Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρεις επιλογές κυκλοφορίας "ευρωομολόγων"
  • [02] Στο "κόκκινο" η εστίαση
  • [03] Προσωρινή αναστολή διακοπών ηλεκτροδότησης
  • [04] Μπαράζ ληστειών κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • [05] Η Ευρώπη "δεν πρέπει να κατρακυλήσει", τόνισε η Λαγκράρντ
  • [06] Σήμερα στην πλατφόρμα της Νοble Energy ο Δημ. Χριστόφιας
  • [07] "Σπαζοκεφαλιά" η εγκύκλιος για την εφεδρεία
  • [08] Στο 5,4% το έλλειμμα με τον νέο προϋπολογισμό

  • [01] Τρεις επιλογές κυκλοφορίας "ευρωομολόγων"

    Η κυκλοφορία "ευρω-ομολόγων" μπορεί να οδηγήσει "γρήγορα στην ελάφρυνση της τρέχουσας κρίσης χρέους" στην ευρωζώνη, επίσης μπορεί να "ενισχύσει την αντίσταση" της ευρωζώνης απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις, αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, που θα κυκλοφορήσειαυτή την εβδομάδα.

    Το Γαλλικό πρακτορείο αναφέρει ότι έχει ήδη αντίτυπο, σύμφωνα με το οποίο, η Επιτροπή στις Βρυξέλλες μελετά κατά πόσον είναι εφικτές τρείς επιλογές, η τελευταία απο τις οποίες, μη καθιστώντας αναγκαία την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ, "μπορεί γρήγορα να υλοποιηθεί".

    Οι ανωτέρω επιλογές αφορούν είτε την πλήρη είτε την τμηματική "κοινή χρήση" του χρέους των κρατών της ευρωζώνης.

    Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, αυτή η κοινή χρήση "δεν πρέπει να οδηγήσει σε μείωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας", ούτως ώστε να αποτραπεί " οι χώρες της ευρωζώνης-τζιτζίκια" να χρηματοδοτούνται στο μέλλον σε βάρος των ενάρετων υπέρμαχων της δημοσιονομικής σταθερότητας, αναφέρει το ίδιο έγγραφο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    Οι τρείς επιλογές της "Πράσινης βίβλου" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Η ριζοσπαστικότερη, είναι η πρώτη απο τις τρείς επιλογές. Στο κείμενο χαρακτηρίζεται και "αποφασιστικότερη": "τα ευρω-ομόλογα" υποκαθιστούν τα σημερινά ομόλογα που κυκλοφορούν στα κράτη της ευρωζώνης, διαθέτουν όμως τις "κοινές εγγυήσεις" για όλη την ευρωζώνη.

    Στη δεύτερη επιλογή, τα "ευρω-ομόλογα" διαθέτουν αυτές τις "κοινές εγγυήσεις" για όλη την ευρωζώνη, όμως καλύπτουν μέρος των αναγκών χρηματοδότησής των μελών της ευρωζώνης, αφού κάποια απο αυτά εξακολουθούν να εκδίδουν τα δικά τους κρατικά ομόλογα.

    Ομως, τέτοια ρύθμιση αφήνει "ευάλωτα" απέναντι σε τυχόν στάση πληρωμών υπερχρεωμένα μέλη της ευρωζώνης (αυτά δεν κατονομάζονται), σημειώνεται στο έγγραφο.

  • Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, χρήζει τροποποίησης το άρθρο 125 της συνθήκης της Λισαβόνας, κατά το οποίο "αποκλειστικά τα κράτη μέλη διασφαλίζουν τις χρηματο-πιστωτικές δεσμεύσεις τους".

    Στην τρίτη επιλογή, κυκλοφορούν "ευρω-ομόλογα", με παράλληλη κυκλοφορία κρατικών ομολόγων απο κάποια μέλη της ευρωζώνης.

  • Στα "ευρω-ομόλογα" αυτής της τρίτης επιλογής, κάθε κράτος συνεισφέρει με τις εγγυήσεις του, στο ποσοστό όμως με το οποίο μετέχει στο κεφάλαιο του κάθε "ευρω-ομολόγου" αυτής της επιλογής.

