Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιμένει στις γραπτές εγγυήσεις η Ευρώπη
  • [02] Έφτασαν στην Ουάσινγκτον τα μέλη του κινήματος Occupy Wall Street
  • [03] Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, στις Βρυξέλλες
  • [04] Τέσσερα έργα Ελλήνων στα κορυφαία δέκα των «Sotheby's»
  • [05] Θεατρικός μονόλογος για τη ζωή της Κάλλας
  • [06] Εκστρατεία ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς
  • [07] Oι ΗΠΑ καταδικάζουν "τη χρήση υπερβολικής βίας" στην Αίγυπτο
  • [08] Παγκόσμια πρεμιέρα μελοποιημένης ποίησης Καβάφη στη Βιέννη
  • [09] Επίσπευση των μελετών για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου
  • [10] Κηδεύτηκε ο πανεπιστημιακός Νεοκλής Σαρρής
  • [11] Το επενδυτικό σχέδιο Ηλιακής Ενέργειας «Ήλιος» σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες

  • [01] Επιμένει στις γραπτές εγγυήσεις η Ευρώπη

    Εντείνονται οι πιέσεις προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ειδικά προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Α.Σαμαρά, να δεσμευθεί γραπτώς για τα συμφωνηθέντα, το αργότερο έως τη Δευτέρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση του δανείου. Αυτό κατέστησε σαφές ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση του στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

    Αισιόδοξος οτι οι ηγέτες των τριών κομμάτων θα κάνουν το καθήκον τους, και το ζήτημα θα έχει επιλυθεί ως το τέλος αυτού του μήνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

    [02] Έφτασαν στην Ουάσινγκτον τα μέλη του κινήματος Occupy Wall Street

    Πολλές δεκάδες διαδηλωτές, μέλη του κινήματος Occupy Wall Street (Καταλάβατε την Γουόλ Στριτ) που είχαν ξεκινήσει πριν 13 ημέρες από τη Νέα Υόρκη έφτασαν στην Ουάσινγκτον.

    Κρατώντας μια αμερικάνικη σημαία και ένα πορτοκαλί πανό που γράφει "Ο λαός πριν από το κέρδος", οι διαδηλωτές έφτασαν στον καταυλισμό Occupy DC, σε απόσταση λίγων τετραγώνων από τον Λευκό Οίκο, πριν μεταβούν στο Καπιτώλιο για μια "σούπερ γενική συνέλευση".

    "Είμαστε ένα ισχυρό κίνημα, απόλυτα αφοσιωμένο στο σκοπό του", τόνισε ένας από τους διαδηλωτές, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την πορεία τους μέσα σε καταρρακτώδη βροχή.

    [03] Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, στις Βρυξέλλες

    Με παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία θα ντυθεί το γνωστό αγαλματίδιο-σύμβολο των Βρυξελλών, Manneken-piss, στο πλαίσιο χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων (Plaisirs d' Hiver 2011) που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες από τις 25 Νοεμβρίου ως την 1η Ιανουαρίου 2012, και στις οποίες «η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του ΕΟΤ στο Βέλγιο. To διάστημα αυτό έχουν προγραμματιστεί πολλές εκδηλώσεις με ελληνικά μουσικο-χορευτικά συγκροτήματα, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Βελγίου.

    Στην εναρκτήρια εκδήλωση, που θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου 2011, ώρα 18:00 στην Grand-Place, θα ακουστεί η μουσική σύνθεση «Who pays the ferryman» του Γιάννη Μαρκόπουλου και θα ερμηνευθεί το τραγούδι «Χρώματα και Αρώματα» από τον Αλέξανδρο Μπελλέ. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η διαδρομή των επισήμων, με προπομπό μέλη Ελληνικών Συλλόγων του Βελγίου με παραδοσιακές φορεσιές, προς την Place St. Catherine όπου βρίσκεται ο πυρήνας της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

    Το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011, ώρα 14:00, παρουσία επισήμων και του ελληνικής καταγωγής υπουργού Τουρισμού της Γαλλόφωνης Κοινότητας Βελγίου (COCOF), Χρήστου Δουλκερίδη, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Manneken-pis που θα φορά παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία.

