Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχόλια για τηλεγραφήματα στο Wikileaks
  • [02] "Καμπάνα" για 40 καθηγητές Λυκείου
  • [03] Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά ζητούν οι έμποροι Video
  • [04] Αντιδράσεις για αφορολόγητα καύσιμα Video

  • [01] Σχόλια για τηλεγραφήματα στο Wikileaks

    Τον Νοέμβριο του 2009 διατυπώθηκαν από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τα αρνητικά σχόλια για την κατάσταση των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας (ΕΥΠ, ΕΛΑΣ), που περιλαμβάνονται σε τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη εκείνης της περιόδου στην Αθήνα και δημοσιοποιήθηκαν, μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks.

    Αυτό διευκρίνισαν μιλώντας προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ κύκλοι προσκείμενοι στον σημερινό υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι τα αποδιδόμενα στον υπουργό αφορούσαν την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

    Κατά τους ίδιους κύκλους, σε νεώτερη συνάντηση (Ιανουάριος 2010) του κ. Χρυσοχοϊδη με τον κ. Σπέκχαρντ, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμαινε ότι «τα πράγματα είχαν μπει σε μία σειρά και οι υπηρεσίες είχαν αρχίσει να δουλεύουν καλά», κάτι που -κατά τις ίδιες πηγές- επιβεβαιώθηκε από τις πρώτες συλλήψεις ατόμων εμπλεκόμενων σε υποθέσεις τρομοκρατίας τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.

    Σύμφωνα με το δημοσιοποιηθέν διπλωματικό έγγραφο, σε συνάντηση του Ντάνιελ Σπέκχαρτ με τον Έλληνα υπουργό, για «το φιλόδοξο σχέδιο» του τελευταίου, να αναδιοργανώσει και να δραστηριοποιήσει όλες τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι: «Η αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες των περισσότερων μελών των ελληνικών τρομοκρατικών ομάδων, αλλά δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για να τα συλλάβει και να τα καταδικάσει». Φέρεται δε να συμφώνησε με την πρόταση του Αμερικανού πρεσβη να δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας κατά της τρομοκρατίας, με τη συμμετοχή της αμερικανικής πρεσβείας και στελεχών του Υπουργείου και καλωσόρισε την εκπαίδευση από Αμερικανούς σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου. «O Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως ήταν άσκοπο για κάθε χώρα να συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και να μην τις μοιράζεται για την παραγωγή αποτελεσμάτων», περιγράφεται πιο κάτω στο τηλεγράφημα.

    Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι «ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη άσκησε σοβαρή κριτική στην κατάσταση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, λέγοντας πως "η ΕΥΠ δεν είναι τίποτα" ("EYP is nothing"). Δεν εξυπηρετεί την αποστολή της να προστατεύει την Ελλάδα και στην πραγματικότητα, είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια λόγω των πολλών προβλημάτων της, ένα από τα οποία είναι οι συνδικαλιστές εργαζόμενοί της. Συνεπώς, ο Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως σκοπεύει να την καταργήσει και να την επαναδημιουργήσει μέσω ενός προσχεδίου, που βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης».

    «Σχετικά με την εγχώρια τρομοκρατία», συνεχίζει το τηλεγράφημα, «ο Χρυσοχοΐδης είπε πως η αστυνομία γνωρίζει ήδη τις ταυτότητες σχεδόν όλων των μελών των τρομοκρατικών-αναρχικών ομάδων που δρουν σήμερα, ωστόσο η έλλειψη στοιχείων δεν τους επιτρέπει τη σύλληψη και φυλάκισή τους. Έφερε το παράδειγμα της έκρηξης στην Εθνική Ασφαλιστική, επί της λεωφόρου Συγγρού, τονίζοντας πως η αστυνομία γνωρίζει τους δράστες, αλλά δεν έχει συμπαγή στοιχεία για να κινηθεί εναντίον τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη πρόκληση για την αστυνομία είναι η συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για τη δίωξη των τρομοκρατών. Επανέλαβε παλιότερους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ ορισμένων τοπικών ομάδων και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Ο Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αν οι νεοσύστατες αντιτρομοκρατικές του ομάδες στην ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. κάνουν σωστά τη δουλειά τους, θα πετύχουν να πιάσουν όλες τις κύριες τρομοκρατικές ομάδες στο πρώτο μισό του 2010».

    Άλλο δημοσιοποιηθέν διπλωματικό έγγραφο αναφέρεται σε συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, Λ. Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε την προθυμία της ελληνικής αστυνομίας να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση. «Δήλωσε πως "οι προκλήσεις των εποχών" απαιτούν ακόμη στενότερη συνεργασία, την οποία επισήμανε ότι θα επιδιώξει», σημειώνεται στο τηλεγράφημα.

