Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμες ώρες για την αγορά βιβλίου
  • [02] Ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την επέτειο του Πολυτεχνείου
  • [03] Πτώση μετοχών στη Γερμανία μετά την υποβάθμιση 12 τραπεζών της
  • [04] Επιχειρήσεις αντιποίνων στη Συρία μετά την επίθεση στην έδρα υπηρεσιών Πληροφοριών

  • [01] Κρίσιμες ώρες για την αγορά βιβλίου

    Αυξάνει τις τελευταίες ώρες στην εκδοτική αγορά η ανησυχία για τη δυνατότητα πληρωμών ορισμένων βιβλιοπωλείων-αλυσίδων, που έχουν μετατραπεί σε θύματα της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζοντας σημαντική πτώση των πωλήσεών τους.

    Εκδότες και βιβλιοπώλες διαβεβαίωναν μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές πως κανένα «κανόνι» δεν είχε σκάσει στην αγορά, συμπληρώνοντας ότι τα προβλήματα με τα βιβλιοπωλεία-αλυσίδες (όπως και γενικότερα με τα βιβλιοπωλεία) δεν είναι σημερινά.

    Ασφαλώς, όσο περνά ο καιρός, οι συνθήκες δυσκολεύουν. Τα βιβλιοπωλεία ανταποκρίνονται συχνά μόνο κατά το ήμισυ στις υποχρεώσεις τους προς τους εκδότες, μεταθέτοντας συνεχώς τις ημερομηνίες αποπληρωμής, οι εκδότες αναγκάζονται να καθυστερήσουν την καταβολή των δικών τους οφειλών προς τρίτους και το κύκλωμα του βιβλίου υφίσταται όλο και πιο έντονους κλυδωνισμούς.

    Παρά την αρχική πεποίθηση πως η κρίση δεν θα έπληττε ενδεχομένως το βιβλίο όσο άλλους κλάδους, εξαιτίας του ενημερωτικού και παιδαγωγικού του χαρακτήρα ως εμπορικού προϊόντος, οι ελπίδες άρχισαν ήδη από τα μέσα του 2009 να διαψεύδονται, ενώ η αγορά έχει στεγνώσει εδώ και ενάμιση χρόνο από χρήμα.

    Η πτώση των πωλήσεων υπολογίζεται σήμερα από τους εκδότες, σε 30% με 40%, ενώ οι προοπτικές για ανάκαμψη παραμένουν άδηλες. Κάποια καλυτέρευση αναμένεται ενόψει της γιορτινής περιόδου, με τα ράφια των βιβλιοπωλείων να γεμίζουν καινούργιες εκδόσεις (ελληνική και ξένη λογοτεχνία, οικονομικές και ιστορικές μελέτες, αλλά και άλμπουμ, παιδικά και μαρτυρίες) και τους εκδότες να προσδοκούν κάποια ευνοϊκότερα αποτελέσματα για τις πρόσφατες επενδύσεις τους.

    Ο εκδοτικός χώρος ανασυντάσσεται μπροστά στα πολλαπλασιαζόμενα προβλήματα, ανακατανέμοντας τους προγραμματισμένους του τίτλους και περιορίζοντας δραστικά την παραγωγή του (αν και κάποια συμβόλαια που υπογράφτηκαν σε ανέφελες ημέρες -κυρίως με οίκους του εξωτερικού- θα πρέπει να τηρηθούν). Ήδη, οι εκδοτικές περίοδοι τείνουν να συρρικνωθούν σε δύο ή (μετά βίας) τρεις τον χρόνο: νέα βιβλία πλέον κυκλοφορούν στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το Πάσχα, όπως και λίγο πριν από την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών.

    Όπως λένε πρόσωπα της εκδοτικής αγοράς, ιδιαίτερο ρόλο για την κίνηση του βιβλίου έπαιξε κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και η έντονη ρευστότητα της πολιτικής κατάστασης. Ακόμα και τα ελάχιστα δείγματα σταθεροποίησης, έφερναν κάποια δείγματα αναζωογόνησης στα χειμαζόμενα βιβλιοπωλεία, ενώ οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη έριχνε αυτομάτως κατακόρυφα των ενδιαφέρον.

