Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αδιέξοδο με τους φαρμακοποιούς
  • [02] Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανταλλαγή ενέργειας της ΔΕΗ
  • [03] ΣΔΟΕ: Υπερτιμολόγηση ιατρικών υλικών
  • [04] Εικοσιτετράωρη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη
  • [05] Βαριές κατηγορίες σε βάρος των πέντε
  • [06] Αναστολή κινητοποιήσεων στο Μετρό
  • [07] Στη Χάγη για το Δίστομο
  • [08] Ξεκινούν οι εκπτώσεις
  • [09] Τσομπάνης με... πτυχίο
  • [10] Συνέχεια στη Σούπερ Λίγκα ο»Ώ

  • [01] Αδιέξοδο με τους φαρμακοποιούς

    Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση εκπροσώπων των φαρμακοποιών με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

    Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους φαρμακοποιούς για την απάντηση που είχε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τέσσερις επιστολές του, με τις οποίες ζητούσε γνωμοδότηση για τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων.

    Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι με βάση τις απαντήσεις της Επιτροπής, τα φαρμακεία θα πρέπει να λειτουργούν Σάββατο αλλά και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης. Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί το πληθυσμιακό κριτήριο για το άνοιγμα νέων φαρμακείων.

    Ο υπουργός εξήγησε στους φαρμακοποιούς ότι θα συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει άλλο γι΄αυτό το θέμα.

    Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι. Οπως είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θόδωρος Αμπατζόγλου, θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για παράβαση της οδηγίας που εξαιρεί τα φαρμακεία από την απελευθέρωση επαγγελμάτων και έκανε λόγο για πλήρη ρήξη με το υπουργείο Υγείας.

    Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κων. Λουράντος ζήτησε από τους φαρμακοποιούς της Αττικής να κλείσουν, ουσιαστικά, τα φαρμακεία, αφού, όπως είπε, θα ανακαλέσει τη λίστα με τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

    Τα φαρμακεία του Πειραιά θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα και τη Τρίτη 17 και 18 Ιανουαρίου, όπως αποφάσισε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος του Πειραιά, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανταλλαγή ενέργειας της ΔΕΗ

    Η παραχώρηση του 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε τρίτους, είτε με ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και τρίτων κοινοτικών εταιρειών, είτε με την ανταλλαγή μονάδων είτε με την πώλησή τους, σε περίπτωση που αποτύχει η διαγωνιστική διαδικασία της ανταλλαγής ενέργειας είναι αδιαπραγμάτευτος όρος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αυτό προκύπτει από όσα αναφέρονται στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση - η οποία λήγει στις 11 Φεβρουαρίου 2011 - με πρωτοβουλία του Επιτρόπου Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, προκειμένου να διαφανεί αν υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον εκ μέρους άλλων κοινοτικών εταιρειών, για την ανταλλαγή ενέργειας με τη ΔΕΗ.

    Από το κείμενο που δόθηκε σε διαβούλευση, προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση ότι ο αντισυμβαλλόμενος με τη ΔΕΗ, θα είναι πραγματικά ανεξάρτητος από την ελληνική επιχείρηση και θα έχει τα εχέγγυα να υλοποιήσει τη συμφωνία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] ΣΔΟΕ: Υπερτιμολόγηση ιατρικών υλικών

    Υπερτιμολογήσεις υλικών ύψους 10 εκατ. ευρώ σε δημόσια νοσοκομεία απoκάλυψε το Πληροφοριακό Σύστημα ELENXIS.

    Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ σε διενεργούμενο με την υποστήριξη του ELENXIS έλεγχο σε επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας ως εισαγωγέας έμπορος προμηθευτής ιατρικών ειδών και μηχανημάτων (υλικών που χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικές επεμβάσεις) διαπίστωσαν μεγάλης έκτασης υπερτιμολόγηση, η οποία μεθοδεύτηκε με τριγωνικές συναλλαγές στις οποίες συμμετείχαν ιταλική, κυπριακή και ελληνική επιχείρηση.

    Ο έλεγχος διαπίστωσε ότι ο ιδιοκτήτης της ελληνικής επιχείρησης είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης της Κυπριακής εταιρείας με αποκλειστικό σκοπό την υπερτιμολόγηση εμπορευμάτων.

