περιστατικά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Φαρμακοποιοί

    Διαδοχικές 24ωρες απεργίες την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιούν οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, μετά την απόφαση που πήρε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

    Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν επίσης 24ωρες απεργίες τις ίδιες ημέρες, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου θα συνεδριάσουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, εκτός από τα διημερεύονται και εφημερεύοντα φαρμακεία θα λειτουργούν και φαρμακεία ασφαλείας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου.

    Δικηγόροι

    Με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι δικηγόροι όλης της Ελλάδος, εκτός των Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους, κατέρχονται σε τριήμερη αποχή, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή.

    Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα αποφασίσει την Τετάρτη, για το αν θα κατέλθουν σε απεργία ή όχι οι δικηγόροι της πρωτεύουσας.

    Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ

    Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ πραγματοποίησαν σήμερα στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 15.30 το μεσημέρι και θα την επαναλάβουν αύριο τις ίδιες ώρες.

    Ακυρώνονται δρομολόγια του ΟΣΕ

    Δεκάδες δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένων και του διεθνούς δικτύου, του ΟΣΕ ματαιώνονται το προσεχές διήμερο, καθώς οι συρμοί του Οργανισμού θα μείνουν ακινητοποιημένοι, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης για τις 19 & 20 Ιανουαρίου.

    Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία αύριο και μεθαύριο, ημέρες της απεργίας, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα απολύτως δρομολόγιο των τρένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού, καθώς και των λεωφορείων που καλύπτουν την απόσταση Πάτρα-Κιάτο. Επίσης καταργούνται τα διεθνή δρομολόγια 334, 335, 336, 337, 460, 461, στην ελληνική διαδρομή τους, αλλά οι επιβάτες τους θα προωθηθούν στους προορισμούς τους με λεωφορεία.

    Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

    Το πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση της ΥΠΑ, έκρινε παράνομη την 24ωρη απεργία που είχε εξαγγείλει για σήμερα, 19 του μηνός, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ)

    ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 8.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με συμβάσεις στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εξήγγειλε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.

    Στάση εργασίας τις ίδιες ώρες έχει προκηρύξει για αύριο και η ΑΔΕΔΥ, ενώ την ίδια μέρα στις 9 το πρωί οι συμβασιούχοι θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στον Άρειο Πάγο, όπου στη διευρυμένη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συζητείται η υπόθεση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Εκτός από τη στάση εργασίας της Πέμπτης, η Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε νέο κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινούν με συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας για την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 και κορυφώνονται με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011.

    Η ΑΔΕΔΥ καλεί, επίσης, τους εργαζομένους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια, εναντίον των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Έκτακτη εισφορά

    Το ποσό των 1.219.145.731 ευρώ θα εισπράξει από 16.922 επιχειρήσεις, ως έκτακτη εισφορά για το 2010, το υπουργείο Οικονομικών και η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου. Την έκτακτη εισφορά, με βάση τον σχετικό νόμο (άρθρο 5 ν. 3845/2010), θα καταβάλλουν τα νομικά πρόσωπα με συνολικό καθαρό εισόδημα ή καθαρά κέρδη (κατά την παράγραφο 1 του προαναφερόμενου άρθρου) άνω των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου, για το οικονομικό έτος 2010 στο κριτήριο αυτό ενέπιπταν 20.010 εταιρίες. Έκτακτη εισφορά (συνολικού ύψους 1.219.145.731 ευρώ) προέκυψε για τις 16.922 εταιρίες. Αντίθετα, δεν προέκυψε εισφορά για τις υπόλοιπες 3.088 εταιρίες, επειδή το διπλάσιο του μέσου όρου των συνολικών καθαρών εισοδημάτων ή των καθαρών κερδών των δύο προηγούμενων οικονομικών ετών (2008 και 2009) υπολείπονταν των 100.000 ευρώ.