    Ετσι, τα μέλη της ευρωζώνης με πολύ υψηλά επιτόκια στα κρατικά ομόλογά τους "επωφελούνται σαφώς λιγότερο" στην υλοποίηση της επιλογής αυτής, οι όροι είναι ευνοϊκότεροι για τα μέλη της ευρωζώνης με την καλύτερη βαθμολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας απο τους οίκους αξιολόγησης, επισημαίνει αυτό το έγγραφο.

    Καμία αλλαγή στις συνθήκες δεν είναι αναγκαία, άρα η υλοποίηση είναι γρήγορη και "αντίθετα με τις δύο πρώτες επιλογές, μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί (στην ευρωζώνη) η παρούσα κρίση χρέους".

    [02] Στο "κόκκινο" η εστίαση

    Αθήνα, Ελλάδα 21/11/2011 10:46 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Κρίση, αύξηση ΦΠΑ και τέλος ακινήτων οδηγούν στο "κόκκινο" την εστίαση

    Εκρηκτικό μίγμα στην αγορά εστίασης δημιουργεί η οικονομική κρίση, η οποία σε συνδυασμό με τη μετάταξη του κλάδου στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 13%) και την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτου, πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις του κλάδου.

    Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Ιωάννης Τσάκος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάσταση στον κλάδο είναι "εκρηκτική". Ο ευρύτερος χώρος της εστίασης την τελευταία διετία έχει πληγεί καίρια από την οικονομική κρίση. Η εκτός σπιτιού κατανάλωση βαίνει μειούμενη και οι επιχειρηματίες του κλάδου παρά το γεγονός ότι προχωρούν σε καθημερινές προσφορές και μειώσεις δεν πετυχαίνουν τίποτε άλλο παρά μεγάλες απώλειες εσόδων.

    "Σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση ήλθε να προστεθεί η επιβολή του τέλους ακινήτων και η μετάταξη του κλάδου στον υψηλότερο κατά 10 ολόκληρες μονάδες συντελεστή ΦΠΑ του 23% από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011, δίνοντας τη χαρακτηριστική βολή στις επιχειρήσεις του κλάδου" επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσάκος και συνεχίζει: "η μέση μείωση του τζίρου της αγοράς εστίασης εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στο 40% ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας φτάνει και το 70%". Κατά τον τελευταίο χρόνο εκτιμάται, σύμφωνα με τον κ. Τσάκο, ότι έχουν κλείσει πάνω από 6.000 καταστήματα σε ολόκληρη της Ελλάδα. Με την αύξηση του ΦΠΑ αναμένεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα μπει "λουκέτο" σε άλλες 15 - 20.000 επιχειρήσεις ενώ άνεργοι θα βρεθούν πάνω από 50.000 εργαζόμενοι.

    Κραυγή αγωνίας από τις επιχειρήσεις

    Οι οργανωμένες αλυσίδες εστίασης εμφανίζονται αποφασισμένες να πετύχουν την επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 23% που ισχύει από 1η Σεπτεμβρίου και επιδιώκουν συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο.

    Καθοδικά κινείται η αγορά εστίασης

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τελευταίας κλαδικής μελέτης της Icap Group, η συνολική αξία της εγχώριας αγοράς των αλυσίδων εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης, παρουσίασε ανοδική τάση την περίοδο 1992-2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 15,2%.

    Αντίθετα, το 2009 παρουσίασε μείωση κατά 4% σε σύγκριση με το 2008. Το 2010 η συνολική αξία της αγοράς εστίασης κινείται επίσης καθοδικά, με ρυθμό ανάλογο της περιόδου 2009/2008. Στα μεγέθη αυτά δεν περιλαμβάνονται τα "ανεξάρτητα" καταστήματα που δεν ανήκουν σε οργανωμένες αλυσίδες.

    Ο κλάδος εστίασης στη χώρα μας, σύμφωνα με τη μελέτη της Icap Group, χαρακτηρίζεται από την παρουσία μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, καθώς και από αλληλοκάλυψη όσον αφορά στο αντικείμενο δραστηριότητας. Η ζήτηση για τις υπηρεσίες εστιατορίων καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του κατά κεφαλή διαθέσιμου εισοδήματος. Επίσης, ο εισαγόμενος τουρισμός αποτελεί σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα ζήτησης για τα εστιατόρια της χώρας.

