Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημιουργήθηκε η πρώτη Τράπεζα Αναμνήσεων στην Ελλάδα
  • [02] Η μεγαλύτερη νύχτα του έτους και η αρχή του χειμώνα
  • [03] Επικίνδυνα εμφυτεύματα στήθους στη Γαλλία
  • [04] Οι φαρμακοποιοί αναστέλουν την πίστωση
  • [05] Έρχεται χιονιάς
  • [06] Ρεκόρ πωλήσεων για τη Λιζ Τέιλορ
  • [07] Μονόδρομο προς την κόλαση, χαρακτήρισε το μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας
  • [08] Εξαρθρώθηκε συμμορία που κατηγορείται για ένοπλες ληστείες
  • [09] Προειδοποίηση Moody's στο Λονδίνο για ενδεχόμενη υποβάθμιση
  • [10] Ο Μαριάνο Ραχόι ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας
  • [11] Στην Παρί Σεν Ζερμέν «στέλνουν» τον Μπέκαμ «Equipe» και «Parisien»
  • [12] Τα εικοστά γενέθλιά του γιόρτασε η πολιτιστική έκδοση "Επίλογος"
  • [13] Η αποξήλωση του εργοστασίου στη Φουκουσίμα θα διαρκέσει 40 χρόνια
  • [14] Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, βασική αιτία τύφλωσης ηλικιωμένων
  • [15] Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 46χρονου ψυχιάτρου στη Θεσσαλονίκη

  • [01] Δημιουργήθηκε η πρώτη Τράπεζα Αναμνήσεων στην Ελλάδα

    Αθήνα, Ελλάδα 21/12/2011 11:12 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Αφηγήσεις ανθρώπων της διπλανής πόρτας περιλαμβάνει η πρώτη Τράπεζα Αναμνήσεων, που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα

    Δέχεται μόνο κεφάλαια μνήμης, καταθέσεις «ψυχής», αναλήψεις προσωπικών ιστοριών και επενδύσεις στο παρελθόν. Ο λόγος για την Τράπεζα Αναμνήσεων, έναν θεσμό που μετά την εμφάνισή του σε δεκάδες χώρες όλου του κόσμου, δημιουργήθηκε και στην Ελλάδα.

    Η ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2011, με σκοπό τη διαφύλαξη και προώθηση της Ιστορίας και του Πολιτισμού, μέσω της προβολής της ατομικής και συλλογικής μνήμης, την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των νέων γενεών, για τη σπουδαιότητα της διατήρησης της συλλογικής μνήμης και τη γεφύρωση του χάσματος των γενεών, μέσω της αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου της Τρίτης Ηλικίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και του πολιτισμού.

    «Η Ιστορία δεν είναι ένα μάθημα βαρετό. Η Ιστορία είναι στη διπλανή πόρτα, στην κυρία που έζησε την πείνα και τη φρίκη του πολέμου, στο ζευγάρι που μετανάστευσε, στις εμπειρίες των προηγούμενων γενεών. Πολλοί από εμάς αναπολούμε τις ιστορίες που ακούγαμε από τους παππούδες μας. Με το πέρασμα του χρόνου εκτιμούμε την αξία τους και συχνά ανατρέχουμε σε αυτές για να αντλήσουμε έμπνευση. Η Τράπεζα Αναμνήσεων έχει σκοπό να μεταφέρει λίγη από αυτή τη μαγεία σε όποιον αφιερώσει λίγα λεπτά για να διηγηθεί, λίγα λεπτά για να ακούσει», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρίνα Σαρλή, εκ των δημιουργών του ελληνικού εγχειρήματος.

    Προσθέτει ακόμα ότι «η ιδέα μου ήρθε όταν έμεινα έγκυος και πέθανε η γιαγιά μου. Τότε σκέφτηκα ότι η κόρη μου δεν θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ποτέ τις ιστορίες που άκουσα εγώ από τη γιαγιά μου. Τα μαθήματα ζωής που παίρνεις από τις ιστορίες αυτές είναι εντυπωσιακά, γι? αυτό και πρέπει να τις διατηρήσουμε».

    Η ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων απαρτίζεται από εθελοντές, «εξερευνητές αναμνήσεων» αποκαλούνται, οι οποίοι με τη βοήθεια μίας βιντεοκάμερας, ενός κινητού τηλεφώνου ή ενός μαγνητοφώνου καταγράφουν τις αναμνήσεις των συνανθρώπων τους. Η εθελοντική συμμετοχή είναι αναγκαία για την επιτυχία του εγχειρήματος. «Θέλουμε να συνεργαστούμε και με σχολεία, προκειμένου να κατανοήσουν οι νέοι τη σημασία του παρελθόντος», τονίζει η κ. Σαρλή.

