Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 14.00 η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού και της κυβέρνησης
  • [02] Ξεκίνησε έρευνα, για την εσφαλμένη αξιολόγηση του S&P για την γαλλική πιστοληπτική ικανότητα
  • [03] Προ των πυλών ο χειμώνας
  • [04] Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αναμένεται να ανοίξει και πάλι τις πύλες του τον Φεβρουάριο του 2012
  • [05] Την Κυριακή ο 29ος Κλασικός Μαραθώνιος
  • [06] Έρευνα για το κόστος θεραπείας του διαβήτη
  • [07] Βακτήρια και ένζυμα από μανιτάρια στη «μάχη» κατά φυτοφαρμάκων
  • [08] Έκρηξη μηχανισμού στο αυτοκίνητο του διευθυντή των φυλακών Αυλώνα
  • [09] "Ανησυχητική" η έκθεση της ΙΑΕΑ για το Ιράν, λέει ο Λευκός Οίκος
  • [10] Χωρίς Φέισα το ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟ
  • [11] Η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Κωνσταντινούπολης
  • [12] Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Τα άγρια ζώα μπήκαν σε 36 τάξεις"
  • [13] Ο Μ. Ψωμιάδης σκέφτεται να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην ΠΓΔΜ

  • [01] Στις 14.00 η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού και της κυβέρνησης

    Μετά το θρίλερ με την επιλογή του νέου πρωθυπουργού το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Μέχρι αργά τη νύχτα, παρέμεινε στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ενημερωνόταν για μια σειρά από τρέχοντα θέματα. Νωρίτερα ο κ. Παπαδήμος είχε συνεργασία με τους εκπροσώπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, καθώς και με τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, οι οποίοι του εξέθεσαν τις προσεγγίσεις τους για διάφορα θέματα και τις προτάσεις τους για τα ονόματα στελεχών που προτείνουν για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Την τελική απόφαση θα έχει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, θα γίνει στις 2 το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα γίνουν αλλαγές προσώπων στην ηγεσία των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Επικρατείας, στο οποίο ο οριζόμενος υπουργός ασκεί καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου και, ίσως Εθνικής Άμυνας.

    Η ΝΔ πρότεινε τη συμμετοχή των κ.κ. Σταύρου Δήμα, Γιάννη Μουρμούρα, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλο και Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος επέλεξε να παραιτηθεί από βουλευτής, για το λόγο αυτό. Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, πρέσβης επί τιμή Γιώργος Γεωργίου, ανακοίνωσε την συμμετοχή του κόμματος του στη νέα κυβέρνηση με αρκετά στελέχη.

    Την αισιοδοξία του οτι η χώρα θα καταφέρει να βγει από την κρίση με συννενόηση, πολύ δουλειά, ενότητα και σύνεση, εξέφρασε ο κ.Παπαδήμος στις πρώτες του δηλώσεις, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Διευκρίνισε επίσης, οτι δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό.

    [02] Ξεκίνησε έρευνα, για την εσφαλμένη αξιολόγηση του S&P για την γαλλική πιστοληπτική ικανότητα

    Η ρυθμιστική Αρχή για τη γαλλική χρηματαγορά άρχισε την έρευνά της, σχετικά με το πώς ακριβώς μεγάλη μερίδα συνδρομητών του οίκου αξιολόγησης του αξιόχρεου 'Standard&Poor's' έλαβε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σήμερα το εσφαλμένο μήνυμα ότι, "(δήθεν) μειώθηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας", βαθμολογημένη εδώ και πάρα πολλούς μήνες με 'Ααα'.

    Η σχετική ανακοίνωση της ρυθμιστικής Αρχής για τη γαλλική χρηματαγορά έγινε πολύ λίγες ώρες αφότου η έρευνα αυτή ζητήθηκε από τον ίδιο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, ο οποίος εστίασε στο ότι "πρέπει να διερευνηθούν αμέσως όλες οι δυνητικές συνέπειες" από την εν λόγω ενέργεια του οίκου S&P.