    Σύμφωνα, πάντως, με έμπειρους επαγγελματίες -που δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια στην αγορά και είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των ένδον τη λειτουργία της- τα επόμενα χρόνια οι εκδοτικοί οίκοι θα πρέπει να αναπροσανατολιστούν ριζικά τόσο ως προς τον τρόπο παραγωγής όσο και ως προς τις επιλογές τους, αλλάζοντας άρδην τα πρότυπα επί τη βάσει των οποίων πορεύτηκαν την τελευταία δεκαπενταετία.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ρώτησε τρεις εξ αυτών.

    [02] Ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την επέτειο του Πολυτεχνείου

    Αθήνα, Ελλάδα 17/11/2011 13:40 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Βουλή: Ειδική συνεδρίαση για την επέτειο του Πολυτεχνείου

    Οι αναφορές στην κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, σε αντιδιαστολή με τις διαπιστώσεις για το αδικαίωτο του αιτήματος της εθνικής ανεξαρτησίας, χαρακτήρισαν τη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Παρών στην συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος διατράνωσε πως «σήμερα στην Ελλάδα, η ελευθερία και η δημοκρατία έχουν εδραιωθεί» και πως η 17η Νοέμβρη δείχνει ότι ο ελληνικός λαός -και ειδικότερα οι νέοι- μπορούν να υπερβούν τις κρίσεις και να πετύχουν εθνικούς στόχους, όταν κινούνται με αποφασιστικότητα και ενότητα. «Με αποφασιστικότητα και ενότητα μπορούμε να επιτύχουμε τους νέους εθνικούς στόχους, να ξεπεράσουμε την κρίση και να φέρουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος.

    Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης τόνισε πως η δημοκρατία είναι προϊόν συστράτευσης όλων των Ελλήνων- η μεταπολιτευτική ωστόσο πορεία διακρίνεται και από μεγάλες παθογένειες και αντιφάσεις, με αποτέλεσμα και την σημερινή κρίση. «Στην κρίση, όμως, δεν απαντούμε με περιορισμό της δημοκρατίας. Δείγμα της υπεύθυνης στάσης του Κοινοβουλίου είναι και η κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας που θα απαντήσει σ' αυτήν την κρίση», σημείωσε ο κ. Μαγκριώτης.

    «Ανάγκη συναίνεσης, προκειμένου να προχωρήσουμε στις αλλαγές που απαιτούνται, κυρίως για την ανάταξη της οικονομίας», διαπίστωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος. «Χρειάζεται μια "εξέγερση" απέναντι στις παθογένειες- και εμείς οι πολιτικοί να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες» συμπλήρωσε.

    Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, ο Μανώλης Μπεντενιώτης, επεσήμανε την ανάγκη αναδιάρθρωσης του πολιτικού συστήματος ενάντια στην οικονομική ολιγαρχία που επιχειρεί την αποδόμησή του. «Έχουμε υποχρέωση, με ένα νέο κίνημα να αντιμετωπίσουμε την ηθική κρίση που βιώνουμε, ενώ μας απασχολεί και η οικονομική κρίση που έχουμε καθήκον να ξεπεράσουμε. Έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε μιαν άμεση δημοκρατία, ώστε να είναι -τότε μόνο- η εξουσία στο λαό», ανέφερε ο κ. Μπεντενιώτης.

    Ο Σπύρος Ταλιαδούρος, εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία, παρατήρησε μεταξύ άλλων πως «σήμερα η επέτειος βρίσκει την πατρίδα μας και την Ευρώπη σε δύσκολη και κρίσιμη καμπή».

    «Η οικονομική κρίση και δυσπραγία πλήττει κάθε οικογένεια. Για το λόγο αυτό, η καλύτερη απόδοση τιμής στους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου, είναι η συνένωση των δυνάμεων όλων μας για να ανατρέψουμε την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η πατρίδα μας», ανέφερε ο κ. Ταλιαδούρος, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη στήριξης της απασχόλησης, «να δώσουμε όραμα και προοπτική σε κάθε νέο και εργαζόμενο».

