Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 15 Ιανουαρίου επίσημα οι εκπτώσεις
  • [02] Αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ιταλία
  • [03] Πλαφόν στο κόμιστρο των ταξί από και προς το «Ελ. Βενιζέλος»
  • [04] Εκατοντάδες ομογενείς πλημμυροπαθείς στην Αυστραλία
  • [05] Έλεγχοι σε τρόφιμα για διοξίνη
  • [06] "Λουκέτο" για παραβάσεις
  • [07] Ένα κερί για το Δίστομο...
  • [08] Τέστ για έγκαιρη διάγνωση
  • [09] Συναγερμός στη Βρετανία

  • [01] Στις 15 Ιανουαρίου επίσημα οι εκπτώσεις

    Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν επίσημα στις 15 Ιανουαρίου 2011, αλλά τα εμπορικά καταστήματα πωλούν ήδη με προσφορές - προεκπτώσεις και μειωμένες τιμές, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

    Όμως, όπως σημειώνει η Ενωση Εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος και των συντάξεων, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με τις αυξήσεις ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, άλλαξαν τα δεδομένα και τις προτεραιότητες της καθημερινότητας και γι' αυτούς τους λόγους οι χειμερινές εκπτώσεις που φέρνει η νέα χρονιά, αναμένονται από τους περισσότερους καταναλωτές με ιδιαίτερη ανυπομονησία.

    Η ένωση σημειώνει ότι ''καλό θα ήταν οι καταναλωτές να μην παρασυρθούν από τις διαφημίσεις και τα εντυπωσιακά ποσοστά εκπτώσεων, αλλά να συμπεριφερθούν με γνώμονα την υπεύθυνη καταναλωτική τους συνείδηση".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ιταλία

    Αίτημα δικαστικής συνδρομής απέστειλαν οι Εφέτες Ανακριτές που χειρίζονται τις υποθέσεις τρομοκρατίας προς τους Ιταλούς συναδέλφους τους. Το αίτημα αφορά πληροφορίες που ζητούν οι Έλληνες ανακριτές για τη συνδεσμολογία των εκρηκτικών δεμάτων που είχε αποστείλει η ιταλική οργάνωση "FAI-Κομάντος Λάμπρος Φούντας" στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής, στη Ρώμη, τις προηγούμενες ημέρες.

    Αντίστοιχο αίτημα για πληροφορίες στοιχείων της εδώ δικογραφίας έχουν διατυπώσει προς τις ελληνικές αρχές οι Ιταλοί ανακριτές.

    Τις επόμενες ημέρες οι ανακριτές της υπόθεσης αναμένεται να απαγγείλουν συμπληρωματικές κατηγορίες σε κατηγορούμενους για την αποστολή εκρηκτικών δεμάτων σε πρεσβείες στην Ελλάδα. Για την υπόθεση έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στους δύο επ' αυτοφώρω συλληφθέντες για τέσσερα δέματα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Πλαφόν στο κόμιστρο των ταξί από και προς το «Ελ. Βενιζέλος»

    Πλαφόν στις ταρίφες των ΤΑΧΙ από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», βάζει το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε μια προσπάθεια να εκλείψουν τα κρούσματα αισχροκέρδειας από μερίδα αυτοκινητιστών.

    Συγκεκριμένα, με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρου Βούγια, από την 1η Φεβρουαρίου 2011 θεσπίζεται τιμολόγιο κομίστρων στο ποσό των 35 ευρώ για τις ώρες 05.00 - 24.00 (μονή ταρίφα) και 50 ευρώ για τις ώρες 00.00 - 05.00 (διπλή ταρίφα). Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α., το δικαίωμα εκκίνησης (πτώση σημαίας), τα πρόσθετα του αεροδρομίου και των αποσκευών και τα διόδια της Αττικής Οδού.

    Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι οι διαδρομές στις οποίες ισχύει το εν λόγω τιμολόγιο είναι από και προς το διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», με προορισμό ή αφετηρία εντός του δακτυλίου, που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οι οδοί Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπύρου Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Α. Φραντζή - Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός, Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Αλεξάνδρας (συμπεριλαμβανομένων και των αναφερόμενων λεωφόρων - οδών).