    Η χριστουγεννιάτικη αγορά Plaisirs d' Hiver διοργανώνεται για 10η συνεχή χρονιά από την πόλη των Βρυξελλών, στοχεύοντας σε κοινό 2,5 εκατομμυρίων επισκεπτών, εκ των οποίων 20% τουρίστες. Οι επισκέπτες, που ανήκουν στην κατηγορία «shopping 'n' spending», έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην εορταστική ατμόσφαιρα της πόλης απολαμβάνοντας πλούσιο πρόγραμμα ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και αγορών από τα 284 περίπτερα (chalets) που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος διαδρομής 2 χιλιομέτρων, από την Grand Place έως την Place St. Catherine, με σημείο αναφοράς ένα μεγάλο παγοδρόμιο.

    Το γραφείο ΕΟΤ Βελγίου θα συμμετέχει στη διοργάνωση με 8 περίπτερα παρουσίασης/πώλησης ελληνικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης και μόνιμο Info-point για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού στη βελγική αγορά.

    [04] Τέσσερα έργα Ελλήνων στα κορυφαία δέκα των «Sotheby's»

    Τέσσερα από τα δέκα κορυφαία έργα της χθεσινής δημοπρασίας «Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής» (European Paintings) του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο, ήταν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών: «Ο Χορός των Νυμφών», του Νικόλαου Γύζη, πίνακας ο οποίος πωλήθηκε στα 308.433 ευρώ, η «Παλλακίδα που κοιμάται» έργο του Θεόδωρου Ράλλη, που πωλήθηκε στα 224.711 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από τη χαμηλότερη αρχική του εκτίμηση των 80.000 -120 χιλιάδων ευρώ. Επίσης στις top 10 πωλήσεις της δημοπρασίας είναι ο πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου «Αλέξανδρος Φιλίππου και Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων» του Νίκου Εγγονόπουλου, στις 173.197 ευρώ και η «Εξοχή» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα στα 173.197 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η ανεξάρτητη, έως τώρα, ενότητα Greek Sale εντάχθηκε στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής ζωγραφικής». Στα κορυφαία δέκα ελληνικά έργα που πωλήθηκαν απόψε ήταν επίσης το έργο «Δύο Γυμνά» του Γεωργίου Μπουζιάνη, στις 83.879 ευρώ, «Το λιμάνι του Βόλου στο φώς του φεγγαριού» του Κωνσταντίνου Βολανάκη, στις 83.879 ευρώ, το «Δέντρο» του Παύλου (Διονυσόπουλου), στις 67.389 ευρώ, η «Θέτις» του Αλέκου Κοντόπουλου, στις 59.154 ευρώ, οι «Στρατιώτες που κοιμούνται» του Διαμαντή Διαμαντόπουλου στις 53.648 ευρώ και το έργο του Νίκου Κεσσανλή «Νεκρή φύση με λάμπα» στις 50.322 ευρώ.

    [05] Θεατρικός μονόλογος για τη ζωή της Κάλλας

    Ο θεατρικός μονόλογος «Μαρία Κ. Μοrendo», μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε και στο «Snapple Theater Center», στην περιοχή του Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης.

    Το εκρηκτικό μίγμα συναισθημάτων της Ελληνίδας ντίβας καθήλωσε το κοινό σε δυο παραστάσεις, έχοντας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσει τον «άγνωστο κόσμο» ενός εγκαταλελειμμένου και μοναχικού ανθρώπου που δόξασε την όπερα.

    Τη Μαρία Κάλλας υποδύθηκε η Εύα Κεχαγιά και το κείμενο έγραψε η Όλγα Λασκαράτου, η οποία έκανε και τη σκηνοθεσία, αναδεικνύοντας προσωπικές στιγμές της κορυφαίας υψιφώνου όλων των εποχών.