    Ακολούθως, η ελληνική επιχείρηση τα πωλεί σε δημόσια νοσοκομεία με υπέρογκα ποσοστά κέρδους.

    Στη συνέχεια, μέσω της κυπριακής εταιρείας το προϊόν της υπερτιμολόγησης επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη της ελληνικής επιχείρησης μέσω εμβασμάτων προς άλλη επιχείρηση συμφερόντων του η οποία έχει έδρα στις Σεϋχέλλες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Εικοσιτετράωρη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη

    Εικοσιτετράωρη απεργία προκήρυξε για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας.

    Τετράωρη στάση εργασίας, για την ίδια μέρα, από τις 08.30 έως και τις 12.30, κήρυξε η εκτελεστική επιστροπή της Ομοσπονδίας για το υπόλοιπο προσωπικό.

    Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται συμπαράσταση «στον αγώνα των συμβασιούχων, που διεκδικούν τη μετατροπή όλων των συμβάσεων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε αορίστου χρόνου με την ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Βαριές κατηγορίες σε βάρος των πέντε

    Βαριές κατηγορίες για τρεις κακουργηματικές πράξεις απήγγειλε ο εισαγγελέας σε βάρος των πέντε συλληφθέντων τις δυο τελευταίες ημέρες, για υποθέσεις τρομοκρατίας.

    Οι νεαροί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα χωρίς δικηγόρους και αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση. Μία εκ των συλληφθέντων, 27χρονη Γερμανίδα, ζήτησε από την εισαγγελέα να μπορέσει σύντομα να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο της.

    Η δίωξη σε βάρος των νεαρών αφορά τις κατηγορίες της τρομοκρατικής οργάνωσης, άγνωστης μέχρι στιγμής, τρομοκρατικών πράξεων, που αφορά τα όπλα που εντοπίστηκαν σε χώρους που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι, και της διακεκριμένης περίπτωσης οπλοκατοχής. Και οι πέντε οδηγήθηκαν στην 19η τακτική ανακρίτρια από όπου έλαβαν προθεσμία για το πρωί της Δευτέρας για τις απολογίες τους.

    Στο μεταξύ, δόθηκαν από την αστυνομία στη δημοσιότητα τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των τεσσάρων νεαρών που συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στον Βύρωνα και στον Ταύρο. Πρόκειται για τους Χ. Τσιλιανίδη, Δ. Φέσσα, Δ. Δημτσιάδη, Σ. Τζίφκα.

    Στα σπίτια, τα οποία νοίκιαζαν με πλαστά στοιχεία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλα, φυσίγγια, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δελτία αστυνομικής ταυτότητας, σφραγίδες, πιστωτικές κάρτες και 4.000 ευρώ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Αναστολή κινητοποιήσεων στο Μετρό

    Αβέβαιο είναι το μέλλον του διαλόγου μεταξύ του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχετικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες.

    Το Συντονιστικό Όργανο της Επιτροπής Αγώνα που έχει συσταθεί αποφάσισε μετά από πολύωρη συνεδρίαση να προσέλθουν οι εργαζόμενοι στο διάλογο, χωρίς όμως να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για την επόμενη εβδομάδα, με εξαίρεση του εργαζόμενους στο Μετρό, που ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις απεργίες όσο κρατάει ο δημόσιος διάλογος.

    Από την πλευρά του, το υπουργείο έχει καταστήσει σαφές ότι διάλογος με ομηρία των εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών που χρησιμοποιεί καθημερινά τις αστικές συγκοινωνίες, δεν μπορεί να γίνει, ξεκαθαρίζοντας ότι η πόρτα του θα είναι ανοιχτή μόνο σε όσους δεν απεργούν.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Στη Χάγη για το Δίστομο

    Κατατέθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το αίτημα της Ελλάδας να παρέμβει στη δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τη σφαγή του Διστόμου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, πληρεξούσιος της ελληνικής κυβέρνησης ορίσθηκε ο καθηγητής Στέλιος Περράκης, το όνομα του οποίου ανακοινώθηκε ήδη στο Γραμματέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας από το βήμα της Βουλής και απαντώντας σε σχετική, επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη,τόνισε ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων από τη χώρα μας.