    Αναφέρεται επίσης ότι σε περίπτωση που η ώρα εκκίνησης και λήξης της διαδρομής είναι νωρίτερα ή αργότερα από τις 05.00 ή τις 24.00, τότε η τιμή καθορίζεται από την ώρα άφιξης στον προορισμό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Εκατοντάδες ομογενείς πλημμυροπαθείς στην Αυστραλία

    Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες ομογενείς, στην Αυστραλία. Είδαν σπίτια, ακίνητα και γενικά τις περιουσίες που δημιούργησαν με σκληρή δουλειά δεκαετιών να καταστρέφονται από τις πρωτοφανείς πλημμύρες.

    «Τα έχασα όλα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τζον Μαλιγκώνης από την κωμόπολη Τσιντσίλα, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων ακινήτων τα οποία πλημμύρισαν και καταστράφηκαν. «Δεν μας έμεινε τίποτα», λέει ο Γιάννης Δήμας, αγρότης κοντά στο Ρόκαμπτον.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Ρόκχαμπτον δηλώνει πως οι Έλληνες της περιοχής έχουν κυρίως ακίνητα και οι περισσότεροι «χτυπήθηκαν άγρια». «Οι ομογενείς, όπως και όλοι οι κάτοικοι των περιοχών που πλημμύρισαν, βρίσκονται σε απόγνωση», δηλώνει με τη σειρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιερέας Δημήτρης Τσάκας από την ελληνική εκκλησία του Ρόκαμπτον.

    Στην ίδια τραγική κατάσταση βρίσκονται οι Έλληνες του Τάουνσβιλ.

    Από την Ελληνική Κοινωνική Πρόνοια της Βρισβάνης, πάντως, δηλώθηκε πως δεν υπάρχει αίτημα για ενίσχυση των ομογενών. «Είναι ακόμα νωρίς και οι αρμόδιες αυστραλιανές υπηρεσίες κάνουν καλά την δουλειά τους» είπε εκπρόσωπος της Πρόνοιας.

    Σημειώνεται ότι τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών βιώνουν οι βορειοανατολικές περιοχές της Αυστραλίας τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών. Έχουν πληγεί συνολικά 40 κοινότητες και οικισμοί, 200.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (κάποια ΜΜΕ κάνουν λόγο για μόνο τρεις), τα στρατιωτικά αεροσκάφη κάνουν ρίψεις τροφίμων και εφοδίων στις αποκλεισμένες περιοχές, ενώ στρώματα λάσπης και νερού από εννιά έως δεκατρία μέτρα ανά περιοχή, έχουν καλύψει 850.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση αντίστοιχη με την έκταση της Γερμανίας και της Γαλλίας μαζί. Η φυσική καταστροφή που έχει λάβει βιβλικές διαστάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Andrew Fraser, πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς αναμένονται νέες καταιγίδες και κορύφωση του φαινομένου El Ninia με τροπικούς κυκλώνες και ιδιαίτερα αυξημένο όγκο υδατοπτώσεων ως τα τέλη Μαρτίου, όπως προειδοποιεί το Εθνικό Κέντρο Κλίματος.

    Στη χειρότερη ίσως κατάσταση βρίσκονται οι 75.000 κάτοικοι της περιοχής Ροκχάμπτον, όπου η οδική πρόσβαση είναι πλέον αδύνατη, ενώ το αεροδρόμιο και ο σιδηρόδρομος έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

    Εκτιμάται ότι το κόστος από τις καταστροφές ανέρχεται έως στιγμής σε 5 δισ. δολάρια Αυστραλίας. Μάλιστα, ο αντίκτυπος από τις καταστροφές των σιτηρών είναι ήδη αισθητός στις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι η Αυστραλία είναι η τέταρτη εξαγωγική δύναμη σιτηρών παγκοσμίως και αναμένεται ότι νέες ανατιμήσεις θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη αυξημένες -κατά 45% από τις αρχές του έτους- τιμές τόσο στα σιτηρά, όσο και στα φρούτα και λαχανικά.

    Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και στις εξαγωγές της χώρας, οι οποίες πλήττονται σοβαρά από την αναστολή της λειτουργίας πολλών ανθρακωρυχείων, εξαιτίας της καταστροφής στην πολιτεία Κουήνσλαντ. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές της Αυστραλίας σε άνθρακα αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, από την οποία εξαρτώνται τα κινεζικά εργοστάσια χάλυβα. Επιπλέον, δεδομένου ότι έχει διακοπεί η λειτουργία λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων στις πληγείσες περιοχές, υπολογίζεται ότι τα εμπορεύματα θα παραμείνουν στις αποθήκες για δύο εβδομάδες ακόμα, γεγονός που μεταφράζεται σε κόστος δισεκατομμυρίων δολλαρίων για το κράτος.

    Επίσης, ειδικοί εκτιμούν ότι, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών τέτοιας κλίμακας, αναμένεται να ασκηθούν πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της χώρας, εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης και της συνακόλουθης αύξησης στις τιμές των προϊόντων, τόσο στον τομέα των ειδών πρώτης ανάγκης, όσο και σ΄εκείνον των κατασκευών για την αποκατάσταση των ζημιών. Ήδη, το δολάριο Αυστραλίας σημείωσε πτώση χθες στο χρηματιστήριο αξιών, λόγω των φόβων για περαιτέρω μείωση των οικονομικών εσόδων. Σημαντικό, πάντως, θα είναι το κόστος και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα γίνουν αποδέκτες αιτημάτων για αποζημιώσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Έλεγχοι σε τρόφιμα για διοξίνη

    Περισσότερα από 4.500 αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες θα κλείσουν προσωρινά στη Γερμανία, λόγω του κινδύνου να έχουν μολυνθεί τα ζώα από διοξίνη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

    Το κλείσιμο των αγροκτημάτων γίνεται για προληπτικούς λόγους. Πρόκειται για 4.709 φάρμες, εκ των οποίων οι 4.468 βρίσκονται στην Κάτω Σαξονία. Στις περισσότερες από αυτές εκτρέφονται χοίροι.

    Μέχρι να διαπιστωθεί εργαστηριακά ότι δεν έχουν μολυνθεί τα ζώα και οι ζωοτροφές τους, οι φάρμες αυτές δεν θα επιτρέπεται να κάνουν παραδόσεις.

    Εντολή στον ΕΦΕΤ έδωσαν ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Αϊδόνης Χρήστος, να διενεργηθεί αμέσως ο απαιτούμενος έλεγχος στα σχετικά προϊόντα που ενδεχομένως έχουν εισαχθεί στη χώρα μας μετά το διατροφικό σκάνδαλο που προέκυψε στη Γερμανία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] "Λουκέτο" για παραβάσεις

    Λουκέτο σε έξι νυχτερινά κέντρα, επειδή δεν εξέδιδαν αποδείξεις, έβαλε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ύστερα από ελέγχους, που πραγματοποίησε.

    Ειδικότερα, από ελέγχους που έγιναν σε 15 επιχειρήσεις κέντρα διασκέδασης, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εντόπισαν 516 φορολογικές παραβάσεις (οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν σε μη έκδοση αποδείξεων) σε 12 από τα κέντρα αυτά, ενώ ειδικότερα σε έξι νυχτερινά κέντρα οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν επισύρουν τις κυρώσεις που προβλέπονται στο φορολογικό νόμο για κλείσιμο του καταστήματος για 48 ώρες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Ένα κερί για το Δίστομο...

    Μβ ένα κερί στο χέρι, με δάκρυα στα μάτια και με μνήμες από το σφαγιασμό των δικών τους ανθρώπων από τους Γερμανούς, Διστομήτες που ζουν στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας.