    «Ο Οικονόμου υπογράμμισε την πρόκληση της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων των παράνομων μεταναστών στα σύνορα. Στην Ελλάδα, μόνο η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ έχει το δικαίωμα πρόσβασης και αποθήκευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, οι ικανότητές της όμως και οι πρακτικές εργασίας της δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη. Γιβ αυτό, μια πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό την επιτάχυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες αυτές και την απόκτηση σύγχρονης τεχνολογίας για την αποθήκευση και ανάλυση στοιχείων, για να μπορεί ένας αστυνομικός στα σύνορα να έχει άμεση σύνδεση και αποτελέσματα. Είναι εξίσου σημαντικό, οι βάσεις αυτές πληροφοριών να συνδέονται με κάποιο τρόπο με τις πηγές και τις πληροφορίες που διαθέτουν άλλες χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, μέσω σύγχρονου λογισμικού», διευκρινίζεται στη συνέχεια.

    Το ίδιο τηλεγράφημα αναφέρει:

    «(σσ. ο Οικονόμου) περιέγραψε τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα σύνορα πρέπει να προστατευτούν όσο γίνεται καλύτερα. Αυτό απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου και των στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένων του στρατού και του ναυτικού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, από τότε που η Τουρκία δεν καταβάλει καμία προσπάθεια να σταματήσει τη ροή παράνομων μεταναστών από θαλάσσης και στεριάς».

    Άλλο τηλεγράφημα αφορά έκθεση της πρεσβείας σχετικά με τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου και την πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων σ΄αυτό, ότι:

  • «Οι μετανάστες συμμετείχαν στις βίαιες κινητοποιήσεις στην Αθήνα την περίοδο Δεκέμβριος 2008 - Μάρτιος 2009 και μετανάστες καταληψίες έχουν καταλάβει ορισμένες γειτονιές της Αθήνας, επιδεινώνοντας την «ελληνική φυγή» από υποβαθμισμένες περιοχές τις πρωτεύουσας. Χωρίς νομικό καθεστώς, ελλείψει ευκαιριών οικονομικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης και αντιδρώντας στις αρνήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να χτίσει τζαμί, οι παράνομοι μουσουλμάνοι μετανάστες - ειδικά οι νέοι άντρες από Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ και Σομαλία - ενδέχεται να είναι ευάλωτοι απέναντι στον ισλαμικό ριζοσπαστισμό στις υπόγειες αίθουσες προσευχής που διατηρούν σε μεγάλες πόλεις».

  • «Μέχρι προσφάτως, η Ελλάδα ήταν μια χώρα που εξήγαγε μετανάστες και η γρήγορη αποδοχή μεταναστών κάνει πολλούς Έλληνες να βλέπουν τα ανεξέλεγκτα κύματα παράνομων μεταναστών ως σημαντικό παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις: Η δυσφορία των πολιτών για τους χειρισμούς στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ συνέβαλε στην εκλογική της ήττα και ο ΛΑΟΣ αναδείχθηκε στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση ως εθνικιστική, αντιμεταναστευτική πλατφόρμα».

  • «Κατά την άποψή μας, τα προγράμματα ενσωμάτωσης είναι κρίσιμης σημασίας: ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η μετανάστευση και οι εργασιακές πολιτικές βρίσκονται υπό εξονυχιστική εξέταση και η δέσμευση της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους αιτούντες άσυλο δοκιμάζεται από μια πολιτική πραγματικότητα ψηφοφόρων που έχει φτάσει στα όριά της από την παράνομη μετανάστευση».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Καμπάνα" για 40 καθηγητές Λυκείου

    Σαράντα καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Γιαννιτσών καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της πόλης σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της νόθευσης εγγράφων.

    Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, οι εκπαιδευτικοί δέχθηκαν, κατά το σχολικό έτος 2007/08, εκπρόθεσμα δικαιολογητικά απουσιών τριών μαθητών του 2ου Γενικού Λυκείου Γιαννιτσών, όπου δίδασκαν, διορθώνοντας, ταυτόχρονα, τις βαθμολογίες του δευτέρου 4μήνου των συγκεκριμένων μαθητών της 2ας Λυκείου.

    Μαζί με τους 40 καθηγητές κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο τότε προϊστάμενος του Γραφείου Εκπαίδευσης της περιοχής, καθώς, επίσης, τέσσερις γιατροί της Πέλλας και οι γονείς δύο μαθητών.

    Το δικαστήριο έκρινε, τελικά, ένοχους τρεις γιατρούς, κατά περίπτωση για τις πράξεις της χορήγησης πλαστής ιατρικής βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας σβ αυτήν, καταδικάζοντάς τους σε ποινές φυλάκισης 18 και 29 μηνών (η δεύτερη ποινή αφορά δύο περιπτώσεις γιατρών).