    [03] Προσωρινή αναστολή διακοπών ηλεκτροδότησης

    Αναστέλλει η ΔΕΗ για μερικές ημέρες τις διαδικασίες διακοπής της ηλεκτροδότησης στους καταναλωτές που δεν πλήρωσαν το τέλος ακινήτων, ύστερα απο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να θεσπιστούν οι ρυθμίσεις που έχουν αναγγελθεί για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

    Αυτό προκύπτει απο δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του διευθυντή δημοσίων σχέσεων της ΔΕΗ Κίμωνα Στεριώτη. Οι εντολές αποκοπής θα εκδίδονται μεν από τη ΔΕΗ και θα αποστέλλονται στο Διαχειριστή του δικτύου, αλλά δεν θα εκτελούνται προσωρινά.

    Αναλυτικά ο κ. Στεριώτης επεσήμανε τα εξής:

    "Ύστερα απο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής θα αναστείλει για μερικές ημέρες τις εντολές αποκοπών που έχουν σχέση με το τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), προκειμένου να υπάρξουν ορισμένες ρυθμίσεις για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

    Ωστόσο, η ΔΕΗ ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούται από το νόμο - όπως και οι άλλοι εναλλακτικοί προμηθευτές - να συνεχίσει να αποστέλλει εντολές έκδοσης αποκοπών προς το Διαχειριστή του Δικτύου, εφόσον δεν έχει καταβληθεί το τέλος ακινήτων μαζί με το λογαριασμό ρεύματος, μετά την παρέλευση 40 ημερών απο την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου."

    Την ίδια στιγμή, κατάληψη στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος της ΔΕΗ στην οδό Μεσογείων πραγματοποίησαν απόψε συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ "για να μη φύγει καμία εντολή διακοπής σε κανένα σπίτι φτωχού, ανέργου, μικροσυνταξιούχου", όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλος.

    Η ΓΕΝΟΠ επαναλαμβάνει εξάλλου ότι συγκροτούνται ομάδες περιφρούρησης σε όλη τη χώρα για να εμποδίσουν τις αποκοπές λόγω μη πληρωμής του τέλους ακινήτων.

    [04] Μπαράζ ληστειών κατά τη διάρκεια της νύχτας

    Εισβολή ληστών σε δύο σπίτια, στον Ωρωπό Αττικής και στο Δήλεσι Βοιωτίας, έγιναν χτες το βράδυ. Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να πρόκειται για την ίδια συμμορία, επειδή και στις δύο περιπτώσεις ήταν τρια άτομα, ενώ οι ληστείες διαπράχθηκαν με διαφορά μίας ώρας.

    Συγκεκριμένα, στις 8 το βράδυ, στην οδό Ροδοδάφνης στον Ωρωπό, τρεις άγνωστοι μπήκαν απο ανασφάλιστη πόρτα σε μονοκατοικία, που μένει ζευγάρι και με την απειλή μαχαιριού αφαίρεσαν τα κινητά τηλέφωνα και διάφορα προσωπικά αντικείμενα απο τους ιδιοικτήτες.

    Στις 9, επίσης τρία ατομα, μπήκαν σε άλλο σπίτι στο Δήλεσι, που είναι κοντά στον Ωρωπό, και με την απειλή πιστολιού και χρήση σωματικής βίας αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, χρυσαφικά και βιβλιάρια καταθέσεων απο τον ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια πήραν και τα κλειδιά του αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του παθόντα, με το οποίο διέφυγαν.

    Σήμερα στις 5.30 τα ξημερώματα, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αιγάλεω, τρεις άγνωστοι με την απειλή όπλων άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό απο διανομέα κρεάτων και διέφυγαν.

    Χθες στις 10 το βράδυ, δύο ένοπλοι άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό απο εταιρεία πετρελαιοειδών στον Ταύρο και διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο.

    Τέλος, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν ακόμα τρεις ληστείες, σε σούπερ μάρκετ στην οδό Φλέμινγκ στον Βύρωνα, σε κατάστημα στη λεωφόρο Αθηνών- Σουνίου 340 στο Κορωπί και σε περίπτερο στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο Π. Φάληρο.

    [05] Η Ευρώπη "δεν πρέπει να κατρακυλήσει", τόνισε η Λαγκράρντ

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έκανε έκκληση χθες Κυριακή να "μην αφήσουμε την Ευρώπη να κατρακυλήσει", εξηγώντας πως τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της ευρωζώνης είναι συνδεδεμένα.