    Οι κάτοικοι του Διστόμου με τον τρόπο αυτό θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των 218 σφαγιασθέντων προγόνων τους και να διεκδικήσουν την δικαίωση τους από το γερμανικό κράτος, αλλά και για να υπενθυμίσουν στους Έλληνες πολιτικούς ότι έχουν ηθική υποχρέωση να διεκδικήσουν τις γερμανικές αποζημιώσεις.

    Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή την εκπνοή της προθεσμίας, σε περίπου μια εβδομάδα, για την υποβολή αιτήματος παράστασης του ελληνικού κράτους στη δίκη που θα διεξαχθεί στη Χάγη, ύστερα από έφεση που άσκησε το Γερμανικό κράτος, στην απόφαση που πήραν τα Ιταλικά δικαστήρια υπέρ των κατοίκων του Διστόμου και σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει στους συγγενείς των θυμάτων 25 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους από το 1997.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Τέστ για έγκαιρη διάγνωση

    Μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών εφάρμοσε μια καινούρια τεχνολογία που θα μπορούσε να ανιχνεύει το Αλτσχάιμερ, αλλά ενδεχομένως και άλλες ασθένειες, με μια απλή εξέταση αίματος.

    "Αν δουλεύει με την ασθένεια του Αλτσχάιμερ (...) θα μπορούσε να λειτουργήσει και με άλλες ασθένειες, γιατί πρόκειται για μια γενική τεχνολογική πλατφόρμα", διαβεβαίωσε ο Τόμας Κόνταντεκ του Ερευνητικού Ινστιτούτου Σκριπς της Φλόριντα, ο βασικός συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell.

    "Τώρα θα πρέπει να εμπιστευτούμε αυτήν την τεχνολογία στους ειδικούς άλλων ασθενειών για τις οποίες η έγκαιρη διάγνωση είναι ουσιώδους σημασίας", πρόσθεσε.

    Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για το Αλτσχάιμερ. Η συγκεκριμένη εξέταση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στα φαρμακευτικά εργαστήρια που θα τη χρησιμοποιήσουν για να επιλέξουν ασθενείς για κλινικές δοκιμές φαρμάκων, με βάση την πρόοδο της ασθένειάς τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Συναγερμός στη Βρετανία

    Μεγάλη αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί στο Λονδίνο κυρίως στους σταθμούς και τα αεροδρόμια, προκειμένου να αποτραπεί πιθανή τρομοκρατική επίθεση, μετέδωσαν σήμερα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

    Η διεύθυνση της αστυνομίας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς ανακάλεσε τις άδειες που είχαν δοθεί στους εργαζόμενούς της και ζήτησε ενισχύσεις, ενώ μια ισχυρή αστυνομική παρουσία αναμένεται στους δρόμους της πρωτεύουσας όπως και στο αεροδρόμιο του Χίθροου, σύμφωνα το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News και την εφημερίδα Daily Telegraph.

    Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στην εφημερίδα ότι δεν υπάρχει "άμεση" τρομοκρατική απειλή, αλλά ανησυχίες μετά τον εντοπισμό της δράσης μιας ομάδας πυρήνων εξτρεμιστών.

    Οι υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι τα μέσα μεταφοράς στο Λονδίνο μπορεί να αποτελέσουν στόχο και συνεπώς το επίπεδο του αστυνομικού ελέγχου έχει αυξηθεί.

    Το επίπεδο συναγερμού στη χώρα παραμένει ωστόσο στο "πολύ αυξημένο", ακριβώς πριν από το επίπεδο του μέγιστου κινδύνου. Υποδηλώνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση θεωρείται πολύ πιθανή σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με την αστυνομία και την κυβέρνηση.

    Αυτό το επίπεδο συναγερμού ισχύει από τον Ιανουάριο του 2010.

    Η Βρετανία υιοθέτησε μια κλίμακα πέντε επιπέδων μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας του 2005 στο Λονδίνο που προκάλεσαν τον θάνατο 52 ανθρώπων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 January 2011 - 7:30:21 UTC