    Ο κ. Δρούτσας ξεκαθάρισε ότι η παρέμβαση στο Δικαστήριο της Χάγης αφορά την υπόθεση του Διστόμου, στην οποία υπάρχει η νομική βάση, σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα της επιτραπεί να παρασταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και να δώσει μαζί τους τον αγώνα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε πως δεν τιμά κανέναν το ότι τα ιταλικά δικαστήρια διεκδικούν τις αποζημιώσεις για τη σφαγή του Διστόμου και επίσης κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ότι άργησαν πολύ να παρέμβουν.

    Το αίτημα της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα εξετασθεί εντός του προσεχούς διαστήματος και, εφόσον κριθεί παραδεκτό, η χώρα μας θα μπορέσει να εκθέσει τα ουσιαστικά επιχειρήματά της επί της εκκρεμούς αυτής δίκης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Ξεκινούν οι εκπτώσεις

    Ανοίγει σήμερα η αυλαία για τις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Οι μειώσεις των τιμών σε όλα τα εμπορεύματα φθάνουν μέχρι και το 80%.

    Οι χειμερινές εκπτώσεις του 2011 αποτελούν την τελευταία ευκαιρία των καταστηματαρχών να αυξήσουν τον τζίρο τους, που τον είδαν να πέφτει σε ελεύθερη πτώση το 2010, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δηλώνουν σε θέση ''μάχης'' για εξονυχιστικούς ελέγχους στα καταστήματα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξαπάτησης των καταναλωτών με πλασματικές αρχικές τιμές ή με πλασματικά ποσοστά εκπτώσεων.

    Όπως λένε οι ίδιοι οι έμποροι, συνολικά σε ετήσια βάση οι πωλήσεις έκαναν βουτιά 25%-30%, η οποία έγινε μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Έτσι λοιπόν, σε μια περίοδο που καταγράφεται συνεχής επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας και οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι ευρωπαίοι, τα καταστήματα δεν περίμεναν την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων για να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών. Ήδη από την εορταστική περίοδο πωλούσαν με μειωμένες τιμές μέχρι και 50%, προκειμένου να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, ενώ όπως σχολιάζει μιλώντας με δημοσιογράφους το μέλος του Δ.Σ. Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Ν. Γιαννέτος, τα ποσοστά των εκπτώσεων, από την πρώτη κιόλας ημέρα έναρξης των εκπτώσεων φέτος θα είναι τόσο υψηλά, ώστε θα κάνουν τους καταναλωτές να αναρωτιούνται εάν είναι πραγματικά.

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης από την πλευρά του επανέλαβε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι τα στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος. Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην αγορά υποχρεώνει τους εμπόρους και τους εργαζόμενους στον κλάδο να επανεξετάσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται και να συμφωνήσουν από κοινού σε ορισμένες αλλαγές - μεταξύ αυτών και το ενδεχόμενο ανοίγματος των καταστημάτων τρεις Κυριακές το χρόνο - μια και το εμπόριο είναι και αυτό ένα επάγγελμα που περιλαμβάνεται, κατά την τρόικα, στα κλειστά.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ το 2011 θα είναι η δυσκολότερη χρονιά, καθώς θα κυλήσει μέσα σε βαθιά ύφεση, ενώ όλα τα μέτρα που επιβλήθηκαν το 2010, ουσιαστικά φέτος θα έχουν τον αντίκτυπό τους και στο εμπόριο. Ωστόσο κατά τον κ. Κορκίδη το εμπόριο θα αγωνιστεί σε αυτό το περιβάλλον για να αλλάξει την ψυχολογία του καταναλωτή.

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επισημαίνει ότι οι καταναλωτές που δεν βιάστηκαν από τους ''ευρηματικούς'' τρόπους ανακοίνωσης προεκπτώσεων να προχωρήσουν σε αγορές, θα βγουν κερδισμένοι, αφού θα μπορούν να επαληθεύουν τα ποσοστά των εκπτώσεων με την αναγραφή των διπλών τιμών.

    Κινητοποίηση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

    Εν μέσω της εκπτωτικής περιόδου, πάντως, φαίνεται ότι θα ανέβει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης μεταξύ εμπόρων, μικρών και μεγάλων, και μεταξύ περιφέρειας και αστικών κέντρων, για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων παραπάνω από μια Κυριακή το χρόνο,

    Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωνιστική συγκέντρωση την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 - ημέρα συνάντησης του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ με μέλη του ΣΕΛΠΕ όπου αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για το θέμα των Κυριακών - έξω από τα γραφεία της συνομοσπονδίας, και να δηλωθεί η αντίθεση στη λειτουργία των καταστημάτων για περισσότερες από μια Κυριακές το χρόνο.