    "Το να αφήσουμε να κατρακυλήσει η Ευρώπη θα σημαίνει, αν συμβεί, ότι θα υπάρξουν σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις για άλλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των ΗΠΑ", τόνισε η Λαγκάρντ στην εκπομπή "60 minutes" του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

    "Το 20% των αμερικανικών εξαγωγών έχουν προορισμό την Ευρώπη. Υπάρχει μια ισχυρή διασύνδεση ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Υπάρχουν πολλοί ευρωπαίοι εργαζόμενοι σε αμερικανικές επιχειρήσεις και πολλοί αμερικανοί εργαζόμενοι σε ευρωπαϊκές", υπογράμμισε.

    Οι αμερικανοί πολιτικοί αντιμετωπίζουν με όλο και μεγαλύτερο σκεπτικισμό την πιθανότητα να στηρίξουν τις προσπάθειες του ΔΝΤ για χρηματοδότηση των κρατών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

    Άρθρο του νόμου για τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς κανόνες στις ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 2010, απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίξουν δάνεια του ΔΝΤ "των οποίων η αποπληρωμή στο ακέραιο είναι αδύνατη". Ορισμένοι βουλευτές εκτιμούν πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί με την Ελλάδα και πως οι ΗΠΑ διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν τα χρήματά τους.

    Για την κ. Λαγκάρντ όμως ο κίνδυνος αυτός είναι μηδενικός.

    "Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά. Και το κάνουμε με τους κανόνες και τα διαθέσιμα κεφάλαια, τα οποία θα αποπληρωθούν. Με άλλα λόγια, λέμε σε μια χώρα: θα σας δανείσουμε χρήματα, θα σας στηρίξουμε, θα σας βοηθήσουμε να βγείτε από αυτήν την κρίση, αλλά θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να διευθετήσετε τα προβλήματά σας", υπογράμμισε η Λαγκάρντ.

    Ο σκεπτικισμός του Κογκρέσου απέναντι στο ΔΝΤ οδήγησε την αμερικανική κυβέρνηση στο να μην αυξήσει προς το παρόν τους πόρους του Ταμείου, τους οποίους πολλά κράτη-μέλη του θεωρούν ανεπαρκείς σε σχέση με την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

    Σε ερώτηση για το πως βλέπει η ίδια την οικονομική κρίση στον κόσμο, η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε την κατάσταση "πολύ σοβαρή και πρωτόγνωρη".

    "Είναι η συνέχεια του 2008. Πρέπει να το πούμε. Είναι η ίδια διαδικασία που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας", είπε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, είναι πιθανό να σταματήσει η πορεία επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της αύξησης του δημόσιου χρέους. "Θέλω να είναι απελπιστικά αισιόδοξη και θέλω να πιστεύω ότι οι χώρες θα καταλάβουν ότι μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων", συμπλήρωσε.

    Όμως, σε αντίθετη περίπτωση, προέβλεψε πως οι επιπτώσεις θα είναι ανησυχητικές: "ελάχιστη ανάπτυξη, αυξημένη ανεργία, πιθανόν κοινωνικά προβλήματα και αγορές σε απόλυτη αναταραχή", υπογράμμισε.

    "Καμιά φορά η αλήθεια δεν είναι ευχάριστη όταν έχει να κάνει με το χρέος, τη μείωση του ελλείμματος και όλα τα υπόλοιπα", κατέληξε η Κρίσιν Λαγκάρντ.

    [06] Σήμερα στην πλατφόρμα της Νοble Energy ο Δημ. Χριστόφιας

    Λευκωσία, Κύπρος 21/11/2011 08:40 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου)

    Κύπρος: Σήμερα στην πλατφόρμα της Νοble Energy με κανάλια, αλλά χωρίς δημοσιογράφους, ο πρόεδρος Χριστόφιας

    Την πλατφόρμα "Ομηρος" της αμερικανικής εταιρείας Νοble Energy, η οποία έχει αρχίσει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 "Αφροδίτη", της Κυπριακής ΑΟΖ θα επισκεφθεί, σήμερα, ο πρόεδρος Χριστόφιας. Η ακριβής ώρα της επίσκεψης δεν έχει ανακοινωθεί.

    Επίσημη ανακοίνωση στη Λευκωσία αναφέρει ότι τον κ. Χριστόφια θα συνοδεύουν η υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου, ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σοφοκλής Αλετράρης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης.