    Οι αφηγητές, που πρέπει να έχουν γεννηθεί πριν από το 1950, δίνουν τη μαρτυρία τους αυθόρμητα και είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν το θέμα που θα αφηγηθούν, με μόνο περιορισμό το σεβασμό ηθικών και νομικών κανόνων.

    [02] Η μεγαλύτερη νύχτα του έτους και η αρχή του χειμώνα

    Η νύχτα της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου, η πρώτη ''επίσημη'' νύχτα του χειμώνα, θα είναι η μεγαλύτερη του έτους, καθώς θα έχει διάρκεια 14 ωρών και 29 λεπτών.

    Την ημέρα εκείνη ο Ήλιος θα φθάσει στο σημείο της ετήσιας τροχιάς του που ονομάζεται ''Χειμερινό Ηλιοστάσιο'', οπότε αρχίζει και επίσημα η εποχή του χειμώνα. Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο δεν ''πέφτει'' πάντα την ίδια ημερομηνία από ημερολογιακής πλευράς, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου. Η τελευταία φορά που το Χειμερινό Ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου, ήταν το 190, ενώ η επόμενη θα είναι το 2303, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο.

    Το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει ακόμη πιο σπάνια την 20ή Δεκεμβρίου, με την επόμενη φορά να είναι το 2080. Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, του οποίου το κάθε έτος έχει 365 ημέρες, εκτός από τα δίσεκτα έτη που έχουν 366 ημέρες.

    Η Γη συμπληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε περίπου 365,25 ημέρες. Κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση από αυτήν που βρισκόταν την προηγουμένη, με αποτέλεσμα η διάρκεια των ημερών και των νυχτών να αυξομειώνεται μέσα στο έτος.

    Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει σήμερα στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά στις 22 Δεκεμβρίου, επειδή αντικαταστάθηκε το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια. Με βάση το νέο ημερολόγιο, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο συμβαίνει σήμερα στις 22 Δεκεμβρίου.

    [03] Επικίνδυνα εμφυτεύματα στήθους στη Γαλλία

    Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας θα ζητήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας από 30.000 γυναίκες να αφαιρέσουν τα εμφυτεύματα στήθους από σιλικόνη της μάρκας PIP, μετά την εμφάνιση αρκετών περιπτώσεων καρκίνου, αποκαλύπτει η εφημερίδα Liberation.

    "Πριν από το τέλος της εβδομάδας, οι αρχές θα ζητήσουν από όλες τις γυναίκες που έχουν εμφυτεύματα στήθους της μάρκας PIP να τα αφαιρέσουν: τα εμφυτεύματα αυτά από μη εγκεκριμένο υλικό είναι πιθανό να προκαλέσουν εκτός από φλεγμονές και καρκίνο.

    Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί οκτώ περιπτώσεις καρκίνου σε ασθενείς που είχαν τα ελαττωματικά αυτά εμφυτεύματα, ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου ο καθηγητής Ζαν-Ιβ Γκραλ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

    Από τις οκτώ περιπτώσεις, οι πέντε ήταν αδενοκαρκινώματα, και ένα λέμφωμα των αμυγδαλών, ένα σπάνιο λέμφωμα μαστού--η γυναίκα πέθανε--και μια περίπτωση λευχαιμίας, διευκρίνισε ο Δρ Γκραλ.

    Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινώσει το σχέδιο δράσης για την υπόθεση αυτή.

    "Ολες οι γυναίκες που έχουν κάνει προσθετική στήθους με εμφυτεύματα PIP πρέπει να επισκεφτούν επειγόντως τους γιατρούς τους", δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές και πρόσθεσε πως επειδή πρόκειται για μια επείγουσα υγειονομική κατάσταση, το κόστος της επέμβασης (αφαίρεσης των εμφυτευμάτων) θα επιβαρύνει τις υπηρεσίες Κοινωνικής Ασφάλισης".

    Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 2.000 αγωγές από γυναίκες που χρησιμοποίησαν εμφυτεύματα αυτής της μάρκας και η γαλλική δικαιοσύνη έχει αρχίσει δικαστική έρευνα για "τραυματισμό και ανθρωποκτονία από αμέλεια".

