Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση των καταθέσεων Video
  • [02] Ανέστειλαν την 24ωρη, προχωρούν σε στάσεις εργασίας
  • [03] Συμψηφισμός ΦΠΑ-οφειλών
  • [04] Η ώρα των προσφορών
  • [05] Βιβλίο για τον Πικιώνη

  • [01] Μείωση των καταθέσεων Video

    Νέα μείωση παρουσίασαν οι ιδιωτικές καταθέσεις το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε σε 208,86 δισ. ευρώ, από 211,11 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο, σημειώνοντας μείωση κατά 2,25 δισ. ευρώ.

    Από τις αρχές του 2010, οι απώλειες των τραπεζικών καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανήλθαν σε 29,13 δισ. ευρώ, ή κατά 9,8%.

    Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, το ύψος των καταθέσεών τους διαμορφώθηκε το Νοέμβριο σε 173,43 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,98 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και συνολική μείωση κατά 23,43 δισ. ευρώ ή κατά 10,4%, σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2009.

    Το ύψος των καταθέσεων ταμιευτηρίου των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο τέλος Νοεμβρίου σε 66,08 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 1,73 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και συνολική μείωση 9,73 δισ. ευρώ, από τις αρχές του 2010.

    Οι καταθέσεις προθεσμίας, που λόγω των υψηλών επιτοκίων αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των καταθέσεων, ανήλθαν τον Νοέμβριο σε 97,96 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 913 εκατ. ευρώ, έναντι του Οκτωβρίου και σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2009, κατέγραψαν μείωση ύψους 11,59 δισ. ευρώ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ανέστειλαν την 24ωρη, προχωρούν σε στάσεις εργασίας

    Σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή της 24ωρης απεργίας, προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μετά τη σκληρή στάση που τήρησε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο έδωσε εντολές στις διοικήσεις των επιχειρήσεων να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις. Το απόγευμα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγαν οι διοικήσεις του Μετρό, του ΗΣΑΠ και του Τραμ.

    Ήδη οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο αποφάσισαν να αναστείλουν την εξαγγελθείσα για αύριο 24ωρη απεργία και αντ΄ αυτής θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Τις ίδιες ώρες έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, ενώ τα τρόλεϊ θα κινηθούν κανονικά.

    Κανονικά επίσης θα κινηθεί αύριο ο Προαστιακός και το Μετρό.

    Στο μεταξύ, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης από τη μια πλευρά να αυξηθούν τα έσοδα των εταιριών και από την άλλη να μειωθεί η κρατική επιχορήγηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ενδέχεται να προτείνει προς έγκριση από την αρμόδια επιτροπή, δύο ειδών εισιτήρια. Το ένα θα κοστίζει 1,20 ευρώ και θα ισχύσει για μία μόνο διαδρομή και το άλλο θα κοστίζει 1,40 ευρώ και θα ισχύει για όλα τα μέσα και για χρονική διάρκεια μιάμισης ώρας.

    Δ. Καμπάσης

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Συμψηφισμός ΦΠΑ-οφειλών

    Το Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών το ζήτημα του συμψηφισμού επιστροφής του ΦΠΑ, με οφειλές των επιχειρήσεων προς το κράτος, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

    Ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση είχε να επιστρέψει ΦΠΑ από το 2005 ύψους 1,4 δισ. και από αυτά επιστράφηκε το 2010 ποσό 1,2 δισ. ευρώ.

    Εντός του Ιανουαρίου θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι πρώτες ΣΔΙΤ αρχικά με ένα πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία και στη συνέχεια μέχρι το Μάρτιο με κατασκευή πυροσβεστικών σταθμών και νέων σχολείων, όπως δηλωσε ο κ. Ρήγας.

    Σχολιάζοντας τις επικρίσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον προηγούμενο επενδυτικό νόμο του 2004, ο υφυπουργός τόνισε ότι ήταν ένας νόμος χωρίς στόχευση, αφού επιδοτούσε τα πάντα, χωρίς όμως να προσδιορίζει τη δαπάνη που θα προκαλούσε.

    Ετσι, συμπλήρωσε, από το σύνολο των 13.607 επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν συνολικά, εγκρίθηκαν 8.308 και υπολείπονται να ελεγχθούν άλλα 2.400, από τα οποία όμως τα 2.000 αφορούν φωτοβολταϊκά, που δεν παράγουν θέσεις εργασίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Η ώρα των προσφορών

    Αν και επίσημα οι εκπτώσεις θα κάνουν πρεμιέρα στις 15 Ιανουαρίου, οι προσφορές έχουν ξεκινήσει σχεδόν σε όλα τα καταστήματα, σε μία προσπάθεια των ιδιοκτητών τους να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές. Οι προσδοκίες είναι στραμμένες τώρα στις επίσημες εκπτώσεις αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του Δ.Σ. Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νίκος Γιαννέτος.

