Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορτασμός Θεοφανίων
  • [02] Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός
  • [03] Εκτεταμένα επεισόδια στη Κερατέα
  • [04] "Η μόνη διέξοδος"
  • [05] Οι "Πυρήνες" ανέλαβαν την ευθύνη
  • [06] Σφοδρή επίθεση
  • [07] Στις 15/1 οι εκπτώσεις
  • [08] Το έθιμο της Μπάμπως

  • [01] Εορτασμός Θεοφανίων

    Γιορτάζονται σήμερα, σε όλη τη χώρα, τα Θεοφάνια. Στον αγιασμό των υδάτων στον ποταμό Άρδα, στην Ορεστιάδα του νομού Έβρου, θα παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη και τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο.

    Στον εορτασμό των Θεοφανίων, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή αγιασμού των υδάτων στον Πειραιά. Στον Πειραιά θα παραβρεθούν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, θα παρακολουθήσει τη Λειτουργία των Θεοφανίων στη μητρόπολη των Χανίων και την τελετή του αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι της πόλης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός

    Σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός» θα μιλήσει σήμερα, στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός και θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν.

    Την πρωτοβουλία της οργάνωσης του Συμποσίου, που είναι διήμερο, έχει ο Ερίκ Μπεσόν, υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Ψηφιακής Οικονομίας.

    "Ποια είναι τα νέα μονοπάτια, άγνωστα ή ανεξερεύνητα, που πρέπει να ακολουθήσουμε για μια βιώσιμη ανάπτυξη μακριά από τις κρίσεις που γνωρίσαμε και ποιες οι νέες πρακτικές για τη σταθερότητα των οικονομιών μας" - είναι τα κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τα οποία έχει δομηθεί το πρόγραμμα του Συμπόσιου.

    Την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τ.Ερντογάν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Εκτεταμένα επεισόδια στη Κερατέα

    Νέα επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα στην Κερατέα, με οδομαχίες, μολότοφ, πετροπόλεμο, αλλά και χημικά από την πλευρά των αστυνομικών. Τα επεισόδια έλαβαν χώρα στη λεωφόρο Λαυρίου, όπου βρίσκεται το μπλόκο των κατοίκων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή. Η ένταση επεκτάθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, το οποίο πολιορκήθηκε για αρκετή ώρα από μεγάλο αριθμό συγκεντρωμένων.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν, λίγο μετά τις 23.00 χθες το βράδυ, οι αστυνομικές δυνάμεις, με τη χρήση χημικών, επιχείρησαν να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απάντησαν πετώντας μολότοφ κατά των ανδρών των ΜΑΤ.

    Λίγο μετά τη 1.00 εκδηλώθηκε φωτιά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κερατέας, με τους κατοίκους να αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξη. Μάλιστα, κατήγγειλαν τους αστυνομικούς για δολιοφθορές και πρόκληση υλικών ζημιών σε σταθμευμένα οχήματα.

    Η ένταση αποκλιμακώθηκε λίγο μετά τις 2.30 τα ξημερώματα και έκτοτε επικρατεί ηρεμία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Η μόνη διέξοδος"

    Την πεποίθησή του πως η έκδοση ευρωομολόγων είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση χρέους, όχι μόνο για κράτη-μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά για την ευρωζώνη συνολικά, εκφράζει με επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Στην επιστολή του, την οποία κοινοποίησε και προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς, ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει την ανάγκη να υιοθετηθεί, το ταχύτερο δυνατό, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρωομόλογο, ως μέσον στήριξης της δημοσιονομικής ισορροπίας στις χώρες της ευρωζώνης.

    Ο κ. Σαμαράς στην επιστολή του εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η έκδοση ευρωομολόγων θα πρέπει να γίνει άμεσα, ξεκαθαρίζοντας όμως πως το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί με σύνεση και προσοχή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Οι "Πυρήνες" ανέλαβαν την ευθύνη

    Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ανέλαβε η οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", με κείμενο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. Η οργάνωση απειλεί με νέες επιθέσεις, ενώ υπογράφει ως «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς-Κομάντο Horst Fantazzini».

    Στην προκήρυξη αναφέρεται ότι "την επίθεση στο διοικητικό πρωτοδικείο την αφιερώνουμε με όλη μας τη φωτιά στα αδέρφια μας Γ. Τσάκαλο, Π. Αργυρού, Χ. Χατζημιχελάκη", ενώ εκτοξεύονται απειλές εναντίον των δικαστών που θα δικάσουν στις 17 Ιανουαρίου τα συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης.