    Με τη δύναμη του λόγου και την αξιοπρεπή ερμηνεία, παρέλασαν στην σκηνή τα παιδικά χρόνια της Κάλλας στη Νέα Υόρκη, η εποχή της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα, η επιστροφή της στην Αμερική, η καταξίωση στη Σκάλα του Μιλάνου και τα όσα ακολούθησαν, γεμάτα επιτυχία, έρωτα και πίκρα.

    Ανατρέχοντας το παρελθόν, μοναχική και φοβισμένη μπροστά στο χρόνο, στράφηκε στις εσωτερικές φωνές της, αναζήτησε διεξόδους λύτρωσης, μεταμόρφωσε την αμφιβολία σε πρόκληση, ξαναδιάβασε συμπεριφορές, αναθεώρησε, έκρινε και αυτοκρίθηκε, γέλασε και θύμωσε με μια αλλιώτικη, εκ των υστέρων, ματιά. Οι προσπάθειές της να προετοιμαστεί για μία ακόμη εμφάνιση, την οδήγησαν σ' ένα ταξίδι αναμνήσεων, λίγο πριν το τέλος. Κουβεντιάζοντας με τις σκέψεις της αναπόλησε λόγια μεγάλων της δασκάλων, βιώματα με ανθρώπους του προσωπικού και επαγγελματικού της περιβάλλοντος, αιρούμενη ανάμεσα στο πάθος του έρωτα και της όπερας.

    Συντελεστές του έργου, εκτός από την Όλγα Λασκαράτου (κείμενο-σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια) και την Εύα Κεχαγιά (ερμηνεία), ήταν οι: Λίνα Νικολακοπούλου (καλλιτεχνική επιμέλεια), Γιάννης Μετζικόφ (σκηνικά-κοστούμια), Κατερίνα Μαραγκουδάκη (φωτισμοί), Ζωή Χατζηαντωνίου (επιμέλεια κίνησης) και Τάκης Σπυρόπουλος (φωτογραφία).

    Τις δυο θεατρικές παραστάσεις στη Νέα Υόρκη ανέλαβε και παρουσίασε ο νεοϊδρυθείς ομογενειακός οργανισμός με το συμβολικό όνομα «Ορφέας», ο οποίος στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στην Αμερική. Το φορέα δημιούργησε ο ποιητής-στιχουργός, Πόλυς Κυριάκου, μαζί με μια ομάδα Ελληνοαμερικανών. Η δεύτερη εκδήλωση του «Ορφέα» θα είναι συναυλία του Δώρου Δημοσθένους, με τίτλο: «Από την Κύπρο και τη Μεσόγειο, ένα μουσικό ταξίδι», στις 30 Νοεμβρίου στην πολιτιστική αίθουσα του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν.

    [06] Εκστρατεία ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς

    Χαρακτηριστικά πολιτικής εκστρατείας με στόχο την επίτευξη εκλογικής συνεργασίας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, κινημάτων, δυνάμεων της οικολογίας αλλά και δυνάμεων που αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ, προσέδωσε στην πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε συγκέντρωση στο γήπεδο του Σπόρτινγκ.

    Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην πολιτική συμμαχιών και ειδικότερα στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια μεγάλη συμμαχία ενόψει των εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι όλες αυτές οι δυνάμεις «μπορούν και πρέπει να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να βαδίσουν βάζοντας μπροστά αυτά που μας ενώνουν», ενώ υποστήριξε ότι «στις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε, μια εκλογική ενότητα δεν αθροίζει απλώς δυνάμεις. Τις πολλαπλασιάζει». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η εκλογική συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί στη βάση ενός μίνιμουμ προγράμματος απεμπλοκής από το Μνημόνιο.

