Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιστορικός τόπος το Δίλοφο
  • [02] Η Δημοκρατική Συμμαχία θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση
  • [03] Τελετή παράδοσης στο Μέγαρο Μαξίμου

  • [01] Ιστορικός τόπος το Δίλοφο

    Ιστορικός τόπος κηρύχθηκε το Δίλοφο, ένας από τους πιο γραφικούς και καλύτερα διατηρημένους οικισμούς στα Ζαγοροχώρια, άριστο δείγμα της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.

    Το χωριό, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης, χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος, έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, «λόγω της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής και λαογραφικής σημασίας του».

    Μετά την εισβολή των Σλάβων στην Ήπειρο (540 μ.Χ.) οι κάτοικοι του χωριού Πιτούρνι, κατοίκησαν στην περιφέρεια του Διλόφου. Από αυτούς πήρε και την πρώτη του ονομασία το χωριό, Σοποτσέλι, που σημαίνει «ο τόπος που έχει νερό». Το 1920 μετονομάστηκε σε Δίλοφο, καθώς είναι χτισμένο πάνω σε δύο λόφους.

    Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χωριού άρχισε στα τέλη του 14ου με αρχές του 15ου αιώνα, ενώ τη μεγαλύτερη ανάπτυξή του γνώρισε ο οικισμός τον 19ο αιώνα.

    Το 1969 το χωριό κηρύχθηκε τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και με προεδρικό διάταγμα του 1979 χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός. Στο Δίλοφο υπάρχουν 68 παραδοσιακά κτίσματα, φτιαγμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο, από τα οποία επτά είναι ερειπωμένα, οκτώ επανακατασκευασμένα και τα υπόλοιπα σωσμένα σε μέτρια έως καλή κατάσταση.

    Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το ψηλότερο κτίριο του Ζαγορίου, ύψους 13,5 μέτρων, η οικία Μακρόπουλου ή Λουμίδη. Στα εντυπωσιακά αρχοντικά του 19ου αιώνα στο Δίλοφο συγκαταλέγονται, εξάλλου, η οικία Παλαιού, η Αναγνωστοπούλειος Σχολή, στο Μεσοχώρι, και η οικία Γεώργιου Βακόλα με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο ταβάνι και τον ζωγραφισμένο με ανθρώπινες μορφές οντά.

    [02] Η Δημοκρατική Συμμαχία θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

    Την ελπίδα τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου να μην υπονομεύσουν τη νέα κυβέρνηση, και εμπράκτως να βοηθήσουν ώστε να παραχθεί ουσιαστικό έργο, εκφράζει η Δημοκρατική Συμμαχία.

    Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη τονίζει ότι ο νέος πρωθυπουργός "ξεκινά μια εφιαλτικά δύσκολη δουλειά και ευχόμαστε για το καλό του τόπου η κυβέρνησή του να πετύχει".

    "Η Δημοκρατική Συμμαχία θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει όπου και όταν χρειάζεται", αναφέρει επιπλέον η ίδια ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

    [03] Τελετή παράδοσης στο Μέγαρο Μαξίμου

    Την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση θα επιτύχει στο δύσκολο έργο της, εξέφρασαν ο τέως πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο διάδοχός του Λ. Παπαδήμος, κατά την τελετή παράδοσης της προεδρίας της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Παπανδρέου καλωσορίζοντας τον κ. Παπαδήμο δήλωσε ότι "αναλαμβάνετε σε κρίσιμες και δύσκολες στιγμές και θα είμαστε ενωμένοι στην προσπάθεια να πετύχει η κυβέρνηση και να ελαφρύνει τον ελληνικό λαό από το βάρος που έχει, να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος με την καλύτερη συνεργασία". Υποσχέθηκε δε, "την καλύτερη δυνατή στήριξη" από την πλευρά του στο έργο της νέας κυβέρνησης.

    Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στην "τεράστια προσπάθεια" που έχει κάνει ο κ. Παπανδρέου για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση, "σε ιδαιίτερα δύσκολες συνθήκες". "Θέλουμε", πρόσθεσε "όλοι να τον ευχαριστήσουμε για το έργο του" και τον ευχαρίστησε προσωπικά, "για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του".

    Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, ο νέος πρωθυπουργός, υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό, τι καλύτερο, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 November 2011 - 17:29:32 UTC