    Οδηγίες προς καταναλωτές και εμπόρους

    Οδηγίες προς τους καταναλωτές δίνει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, επ' ευκαιρία της διενέργειας των εκπτώσεων, αναφέροντας ότι οι εκπτώσεις δίνουν μία ευκαιρία, στους καταναλωτές να επωφεληθούν, από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων, αλλά, συγχρόνως, κρύβουν αρκετές παγίδες. Αρχικά, δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σαιζόν, για τα οποία η έκπτωση είναι συνήθως χαμηλή. Για τις προσφορές, η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά αφορά είδη παρωχημένης εποχής. "Οι Καταναλωτές δεν πρέπει να παρασυρόμαστε, από τις μεγάλες εκπτώσεις", αναφέρεται, ενώ παράλληλα, χρειάζεται προσοχή ώστε να μην επηρεαζόμαστε από τις διαφημίσεις.

    Χρήσιμο είναι, πριν ξεκινήσουμε για ψώνια, πρέπει να προγραμματίσουμε τις αγορές μας, σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες, για να μην πέσουμε θύματα της υπερκατανάλωσης, ενώ πολύ σημαντική είναι η έρευνα αγοράς πριν αγοράσουμε οτιδήποτε.

    Εξάλλου, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή μας προτρέπει να δίνουμε προσοχή στις συναλλαγές με δόσεις ή πιστωτική κάρτα και να απαιτούμε απόδειξη πληρωμής, για κάθε αγορά.

    Για περισσότερες πληροφορίες, για καταγγελίες κάθε μορφής πλασματικής έκπτωσης ή τυχόν προβλημάτων, μετά τις αγορές, απευθυνθείτε στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των καταναλωτών 1520.

    Επίσης, η ΕΣΕΕ απέστειλε οδηγίες προς τις εμπορικές επιχειρήσεις μέλη της σε όλη τη χώρα, οι οποίες περιλαμβάνουν εκτός των άλλων την αναγραφή διπλής τιμής (παλαιάς και νέας), του ποσοστού της έκπτωσης και ακρίβεια ως προς τις εκπτωτικές αναγγελίες προς τον πελάτη.

    Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Τσομπάνης με... πτυχίο

    "Μάθε παιδί μου γράμματα, αλλιώς θα σε πάρω μαζί μου στα ζώα", έλεγε, με β¦ απειλητική διάθεση, πριν από κάποια χρόνια, ο πατέρας του 17χρονου σήμερα, Δημήτρη Κούρου, στο γιο του. Που να το φανταζόταν ότι ο γιος του, που έως πρόσφατα "έβλεπε" το μέλλον του σ' ένα συνεργείο, περιστοιχισμένος από αυτοκίνητα και μηχανές, θα αποφάσιζε να γίνει τελικά τσομπάνης. Όχι, όμως, ένας τσομπάνης απ' αυτούς που φιγουράρουν σε φωτογραφίες εποχής και πρωταγωνιστούν στις ασπρόμαυρες ταινίες του παλιού, ελληνικού κινηματογράφου, αλλά ένας σύγχρονος κτηνοτρόφος, με σφαιρική άποψη για όλα τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον κλάδο της κτηνοτροφίας και γνώσεις αγγλικής, αλλά και β¦ κινεζικής.

    "Θέλω να προκόψω και να έχω λεφτά, όχι να χτυπάω μύγες σ' ένα άδειο συνεργείο", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεαρός από το Μαρτίνο Φθιώτιδας, ο οποίος διαπίστωσε νωρίς ότι ως μηχανικός αυτοκινήτων δεν θα μπορέσει να κάνει όλα όσα ονειρεύεται στη ζωή του, αφού στο χωριό του, όπως αναφέρει, "τα συνεργεία δεν έχουν δουλειά, άρα δεν έχουν λεφτά και προκοπή".

