Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λ. Παπαδήμος: Συνεπής και σταθερή η στήριξη των ΗΠΑ
  • [02] Στη Βουλή για τέταρτη ημέρα ο προϋπολογισμός
  • [03] Να προσέλθει στον ΟΗΕ καλεί την ΠΓΔΜ το υπουργείο Εξωτερικών
  • [04] Συλλογική προσπάθεια δήμων κατά της ακρίβειας
  • [05] Στη μνήμη του Σόκρατες το πρωτάθλημα της Κορίνθιανς

  • [01] Λ. Παπαδήμος: Συνεπής και σταθερή η στήριξη των ΗΠΑ

    "Συνεπής και σταθερή είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ στη κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα", τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που επισκέπτεται επισήμως την Ελλάδα.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν τονίζοντας ότι "η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνδέονται με μακροχρόνια στενή φιλία και κοινές αξίες και αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία", ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μπορεί να προσδοκά στη θετική στάση των ΗΠΑ για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

    Από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, μιλώντας, όπως είπε, εκ μέρους του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ανέφερε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα για να εκφράσει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ μέσω του ΔΝΤ.

    "Καταλαβαίνω τις δυσκολίες που περνάτε κι έχετε την συμπαράσταση και στήριξη μας για τις προσπάθειες που κάνετε", ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε : "Είμαστε και οι δύο χώρες μέλη και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να ξεπεράσει την δύσκολη κατάσταση".

    Ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που του παρέθεσε ο κ. Παπαδήμος συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Μετά το μεσημέρι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος συναντάται σε κεντρικό ξενοδοχείο με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ενώ νωρίς το απόγευμα θα συναντηθεί με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

    [02] Στη Βουλή για τέταρτη ημέρα ο προϋπολογισμός

    Συνεχίζεται στη Βουλή, για τέταρτη μέρα, η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 ενώ η αυλαία θα πέσει αύριο τα μεσάνυχτα μετά από φανερή ονομαστική ψηφοφορία και αφού θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και όλων των πολιτικών αρχηγών.

    Το απόγευμα αναμένεται να πάρει το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου ενώ στις εννέα και μισή αναμένεται να μιλήσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συζήτησης του νέου προϋπολογισμού είναι η στήριξη του από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΛΑΟΣ και η σκληρή κριτική που δέχεται από τα κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ.

    Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν οι βουλευτές που εκπροσωπούν την «Δημοκρατική Συμμαχία», ενώ οι βουλευτές της «Δημοκρατικής Αριστεράς» δήλωσαν ότι θα τον καταψηφίσουν.

    Το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται, πέραν της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στις διαφορετικές γραμμές που εκφράζονται στο εσωτερικό των δύο κομμάτων. Στο μεν ΠΑΣΟΚ για το θέμα της διαδοχής και την επόμενη μέρα, στη δε ΝΔ για την στάση και τη στήριξη που πρέπει να έχει, ως προς τη κυβέρνηση συνεργασίας.

    Στο ΠΑΣΟΚ, αρκετοί βουλευτές επέλεξαν το βήμα της Βουλής για να εκφράσουν το προβληματισμό και την ανησυχία τους για την επόμενη μέρα στο κόμμα ενώ οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που έθεσε θέμα διαδοχής στην ηγεσία, προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις

    Από την πλευρά της ΝΔ, ορισμένοι βουλευτές της κράτησαν αποστάσεις από τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι «Σε αυτή τη κυβέρνηση, είμαστε και γιατί το θέλουμε και γιατί μας ζητήθηκε και γιατί έχουμε ένα συγκεκριμένο σκοπό να υπηρετήσουμε και αυτό κάνουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης» ενώ εξέφρασαν την αντίθεση τους ως προς τον χρόνο των εκλογών.

    «Δεν υπάρχει συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση ή αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ και πρόσθεσε ότι, «αν κάποιος έχει προτάσεις θα πρέπει να έρθει κοντά μας και όχι να μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση».