    Παρά τις ανατροπές που ακολούθησαν την πτώση της χούντας, το χρέος προς την πατρίδα παραμένει το ίδιο, σημείωσε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας. «Τα συμφέροντα της πατρίδας πρέπει να είναι πάνω απ' τα κομματικά συμφέροντα. Το πρώτο βήμα έγινε με την συγκρότηση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας- περιμένουμε και το επόμενο βήμα να γίνει πράξη η εθνική ενότητα», ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης.

    Διαφορετικές υπήρξαν οι προσεγγίσεις της αριστερής αντιπολίτευσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής εκτίμησε πως «όπως ξεπεράστηκε τότε ο φόβος των τανκς, μπορούνε σήμερα να ξεπεραστούν όλοι οι φόβοι και η τρομοκρατία που ασκείται για την έκτη ή άλλη δόση».

    «Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθούν συνθήματα και στόχοι της εφαρμοζόμενης ανατροπής της σημερινής συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, που έχει ως στόχο την παραπέρα εξαθλίωση του λαού και την προστασία των συμφερόντων της πλουτοκρατίας», ανέφερε ο κ. Χαλβατζής και πρόσθεσε: «Έτσι θα δικαιωθούν οι αγώνες και τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία».

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας παραλλήλισε την έκτακτη ανάγκη που είχε επικαλεστεί η στρατιωτική χούντα για να καταλύσει τη δημοκρατία, με την σημερινή «έκτακτη μνημονιακή ανάγκη», που συνοδεύεται και με την ανέλιξη της ακροδεξιάς, «όχι μόνον στη Βουλή αλλά και στην κυβέρνηση».

    Απορρίπτοντας το νόμιμο της διέξοδου που προσφέρει στο πολιτικό σύστημα η κυβέρνηση Παπαδήμου, ο κ. Δρίτσας προέκρινε την ανάγκη προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, σημειώνοντας πως «δεν είναι δυνατόν να θεωρείται η δημοκρατία απειλή για τον τόπο, 38 χρόνια μετά. Η Βουλή αυτή είναι σήμερα απομονωμένη και εν πολλοίς απονομιμοποιημένη. Κι αυτό είναι ζήτημα καίριο, που θέτει επιτακτικά ζητήματα, επείγοντα και άμεσα, υπεράσπισης της λαϊκής κυριαρχίας στον τόπο μας».

    Διαφορετικό υπήρξε το πνεύμα της τοποθέτησης του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Άγγελου Κολοκοτρώνη, ο οποίος κράτησε αποστάσεις από την σημερινή επέτειο, σημειώνοντας ότι «η γενιά του Πολυτεχνείου, αποτέλεσε τη νομιμοποιητική βάση των κυβερνήσεων που προέκυψαν μετά- και ήταν η γενιά που πρωταγωνίστησε όλα αυτά τα χρόνια στο πολιτικό μας σύστημα».

    «Για το αν είχαμε θετικό ή λιγότερο θετικό αποτέλεσμα μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καθώς και για τα γεγονότα που συνέβησαν, θα πρέπει να ασχοληθεί ο ιστορικός του μέλλοντος», είπε ο κ. Κολοκοτρώνης και ευχήθηκε «να τιμηθεί κατά τέτοιο τρόπο η επέτειος, χωρίς έκτροπα, ώστε η Δημοκρατία μας να ενισχυθεί και να μην πλήττεται όπως άλλες χρονιές».

    Στην ανάγκη αποφυγής ταραχών και αντικοινοβουλευτικών εκδηλώσεων, αναφέρθηκε από διαφορετική σκοπιά και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Αθανάσιος Λεβέντης. «Πολλά από τα όσα διεκδικούσαν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου είναι σήμερα ζητούμενα. Τις θυσίες που απαιτεί η δημοκρατία, δεν πρέπει να τις ξεχνάμε. Όταν φτάνουν να κατεβαίνουν άνθρωποι στους δρόμους και παρασύρονται να φωνάζουν "να καεί η Βουλή", οδηγούμαστε σε επικίνδυνες ατραπούς και προσανατολισμούς, όπως είδαμε να συμβαίνει στο Ράιχσταγκ και αλλού».