    Κι έτσι, αυτό που κάποτε τού έλεγε ο πατέρας του κι έμοιαζε "απειλή", σήμερα αποτελεί για τον 17χρονο Δημήτρη όνειρο ζωής. Να αναλάβει, δηλαδή, την κτηνοτροφική μονάδα του 47χρονου πατέρα του, με 400 ζώα, και όχι μόνο να τη μεγεθύνει και να την εκσυγχρονίσει, αλλά να τη μετατρέψει σε "στολίδι" της περιοχής.

    "Δεν θέλω να αφήσω το χωριό μου και να πάω στο κλεινόν άστυ", μας λέει ο νεαρός από τη Φθιώτιδα και μας εξομολογείται ότι, σήμερα, νιώθει πως ο πατέρας του τον αντιμετωπίζει ως το "συνεταιράκι" του και τον περιμένει να ολοκληρώσει τη θητεία του στο στρατό και μαζί πια, με αέρα ανανέωσης, να "τρέξουν" την κτηνοτροφική τους μονάδα, που σημαίνει σκληρή και συνεχόμενη δουλειά.

    Πάντως, όταν η σκέψη ενασχόλησης με την κτηνοτροφία έγινε απόφαση ζωής, ο Δημήτρης στενοχωριόταν που θα έπρεπε να αφήσει τους φίλους του, να αλλάξει τις συνήθειές του στο χωριό και να έρθει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, προκειμένου να σπουδάσει στο ΕΠΑΣ και συγκεκριμένα στην ειδικότητα ζωοτεχνίας.

    Το συναίσθημα, ωστόσο, της β¦ λύπης, κράτησε μόλις μια εβδομάδα, αφού τελικά ο Δημήτρης ενσωματώθηκε γρήγορα και με επιτυχία στο κοινωνικό σύνολο του οικοτροφείου, που, όπως λέει πια, "θα μου λείψει, όταν φύγω".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [10] Συνέχεια στη Σούπερ Λίγκα

    Τα παιχνίδια της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ σε Τρίπολη και Βόλο κόντρα σε Αστέρα και Ολυμπιακό αντίστοιχα, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της 18ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Και οι δύο «δικέφαλοι» θα παίξουν με στόχο τη νίκη, αλλά η αποστολή τους μόνο εύκολη δεν θα είναι... Ειδικά για τον ΠΑΟΚ, καθώς η ομάδα του Βόλου έχει εντυπωσιάσει με τις φετινές της εμφανίσεις και έχει τις δυνατότητες ν' ανατρέψει τα προγνωστικά.

    Από εκεί και πέρα σημαντικό είναι και το παιχνίδι στο Ολυμπιακό στάδιο μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Καβάλας. Οι «πράσινοι» θέλουν τους τρεις βαθμούς για να παραμείνουν στο κυνήγι του πρωτοπόρου Ολυμπιακού, αλλά η Καβάλα έχει τις δυνατότητες να κάνει την έκπληξη. Σαφώς πιο εύκολο έργο θα έχει ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα υποδεχθεί στο «Καραϊσκάκη» τον Πανσερραϊκό και είναι το λογικό φαβορί για τη νίκη.

    Μπιτσαξής: "Τέλος στην ανοχή"

    Τη διακοπή των αγώνων, όταν δεν διεξάγονται κάτω από ασφαλείς συνθήκες προανήγγειλε ο γγ Αθλητισμού Π.Μπιτσαξής.

    Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο γγ Αθλητισμού δήλωσε πως τα φαινόμενα βίας έχουν μειωθεί συγκριτικά με άλλες χρονιές, αναφέρθηκε στην αυστηρότητα από τη μεριά της ΕΠΟ, που, όπως είπε, έχει αυξηθεί, ενώ ξεκαθάρισε πως τα χρήματα από τις ρήτρες βίας θα πηγαίνουν στις ομάδες, που δεν καλλιεργούν βία.

    Το πρόγραμμα της 18ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας

    PRE<

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    17:15 Ατρόμητος-Κέρκυρα (NOVA 2)

    17:15 Ολυμπιακός-Πανσερραϊκός (NET)

    19:30 Ολυμπιακός Β.-ΠΑΟΚ (NOVA 2)

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    15:00 Λάρισα-Ηρακλής (NOVA 2)

    17:15 Αρης-Πανιώνιος (NOVA 3)

    17:15 Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ (NOVA 2)

    19:30 Παναθηναϊκός-Καβάλα (NOVA 1)

    19:30 Ξάνθη-Εργοτέλης (NET)

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 January 2011 - 7:30:23 UTC