Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόσθετα μέτρα 7 δισ. ευρώ στο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
  • [02] Συναγερμός στην ευρωζώνη
  • [03] Κλείνει μετά από 40 χρόνια, εργοστάσιο της Fiat στη Σικελία
  • [04] Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Ταχρίρ
  • [05] Πολύνεκρη επίθεση του ΝΑΤΟ στο βόρειο Πακιστάν
  • [06] Διαμαρτυρίες οικολόγων στη Γερμανία για τα πυρηνικά απόβλητα

  • [01] Πρόσθετα μέτρα 7 δισ. ευρώ στο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

    Μέτρα μείωσης των δαπανών και αύξηση των εσόδων κατά 7 δισ. ευρώ σωρευτικά απο το 2013 έως και το 2015, θα πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος προβλέπει το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή προκειμένου να ψηφισθεί μαζί με τον προυπολογισμό του 2012.

    Στο πρόγραμμα εκτιμάται οτι για το 2012 τα μέτρα που περιλαμβάνει ο προυπολογισμός θα αποδώσουν ένα πλεόνασμα 3,489 δισ. ευρώ που θα υπερβαίνει το στόχο που έχει τεθει για τη μείωση του ελλείμματος στο 5,4% του ΑΕΠ ή στα 11,427 δισ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένου του πλεονάσματος αυτού για να εκπληρωθεί ο στόχος του 2013 για έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στα 11,399 δισ. ευρώ θα πρέπει να ληφθουν μέτρα 1,767 δισ. ευρώ. Το 2004 για αν επιτευχθει ο στόχος για τον περιορισμό του ελλείμματος στα 6,385 δισ ευρώ θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα ύψους 3,187 δισ ευρώ ενώ για να μειωθεί το ελλειμμα περαιτέρω στα 2,6 δισ ευρώ το 2015 θα απαιτηθουν το έτος αυτό περικοπές δαπανών και αυξήσεις εσόδων ύψους 2,069 δισ ευρώ. Το 2009 το έλλειμμα της γενικης κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9% του ΑΕΠ δηλαδή στα 19,683 δισ ευρώ.

    Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιλαμβάνει τις προβλέψεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και των τόκων εξυπηρέτησής του. που θα προκύψουν απο την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας για απομείωση κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. 'Ετσι προβλέπει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στα 309,3 δισ ευρώ το 2012 ή στο 145,5% του ΑΕΠ, στα 314,900 δισ ευρώ το 2013 ή στο 146,7% του ΑΕΠ, στα 306,700 δισ ευρώ το 2014 ή στα 139,2% του ΑΕΠ και στα 285,800 δισ ευρώ το 2015 ή στο 125,6% του ΑΕΠ.

    Οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα διαμορφωθούν στα 12,787 δισ. ευρώ το 2012, στα 13,706 δισ ευρώ το 2013, στα 14,482 δισ. ευρώ το 2014 και στα 13, 889 δισ ευρώ το 2015.

    [02] Συναγερμός στην ευρωζώνη

    Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωζώνη, καθώς το ευρώ συνεχίζει την καθοδική του πορεία, ενώ η Ιταλία που βγήκε χτες στις αγορές, δανείστηκε με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια. Συγκεκριμένα, άντλησε συνολικά 10 δισ. ευρώ, οκτώ από τα οποία αφορούσαν την πώληση εξάμηνων εντόκων, με το επιτόκιο να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη στο 6,504% έναντι του 3,535%, πριν από ένα μήνα. Τα άλλα δύο δις ευρώ αφορούσαν ομόλογα διετούς διάρκειας με το επιτόκιο να φτάνει στο 7,814% από το 4,628% που ήταν στη δημοπρασία του Οκτωβρίου. Χτες ο Οίκος Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση οκτώ ιταλικών τραπεζών, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε υποβαθμίσει απότομα την αξιολόγηση της Ιταλίας κατά πολλές βαθμίδες, εκτιμώντας ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

    Το ευρώ συνέχισε και χτες την κατρακύλα του, υποχωρώντας κατά 0,7% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 1,3249 δολάρια -τα χαμηλότερα επίπεδα μετά τις 6 Οκτωβρίου. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το ευρωπαϊκό νόμισμα μετά την αποτυχία στη δημοπρασία γερμανικών τίτλων την Τετάρτη, η οποία ενέτεινε τους φόβους σχετικά με την πορεία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Την ίδια ώρα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για έναν επερχόμενο οικονομικό Αρμαγεδδώνα. Πάντως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν απέκλεισε κάθε πιθανότητα κατάρρευσης του ευρώ, διαβεβαιώνοντας ότι η Ιταλία ήταν και θα παραμείνει στο κέντρο της ευρωζώνης.

    [03] Κλείνει μετά από 40 χρόνια, εργοστάσιο της Fiat στη Σικελία

    Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat έκλεισε την παραγωγική μονάδα του Τέρμινι Ιμερέζε στην Σικελία. Με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της, Βιτόριο Μαρκιόνε, η βιομηχανία του Τορίνο διέκοψε οριστικά την παραγωγή της στην σικελική αυτή πόλη, μετά από σαράντα ένα χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας.

    1.600 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στο ταμείο ανεργίας, χωρίς να γνωρίζουν ακόμη ποια είναι η μελλοντική επαγγελματική τους προοπτική.

    Οι εργάτες--μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας βάρδιας--εξέφρασαν "την ευγνωμοσύνη τους στο Τζάνι Ανιέλι για όσα έκανε επί σχεδόν σαράντα χρόνια", καταγγέλλοντας παράλληλα "την ανικανότητα των κληρονόμων του να σταθούν στο ύψος του".

    Πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας της Ρώμης σε αναζήτηση λύσεων.

    Οι κάτοικοι του Τέρμινι Ιμερέζε--όπως τονίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης--νιώθουν εγκαταλειμμένοι. Ο δήμαρχος της πόλης, Σαλβατόρε Μπουφαφάτο, τονίζει ότι "οι πολίτες της Σικελίας δεν χαίρουν καμίας φροντίδας, και σε αυτό το κλίμα είναι φυσικό να γίνεται αναφορά και σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της βιομηχανίας του Τορίνο".

    [04] Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Ταχρίρ

    Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι που αξίωσαν να τερματιστεί αμέσως η διακυβέρνηση της χώρας από το στρατό συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, σε μια τεράστια κινητοποίηση έπειτα από μια εβδομάδα βίας στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 41 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 2.000.

    Οι στρατηγοί που κυβερνούν την Αίγυπτο αφότου η λαϊκή εξέγερση ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ την 11η Φεβρουαρίου βρίσκονται σε όλο και πιο δύσκολη θέση, καθώς η εξουσία τους αμφισβητείται έντονα πλέον.

    Οι ακτιβιστές, που τους κατηγορούν ότι προσπαθούν να γαντζωθούν στην εξουσία, μετέτρεψαν ξανά την Ταχρίρ σε επίκεντρο μαζικών διαδηλώσεων, δημιουργώντας ένα σκηνικό παρόμοιο με εκείνο της εξέγερσης που οδήγησε στην έξοδο τον Μουμπάρακ.

    Από το περασμένο Σάββατο οι δρόμοι γύρω από την Ταχρίρ έχουν μετατραπεί σε ζώνη μαχών, με διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποιεί χημικά, λαστιχένιες σφαίρες και άλλα μέσα, αν και η "εκεχειρία" της Πέμπτης μείωσε το επίπεδο της βίας τις τελευταίες 48 ώρες.

    Οι ακτιβιστές επεδίωκαν να συγκεντρωθεί 1 εκατομμύριο πολίτες στους δρόμους της πρωτεύουσας για την κινητοποίηση που ονόμασαν "Παρασκευή της τελευταίας ευκαιρίας". Την ημέρα της παραδοσιακής μουσουλμανικής προσευχής σημειώνονται οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στις εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης που σαρώνουν ακόμα την Μέση Ανατολή.

    Ο στρατός διόρισε τον Καμάλ Γκανζούρι, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Μουμπάρακ την περίοδο 1996-1999, επικεφαλής μιας κυβέρνησης "εθνικής σωτηρίας". Ο πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ και η υπόλοιπη μεταβατική κυβέρνηση παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα.

    Ο Γκανζούρι είπε πως δεν θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης πριν από την έναρξη --την Δευτέρα-- των βουλευτικών εκλογών, ενώ σημείωσε εξάλλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο ότι ο στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία. Παρόμοιες δηλώσεις έχουν ήδη γίνει επανειλημμένως από υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

    Ο στρατός υπόσχεται να μεταβιβάσει την εξουσία σε πολίτες, αλλά διατείνεται ότι η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να γίνει βιαστικά, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει "χάος".

    [05] Πολύνεκρη επίθεση του ΝΑΤΟ στο βόρειο Πακιστάν

    Τουλάχιστον 25 πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 14 τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί ελικόπτερα του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν εναντίον στρατιωτικού φυλακίου στο βόρειο Πακιστάν, κοντά στα σύνορα των δυο χωρών, δήλωσαν αξιωματικοί του πακιστανικού στρατού.

    Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση αυτή οι πακιστανικές αρχές έκλεισαν τον κύριο δρόμο ανεφοδιασμού των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

    "Σταματήσαμε τον ανεφοδιασμό του ΝΑΤΟ με απόφαση της κυβέρνησης", δήλωσε ο Μουταχίρ Χουσέιν, ανώτερος αξιωματούχος στην περιοχή των φυλών του βορείου Πακιστάν όπου βρίσκεται το πέρασμα Χάιμπερ, κύρια οδός από την οποία διέρχονται τα φορτηγά που ανεφοδιάζουν, κυρίως σε καύσιμα, τη διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν (Isaf).

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λίγες ώρες μετά την επίθεση οι πακιστανικές αρχές σταμάτησαν περίπου 40 φορτηγά και βυτιοφόρα στο πέρασμα Χάιμπερ κοντά στην Πεσαουάρ.

    [06] Διαμαρτυρίες οικολόγων στη Γερμανία για τα πυρηνικά απόβλητα

    Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και οικολόγων διαδηλωτών σημειώθηκαν τη νύχτα στο χωριό Μέτσινγκεν της βόρειας Γερμανίας, περίπου 20 χλμ από το κέντρο αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.

    Κατά τις συγκρούσεις αυτές δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, δυο οχήματα με υδραντλίες και δυο ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας βρίσκονται στην περιοχή των επεισοδίων. Η αστυνομία απηύθυνε προειδοποίηση στους διαδηλωτές, οι οποίοι υποχώρησαν.

    Στην ιστοσελίδα τους οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι το χωριό είναι περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις και ότι δημοσιογράφοι υπήρξαν θύματα βίας από την πλευρά της αστυνομίας.

    Στο Μέτσινγκεν, όπου τη νύχτα συγκεντρώθηκαν πολλές δεκάδες διαδηλωτές, είχαν σημειωθεί ανάλογα επεισόδια και την προηγούμενη νύχτα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 November 2011 - 9:29:33 UTC