    Οι εργασίες στην πλατφόρμα συνεχίζονται κανονικά με τη γεώτρηση να βρίσκεται στα τελικά της στάδια. Στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες πρόκειται να ανακοινωθούν και τα τελικά αποτελέσματα της γεώτρησης.

    Ο κ.Χριστόφιας θα μεταβεί στην πλατφόρμα με ελικόπτερο της Νοble Energy από το λιμάνι Λεμεσού. Έχουν γίνει διευθετήσεις η επίσκεψη να καλυφθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς και έναν φωτορεπόρτερ, αλλά έχουν αποκλειστεί οι δημοσιογράφοι.

    Για τον αποκλεισμό της κάλυψης της επίσκεψης από δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι "θα είναι με εικόνα με τα τηλεοπτικά κανάλια και με φωτογράφο. Υπάρχουν περιορισμοί λόγω πρακτικών ζητημάτων, που τίθενται και για αυτό ακριβώς το λόγο διασφαλίσαμε να υπάρχει για τους δημοσιογράφους εικόνα και σε φωτογραφίες".

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας επί της πλατφόρμας θα ενημερωθεί για τις έρευνες που διεξάγονται. Είναι γνωστό, πρόσθεσε, ότι βρισκόμαστε στη φάση της ερευνητικής γεώτρησης και αναμένουμε αποτελέσματα από αυτή την ερευνητική γεώτρηση, αναφορικά με την ύπαρξη κοιτάσματος υδρογονανθράκων.

    Μέχρι τώρα έχουμε δείξει, ως κυβέρνηση, υπομονή με χαμηλούς τόνους, ανέφερε και πρόσθεσε: "η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει και ένα χαρακτήρα συμβολικό, με την έννοια ότι είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης το θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά και έχει και πολιτικές προεκτάσεις με την έννοια ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά το χώρο που βρίσκεται στην ΑΟΖ Κύπρου και ότι αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία το ασκεί πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου".

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι "στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου έχει γίνει μια κατ' αρχήν συζήτηση στο θέμα, έχουν αναλάβει οι αρμόδιοι υπουργοί της Υπουργικής Επιτροπής για το θέμα των υδρογονανθράκων και μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση, η αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών που έχουν να κάνουν με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, θα επανέλθει το θέμα σε επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για να παρθούν αποφάσεις".

    [07] "Σπαζοκεφαλιά" η εγκύκλιος για την εφεδρεία

    "Σπαζοκεφαλιά" αποτελεί για τους εργαζόμενους, αλλά και για τις διοικήσεις του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η εφαρμοστική εγκύκλιος για την «εργασιακή εφεδρεία», εξαιτίας, κυρίως, ορισμένων απαιτήσεων που τίθενται και μάλιστα σε πολύ πιεστικά χρονικά περιθώρια.

    Η εγκύκλιος ζητά από εργαζόμενους και υπηρεσίες να προσδιορίσουν τον ακριβή συντάξιμο χρόνο κάθε υπαλλήλου έως την 20η Νοεμβρίου, ημέρα μάλιστα Κυριακή.

    Για να ξεπεράσει τον «σκόπελο» και να προλάβει τις ημερομηνίες, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Αποκέντρωσης ζητά από τους εργαζόμενους στο δημόσιο να υποβάλουν «υπεύθυνη δήλωση για τον ακριβή αριθμό συντάξιμου χρόνου ασφάλισης» και από τις αρμόδιες διευθύνσεις «να μεριμνήσουν για τη διασταύρωση των δηλούμενων στοιχείων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ένταξής του προσωπικού στην εργασιακή εφεδρεία».

    Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε σε εξειδικευμένους νομικούς και τους ζήτησε απαντήσεις στα ερωτήματα, που θέτουν εργαζόμενοι και διοικήσεις, στην προσπάθειά τους να αποσαφηνίσουν, κατά το δυνατόν, το ούτως ή άλλως θολό τοπίο.