    «Δεν υπάρχουν εδώ μέσα αυτοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, αναπτυξιακοί, ευαίσθητοι και ανάλγητοι, καλοί και κακοί. Υπάρχουμε εμείς που λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για να περάσουμε τη κρίση» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

    Η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα κατηγορώντας τα ότι δεν στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση καθώς όπως είπε το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τη διαδοχή και η ΝΔ παριστάνει την αντιπολίτευση. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα στηρίξει με τη ψήφο του το νέο προϋπολογισμό γιατί όπως είπε είναι η μόνη ρεαλιστική λύση αυτή τη χρονική συγκυρία.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να εστιαστεί το πολιτικό ενδιαφέρον στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για ανατροπή της ύφεσης.

    «Δεν πρόκειται να δώσουμε επ? αόριστον στήριξη σε αυτή την κυβέρνηση», η ΝΔ δεν εκβιάζει ούτε εκβιάζεται», «δίνουμε ψήφο στη κυβέρνηση, δεν δίνουμε όμως τη ψυχή μας», ήταν μεταξύ άλλων οι επισημάνσεις των βουλευτών της ΝΔ ανάμεσα τους, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Γιώργος Βλάχος και ο Αναστάσιος Νεράντζης.

    [03] Να προσέλθει στον ΟΗΕ καλεί την ΠΓΔΜ το υπουργείο Εξωτερικών

    "Η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με καλή πίστη για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης σχετικά με το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικού σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία καλείται η ΠΓΔΜ να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, καθώς, όπως επισημαίνεται, το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

    "Σήμερα, 5 Δεκεμβρίου 2011, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε την απόφασή του στην Υπόθεση της προσφυγής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά της χώρας μας.

    Με πλήρη σεβασμό προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως βασικό δικαιοδοτικό όργανο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα θα εξετάσει την Απόφαση.

    Η προσφυγή αυτή, που ασκήθηκε μονομερώς από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κατά της Ελλάδας στις 17 Νοεμβρίου 2008, αποσκοπούσε κατ΄ ουσίαν στο να παρακάμψει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και να εξαναγκάσει την Ελλάδα να μην ασκήσει στο μέλλον τις υποχρεώσεις της, που πηγάζουν από τη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ) ως προς την αξιολόγηση της υποψηφιότητας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το Δικαστήριο με τη σημερινή του απόφαση, δεν ικανοποίησε την επιδίωξη αυτή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    Ειδικότερα η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υπέβαλε δύο αιτήματα στο Δικαστήριο:

    (α) να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στη σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008, και,

    β) να διατάξει τη χώρα μας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί με τη διάταξη του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και να μην προβάλει αντίρρηση, άμεσα ή έμμεσα, στην εισδοχή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ή σε άλλους οργανισμούς στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος, εφόσον η χώρα αυτή θα αναφέρεται στους οργανισμούς αυτούς ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», δηλαδή με την προσωρινή της ονομασία σύμφωνα με την απόφαση 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ως προς το πρώτο αίτημα, το Δικαστήριο αξιολογώντας όλα τα πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν υπόψη του, καθώς και τις δημόσιες τοποθετήσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, διαπίστωσε ότι η χώρα μας προέβαλε αντίρρηση στην ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008.

    Το Δικαστήριο απέρριψε στο σύνολο του το δεύτερο αίτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, συμπεραίνοντας ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να διατάξει την Ελλάδα να μην επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον.

    Η σημερινή Απόφαση δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της διαφοράς γύρω από το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω διαφορά πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο που ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το Δικαστήριο καλεί τα δύο μέρη να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. H σύσταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι καλεί έμμεσα την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να επιδείξει πνεύμα συμβιβασμού, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να απολήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση.

