Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ειδική επιχειρησιακή σύμβαση

  • [01] Ειδική επιχειρησιακή σύμβαση

    Στην υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, η οποία προβλέπει μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 9% για την επόμενη διετία, προχώρησε στις 29 Δεκεμβρίου η γαλακτοβιομηχανία Δράμας ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ.

    Πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη βορειοελλαδική επιχείρηση, που προβαίνει σε τέτοια κίνηση, ενώ κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν δεκάδες άλλες εταιρίες στη βόρεια Ελλάδα, ιδίως σε περιοχές με υψηλή ανεργία, όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και το Κιλκίς.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ, Χριστόφορος Σεβαστίδης, η υπογραφή της σύμβασης, με την οποία «οι περίπου 120 εργαζόμενοι συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα», δεν υπαγορεύτηκε από κάποια οικονομική ανάγκη της επιχείρησης. Η ΝΕΟΓΑΛ, πρόσθεσε, προβλέπεται να κλείσει τη χρήση 2010 με κερδοφορία.

    «Η συμφωνία υπεγράφη προληπτικά, γιατί η επιχείρηση διαβλέπει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που σίγουρα θα είναι δύσκολο. Πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής των προϊόντων της εταιρίας και η μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση τής λειτουργίας της στις νέες, δύσκολες, συνθήκες τής αγοράς. Με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας, το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο στη ΝΕΟΓΑΛ ήταν ούτως ή άλλως αρκετά υψηλό, πλησιάζοντας τα 30.000 ευρώ, οπότε ακόμη και μετά τη μείωση, οι μισθοί δεν είναι χαμηλοί» υποστήριξε ο κ. Σεβαστίδης.

    Η επιχείρηση εγγυήθηκε στους εργαζομένους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας: «εδώ και πάνω από 45 χρόνια, δεν έχει απολυθεί κανένας» είπε χαρακτηριστικά (σ.σ. η εταιρία ιδρύθηκε το 1964).

    Η σύμβαση, που κατατέθηκε για γνωμοδότηση στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, με την ειδική σύμβαση μπορούν να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν θέσεις εργασίας, απολύσεις, προϋποθέσεις μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και διαθεσιμότητας, καθώς και η διάρκεια εφαρμογής των αλλαγών.

    Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η μείωση των μισθών με τις νέες συλλογικές συμβάσεις μπορεί και να ξεπεράσει το 20% ή ακόμη και να υπερβεί, υπό προϋποθέσεις, το 40%, κάτι για το οποίο απαιτείται, όμως, η γραπτή συναίνεση του εργαζομένου.

    Συστάσεις ΓΣΕΕ

    Ειδική ερμηνευτική Εγκύκλιο, για την ενημέρωση των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών και των Σωματείων, επεξεργάστηκε η Νομική Υπηρεσία της ΓΣΕΕ, στην οποία επισημαίνονται τα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους κατά τη διαπραγμάτευση των Επιχειρησιακών Συμβάσεων.

    Στην εγκύκλιό η ΓΣΣΕ επαναλαμβάνει τη διαφωνία της με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τις οποίες θεωρεί έσχατο μέτρο και τονίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη διαδικασίας ΕΣΣΕ είναι η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των λοιπών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

    Επισημαίνει ότι σε περίπτωση άρνησης του σωματείου, της κλαδικής οργάνωσης ή της Ομοσπονδίας στις προτάσεις της εργοδοσίας δεν μπορεί να ισχύσει ειδική επιχειρησιακή σύμβαση και συνεχίζει να ισχύει η κλαδική.

    Επαναλαμβάνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να συναφθεί ειδική ΕΣΣΕ, είναι να κατατεθεί από τον εργοδότη αλλά και από το σωματείο ή την Ομοσπονδία αιτιολογική έκθεση με τους λόγους που δικαιολογούν την πρόθεση για την υπογραφή της, στο Συμβούλιο κοινωνικού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας.

    Τονίζει επίσης ότι στην περίπτωση κατά την οποία στο πλαίσιο της Ειδικής Επιχειρησιακής σύμβασης είναι δυνατόν οι μισθοί αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική Σύμβαση δεν μπορούν να είναι κάτω από τις προβλέψεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    Επίσης, η Συνομοσπονδία, συνιστά προς τα Σωματεία ότι παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται διάταξη στο νόμο για απαγόρευση των απολύσεων κατά την διάρκεια ισχύος της Ειδικής ΕΣΣΕ μπορεί και πρέπει να απαιτηθεί απ' τον εργοδότη η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια ισχύος της συγκεκριμένης σύμβασης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 January 2011 - 5:30:10 UTC