    [07] Oι ΗΠΑ καταδικάζουν "τη χρήση υπερβολικής βίας" στην Αίγυπτο

    Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν πριν από τα τέλη του Ιουνίου στην Αίγυπτο κατήγγειλε τη "σφαγή" που διαπράττεται στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

    "Δακρυγόνα που περιέχουν παραλυτικά αέρια και πραγματικές σφαίρες χρησιμοποιήθηκαν κατά των πολιτών στην πλατεία Ταχρίρ. Αυτό είναι σφαγή", δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter.

    Τέταρτη ημέρα, χθες, των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στην πλατεία του Καΐρου, το κυβερνών Ανώτατο Συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων διεξήγαγε συνεδρίαση με τη συμμετοχή αρκετών πολιτικών κινημάτων.

    Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη βία εναντίον των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ.

    "Καταδικάζουμε τη χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία και καλούμε επειγόντως την αιγυπτιακή κυβέρνηση να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να επιβάλει πειθαρχία στις δυνάμεις της και να προστατεύσει τα οικουμενικά δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων να διαδηλώνουν και να εκφράζονται ειρηνικά", δήλωσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.

    Τριάντα νεκροί είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία και έχουν επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

    [08] Παγκόσμια πρεμιέρα μελοποιημένης ποίησης Καβάφη στη Βιέννη

    Μια μοναδική δημιουργία, μελοποιημένη ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, από τον Έλληνα συνθέτη της Διασποράς, Αλέξανδρο Καρόζα, θα έχει την παγκόσμια πρεμιέρα της το ερχόμενο Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, σε μεγάλη συναυλία στο ξακουστό Μέγαρο Συναυλιών της Βιέννης, με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα.

    Μαζί τους, συντελεστές αυτής της συναυλίας, σε μια από τις γνωστότερες μουσικές αίθουσες στον κόσμο, θα είναι οι φημισμένες Ορχήστρα Δωματίου Βιέννης και Χορωδία της Μουσικής Ακαδημίας Βιέννης, σε διεύθυνση του Κύπριου αρχιμουσικού Γιώργου Κουντούρη με το διάσημο Γερμανό ηθοποιό Μπρούνο Γκαντς, πρωταγωνιστή ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου, να απαγγέλει στα γερμανικά τα μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη.

    Μελοποιώντας ποιήματα του Καβάφη με φιλοσοφικές, ιστορικές και ερωτικές αναφορές, με ένα τρόπο που, όπως λέει ο ίδιος, περικλείει μουσικά την ποικιλόχρωμη κουλτούρα του Ελληνισμού, βασιζόμενος σε αυθεντικές ρίζες κλασικής ελληνικής μουσικής και ευρύτερα μεσογειακής μουσικής παράδοσης, ο Αλέξανδρος Καρόζας θέτει νέα πρότυπα με το έργο του «Καβάφης», το οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης είχε χαρακτηρίσει πέρσι «ένα ευφυέστατο μουσικό κατόρθωμα».

    Γεννημένος στην Κατερίνη και βρισκόμενος μόνιμα από τα επτά του χρόνια οικογενειακά στη Γερμανία, όπου έκανε τις μουσικές σπουδές του, ο Αλέξανδρος Καρόζας, που σήμερα ζει στη Φρανκφούρτη, την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, παρουσίασε από νωρίς ένα προσωπικό μουσικό ιδίωμα συγγενές με τη συμφωνική μουσική, φέροντας όμως βυζαντινές ή παραδοσιακές μελωδικές μνήμες, αλλά και μοντέρνες αναφορές ενισχυμένες από τη σχεδόν ισότιμη παρουσία ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων δίπλα στα κλασικά.

    [09] Επίσπευση των μελετών για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

    Η επίσπευση της εκπόνησης των μελετών για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ, Νίκο Σηφουνάκη, στην οποία συμμετείχαν η γγ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά, ο γγ Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής του ΥΠΟΤ, Γιάννης Πυργιώτης, στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και οι μελετητές.