    [04] Οι φαρμακοποιοί αναστέλουν την πίστωση

    Αναστέλουν, από την 1η Ιανουαρίου του 2012, την πίστωση στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας οι φαρμακοποιοί.

    Κατά τη διάρκεια της σε εξέλιξη ενημέρωσης στους δημοσιογράφους, οι εκπρόσωποι του κλάδου δήλωσαν ότι βιώνουν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, που καθιστούν τη λειτουργία των καταστημάτων τους αδύνατη.

    [05] Έρχεται χιονιάς

    Κακοκαιρία περιμένουμε από το απόγευμα σήμερα Τετάρτη,από τη δυτική Ελλάδα που τη νύχτα θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

    Κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι :

    1. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

    2. Οι έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας.

    3. Οι ενισχυμένοι άνεμοι στα πελάγη και κυρίως στο Αιγαίο που είτε σαν νοτιάδες την Πέμπτη 22-12-11 είτε σαν βοριάδες την Παρασκευή 23-12-11 θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

    4. Οι χαμηλές θερμοκρασίες από την Παρασκευή 23-12-11 σε όλη τη χώρα που θα διατηρηθούν έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και ο παγετός στα ηπειρωτικά.

    Την Πέμπτηπροβλέπεται κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας. Ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα προβλέπονται στη δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Αργά το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο, την ήπειρο και τη δυτική στερεά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

    Την Παρασκευή με εξαίρεση το βόρειο Ιόνιο και την Ηπειρο όπου ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην υπόλοιπη χώρα αλλά βαθμιαία θα παρουσιάσει ύφεση σε όλη τη δυτική Ελλάδα και από το απόγευμα στη βόρεια χώρα.

    Το Σάββατο, 24/12αναμένεται σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας και στην υπόλοιπη χώρα.

    Στην περιοχή της Αττικής ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης 21-12-2011 και την Πέμπτη 22-12-2011. Από τη νύχτα της Πέμπτης θα χιονίσει στα βόρεια ορεινά.

    [06] Ρεκόρ πωλήσεων για τη Λιζ Τέιλορ

    Κάθε ρεκόρ έσπασε η δημοπρασία των κοσμημάτων, των φορεμάτων και άλλων αντικειμένων της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς συγκέντρωσε περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε ο οίκος Christie's.

    Κατά τις τέσσερις μέρες δημοπρασίας στη Νέα Υόρκη και τις δέκα ημέρες Διαδικτυακής δημοπρασίας της συλλογής αντικειμένων της Τέιλορ, συγκεντρώθηκαν συνολικά 156.756,576 δολάρια, δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερο ποσό από το αναμενόμενο.

    Τα περισσότερα χρήματα συγκέντρωσε η συλλογή από διαμάντια, ρουμπίνια, ζαφείρια, πέρλες και σμαράγδια -- συνολικά 137 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή μακράν η ακριβότερη πώληση κοσμημάτων μέχρι σήμερα.

    Τα ρούχα υψηλής ραπτικής της Τέιλορ επίσης πουλήθηκαν σε τιμή ρεκόρ--πέντε εκατομμύρια δολάρια συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας.

    Από τον Σεπτέμβριο, περίπου 58.000 επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν αντικείμενα της συλλογής στη διάρκεια παγκόσμιας περιοδείας της έκθεσης με σταθμούς την Μόσχα, το Λονδίνο, το Ντουμπάι, το Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ, ενώ σχεδόν οι μισοί τα θαύμασαν, πληρώνοντας είσοδο 30 δολάρια, στη Νέα Υόρκη.

    Μόνο η Διαδικτυακή δημοπρασία συγκέντρωσε σχεδόν δέκα εκατομμύρια δολάρια με περισσότερες από 57.000 προσφορές.

    [07] Μονόδρομο προς την κόλαση, χαρακτήρισε το μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας

    "Μονόδρομο προς την κόλαση" χαρακτήρισε το μνημόνιο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real.

    "Δεν υπάρχει νομίζω κανένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα -παρά μονάχα κάποιοι πολιτικοί απατεώνες ή οικονομικοί δολοφόνοι, ενδεχομένως, κάποιοι οι οποίοι έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα, εννοώ- που να μην λέει ότι απέτυχε αυτή η συνταγή", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Ανέφερε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μνημονιακή και σκοπό έχει να επιβάλλει τους όρους που θέτουν οι δανειστές μας, ενώ σημείωσε ότι ένας από τους τρόπους μακροημέρευσης της κυβέρνησης είναι οι διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.