    Με βάση τον νόμο, η έκτακτη εισφορά καταβάλλεται σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη έως την 31η Ιανουαρίου 2011 και καθεμία από τις επόμενες έως την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του κάθε μήνα, αντίστοιχα. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Εάν η καταβολή του συνόλου της έκτακτης εισφοράς γίνει μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, χορηγείται έκπτωση 2%- με εξαίρεση την περίπτωση που το σύνολο της έκτακτης εισφοράς πρέπει να καταβληθεί σε μία μόνο δόση. Η καταβολή της έκτακτης εισφοράς γίνεται μόνο στις Εφορίες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Διάλογος για την Παιδεία

    Την έναρξη του διαλόγου για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, κήρυξε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

    Η υπουργός έδωσε το στίγμα της εκπαίδευσης στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Παιδεία ή θα γίνει μια εθνική αποστολή στην οποία θα συμμετέχουμε όλοι, χωρίς δογματισμούς, ή θα αποτύχει. Μάλιστα τόνισε ότι έχουμε όλοι τεράστιο εθνικό χρέος για την Παιδεία.

    Στην πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ, ήταν παρόντες εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των κομμάτων.

    Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Έφη Καλαμαρα, "αρνείται να μετατραπεί σε ακροατήριο κυβερνητικού μονόλογου.

    Αποχώρησαν, επίσης, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών λέγοντας ότι θεωρούν προσχηματικό τον διάλογο που γίνεται, αφού έχουν δρομολογηθεί αποφάσεις για τα μεγαλύτερα ζητήματα.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών ΑΕΙ), Νίκος Σταυρακάκης, δήλωσε ότι η Ομοσπονδία θα συμμετάσχει στον διάλογο, ωστόσο επανέλαβε την άποψη, η οποία επικυρώθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο των καθηγητών Πανεπιστημίου, ότι το κείμενο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να αποτελεί βάση διαλόγου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθηγητών ΤΕΙ, που απορρίπτει το κείμενο ενώ ζήτησε ήδη ενιαίο πλαίσιο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Τα παιδιά πάνε...έκθεση

    Η διάδοση της φιλαναγνωσίας τόσο στα παιδιά όσο και στους έφηβους μέσα από την ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών είναι ο στόχος των οργανωτών της έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού βιβλίου που θεωρείται πλέον θεσμός για τη χώρα μας και ξεκινά την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στο Μαρούσι.

    Στη διάρκεια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν 200 εκδηλώσεις-πέρυσι ήταν 130- για παιδιά και εφήβους αλλά και για γονείς και εκπαιδευτικούς , κυρίως παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, ημερίδες, σεμινάρια, λογοτεχνικά εργαστήρια, μουσικά, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα κ.λ.π με τη συμμετοχή συγγραφέων, εικονογράφων, πανεπιστημιακών και καλλιτεχνών.

    Για πρώτη φορά , φέτος τα Μουσεία πάνε...στην έκθεση. Ειδικότερα, θα υπάρχουν δύο εργαστήρια για τα παιδιά με θέμα τη γνωριμία με την καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων αλλά και τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια, τα οποία επιμελείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και δύο εργαστήρια για εφήβους, δημιουργικής γραφής και βιωματικής συζήτησης των θεμάτων που αφορούν στην εφηβεία μέσα από τους κώδικες του θεάτρου.

    Τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Έκθεση, θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις με γενικό τίτλο "Παραμυθο-δρώμενα", σε 12 βιβλιοπωλεία της Αθήνας και του Πειραιά, τα Σάββατα 22 και 29 Ιανουαρίου. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα Athens Every Week του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και συμμετέχουν τα βιβλιοπωλεία: Μεταίχμιο, Ιανός, Ελευθερουδάκης, Φλωράς, Public, Τετράγωνο, Περδίκης.

    Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επιχορήγησε την Έκθεση με 100.000 ευρώ(ποσό που παραμένει στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά).

    Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

    Οι πύλες της έκθεσης θα κλείσουν στις 31 Ιανουαρίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 January 2011 - 15:30:19 UTC