    Ακόμη, ο προϊστάμενος του Γραφείου Εκπαίδευσης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος και συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ, ποινή φυλάκισης 18 μηνών, επιβλήθηκε στη μητέρα μαθήτριας που κρίθηκε ένοχη για ηθική αυτουργία στη χορήγηση πλαστής ιατρικής βεβαίωσης.

    Οι κατηγορούμενοι, απολογούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν.

    Το δικαστήριο έδωσε 3ετή αναστολή στις ποινές, ενώ, οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά ζητούν οι έμποροι Video

    Την ανάγκη νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την λειτουργία της αγοράς ζητούν οι έμποροι που θεωρούν απαραίτητη την προετοιμασία τους απέναντι στις δυσκολίες που αναμένουν το 2011. "Το 2010 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τους εμπόρους με 43.000 επίσημα λουκέτα και 11.000 επιχειρήσεις στο κόκκινο. Για το 2011 θα είμαστε προετοιμασμένοι", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου.

    "Το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς έκανε τον κύκλο του χωρίς να εξυπηρετεί πλέον κανένα και θα πρέπει να αναθεωρηθεί με πολλή προσοχή", τονίζει ο κ. Κορκίδης. Τρεις είναι οι βασικές αλλαγές που προτείνει η Συνομοσπονδία, της οποίας η ολομέλεια θα συνεδριάσει στις 24 Ιανουαρίου για να λάβει τις τελικές αποφάσεις, μετά τη διαβούλευση που θα διεξαχθεί με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και τους εκπροσώπους των πολυκαταστημάτων.

    Η αναθεώρηση του καθεστώτος των προσφορών είναι η πρώτη αλλαγή που προωθεί η ΕΣΕΕ, προτείνοντας να καθιερωθούν τέσσερα δεκαήμερα προσφορών το χρόνο, μία σε κάθε τέλος εποχής. Η αλλαγή του ωραρίου της λειτουργίας είναι η δεύτερη αλλαγή που προτείνει η ΕΣΕΕ. "Εμείς θεωρούμε ότι το ωράριο 09:00-21:00 μας καλύπτει αλλά θα πρέπει να ανοίγουμε και κάποιες παραγωγικές ώρες, όπως είναι το μεσημέρι που πολλοί καταναλωτές φεύγουν από τη δουλειά τους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουν ουρές οι πελάτες έξω από τα καταστήματα μας. Πρέπει να τους περιμένουμε εμείς", επισημαίνει ο Βασίλης Κορκίδης. Η ΕΣΕΕ εξετάζει και το ενδεχόμενο του ανοίγματος των καταστημάτων τρεις Κυριακές του έτους, δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και μία πριν από το Πάσχα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αντιδράσεις για αφορολόγητα καύσιμα Video

    Αντιδράσεις πυροδοτεί το σχέδιο πώλησης αφορολόγητων καυσίμων από τα πρατήρια των μεθοριακών σταθμών με Αλβανία, ΠΓΔΜ και Τουρκία. Οι πρατηριούχοι ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, εάν υλοποιηθεί το σχέδιο πώλησης αφορολόγητων καυσίμων από τα πρατήρια των μεθοριακών σταθμών Κακαβιάς, Ευζώνων και Κήπων Εβρου.

    Οι εργασίες για την ολοκλήρωση των αμφιλεγόμενων συνοριακών πρατηρίων πάντως είναι σε εξέλιξη.

    Στον χώρο του σταθμού των Ευζώνων τα χωματουργικά μηχανήματα έπιασαν δουλειά στις εγκαταστάσεις του εγκαταλειμμένου βενζινάδικου στη νεκρή ζώνη, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και συνεχίζουν τα έργα για τη διαμόρφωση του χώρου και την εγκατάσταση δεξαμενών και αντλιών.

    "Ανοίγουν ένα παράθυρο στην φοροκλοπή", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Μαγλουσίδης,αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Οι τοπικοί βενζινοπώλες πιστεύουν ότι αν δοθεί άδεια για αφορολόγητα καύσιμα η τάση αυτή θα γενικευτεί απειλώντας τις επιχειρήσεις τους.

    Ο Γιάννης Μαγλουσίδης τόνισε πως αν δεν αρθεί η απόφαση ο ίδιος θα προτείνει στην Ομοσπονδία να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, όπως ο αποκλεισμός των μεθοριακών σταθμών με βυτιοφόρα.

    Για το θέμα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ενώ για την Τετάρτη ετοιμάζεται συνεδρίαση των πρόέδρων από τις ενώσεις όλης της χώρας, προκειμένου να αποφασιστεί η μορφή της αντίδρασης και πιθανών κινητοποιήσεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 January 2011 - 21:30:16 UTC