    Σε ότι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, μεταξύ άλλων: "Αν υπήρχε μία αριστερή κυβέρνηση, στο δίλημμα: μισθοί ή υποχρεώσεις στους δανειστές, θα επέλεγε την καταβολή των μισθών", είπε χαρακτηριστικά.

    [08] Εξαρθρώθηκε συμμορία που κατηγορείται για ένοπλες ληστείες

    Εξαρθρώθηκε πενταμελής συμμορία που κατηγορείται για τη διάπραξη τριών ένοπλων ληστειών σε ισάριθμα τραπεζικά υποκαταστήματα στα Φάρσαλα και το Αιγίνιο Πιερίας. Μάλιστα, σε μία από τις ληστείες, οι φερόμενοι ως δράστες πυροβόλησαν με καλάσνικοφ και τραυμάτισαν αστυνομικό.

    Στο πλαίσιο ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Αττικής, συνελήφθησαν κατά τις τελευταίες μέρες και βάσει σχετικών ενταλμάτων των ανακριτικών αρχών της Κατερίνης, δύο ομογενείς από τη Σοβιετική Ένωση, ηλικίας 30 και 34 ετών, κι ένας 30χρονος ελληνικής καταγωγής, που φέρονται ως ηγετικά στελέχη της σπείρας. Επιπλέον, σε περιοχής της Αθήνας, συνελήφθησαν ένας 27χρονος και μία 28χρονη γυναίκα, αμφότεροι ελληνικής καταγωγής, που φέρονται να είχαν περιφερειακό ρόλο στο κύκλωμα.

    Οι παραπάνω συλληφθέντες ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δύο ένοπλων ληστειών σε καταστήματα τραπεζών του Αιγινίου, κατά τους 2,5 τελευταίους μήνες, και μίας ακόμη ληστείας σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των Φαρσάλων, τον Ιούλιο του περασμένου χρόνου. Η συνολική λεία ανέρχεται σε 335 χιλιάδες ευρώ.

    Μάλιστα, στη ληστεία στα Φάρσαλα, πυροβόλησαν κατά τη διαφυγή τους, με καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών, τραυματίζοντας έναν εξ αυτών.

    Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που διενήργησαν τις έρευνες για την εξάρθρωση της συμμορίας, εξετάζουν το ενδεχόμενοι οι συλληφθέντες να >πρωταγωνίστησαν< μαζί με άλλα σεσημασμένα άτομα, σε τρεις ακόμη ληστείες που έγιναν κατά τα τελευταία δύο χρόνια σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ της Αττικής και της Πιερίας.

    Σε αστυνομική έρευνα στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων τρία καλάσνικοφ, ένα όπλο τύπου >>ούζι<< και πυρομαχικά.

    Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον ανακριτή του Πρωτοδικείου Κατερίνης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται.

    [09] Προειδοποίηση Moody's στο Λονδίνο για ενδεχόμενη υποβάθμιση

    Ο οίκος Moody's προειδοποίησε τη Βρετανία ότι μπορεί να χάσει την υψηλή πιστοληπτική της αξιολόγηση ΑΑΑ, αναφέροντας ως λόγους την επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης και των προοπτικών ανάπτυξής της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Στην ετήσια έκθεσή του για το χρέος της Βρετανίας, ο οίκος διατήρησε τη σταθερή προοπτική της αξιολόγησης ΑΑΑ, αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα - εκτός από τους εγχώριους κινδύνους που διατρέχει - δεν θα είναι άτρωτη από μία κρίση στην Ευρωζώνη.

    Σύμφωνα με τους Financial Times, η προειδοποίηση του Moody's σημαίνει ότι η Βρετανία θα χάσει, όπως και άλλες χώρες, την υψηλή αξιολόγησή της, αν δεν βελτιωθούν δραστικά οι προοπτικές της. Ο οίκος κατέστησε σαφές ότι στην αξιολόγησή της έπαιξε ρόλο η επιδείνωση του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος στη Βρετανία και όχι μόνο η πιθανότητα διάσπασης της Ευρωζώνης.

    Οι αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, επιμένουν, ότι η κύρια απειλή έρχεται από την Ευρωζώνη, σημειώνει η εφημερίδα.