    Αν μετά την έκδοση των βεβαιώσεων διαπιστωθεί ότι ο χρόνος ασφάλισης, που έχει δηλωθεί, είναι διαφορετικός από τον πραγματικό, ποιες συνέπειες αντιμετωπίζει εκείνος, που υπογράφει την υπεύθυνη δήλωση;

    Η ψευδής δήλωση, ή η απόκρυψη αληθινών γεγονότων με υπεύθυνη δήλωση, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Θεωρείται πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Για να αποδειχθεί το αδίκημα, πρέπει να τεκμηριωθεί δόλος. Έτσι, ο εργαζόμενος αρκεί να υποβάλει νέα διορθωτική δήλωση, στην οποία να αναφέρει ότι τα στοιχεία που περιέλαβε στην πρώτη οφείλονται σε «άγνοια», σε «λάθος», ή σε «παραδρομή».

    Η συντάξιμη προϋπηρεσία, η οποία δεν θα αναφερθεί, θα προσμετρηθεί, ή όχι, στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου;

    Η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τον συνολικό χρόνο της συντάξιμης υπηρεσίας του υπαλλήλου και τις συντάξιμες αποδοχές του και αποδεικνύεται μόνο από τις βεβαιώσεις καταβολής εισφορών, εκτός βέβαια από τις ρυθμίσεις για εξαγορά πλασματικού χρόνου κ.λπ.. Κατά συνέπεια, δε μπορεί να ληφθεί υπόψη ο,τιδήποτε και αν αναγράφεται στην υπεύθυνη δήλωση.

    Το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο

    Την εκτίμηση ότι θα ξεπεράσουν τον αριθμό που αναμένεται, μέχρι το τέλος του έτους, οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Δαικυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας. Επικαλούμενος τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή της εφεδρείας και τις αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις λειτουργικές επιπτώσεις που θα προκύψουν σε αρκετές υπηρεσίες.

    Στην παρέμβασή του ο υπουργός Μεταφορών Μακης Βορίδης, υποστήριξε ότι το μέτρο της εφεδρείας πρέπει κατ' αρχήν να παγώσει, ώστε να δοθεί χρόνος για να εξορθολογιστούν οι επιπτώσεις του.

    Διαβάστε επίσης:

    Νόμιμο το διάταγμα για την εφεδρεία στις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με το ΣτΕ

    [08] Στο 5,4% το έλλειμμα με τον νέο προϋπολογισμό

    Ξεκινάαύριο στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2012.

    "Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καταθέτοντας στη Βουλή, παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.

    Καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις "να είμαστε σοβαροί, προσηλωμένοι, ειλικρινείς και μεταξύ μας δίκαιοι", ανέλυσε από του βήματος της Ολομέλειας τα τέσσερα σημαντικά χαρακτηριστικά του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, επισημαίνοντας πως υπό όρους και προϋποθέσεις σοβαρότητας "δίνεται η ευκαιρία για μια πιο αισιόδοξη ανάστροφη πορεία του τόπου".

    "Καταθέτω τον προϋπολογισμό του 2012 μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και σε βαρύ κλίμα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τον καταθέτω κάτω από πολύ καλούς οιωνούς μετά την μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία των τριών κομμάτων να συγκροτήσουν κι να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση. Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μήνυμα αισιοδοξίας, ενότητας, συναίνεσης κι αξιοπιστίας που το έχει εισπράξει η κοινωνία" συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

    "Ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει ήδη ψηφισμένα μέτρα, τα οποία περικλείονται στο Μεσοπρόθεσμο και στο Πολυνομοσχέδιο.

    Για το λόγο αυτό, και όπως έχει ήδη τοποθετηθεί η Νέα Δημοκρατία, δεν πρόκειται να τον αμφισβητήσει, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής του τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Ως προϋπολογισμό "πτώχευσης και φοροεξόντωσης του λαού, κατακρεούργησης των Ασφαλιστικών Ταμείων και των κοινωνικών δαπανών", χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό 2012 το ΚΚΕ.

    «Τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο δύσκολα και από αυτά που περάσαμε. Πρέπει να μείνουμε όμως όρθιοι για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης για τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2012 και τόνισε ότι γι αυτό "δεν χωρά καμία ψευδαίσθηση".

    "Επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των αδύναμων στρωμάτων για την ανάσχεση της ανεργίας και την εκκίνηση της αναπτυξιακής και παραγωγικής διαδικασίας", τονίζει σε ανακοίνωσή της για τον προϋπολογισμό η Δημοκρατική Αριστερά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 November 2011 - 9:29:53 UTC