    "Η φετινή χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες για την αγορά και για την οικονομία γενικότερα. Σημαδεύτηκε από τις κοινωνικές αντιπαραθέσεις που προκάλεσαν τα μέτρα. Και σε αυτή τη συγκυρία οι έμποροι της Αθήνας ήταν παρατηρητές. Παρατηρητές σε ένα κλίμα που διαμορφώθηκε και επηρέασε ολόκληρη την Ελλάδα και τη συμπεριφορά των καταναλωτών που χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και από έλλειψη εμπιστοσύνης. Ο Δεκέμβρης ειδικά προσέφερε 5 μονάδες πλην, στον ήδη χαμένο τζίρο της χρονιάς, που ήταν γύρω στο 20% χαμηλότερος από πέρυσι. Οι προσδοκίες μας τώρα στρέφονται στις εκπτώσεις", αναφέρει ο κ. Γιαννέτος.

    Επιβάρυνση στο αρνητικό κλίμα της αγοράς προκάλεσαν και οι κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σημειώνει ο κ. Γιαννέτος, αναφέροντας ότι "Τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν καταξιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια στη συνείδηση των καταναλωτών και χρησιμοποιούνται πολύ. Κάθε κινητοποίηση τους λοιπόν αποτελεί μεγάλη απώλεια για την πόλη. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η ανασφάλεια που δημιουργήθηκε από την κατάσταση που ζούμε, με την ύφεση, με τις αναγκαίες προσαρμογές και με τις αναδιαρθρώσεις".

    Σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, ο Νίκος Γιαννέτος, τονίζει ότι "οι επιχειρηματίες σήμερα βιώνουν τις πιο δύσκολες και δραματικές στιγμές στην πορεία τους. Έχουν επηρεαστεί οι πάντες. Όλοι βιώνουν την ίδια κατάσταση. Οι επιπτώσεις έχουν ήδη παρουσιαστεί και σε τομείς της απασχόλησης αλλά και στα έσοδα του κράτους. Αυτή η κατάσταση θα φέρει και δυσκολίες, αλλά θα δημιουργήσει και προϋποθέσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, οι οποίες λόγω της φούσκας είχαν εγκαταλειφθεί. Σήμερα όλες οι επιχειρήσεις προωθούν μια αναδιάρθρωση των οικονομικών τους και αυτό είναι που τις κάνει να αντέχουν".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Βιβλίο για τον Πικιώνη

    «Ο Πικιώνης ήταν ένας δάσκαλος-μύστης, δεν ήταν ο συνήθης λόγιος καθηγητής πανεπιστημίου. Όσοι ήταν προσδεδεμένοι στην διδασκαλία του θα πρέπει να είχαν αντιληφθεί την εξέχουσα ηθική και διανοητική προσωπικότητα του. Βρίσκονταν υπό την επήρεια της ακτινοβολίας του και τον θαύμαζαν. Προσπαθούσαν να εμβαθύνουν στην διδαχή του».

    Μερικά από τα λόγια με τα οποία περιγράφει τον εμπνευσμένο αρχιτέκτονα, πολεοδόμο, ζωγράφο και ακαδημαϊκό Δημήτρη Πικιώνη, ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, στο βιβλίο του «Δημήτρης Πικιώνης (1887-1968)-Τα χρόνια της μαθητείας μου κοντά του»,(Εκδόσεις ΣΗΜΑ), που παρουσιάζεται την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα στο χώρο της έκθεσης -για τον Πικιώνη στο Μουσείο Μπενάκη- στο κτίριο της Πειραιώς, όπου εκτίθεται το μεγαλύτερο μέρος του ζωγραφικού και αρχιτεκτονικού έργου του.

    Ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, αρχιτέκτων-πολεοδόμος και ιστορικός της πολεοδομίας, μαθήτευσε δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο στη διάρκεια των σπουδών του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην δεκαετία του '50. Σε συνάντηση που είχαμε μαζί του, με την ευκαιρία της παρουσίασης του νέου του βιβλίου- ο συγγραφέας περισσότερων από 30 βιβλίων σε ελληνική, γαλλική, αγγλική και γερμανική γλώσσα για την ιστορία της πολεοδομίας και την προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος- αναφέρεται στην διδακτική μέθοδο του δασκάλου του: «Ο Πικιώνης ξεκινούσε πάντα από κάτι τι το απόλυτα συγκεκριμένο, κατά προτίμηση από ένα συνθετικό θέμα που αντιμετώπιζε εκείνη την εποχή. Αντί να μεταδίδει θεωρητική γνώση και απόψεις, μας περιέγραφε με λίγα λόγια, και ίσως με μερικά σκαριφήματα, μια λύση που είχε δώσει ή μια πρόταση που σκόπευε να κάνει και ζητούσε την γνώμη μας"».

    Καθώς η σύντομη συζήτηση μας τελειώνει, δείχνει με συγκίνηση μια φωτογραφία από το βιβλίο του που απεικονίζεται ο Δημήτρης Πικιώνης καθισμένος σε μα καρέκλα «σχεδιάζοντας επί του πεδίου (μπροστά στον Άγιο Δημήτριο Λουμπαδιάρη)» με τους μαθητές του Σάββα Κονταράτο και τον ίδιο να τον παρακολουθούν, τραβηγμένη το 1957.

    Το βιβλίο του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου-Βενετά θα παρουσιάσει ο καθηγητής Γεώργιος Πανέτσος και θα ακολουθήσει διάλεξη του συγγραφέα με θέμα: «Ήθος και χάρισμα: Δημήτρης Πικιώνης, ο δάσκαλος».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 January 2011 - 15:30:24 UTC