    Ο Moody's αναφέρει ότι η βρετανική οικονομία έχει ακόμη σημαντική ισχύ, η οποία τη βοηθά να προστατεύσει την πιστοληπτική της βαθμολογία.

    Σύμφωνα με τον οίκο, η βρετανική οικονομία είναι ανταγωνιστική, απολαμβάνει ένα ευέλικτο νόμισμα, πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, ισχυρούς δημοσιονομικούς θεσμούς, ιστορικό μείωσης του χρέους της στο παρελθόν και μακρά μέση διάρκεια ωρίμανσης του χρέους της.

    Ωστόσο, ο οίκος διαπίστωσε τρεις αυξανόμενες αδυναμίες: την αύξηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος από το 2008, την επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης και την έκθεση στην κρίση της Ευρωζώνης.

    [10] Ο Μαριάνο Ραχόι ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας

    Ο Ισπανός συντηρητικός ηγέτης Μαριάνο Ραχόι ορκίστηκε σήμερα νέος πρωθυπουργός της χώρας δύο ημέρες αφότου ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα λιτότητας για την σταθεροποίηση της πληγείσας οικονομίας.

    Ο 56χρονος πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, του οποίου το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου, ορκίστηκε ενώπιον του βασιλιά Χουάν Κάρλος.

    Ο Ραχόι έλαβε την ψήφο της Βουλής την Τρίτη και αργότερα σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου.

    Το ΡΡ εξασφάλισε εντυπωσιακή νίκη έναντι των κυβερνώντων Σοσιαλιστών καθώς ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο δέχτηκε έντονη κριτική για τους χειρισμούς του στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

    Ο Ραχόι αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις μεταξύ των οποίων και το ποσοστό ανεργίας που ξεπερνά το 20%, την στάσιμη οικονομία και το έλλειμμα στον προϋπολογισμό που αναμένεται να υπερβεί το 7% του ΑΕΠ φέτος.

    Ο Ραχόι ανακοίνωσε μειώσεις δαπανών τουλάχιστον 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού φτάνοντάς το στον στόχο του 4,4% για το 2012, όπως συμφωνήθηκε με την ΕΕ. Σχεδιάζει επίσης να τονώσει την οικονομία με φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

    [11] Στην Παρί Σεν Ζερμέν «στέλνουν» τον Μπέκαμ «Equipe» και «Parisien»

    Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιάς σπουδαίας μεταγραφής φαίνεται ότι βρίσκεται η Παρί Σεν Ζερμέν, καθώς δύο γαλλικές εφημερίδες αναφέρουν σήμερα πως οι πρωτευουσιάνοι αναμένεται να εντάξουν τον Ιανουάριο στο δυναμικό τους τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Η «Equipe» και η «Parisien» τονίζουν ότι ο 36χρονος μέσος θα φορέσει τη φανέλα της Παρί στη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. «Το θέμα έχει τελειώσει, ο Μπέκαμ κράτησε τον λόγο του, θα φορέσει τα χρώματα της Παρί Σεν Ζερμέν για 1,5 χρόνο» επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της η «Parisien», που υπογραμμίζει ότι ο άλλοτε αρχηγός της εθνικής Αγγλίας θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στη Γαλλία, καθώς οι μηνιαίες αποδοχές του θα φτάνουν τις 800.000 ευρώ. Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι ο έμπειρος άσος αναμένεται να υπογράψει το συμβόλαιό του «μέσα στις επόμενες ημέρες». Από την πλευρά της, η «Equipe» τονίζει ότι ο γαλλικός σύλλογος προετοιμάζεται για μια υποδοχή αστέρα της ροκ για το ζεύγος Μπέκαμ.

    Πάντως, εκπρόσωπος Τύπου του Άγγλου σταρ δήλωσε στο Sky Sports ότι ο «Μπεκς» «ζυγίζει ακόμη τις επιλογές του» αναφορικά με το τι θα κάνει όταν λήξει το πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας του με τους Λος Άντζελες Γκάλαξι στο τέλος του έτους. Τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν εδώ και αρκετές εβδομάδες λόγο για ενδεχόμενη μετακίνηση του Μπέκαμ στην Παρί Σεν Ζερμέν. Μέχρι στιγμής, ο ίδιος ο παίκτης έχει αποκλείσει την πιθανότητα επιστροφής του στην Αγγλία, ενώ φέρεται να έχει δεχθεί πρόταση από τους Γκάλαξι για την επέκταση της συνεργασίας τους.

