Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιοδοξία για τα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία
  • [02] «Όσο καπνίσατε, καπνίσατε»
  • [03] Διαμαρτυρία της Greenpeace για το λιγνίτη Video
  • [04] ΟΗΕ: Ενεργειακή επανάσταση
  • [05] Στο 25% η αδήλωτη εργασία
  • [06] Videogames... στο Γκάζι ο»Ώ

  • [01] Αισιοδοξία για τα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία

    Συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον συμφωνία για το μόνιμο μηχανισμό οικονομικής αρωγής σε περιόδους κρίσεων εμφανίστηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη πιστής εφαρμογής από την Ελλάδα του προγράμματος εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, καθώς και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαν χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι αφορούσε τα στοιχεία του συνολικού πακέτου που πρέπει να συμφωνηθεί και το οποίο, όπως ανέφερε, θα εξασφαλίζει όχι μόνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και τη δυνατότητα προληπτικής παρέμβασης σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. «Η συζήτηση προχωρά, ώστε να υπάρξει απόφαση σε ένα από τα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια», ανέφερε ο υπουργός, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι θα παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις που θα θωρακίσουν την ευρωζώνη.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, ο υπουργός οικονομίας τόνισε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράστηκαν θετικά για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης στη χώρα, αναγνωρίζοντας ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 6% που επιτεύχθηκε το 2010 ήταν το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά μεγάλης προσπάθειας. Ο Γ. Παπαπακωνσταντίνου ανέφερε ότι εφεξής το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου άσκησης της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, ειδικότερα δε, για την περίοδο 2012-2014. Η κυβέρνηση επιθυμεί να συμβάλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου καθώς και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, ανέφερε ο υπουργός οικονομίας.

    Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι από τη χθεσινή συζήτηση στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, συνολικού ύψους 110 δις. ευρώ προς την Ελλάδα, ώστε η εξόφληση να γίνει σε περισσότερα χρόνια, από ότι προέβλεπε η αρχική απόφαση. Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι το ζήτημα της επιμήκυνσης είναι τμήμα του συνολικού πακέτου που θα συμφωνηθεί για το Μηχανισμό στήριξης.

    Ερωτηθείς, αν αναμένει μείωση των επιτοκίων δανεισμού που συμφώνησε τον προηγούμενο χρόνο η Ελλάδα με τους δανειστές της, ο Γ. Παπακωνσταντίου απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις, σημειώνοντας ότι και αυτό το ζήτημα αυτό αποτελεί τμήμα του συνολικού πακέτου.

    Εξάλλου, ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην ανάγκη χάραξης μιας στρατηγικής για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, επί της αρχής της οποίας φάνηκαν να συμφωνούν όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ. Ο υπουργός σημείωσε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη έχει στοιχεία που αφορούν στην εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και σε αλλαγές που δημιουργούν ευκαιρίες για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτές είναι και οι αλλαγές που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση παράλληλα με την εμβάθυνση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στο πλαίσιο το μνημονίου, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίου.

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος, σημειώνοντας ότι παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό, τα ελληνικά σπρεντ δεν ανέβηκαν και παρέμειναν στα επίπεδα του Νοεμβρίου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά στην επιμήκυνση που θα βοηθήσει τις αγορές να αντιληφθούν ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι βιώσιμα.

    Ως προς το ζήτημα του ευρωομολόγου ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι και αυτό περιλαμβάνεται στο συνολικό πακέτο που είναι υπό διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι όσον αφορά στη διάσταση του ευρωομολόγου που αφορά τη διαχείριση του χρέους των χωρών της ευρωζώνης, οι προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολλές. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι υπάρχει και η αναπτυξιακή διάσταση του ευρωομολόγου.

    Τέλος, ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζει τα επικείμενα τεστ αντοχής (stress tests) που θα πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σίγουρος ότι οι ελληνικές τράπεζες, μετά τις κινήσεις εξωστρέφειας που έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα θα ανταπεξέλθουν τα τεστ με επιτυχία.

    Δηλώσεις Γιούνκερ

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, αναφερόμενος στο ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης των δανείων προς την Ελλάδα, αφού υπενθύμισε ότι επί της αρχής έχει ήδη υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ανέφερε ότι η τελική ρύθμιση του θέματος θα έχει τη μορφή «πακέτου», δηλαδή θα συμπεριληφθεί στις συνολικότερες αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup ως προς τον τρόπο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού, για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

    Αυστηρά ''τεστ'' στις τράπεζες

    Στο μεταξύ, "στόχους ρευστότητας" θα συμπεριλαμβάνουν οι νέες -σκληρότερες- δοκιμασίες αντοχών στις οποίες θα υποβληθούν 91 τράπεζες στην E.E., περί τα τέλη Μαίου, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Ecofin), σύμφωνα με πηγές πλησίον της προεδρίας της Ε.Ε.

    Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου

    «Η κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη άποψη, μια συγκεκριμένη θέση. Δεν τίθεται φυσικά θέμα επιμήκυνσης αποπληρωμής του συνολικού χρέους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει σχετική θέση που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη.

    Ο κ. Πεταλωτής τόνισε πως «είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα» και πρόσθεσε: «Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει κατ'αρχήν μια απόφαση που αφορά στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση δεν συζητά τίποτε παραπέρα».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] «Όσο καπνίσατε, καπνίσατε»

    Τέρμα τα ψέματα. Όσο κάπνισαν τους τελευταίους μήνες σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ, κάπνισαν. Ο αντικαπνιστικός νόμος, που προβλέπει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους χωρίς καμία εξαίρεση, θα εφαρμοστεί ως έχει, χωρίς τροποποιήσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο υπουργός, πήγε χθες στη Διϋπουργική Επιτροπή, παρουσία του πρωθυπουργού, με δύο εισηγήσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο. Η μία προέβλεπε παρεμβάσεις, αλλά και ορισμένες εξαιρέσεις, κυρίως για τα καταστήματα, που σερβίρουν αλκοόλ, και η δεύτερη να ενταχθούν οι έλεγχοι και ο νόμος να εφαρμοστεί ως έχει ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών.

    "Μετά από συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από πολλούς συναρμόδιους υπουργούς, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη. Ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί", υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος και σημείωσε ότι η επιτήρηση του νόμου θα γίνεται κεντρικά από το Υπουργείο Υγείας και θα υπάρχουν αναφορές για το ποιός ελέγχει και για το ποιος δεν ελέγχει για το ποιος εφαρμόζει και για το ποιός δεν εφαρμόζει.

    Όπως έγινε γνωστό, παράλληλα θα ενταθεί και η καμπάνια ενημέρωσης, που έχει να κάνει με την διακοπή του καπνίσματος σε σχολεία, νοσοκομεία, μαιευτήρια και το στρατό.

    Επίσης, με προσθήκη που έγινε στο νόμο θα καταγράφονται πρόστιμα που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε όσους οδηγούν και καπνίζουν έχοντας παιδιά κάτω των 12 ετών στο αυτοκίνητο.

    Ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δημοσίδης μίλησε για απροθυμία των ελεγκτικών μηχανισμών να επιβάλουν πρόστιμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνο σε δύο μήνες εκτιμάται ότι υπήρξαν 343 χιλιάδες καταγγελίες, από τις οποίες μόνο σε 3 χιλιάδες καταγράφηκαν πρόστιμα.

    "Η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να συνεχίζει να γελοιοποιείται", τόνισε ο κ. Λοβέρδος και ανάφερε ότι πολλές φορές ακόμη και οι δήμαρχοι ήταν απρόθυμοι να εφαρμόσουν το νόμο όταν οι πάντες διεθνώς ομοφωνούν ότι το κάπνισμα αποτελεί την πλήρη αιτία καρκινογένεσης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Διαμαρτυρία της Greenpeace για το λιγνίτη Video

    Με σύνθημα «Απελευθερώστε την Ελλάδα από το λιγνίτη», μέλη της Greenpeace πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία και παρέδωσαν ένα τόνο άνθρακα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, πάγιο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χώρα μας θα πρέπει να επιτευχθεί σύμφωνα με την Greenpeace, μέσω της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της εξοικονόμησης ενέργειας και τις απεξάρτησης της Ελλάδας από την χρήση λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

    Η πρόταση της Ελλάδας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας όσον αφορά τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ θα διαθέσει στη διεθνή αγορά Συμβάσεις Ανταλλαγής Ενέργειας (ΣΑΕ), τέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε διαβούλευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα έχει προτείνει να χορηγηθεί πρόσβαση στο 40% της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] ΟΗΕ: Ενεργειακή επανάσταση

    Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για μια καθαρή ενεργειακή επανάσταση που θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στον παγκόσμιο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων και των 1,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έχουν επί του παρόντος πρόσβαση σε αυτήν.

    Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν δήλωσε σε ομιλία του στην τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ενέργεια στο Μέλλον (Fourth World Future Energy Summit) στο Αμπού Ντάμπι, ότι η παροχή ενέργειας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φτώχειας και τη βελτίωση των Υπηρεσιών Υγείας στο πλαίσιο των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

    Η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% κατά τα επόμενα 20 έτη, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να βασίζονται στα παραδοσιακά καύσιμα βιομάζας για μαγείρεμα, θέρμανση και άλλες βασικές καθημερινές ανάγκες, δήλωσε ο Μπαν.