    [03] Προ των πυλών ο χειμώνας

    Προ των πυλών φαίνεται να είναι ο χειμώνας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς ο καιρός σε ολόκληρη την Ελλάδα επιδεινώνεται τις επόμενες ημέρες με απότομη πτώση της θερμοκρασίας. Από το Σάββατο και τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα η εικόνα θα είναι χειμωνιάτικη, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα. Η σύντομη αυτή αλλαγή του καιρού θέτει τις ευπαθείς ομάδες σε αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους, οπότε καλό θα ήταν τα άτομα, που ανήκουν σε αυτές να λάβουν τα μέτρα τους.

    Η μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Χρυσούλα Πέτρου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως από σήμερα αναμένεται να επικρατήσουν ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι και βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας, από βορρά προς νότο. Αρκετές βροχές θα σημειωθούν, κυρίως στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, ενώ χιόνια αναμένονται να πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

    «Το φαινόμενο με τις χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι συνηθισμένο για την εποχή. Τόσο κρύο και βοριάδες είναι χαρακτηριστικά του Γενάρη, Φλεβάρη. Κανονικά, τον Νοέμβριο έχουμε νοτιάδες και βροχές. Όμως, όπως λέει και μια παροιμία "του Αη Μηνά (11 Νοεμβρίου) μηνάει ο καιρός πως θα κρυώσει", δηλαδή από τον Νοέμβρη ο χειμώνας κάνει σιγά - σιγά την εμφάνισή του», δηλώνει η κ. Πέτρου.

    [04] Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αναμένεται να ανοίξει και πάλι τις πύλες του τον Φεβρουάριο του 2012

    Πρόκειται για ένα νεοκλασικό αρχιτεκτονικό κόσμημα, που στην εκατονταετή και πλέον ιστορία του έχει φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα της θεατρικής και όχι μόνο Τέχνης. Έπειτα από δύο σεισμούς που το τραυμάτισαν και πολλές καθυστερήσεις στην ανακαίνισή του, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αναμένεται να ανοίξει και πάλι τις πύλες του για το κοινό τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

    «Ονειρευόμαστε ένα θέατρο- πόλο πολιτιστικής έλξης για όλη τη Μεσόγειο», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του δήμου Πειραιά, Στέλιος Διαμαντίδης.

    Σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, ο ίδιος αποκάλυψε ότι το έργο αναμένεται να παραδοθεί από την πολιτεία στον δήμο, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

    Η αποκατάσταση του «λαβωμένου» από τους σεισμούς του 1981 και του 1999 δημοτικού θεάτρου Πειραιά εντάχθηκε το 2006, στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Η αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσής του είχε οριστεί για τον Ιανουάριο του 2010. Έκτοτε δόθηκαν τέσσερις παρατάσεις, που οδηγούν στην τελική παράδοση του έργου τον Φεβρουάριο του 2012.

    Το κόστος ανακαίνισης του θεάτρου εκτιμάται ότι θα ανέλθει τελικά στα 39.000.000 ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από το Γ' ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. Το έργο έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

    [05] Την Κυριακή ο 29ος Κλασικός Μαραθώνιος

    Την πεποίθησή τους ότι για μία ακόμη χρονιά ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα διεξαχθεί υπό απόλυτη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία, εξέφρασαν στην καθιερωμένη συνέντευξη τόσο οι διοργανωτές όσο και οι υπόλοιποι ομιλητές που βρέθηκαν στο πάνελ των ομιλητών.

    Εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ μίλησαν ο πρόεδρος Βασίλης Σεβαστής και ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Κώστας Παναγόπουλος, ενώ την Πολιτεία εκπροσώπησαν ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, ενώ από την Περιφέρεια Αττικής παραβρέθηκε η αντιπεριφερεάρχης Νοτίου Τομέα Μαρία Καρακλιούμη, το Δήμο Αθήνας η πρόεδρος του ΟΝΑ Παναγιώτα Ψαράκη και το Δήμο Μαραθώνα ο Δήμαρχος Ιορδάνης Λουίζος.

    Η συνέντευξη για τον 29ο ΚΜΑ πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, όπου έγιναν παράλληλα και τα εγκαίνια της EXPO, της διεθνούς Έκθεσης του Μαραθωνίου την οποία υπολογίζεται ότι θα επισκεφθούν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, ενώ στον ίδιο χώρο γίνονται και οι εγγραφές των αθλητών και αθλητριών και γίνεται η παράδοση του απαραίτητου υλικού που για τη συμμετοχή τους.

    Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο, ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ ΑΕ, Μέγα χορηγού της διοργάνωσης, Γιάννης Σπανουδάκης, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Γιώργος Κολέτσας, η πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής της UNESCO, Κατερίνα Τζιτζικώστα, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Πνευμολογικής Εταιρείας, Χριστίνα Γκράτζιου.

    Παραβρέθηκε επίσης ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στη χώρα μας, Χιρόσι Τότα, που δήλωσε ότι θα τρέξει στο Μαραθώνιο και μάλιστα με μπλουζάκι που αναγράφει στις δύο πλευρές του το σύνθημα "ευχαριστούμε Ελλάδα" και "κουράγιο Ιαπωνία", ως συμβολικό μήνυμα στους συμπατριώτες του για τα δεινά που έχουν υποστεί από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα του.

    [06] Έρευνα για το κόστος θεραπείας του διαβήτη

    Μεγαλύτερη πιθανότητα να μη συμμορφώνονται με τη θεραπεία, να παρουσιάζουν επιπλοκές και να «κοστίζουν» στο κράτος πολύ περισσότερα χρήματα, έχουν οι διαβητικοί, μη ινσουλινοεξαρτώμενοι ασθενείς, για τη θεραπεία της χρόνιας νόσου των οποίων η πολιτεία δεν καλύπτει το 100% της δαπάνης.

    Αυτό δείχνει έρευνα, που εκπονήθηκε από ειδικούς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και παρουσιασθηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη της, Κ. Αθανασάκη.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η 100% κάλυψη του κόστους της παρακολούθησης και θεραπείας της νόσου, προσφέρει μεγάλο κέρδος στο κράτος, καθώς για κάθε 1 ευρώ, που δίνει, κερδίζει σε ορίζοντα 3ετίας 1,23 ευρώ. Υπολογίζεται ότι το κόστος του διαβήτη αποτελεί το 2% του συνόλου της νοσοκομειακής περίθαλψης στην Ελλάδα. Κάθε ασθενής έχει μέσο ετήσιο κόστος 1.300 ευρώ συν τις επιπλοκές της νόσου, που ανεβάζουν το ποσό αυτό στα 3000 ευρώ.

    Με δεδομένο ότι οι διαβητικοί στην Ελλάδα είναι περίπου 1 εκατομμύριο, το ποσό «μεταφράζεται» σε 2,3 δισ. ευρώ. «Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην έγκυρη αμερικανική επιθεώρηση Management Care και αποδεικνύει πέρα κάθε αμφιβολίας ότι ο παράγοντας "συμμόρφωση του ασθενούς με το θεραπευτικό σχήμα, που του συστήνεται", συνδέεται άμεσα με τη συμμετοχή του στο κόστος της θεραπείας. Όταν δηλαδή του ζητούν να συμμετέχει με δικά του χρήματα, τότε παρεκκλίνει της θεραπείας με αποτέλεσμα τελικά να παρουσιάζει επιπλοκές που στοιχίζουν στην Πολιτεία χαμένες εργατοώρες, νοσηλείες, περισσότερα φάρμακα, ακόμα και χειρουργικές πράξεις», αναφέρει ο κ. Αθανασάκης.

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν ο ασθενής με διαβήτη είναι καλά «ρυθμισμένος» και δεν παρουσιάζει επιπλοκές, τότε το κόστος παρακολούθησης και θεραπείας του μειώνεται κατά 50%. Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι από τις 14 Νοεμβρίου, όσα άτομα με διαβήτη (τύπου 1 και τύπου 2) το επιθυμούν, θα έχουν εκπτωτική κάρτα αγορών σε διαγνωστικές εξετάσεις (σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές), υποδήματα, ρούχα, έπιπλα και άλλα είδη σπιτιού. Την «κάρτα προνομίων» της ΕΛΟΔΙ (Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη) θα μπορούν να προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνοντας ειδική αίτηση που υπάρχει στο περιοδικό της ΕΛΟΔΙ «Διαβήτης για όλους», στην ηλεκτρονική σελίδα www. kartadiaviti.gr, στους κατά τόπους συλλόγους ατόμων με διαβήτη και στην τηλεφωνική γραμμή 801 500 35 35.