    [12] Τα εικοστά γενέθλιά του γιόρτασε η πολιτιστική έκδοση "Επίλογος"

    Τα εικοστά γενέθλιά του γιόρτασε, το βράδυ της Τρίτης, στην αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος" του Μεγάρου Μουσικής, ο "Επίλογος", παρουσιάζοντας την ετήσια πολιτιστική έκδοσή του "Επίλογος 2011".

    Μετά την παρουσίαση της πολυσέλιδης έκδοσης που περιλαμβάνει ένα εκτενή απολογισμό των πεπραγμένων στο χώρο του πολιτισμού τη φετινή χρονιά, έγινε απονομή τιμής σε τρεις σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος, τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό, τον σκηνοθέτη και ιδρυτή του "Αμφι-Θεάτρου" Σπύρο Ευαγγελάτο και τον συγγραφέα Κώστα Γεωργουσόπουλο.

    Για τον διεθνούς φήμης συγγραφέα του θρυλικού "Ζ", τον "σύγχρονο κλασσικό" Βασίλη Βασιλικό, που έχει γράψει περισσότερα από 120 βιβλία, μίλησε ο συγγραφέας Νάσος Βαγενάς, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως Ρεμπώ της ελληνικής πεζογραφίας και ταυτόχρονα ως Ρίτσο της πεζογραφίας.

    Ο Άγγελος Δεληβοριάς μίλησε πολύ θερμά για τον καταξιωμένο, όπως είπε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό Σπύρο Ευαγγελάτο, έναν άνθρωπο με σπάνια παιδεία, με στέρεες αξίες στις οποίες είναι ταγμένος και μεγάλο ταλέντο. "Ο Σπύρος Ευαγγελάτος ανήκει σε μία γενιά η οποία στιγματίστηκε, έχοντας βιώσει τις εμπειρίες του πολέμου, του εμφυλίου και της μετεμφυλιακής περιόδου, μία γενιά που δεν πτοείται από τα μνημόνια, τις εφεδρείες τα "κουρέματα" και τις συστηματικές συρρικνώσεις των πολιτιστικών αγαθών ή τα σφραγίσματα των Αμφι-θεάτρων", τόνισε ο κ. Δεληβοριάς, οποίος και του απένειμε το βραβείο.

    Για τον Κώστα Γεωργουσόπουλο μίλησε ο συγγραφέας Θανάσης Νιάρχος που τον χαρακτήρισε μοναδικό χρονικογράφο της εποχής μας και διαχρονικό δάσκαλο, "που έχει γράψει με την ίδια επάρκεια και σοβαρότητα για την Κατίνα Παξινού και την Ζωζώ Σαμπουντζάκη, τον Αλέξη Μινωτή και τον Αλέκο Λειβαδίτη, τη Ρένα Ντορ και την Ελένη Χατζηαργύρη".

    [13] Η αποξήλωση του εργοστασίου στη Φουκουσίμα θα διαρκέσει 40 χρόνια

    Η ιαπωνική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα ένα νέο χρονοδιάγραμμα εργασιών για το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα προβλέποντας ότι η αποξήλωση του θα διαρκέσει 40 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη την πολύ κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων και τις νέες τεχνικές που απαιτούνται γι αυτό.

    "Οι εργασίες θα γίνουν σε αρκετά στάδια", εξήγησε ο Γκόσι Χοσόνο, υπουργός Περιβάλλοντος αρμόδιος για τις εργασίες μετά το πυρηνικό δυστύχημα που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στη βορειοανατολική Ιαπωνία, σε συνέντευξη Τύπου.

    Η αφαίρεση του αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου από τις δεξαμενές νερού αναμένεται να αρχίσει σε δύο χρόνια και να διαρκέσει αρκετά χρόνια, διάστημα στο οποίο ενισχυθεί το σύστημα ψύξης για τους αντιδραστήρες και τις δεξαμενές όπως και για διάφορες εγκαταστάσεις.

    Η αφαίρεση του λιωμένου καυσίμου από τους αντιδραστήρες Νο1 έως Νο3 θα εφαρμοστεί σε 10 χρόνια και θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

    Και στις δύο περιπτώσεις νέες τεχνικές θα πρέπει να υιοθετηθούν, υπογράμμισε ο Χοσόνο, καθώς η κατάσταση στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα είναι πολύ κακή, με κατεστραμμένα κτίρια, υψηλό επίπεδο ραδιενέργειας και καύσιμο που έχει πέσει στο σύνολο ή σε μέρος του τσιμεντένιου δαπέδου του κελύφους των τριών από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου.