    Καταγράφεται τέλος και η παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος διαπίστωσε την άνοδο μιας νέας δημόσιας αντικοινοβουλευτικής ρητορικής, που φτάνει μέχρι του σημείου να επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για την σημερινή κρίση στην μεταπολίτευση και την πτώση της Χούντας. «Το γεγονός ότι στρώματα έφαγαν ψωμί μετά την μεταπολίτευση, έφτασε να είναι το μεγάλο κατηγορώ» σημείωσε με πικρία ο κ. Κακλαμάνης, διαπιστώνοντας παράλληλα πως κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι βουλευτές παρίστανται στην ειδική συνεδρίαση μνήμης του Κοινοβουλίου, για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

    [03] Πτώση μετοχών στη Γερμανία μετά την υποβάθμιση 12 τραπεζών της

    Πτώση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών των γερμανικών εμπορικών τραπεζών σήμερα μετά την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's του αξιόχρεου 12 γερμανικών δημοσίων τραπεζικών ιδρυμάτων.

    Ο οίκος Moody's σε ανακοίνωσή του χθες βράδυ ανέφερε ότι η υποβάθμιση αντανακλά το γεγονός πως "η μελλοντική κυβερνητική (ή συστημική) υποστήριξη για τις γερμανικές τράπεζες του δημόσιου τομέα έχει καταστεί λιγότερο βέβαιη", προσθέτοντας ότι η απόφασή του δεν συνδέεται με τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

    Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι νέες αξιολογήσεις αυξάνουν τη νευρικότητα στις αγορές. Λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης DAX υποχωρούσε 0,9% στις 5.858 μονάδες, με τις τιμές των μετοχών των τραπεζών Commerzbank και Deutsche Bank να υφίστανται την μεγαλύτερη πτώση, πάνω από -2%.

    Ο Moody's εξέδωσε νέες αξιολογήσεις για 12 τράπεζες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε κρατιδιακές κυβερνήσεις της Γερμανίας. Ορισμένες έχουν και ιδιώτες μετόχους. Οι κρατικές εγγυήσεις για τον τομέα καταργήθηκαν το 2005.

    Οι μεγαλύτερες υποβαθμίσεις --κατά τρεις βαθμίδες-- αφορούν έξι γερμανικές τράπεζες, περιλαμβανομένων των σημαντικών ιδρυμάτων Bayerische Landesbank (BayernLB, Baa1 από A1) Deutsche Hypothekenbank AG (Deutsche Hypo, Baa1 από A1) Landesbank Baden-W?rttemberg (A2 από Aa2),και Norddeutsche Landesbank GZ (A2 από Aa2). Άλλες τρεις τράπεζες υποβαθμίστηκαν κατά δύο βαθμίδες, οι Landesbank Hessen-Thueringen GZ (Helaba, σε A1 από Aa2), Landesbank Saar (SaarLB, σε A3 από A1), HSH Nordbank AG (HSH, σε Baa2 από A3).

    Ακόμα μια τράπεζα, η DekaBank Deutsche Girozentrale, υποβαθμίστηκε μια βαθμίδα, σε Aa3 από Aa2.

    [04] Επιχειρήσεις αντιποίνων στη Συρία μετά την επίθεση στην έδρα υπηρεσιών Πληροφοριών

    Η επίθεση από στρατιώτες που έχουν αυτομολήσει από τον συριακό στρατό εναντίον συγκροτήματος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στα περίχωρα της Δαμασκού τα ξημερώματα της Τετάρτης προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό 20 μελών των υπηρεσιών ασφαλείας και συνοδεύτηκε από αντίποινα στην περιοχή της επίθεσης, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και πληροφορίες των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

    Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον σημαντικού στόχου των υπηρεσιών ασφαλείας του συριακού καθεστώτος από την έναρξη της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, σύμφωνα με πηγές των σύρων ακτιβιστών.

    Μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού εκτόξευσαν ρουκέτες και έβαλαν με πολυβόλα εναντίον μεγάλου συγκροτήματος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Χαράστα, στα βόρεια περίχωρα της Δαμασκού την προχθεσινή νύκτα. Σύμφωνα με τις πηγές των αντικαθεστωιτκών, ακολούθησαν συγκρούσεις και ελικόπτερα περικύκλωσαν την περιοχή της επίθεσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 November 2011 - 13:29:34 UTC