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΟΔΙ, Δημήτρης Συκιώτης, «οι δικαιούχοι θα παραλαμβάνουν την κάρτα με ταχυμεταφορέα στο σπίτι τους καταβάλλοντας μία συμβολική ετήσια συνδρομή της τάξεως των 3 ευρώ. Επιδεικνύοντας την στα συμβεβλημένα καταστήματα, θα τους παρέχεται η έκπτωση που έχει συμφωνηθεί με κάθε εταιρεία».

    [07] Βακτήρια και ένζυμα από μανιτάρια στη «μάχη» κατά φυτοφαρμάκων

    Τα υγρά υπολείμματα φυτοφαρμάκων μπορούν να απορρυπανθούν και να απαλλαχθούν από βλαβερές ουσίες, με τη χρήση μικροοργανισμών, όπως βακτήρια, ή και ένζυμα που προέρχονται από μανιτάρια. Η απορρύπανση των αποβλήτων μπορεί να γίνει, εντελώς φυσικό, φθηνό και αποτελεσματικό τρόπο, στα σημεία όπου παράγονται ως αποτέλεσμα αγροτικών δραστηριοτήτων, δηλαδή, στα χωράφια, ή στην αγροτική βιομηχανία.

    Αυτό ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος βιοχημείας και βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτριος Καρπούζας, στο 7ο MGPR Διεθνές Συνέδριο «PAOLO CABRAS», με θέμα «Γεωργικά Φάρμακα στα Τρόφιμα και στο Περιβάλλον στις Μεσογειακές Χώρες», που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Γεωργικών Φαρμάκων της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την επιστημονική εταιρεία «Mediterranean Group of Pesticide Research».

    Όπως επεσήμανε ο κ. Καρπούζας ορισμένοι τύποι βακτηρίων και μυκήτων μπορούν να βιοδιασπούν τοξικές ενώσεις υγρών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, να τα καθιστούν ακίνδυνα για το περιβάλλον και να τα αποδίδουν και πάλι ανενεργά για επαναχρησιμοποίηση στην αγροτική παραγωγή, ή στη μεταποίηση.

    Πεδία εφαρμογής αυτής της πρακτικής μπορούν να είναι τα χωράφια, όπου οι αγρότες ξεπλένουν τους ψεκαστήρες πριν και μετά το ράντισμα, καθώς και οι αγροτικές βιομηχανίες φρούτων.

    [08] Έκρηξη μηχανισμού στο αυτοκίνητο του διευθυντή των φυλακών Αυλώνα

    Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σημειώθηκε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο αυτοκίνητο του διευθυντή των φυλακών Αυλώνα, Παύλου Δούβαλη, το οποίο ήταν σταθμευμένο εντός της πυλωτής της πολυκατοικίας όπου διαμένει, στη συμβολή των οδών Δημοκρίτου και Κορίνθου στην πόλη της Χαλκίδας.

    Από την έκρηξη καταστράφηκε το μπροστινό μέρος του οχήματος, στο κάτω μέρος του οποίου είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός, ενώ υλικές ζημιές υπέστησαν και άλλα δύο παρακείμενα αυτοκίνητα.

    Ο ίδιος άνθρωπος είχε δεχτεί επίθεση, πριν από έναν περίπου χρόνο, από κουκουλοφόρους οι οποίοι τον χτύπησαν.

    [09] "Ανησυχητική" η έκθεση της ΙΑΕΑ για το Ιράν, λέει ο Λευκός Οίκος

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι "πολύ ανησυχητική", σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στην Τεχεράνη "για να αλλάξει τη συμπεριφορά της".

    "Πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με το πυρηνικό τους πρόγραμμα. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε να προχωρήσουμε μπροστά στον απόηχο αυτής της πολύ ανησυχητικής έκθεσης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

    [10] Χωρίς Φέισα το ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟ

    Δεν θα παίξει ο Λιούμπομιρ Φέισα στο ντέρμπι της 19ης Νοεμβρίου με τον Παναθηναϊκό.

    Ο Σέρβος αμυντικός μέσος του Ολυμπιακού, που δεν ενσωματώθηκε στην αποστολή της εθνικής Σερβίας για τα δύο φιλικά που θα δώσει εντός των προσεχών ημερών για να προετοιμαστεί ενόψει του αγώνα με τον «αιώνιο» αντίπαλο, τραυματίστηκε στη χθεσινή προπόνηση και οι εξετάσεις που υποβλήθηκε έδειξαν ότι υπέστη διάστρεμμα πρώτου προς δεύτερο βαθμό.

    Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες ο Φέισα δεν θα μπορέσει, τελικά, να είναι στη διάθεση του Ερνέστο Βαλβέρδε για το μεγάλο ντέρμπι.

    [11] Η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Κωνσταντινούπολης

    Στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Κωνσταντινούπολης, που θα διεξαχθεί από τις 12 έως και τις 15 Νοεμβρίου 2011, θα συμμετέχει και φέτος η Ελλάδα. Οι επισκέπτες, που θα βρεθούν στο ελληνικό περίπτερο, θα έχουν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν πάνω από 300 λευκώματα, βιβλία κλασσικής και σύγχρονης λογοτεχνίας, επιστημονικά βιβλία, βιβλία για παιδιά, για τα μουσεία της Ελλάδας και την ελληνική γλώσσα. Επίσης, θα υπάρχουν βιβλία για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας, καθώς και απομνημονεύματα και λογοτεχνικά τους έργα.

    Στο βιβλιοπωλείο του ελληνικού περιπτέρου, οι φίλοι του βιβλίου θα μπορούν να προμηθευτούν μεταφράσεις ελληνικών έργων στα τουρκικά. Το ελληνικό περίπτερο βρίσκεται στο Σαλόνι 10 και θα είναι ανοιχτό το Σάββατο και την Κυριακή, 12 και 13 Νοεμβρίου, από τις 11.00 έως 20.00 και τη Δευτέρα και Τρίτη, 14 και 15 Νοεμβρίου, από τις 10.00 έως τις 19.00.

    Η διοργάνωση είναι του ΕΚΕΒΙ, με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

    Πληροφορίες στο Σισμανόγλειο Μέγαρο (Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη) culture@sismanogliomegaro.com, www.sismanogliomegaro.com, στο ΕΚΕΒΙ http://www.ekebi.gr και στην 30η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Κωνσταντινούπολης http://www.istanbulbookfair.com.

    [12] Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Τα άγρια ζώα μπήκαν σε 36 τάξεις"

    Μια ηλιόλουστη μέρα του Μάη τα παιδιά της πέμπτης τάξης του 8ου δημοτικού σχολείου πήγαν στο Νυμφαίο. Καθώς περπατούσανε στο δάσος, ο Άγγελος πρόσεξε μια σκοτεινή σπηλιά και αποφάσισε να μπει μέσα. Εκεί βρίσκονταν δύο χνουδωτά, γλυκά καφέ αρκουδάκια, τα οποία, αποκάλυψαν στα παιδιά ότι ένας άκαρδος αρκουδιάρης αιχμαλώτισε τη μαμά τους.

    Η ριψοκίνδυνη παρέα κατορθώνει μετά από αγωνιώδη αναζήτηση να ελευθερώσει τη μαμά αρκούδα κα να ενώσει την οικογένεια.

    Η ιστορία αυτή, των μαθητών της πέμπτης τάξης του 8ου δημοτικού σχολείου, με τίτλο «Αναζητώντας τη μαμά αρκούδα» πήρε το πρώτο βραβείο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα άγρια ζώα μπήκαν σε 36 τάξεις», που υλοποιήθηκε από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές που γνώρισαν τα άγρια ζώα έγραψαν ιστορίες με την καθοδήγηση των ειδικών.

    Στις 15 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στις 7μμ, τα παιδιά-οι συγγραφείς, οι ειδικοί, οι κριτές και τα άγρια ζώα θα παρουσιάσουν σε ειδική εκδήλωση την «Ιστορία των 30 ιστοριών και των 500 συγγραφέων.

    [13] Ο Μ. Ψωμιάδης σκέφτεται να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην ΠΓΔΜ

    Ο Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος συνελήφθη προχθές στα Σκόπια, σκέφτεται να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην ΠΓΔΜ, γράφει σήμερα η εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ», επικαλούμενη πληροφορίες από δικηγορικούς κύκλους που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του συλληφθέντα.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι για την ώρα παραμένει άγνωστο αν οι αρχές της ΠΓΔΜ ικανοποιήσουν ένα τέτοιο αίτημα του Μ. Ψωμιάδη, σε περίπτωση που αυτός το υποβάλει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 November 2011 - 7:29:38 UTC