    Η αποξήλωση των εγκαταστάσεων αυτών δεν θα ολοκληρωθεί πριν από σχεδόν 40 χρόνια, προβλέπει το κράτος.

    [14] Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, βασική αιτία τύφλωσης ηλικιωμένων

    Αύξηση των οφθαλμολογικών παθήσεων, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, καταγράφουν οι επιστήμονες στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση είναι εμφανής σε «σιωπηλές» παθήσεις, όπως η ωχρά κηλίδα και το γλαύκωμα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς, όσο και οι διαβητικοί, παραμελούν τον ετήσιο επανέλεγχο από οφθαλμίατρο, παρόλο που αυτός, στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, είναι απαραίτητος. Έτσι, συχνά ζητούν βοήθεια, μόνο όταν η όρασή τους έχει μειωθεί σημαντικά.

    Αυτά αναφέρθηκαν σε συνένυτευξη Τύπου, με αφορμή συμπεράσματα ημερίδας, που οργάνωσαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Αθηνών ΟΜΜΑ με τη συμμετοχή της Παγκόσμιας Οφθαλμολογικής Εταιρίας Διαθλαστικής Χειρουργικής (International Society of Refractive Surgery) ISRS, και την αιγίδα της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (ΕΕΛΙΑ).

    Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Γιάννης Δατσέρης, επισήμανε ότι με τη θεαματική εξέλιξη της νέας τεχνολογίας γίνεται πιο έγκυρα και έγκαιρα η διάγνωση που συμβάλλει στην πρόληψη των οφθαλμολογικών παθήσεων και συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή του συστήματος της Ημερήσιας Νοσηλείας (Day Clinic) στις χειρουργικές επεμβάσεις στον τομέα της οφθαλμολογίας, ρίχνει δραματικά το κόστος προς όφελος των ασφαλιστικών οργανισμών.

    Στην ομιλία του, ο κ. Δατσέρης αναφέρθηκε στις παθήσεις της ωχράς κηλίδας και τις νέες μεθόδους διάγνωσης και αντιμετώπισής τους, και προειδοποίησε ότι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η βασική αιτία τύφλωσης ατόμων άνω των 60 ετών.

    Επίσης, είπε ότι το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων εργασιακής ηλικίας, που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

    Για το γλαύκωμα μία ύπουλη πάθηση, καθώς δεν παρουσιάζει συμπτώματα, μίλησε ο χειρουργός οφθαλμίατρος, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΟΜΜΑ, Στυλιανός Χαϊδούλης.

    [15] Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 46χρονου ψυχιάτρου στη Θεσσαλονίκη

    Την εξιχνίαση δολοφονίας του 46χρονου ψυχιάτρου, το βράδυ της Δευτέρας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της πόλης.

    Δράστες είναι δύο ομογενείς, 43 και 32 ετών, από την Κιργισία και τη Γερμανία, οι οποίοι προσήχθησαν αρχικά ως ύποπτοι στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια κατά την εξέτασή τους ομολόγησαν την πράξη τους. Όπως έγινε γνωστό, οι δράστες διαπληκτίστηκαν με τον ψυχίατρο, όταν αυτός αρνήθηκε να τους υπογράψει ιατρικές συνταγές για χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων.

    Ο 46χρονος βρέθηκε νεκρός, δεμένος χειροπόδαρα και φιμωμένος, μέσα στο ιατρείο-διαμέρισμα που διατηρούσε στο δεύτερο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Καρόλου Ντηλ 20. Έφερε τραύματα στο πρόσωπο και στο θώρακα από αιχμηρό αντικείμενο, ενώ, όπως προέκυψε από την νεκροτομή, ο θάνατός του προήλθε από ασφυξία.

    Μάλιστα, οι δράστες για να σβήσουν τα ίχνη τους έβαλαν φωτιά στο ιατρείο πριν εξαφανιστούν. Το πτώμα του άτυχου άνδρα βρήκαν άνδρες της Πυροσβεστικής που ειδοποιήθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους για ανθρωποκτονία από πρόθεση, εμπρησμό και παράβαση του νόμου περί όπλων, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 December 2011 - 11:29:26 UTC