    Η Απόφαση δεν αφορά και δεν θα μπορούσε να αφορά τη διαδικασία λήψης απόφασης στο ΝΑΤΟ, ούτε τα ουσιαστικά κριτήρια και απαιτήσεις που θέτει η Συμμαχία για την εισδοχή νέων μελών σε αυτή. Ειδικότερα, σχετικά με το ΝΑΤΟ, υπενθυμίζουμε ότι οι αποφάσεις του, συγκεκριμένα δε αυτές που ελήφθησαν στις Συνόδους Κορυφής του Βουκουρεστίου (2008), του Στρασβούργου (2009) και της Λισσαβόνας (2010), είναι ομόφωνες και αντανακλούν την κοινή πεποίθηση των μελών του ότι το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα πρέπει να επιλυθεί πριν από την πρόσκληση της για ένταξη στη Συμμαχία.

    Η Ελλάδα θα λειτουργεί στο ΝΑΤΟ και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος, με πλήρη ευθυγράμμιση στις ουσιαστικές και διαδικαστικές τους επιταγές, με εποικοδομητική διάθεση και καλή πίστη.

    Η Ελλάδα, θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με καλή πίστη για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης σχετικά με το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σεβόμενη το πνεύμα και γράμμα των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης. Ελπίζουμε ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις αυτές με καλή πίστη, καθώς το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών".

    [04] Συλλογική προσπάθεια δήμων κατά της ακρίβειας

    Συλλογική προσπάθεια κατά της ακρίβειας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης ξεκινούν δήμοι της περιοχής της Θεσσαλονίκης. Σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου ενώ επιστολή έστειλε ο δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης στον πρωθυπουργό με αίτημα την αντιστοίχηση μισθών και τιμών και τη μείωση των τιμών στα είδη διατροφής και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να προσδιοριστεί η μορφή και το περιεχόμενο της συλλογικής αυτής προσπάθειας των δήμων της περιοχής.

    Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων του δήμου Θεσσαλονίκης, της Μητρόπολης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών και της Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου».

    «Όπως διαπιστώθηκε, αυτή τη στιγμή οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνονται ενώ μειώνονται οι μισθοί, γεγονός που ανατρέπει τους νόμους της αγοράς που προβλέπουν μειώσεις τιμών λόγω μείωσης της ζήτησης των προϊόντων» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, Νίκος Τσεμπερλίδης. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «σημαίνει ότι λειτουργούν καρτέλ στην αγορά που πωλούν τα προϊόντα σε μεγαλύτερες τιμές από ό,τι σε άλλες χώρες».

    «Οι καταναλωτές αφενός πρέπει να εκπαιδευτούν να στρέφονται σε προϊόντα με καλύτερες τιμές ενώ η πολιτεία αφετέρου θα πρέπει να αποκαλύψει ποιοι είναι εκείνοι που πωλούν ακριβότερα τα προϊόντα τους. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται συλλογική δράση από την πλευρά των καταναλωτών και από την πλευρά της αυτοδιοίκησης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσεμπερλίδης.

    [05] Στη μνήμη του Σόκρατες το πρωτάθλημα της Κορίνθιανς

    Η Κορίνθιανς κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Βραζιλίας, για 5η φορά στην ιστορία της.

    Στο πλαίσιο της 38ης αγωνιστικής αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με την Παλμέιρας και πανηγύρισε την «πρωτιά», δύο βαθμούς πάνω από τη Βάσκο ντε Γκάμα.

    Η διοίκηση της Κορίνθιανς αφιέρωσε το τρόπαιο στη μνήμη του θρυλικού Σόκρατες, ο οποίος, χθες, άφησε την τελευταία πνοή του στο νοσοκομείο «Αλμπερτ Αϊνστάιν» του Σάο Πάολο, από λοίμωξη στο γαστρεντερικό σύστημα.

    Ο Σόκρατες Σαμπάιο ντε Σόουζα Βιέρα γεννήθηκε το 1954.

    Η επαγγελματική καριέρα του ξεκίνησε στην Μποταφόγκο το 1974 σε ηλικία 20 ετών.

    Μετά από μια τετραετία και ενώ το ταλέντο του ξεχώριζε, μεταγράφηκε στην Κορίνθιανς, που ήταν και ο βασικός σταθμός της καριέρας του, καθώς έμεινε εκεί μέχρι το 1984, μετρώντας 297 συμμετοχές και 172 γκολ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 December 2011 - 13:29:32 UTC