Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα δεν συζητά αναδιάρθρωση του χρέους
  • [02] Ανοιχτά μουσεία και μνημεία όλο το χρόνο
  • [03] Αναστολή πλειστηριασμών έως 30 Μαΐου
  • [04] Σφοδρή επίθεση

  • [01] Η Ελλάδα δεν συζητά αναδιάρθρωση του χρέους

    Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους απέκλεισε κατηγορηματικά, για ακόμη μια φορά χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ.

    Όπως επισημαίνεται στην ίδια συνέντευξη, η Ελλάδα, τα δημοσιονομικά προβλήματα της οποίας έθεσαν σε κίνηση πέρυσι την κρίση στην ευρωζώνη, έχει μειώσει το χρέος της και έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που ανέλαβε έναντι του ΔΝΤ και της ΕΕ για το δάνειο των 110 δισ.ευρώ προωθώντας μεταρρυθμίσεις και δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με κατόχους ομολόγων για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους.

    "Κλείνουμε το 2010 (σ.σ. έχοντας πετύχει) στο στόχο, οι μεταρρυθμίσεις είναι σύμφωνες με το χρονοδιάγραμμα", είπε και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει κανείς λόγος να αμφιβάλουμε για την επόμενη δόση, ή οποιαδήποτε άλλη δόση, εφόσον κάνουμε τη δουλειά μας σωστά"

    Ακόμη, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι συνομιλίες σχετικά με την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Κίνα προχωρούν, αλλά δεν μπορεί να πει τίποτε σχετικά με το ποσό ή το χρόνο της αγοράς.

    Τέλος, σημείωσε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία στην ΕΕ σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγου και ότι θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την έξοδό της από την κρίση.

    Στις 990 μονάδες βάσης το spread των ελληνικών ομολόγων

    Στο επίπεδο ρεκόρ των 990 μονάδων βάσης (9,9 ποσοστιαίων μονάδων) αυξήθηκε σήμερα το μεσημέρι το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, ενώ νωρίτερα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Κένεθ Ρογκόφ δήλωνε από το Όσλο ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρεοκοπήσει, παρά τη βοήθεια που πήρε από την ΕΕ και το ΔΝΤ. "Η Ελλάδα έχει ιστορικό χρεοκοπιών", είπε ο κ. Ρογκόφ στη διάρκεια παρουσίασης που έκανε σε συνέδριο που οργανώθηκε από την ομοσπονδία νορβηγικών επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι "αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να δούμε στο μέλλον". Ο κ. Ρογκόφ θεωρεί πολύ πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης. "Έχουμε την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, οι άνθρωποι ανησυχούν για την Ισπανία", είπε ο κ. Ρογκόφ, προσθέτοντας: "Τα προβλήματα χρέους στις χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης είναι πράγματι πολύ βαθιά. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα δούμε κάποιες από τις χώρες αυτές να αναδιαρθρώνουν το χρέος τους".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ανοιχτά μουσεία και μνημεία όλο το χρόνο

    Λύση στο «αδιέξοδο των κλειστών μουσείων» προτείνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

    Με σχετική ρύθμιση που προωθεί άμεσα το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες η απρόσκοπτη λειτουργία των Μουσείων της χώρας, που όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της έλλειψης προσωπικού φύλαξης.

    Συγκεκριμένα, 194 διοριστέοι υπάλληλοι από το 2009, θα ξεκινήσουν να εργάζονται άμεσα ως προσωρινό προσωπικό φύλαξης, κυρίως στα εμβληματικά μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βεργίνα, Δελφοί, Νομισματικό, Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης κ.α) .

    Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις που έχουν δημιουργηθεί κυρίως από την λήξη των συμβάσεων και την συνταξιοδότηση των υπαλλήλων «ώστε να μην υπάρχει κλειστή αίθουσα σε ελληνικό μουσείο», σύμφωνα με εντολή που έχει δώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος.

    Παράλληλα, προωθείται και η πρόσληψη στο ΥΠΠΟΤ 2500 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ που βρίσκεται στην τελική ευθεία της υπογραφής απο το Υπουργείο Οικονομικών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αναστολή πλειστηριασμών έως 30 Μαΐου

    Αναστέλλονται από την πρώτη του χρόνου και μέχρι τις 30 Μαΐου οι πλειστηριασμοί για απαιτήσεις που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ. Για την αναστολή εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Διασφαλίζεται έτσι, η άμεση ισχύ της αναστολής των πλειστηριασμών, ώστε να αποτραπούν και οι πλειστηριασμοί που έχουν οριστεί για τις πρώτες εβδομάδες του έτους.

    Με σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή θα παραταθεί μέχρι τις 30.6.2011, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, και η απαγόρευση των πλειστηριασμών που επισπεύδονται από οποιονδήποτε σε βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, ανεξαρτήτως ποσού της απαίτησης. Η απαγόρευση αυτή προβλέπεται ήδη στο νόμο 3869/2010 για τη "ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων" και λήγει στις 3 Φεβρουαρίου 2010 και γι' αυτό δεν έχει συμπεριληφθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Σφοδρή επίθεση

    Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε με σημερινή δήλωσή της η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι βάζει σε δεύτερη μοίρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας προκειμένου να προχωρήσει η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και να εξασφαλίσει έτσι κερδοφορία σε μεγάλους ομίλους.

    Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ της Τουρκίας ύστερα από πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν και την προγραμματισμένη για τις 7 του μηνός ομιλία του στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων, η γγ του ΚΚΕ είπε ότι η συμμετοχή του πρωθυπουργού σε αμιγώς εσωτερικού χαρακτήρα σύσκεψη «δεν μας γεμίζει απλώς ανησυχία, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει το επικίνδυνο βήμα για τον ελληνικό λαό, που σημαίνει, συμφωνία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου».

    Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, «μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι αμφισβητήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και οι γκρίζες ζώνες».

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει σε μεγάλους ομίλους πλούσια κερδοφορία με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον χρυσό κλπ.

    Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ επισφραγίζει τη συμφωνία Ελλάδας -Τουρκίας για το Αιγαίο, σύμφωνα με τη γγ του ΚΚΕ, η οποία πρόσθεσε ότι οι «εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί». Η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι όποια συμφωνία και αν γίνει, η Ελλάδα μπαίνει στις οξύτατες αντιθέσεις στην περιοχή που μερικές φορές λύνονται και με τα όπλα.

    Η γγ του ΚΚΕ κάλεσε το λαό να προβληματιστεί πάνω σε αυτές τις εξελίξεις και «να μην επικυρώσει τίποτα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 January 2011 - 13:30:15 UTC