    Επίσης, δρομολογήθηκε η άμεση προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την κεντρική προβλήτα, όπως προβλέπεται στο σχέδιο του αρχιτέκτονα Ρένζο Πιάνο. Η διαβούλευση για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

    Τον Μάρτιο 2012 αναμένεται η υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και τον ερχόμενο Οκτώβριο η δημοπράτηση των έργων. Τα έργα αφορούν μετατόπιση και μερική κάλυψη της παραλιακής λεωφόρου, αντιπλημμυρική προστασία της Καλλιθέας και του Μοσχάτου και δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου με την κατασκευή προβλητών περιπάτου στην παραλιακή ζώνη. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανάπλασης ανέρχεται σε 215 εκατ. ευρώ.

    [10] Κηδεύτηκε ο πανεπιστημιακός Νεοκλής Σαρρής

    Το στερνό αντίο στον "αγαπημένο δάσκαλο", Νεοκλή Σαρρή, τον "εξαίρετο άνθρωπο" και τον καταξιωμένο καθηγητή, ο οποίος έχασε την μάχη για τη ζωή, σε ηλικία 71 ετών, είπε το απόγευματης Τετάρτηςστο Α΄ Νεκροταφείο, πλήθος φίλων του, κυρίως από το χώρο των Γραμμάτων, της Πολιτικής, της Διπλωματίας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων.

    «Τον αδαμάντινο χαρακτήρα του, το ήθος, την ευθύτητα, την ευκρίνεια, τη βαθιά και ανεκτίμητη γνώση του σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, αλλά και την πηγαία καλοσύνη, τη φιλοτιμία, την παροιμιώδη ανεξικακία, την απαράμιλλη ρητορική του», εξήραν στους επικήδειους λόγους τους ο πατέρας Γ. Μεταλληνός, ο ακαδημαϊκός Κ. Σβολόπουλος, ο γραμματέας της ΕΔΗΚ Στ. Καράμπελας, ο Στ. Παπαθεμελής, ο Μ. Χαρακόπουλος, ο Γ.Δημαράς, εκπρόσωποι συλλόγων Κωνσταντινουπολιτών κ.α.

    Οι ομιλητές αναφερόμενοι στη δράση και το έργο του εκλιπόντος, έκαναν λόγο για τη «βαθιά, πρωτογενή βιωματική και ακαδημαϊκή γνώση της Τουρκίας».

    Ο Νεοκλής Σαρρής μελέτησε τη συγκρότηση και εξέλιξη της τουρκικής κοινωνίας και από την θέση του ως καθηγητή κοινωνιολογίας στο Παντείο προέτρεπε στην βαθύτερη γνώση του τουρκικού λαού.

    [11] Το επενδυτικό σχέδιο Ηλιακής Ενέργειας «Ήλιος» σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες

    Το επενδυτικό σχέδιο Ηλιακής Ενέργειας «Ήλιος» και η συμβολή του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην προώθηση των στρατηγικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν την Τετάρτη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και Άννυ Ποδηματά με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμα ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Γκίντερ Ετιγκερ, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το ελληνικό σχέδιο «Ήλιος».

    Στην ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τόνισε τη σημασία να προωθηθούν αναπτυξιακές δράσεις σε μία περίοδο οικονομικών και κοινωνικών δυσχερειών. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι ο τομέας της ενέργειας και ειδικότερα η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών μπορεί να δράσει ως καταλύτης για τη δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το ενεργειακό σχέδιο «Ήλιος», συνέχισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι ένα σημαντικό για την Ελλάδα σχέδιο που σκοπεύει να αξιοποιήσει έναν αστείρευτο ενεργειακό πόρο, τον ήλιο της Ελλάδας, και να τον εξάγει στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτό θα γίνει με σταθερά και προσεκτικά βήματα, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει με την αποτύπωση των περιοχών που μπορούν να αξιοποιηθούν και την καταγραφή εναλλακτικών σεναρίων για τις αναγκαίες υποδομές δικτύου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 November 2011 - 7:29:37 UTC