    Στην προκήρυξη, επίσης, γίνεται επίθεση εναντίον του σωφρονιστικού συστήματος, ενώ σημειώνεται ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Σφοδρή επίθεση

    Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι βάζει σε δεύτερη μοίρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας προκειμένου να προχωρήσει η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και να εξασφαλίσει έτσι κερδοφορία σε μεγάλους ομίλους.

    Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ της Τουρκίας ύστερα από πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν και την προγραμματισμένη για τις 7 του μηνός ομιλία του στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων, η γγ του ΚΚΕ είπε ότι η συμμετοχή του πρωθυπουργού σε αμιγώς εσωτερικού χαρακτήρα σύσκεψη «δεν μας γεμίζει απλώς ανησυχία, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει το επικίνδυνο βήμα για τον ελληνικό λαό, που σημαίνει, συμφωνία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου».

    Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, «μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι αμφισβητήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και οι γκρίζες ζώνες».

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει σε μεγάλους ομίλους πλούσια κερδοφορία με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον χρυσό κλπ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Στις 15/1 οι εκπτώσεις

    Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν επίσημα στις 15 Ιανουαρίου 2011 αλλά τα εμπορικά καταστήματα πωλούν ήδη με προσφορές - προεκπτώσεις και μειωμένες τιμές προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

    Όμως, όπως σημειώνει η Ενωση Εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος και των συντάξεων, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με τις αυξήσεις ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, άλλαξαν τα δεδομένα και τις προτεραιότητες της καθημερινότητας και γιαυτούς τους λόγους οι χειμερινές εκπτώσεις που φέρνει η νέα χρονιά αναμένονται από τους περισσότερους καταναλωτές με ιδιαίτερη ανυπομονησία.

    Η ένωση σημειώνει ότι ''καλό θα ήταν οι καταναλωτές να μην παρασυρθούν από τις διαφημίσεις και τα εντυπωσιακά ποσοστά εκπτώσεων αλλά να συμπεριφερθούν με γνώμονα την υπεύθυνη καταναλωτική τους συνείδηση''.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Το έθιμο της Μπάμπως

    Το ερχόμενο Σάββατο, 8 Ιανουαρίου, στις περιοχές του νομού Σερρών, Ν. Πέτρα, Μονοκκλησιά, Α. Καμήλα και Χαροπό, αναβιώνει το έθιμο της "Μπάμπως" η "Βρεξούδια".

    Στο έθιμο, οι ρόλοι των γυναικών και των ανδρών αλλάζουν. Ο γυναίκες έχουν τον κυρίαρχο ρόλο, ενώ οι άνδρες μένουν στα σπίτια τους και κάνουν δουλείες. Σε πολλές περιοχές, η μέρα αυτή ονομάστηκε μεταγενέστερα "Ημέρα της Γυναικοκρατίας"

    Στο νομό Σερρών, η μέρα αυτή είναι μέρα τιμής στην γηραιότερη γυναίκα του χωριού (μπάμπω), που εκτελούσε κατά το παρελθόν και χρέη μαμής .

    Ανήμερα του εθίμου, όλες οι παντρεμένες γυναίκες του χωριού, υπό τους ήχους μουσικών οργάνων (παλιότερα με τους ήχους της γκάιντας), μαζεύονται στην κεντρική πλατεία και από εκεί πορεύονται προς το σπίτι της μπάμπως για να της προσφέρουν δώρα. Στην συνέχεια, σχηματίζοντας πομπή, με σκωπτικά τραγούδια χορό και κρασί, την περιφέρουν στην πλατεία.

    Καθ' όλη τη διάρκεια του παραπάνω "τελετουργικού", δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς άντρας, διότι τα δρώμενα είναι ακατάλληλα για τα αντρικά μάτια κι αυτιά. Αν παρόλα αυτά, "τολμήσει" κάποιος να πλησιάσει, τότε οι γυναίκες τον κυνηγούν, τον καταβρέχουν και προσπαθούν να του βγάλουν ένα ρούχο, το οποίο στην συνέχεια θα δημοπρατήσουν. Μετά το πέρας της πομπής, ακολουθεί γλέντι "κεκλεισμένων των θυρών", με σκωπτικά τραγούδια, παραδοσιακά εδέσματα και πολύ κρασί.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 January 2011 - 7:30:18 UTC