    Η χρήση των καυσίμων βιομάζας και του άνθρακα σε φτωχές περιοχές του κόσμου έχει οδηγήσει σε μια εσωτερική ρύπανση του αέρα η οποία σκοτώνει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά. Ο απολογισμός των νεκρών είναι διπλάσιος από τον αριθμό των θανάτων που συνδέονται με την ελονοσία παγκοσμίως.

    Τα καύσιμα από βιομάζα και ο άνθρακας είναι παραδοσιακά ενεργειακά προϊόντα για περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, από τον συνολικό παγκόσμιο πληθυσμό των 6,8 δισ. ευρώ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Στο 25% η αδήλωτη εργασία

    Περισσότεροι από 500.000 είναι οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στη χώρα μας. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ελέγχων που διενήργησαν τα μικτά κλιμάκια Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α) κατά τη χρονική περίοδο από 1/2/2010 έως 31/12/2010.

    Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ελέγχθηκαν συνολικά 27.538 που αντιστοιχούν στο 3% των συνολικών επιχειρήσεων στη χώρα. Στις επιχειρήσεις που ελέχθηκαν εργάζονταν συνολικά 77.666 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 19.435, δεν βρέθηκαν καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία.

    Παρ' ότι στο σύνολο των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών οι αλλοδαποί εργαζόμενοι είναι λιγότεροι και αντιπροσωπεύουν το 27,29% ή 21.199 εργαζόμενους, σε σχέση με τους ημεδαπούς που αντιπροσωπεύουν το 72,71% ή 56.467 εργαζόμενους στα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας η αναλογία ανατρέπεται.

    Από τους 19.435 που εντοπίστηκαν να εργάζονται ανασφάλιστοι, οι 6.687 ή το 31,54% είναι αλλοδαποί και οι 12.748 ή το 22,58% ημεδαποί. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων εργαζόμενων, εντοπίστηκε στην περιφέρεια Αττικής 26,29% και ακολουθούν η περιφέρεια Μακεδονίας με 36,25%, Θεσσαλίας με 24,66%, η περιφέρεια Ηπείρου με 19,21% και η περιφέρεια Κρήτης με 17,21%.

    Κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενεργήθηκαν επιβλήθηκαν πρόστιμα 9.368.500 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα πρόστιμα που αφορούν αποκλειστικά στην αδήλωτη εργασία και δεν περιλαμβάνονται πρόστιμα που επιβλήθηκαν για άλλες παραβάσεις της Εργατικής νομοθεσίας.

    "Βασική μας επιδίωξη είναι η δημιουργία έσω του νέου νόμου για το ΣΕΠΕ ενός ευέλικτου και ισχυρού μηχανισμού ο οποίος θα μπορεί να συντονίζει τον έλεγχο της αγοράς εργασίας και της ασφάλισης και θα μπορεί να αντιμετωπίσει επιθετικά το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας" τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας κ. Μιχάλης Χάλαρης. Ο κ. Χάλαρης πρόσθεσε ότι "ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα και να δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης στους εργοδότες".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Videogames... στο Γκάζι

    Από την δεκαετία του 60β και τα θρυλικά πρώτα βιντεοπαιχνίδια, ξεκινά το ταξίδι στην έκθεση «Game on 2.0» στην Τεχνόπολη και φτάνει μέχρι το σήμερα και τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα.

    Περίπου 150 παιχνίδια από το παρελθόν και από το μέλλον περιμένουν μικρούς και μεγάλους για να τους ξεναγήσουν στην ιστορία των video games αλλά και να τους ανοίξουν ένα παράθυρο στον νέο ψηφιακό κόσμο. «Η έκθεση είναι ουσιαστικά μία μηχανή του χρόνου απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους αφού ο καθένας μπορεί να βρει τα παιχνίδια που έπαιζε μικρός και να γυρίσει στην παιδική του ηλικία», αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μανώλης Ξανθογεώργης, υπεύθυνος της έκθεσης.

    Το ενδιαφέρον μονοπωλούν τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα, όπως η τεράστια εικονική σφαίρα που δεσπόζει σε μία από τις αίθουσες της έκθεσης. Το «Virtusphere» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το χρήστη στο περιβάλλον του παιχνιδιού και να τον μετατρέπει σε πρωταγωνιστή.

    Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά εκτός από την Τρίτη από τις 14.00 το μεσημέρι μέχρι τις 22.00 το βράδυ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 January 2011 - 15:30:41 UTC