Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 10 το πρωί «ξεμπλοκάρει» η νέα κυβέρνηση
  • [02] Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η Ιταλία
  • [03] Σε 36 μήνες η εξόφληση προστίμων για τα αυθαίρετα
  • [04] Προχωράει το σχέδιο ανάδειξης της Νικόπολης
  • [05] Επέστρεψε ο εγκέλαδος στην Τουρκία
  • [06] Να τρώτε αργά για να χάσετε κιλά...
  • [07] Διεθνής έκθεση γελοιογραφίας με θέμα την ανεργία
  • [08] Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ σήμερα στην Ομόνοια
  • [09] Στον "Συρανό Ντε Μπερζεράκ" το Θεατρικό Βραβείο Κοινού

  • [01] Στις 10 το πρωί «ξεμπλοκάρει» η νέα κυβέρνηση

    Γιατις10 σήμερα το πρωί αναβλήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά τη χθεσινή "εμπλοκή" που σημειώθηκε, λόγω και της αποχώρησης του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, "όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά" και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη νέα συνάντηση των αρχηγών, αφού, όπως αναμένεται, εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα από τα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

    "Δεν έχω κανένα πρόβλημα με πρόσωπα, πάω αύριο (σήμερα)ανοικτός να δεχθώ όποιο πρόσωπο μου προτείνουν" ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Για το περιστατικό στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο κ. Σαμαράς είπε ότι "ενώ είμασσταν στον προθάλαμο και συζητούσαμε περί άλλων με τον κ. Παπανδρέου, η γραμματέας του Προέδρου της Δημοκρατίας μας ενημέρωσε ότι ο κ. Καρατζαφέρης αποχώρησε".

    Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το είχε προαναγγείλει δύο ώρες πριν στο "Τηλεάστυ", ο κ. Σαμαράς απάντησε: "Φαινόταν".

    Από την πλευρά του, κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο, ο Γ. Καρατζαφέρης, φανερά εκνευρισμένος, δήλωσε: «Λυπάμαι εξαιρετικά που σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές παίζονται παιχνίδια τακτικής από τον κ. Παπανδρέου και από τον κ. Σαμαρά και συμπαρασύρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, την ενόχλησή του προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς εισήλθαν στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς ο ίδιος να κληθεί, ενώ βρισκόταν ήδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    "Άθλιο παζάρι" από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Καρατζαφέρη, καταγγέλλει το ΚΚΕ, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε "φαρσοκωμωδία" τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών.

    "Η Ελλάδα απαιτεί σοβαρές λύσεις τώρα" τονίζεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Μιχελάκης: Η ΝΔ δεν είχε αντίρρηση για τον Λουκά Παπαδήμο

    Παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου

    Επιστολή με πέντε υπογραφές αναμένει το Eurogroup για να εκταμιεύσει την 6η δόση

    Ντ. Μπακογιάννη: "Ως το απόγευμα, να βρεθεί πρωθυπουργός ισχυρός και με κύρος"

    Πρωθυπουργό υψηλού κύρους χρειάζεται η χώρα, δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου

    Γ. Ραγκούσης: Η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι κανονική" για να απομακρύνουμε τον κίνδυνο

    [02] Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η Ιταλία

    Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο παρενέβη στις πολιτικές εξελίξεις με επίσημη ανακοίνωσή του, στην οποία τονίζει ότι "ή θα σχηματιστεί σύντομα μια νέα κυβέρνηση που, με την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, θα μπορέσει να λάβει κάθε περαιτέρω αναγκαία απόφαση, ή θα διαλυθεί η Βουλή, για να αρχίσει αμέσως η προεκλογική περίοδος, η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί σε περιορισμένα χρονικά περιθώρια".

    Ο Ναπολιτάνο πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα ως προς την απόφαση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να υποβάλει παραίτηση", ενώ ο μεγάλης σημασίας νόμος οικονομικής σταθερότητας "θα εγκριθεί εντός ολίγων ημερών από το Κοινοβούλιο". Ο Ναπολιτάνο κατέστησε ακόμη σαφές ότι "αν καταστεί αναγκαίο θα μπορέσουν να υιοθετηθούν νέα έκτακτα μέτρα". Το μήνυμα, λένε οι σχολιαστές, έχει παραλήπτες τους ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές.

    ΟΙταλός Πρόεδρος όρισε ισόβιο γερουσιαστή, τον οικονομολόγο και πρώην ευρωπαίο επίτροπο, Μάριο Μόντι.

    Σύμφωνα με τους παρατηρητές, με την κίνησή του αυτή, ο Ιταλός Πρόεδρος, επιχειρεί να διευκολύνει μια πιθανή επιλογή του Μόντι, για το αξίωμα του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, σε κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής, μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μένει να διαπιστωθεί, αν θα υπάρξει η αναγκαία κοινοβουλευτική υποστήριξη, μιας τέτοιας προσπάθειας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότιη Ιταλία δεν πρέπει μόνο να ανακοινώνει τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πρέπει και να τα εφαρμόσει.

    "Τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να περιμένουμε την επόμενη κυβέρνηση. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αρμόδια για όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναφερθεί στην επιστολή που ο κ. Μπερλουσκόνι απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    Επίσης, αξιωματούχοι της ΕΕ, δήλωσαν ότι ηευρωζώνη δεν έχει κανένα σχέδιο για την χρηματοοικονομική στήριξη, ή "διάσωση", της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι τα κόστη δανεισμού της χώρας αυξήθηκαν ραγδαία, σε επίπεδο που οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το χρέος της δεν είναι πλέον βιώσιμο.

    Στο μεταξύ, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μετέδωσαν ότι τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις θα εγκριθούν οριστικά το Σάββατο το απόγευμα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επίσημη παραίτηση τουΜπερλουσκόνι.

    Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει τα μέτρα αυτά την Παρασκευή και το Σάββατο το πακέτο θα περάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων ξεπέρασαν το 7% σήμερα.

    Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είχαν αναγκαστεί να ζητήσουν έκτακτο δανεισμό από την ΕΕ και το ΔΝΤ όταν τα κόστη του δανεισμού τους είχαν φθάσει σε τέτοια επίπεδα.

    [03] Σε 36 μήνες η εξόφληση προστίμων για τα αυθαίρετα

    Σε 36 μήνες καθόρισε την εξόφληση των προστίμων για όλα τα αυθαίρετα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης κάνοντας δεκτή σχετική τροποποίηση.

    Κατά τον νόμο 4014 / 2011 (για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων) η εξόφληση των προστίμων στις αυθαίρετες κατοικίες είχε οριστεί στους 30 μήνες και στους 36 μήνες για τα κτίρια άλλης χρήσης.

    Επίσης, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών και οι τροπολογίες που αφορούν σε βελτιώσεις για την ρύθμιση αυθαιρέτων και στην ελεύθερη κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη που κινούνται με πετρέλαιο κ.α.

    Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ενώ η Νέα Δημοκρατία ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει σε όλες αιτιολογημένη έκθεση του Λογιστηρίου για το εάν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

    Επίσης, την διαφωνία του εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης σε ρυθμίσεις του άρθρου 42 και σε κείνες που επεκτείνουν την ρύθμιση αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς και προβλέπουν την ελεύθερη κίνηση ΙΧ οχημάτων που καταναλώνουν πετρέλαιο σε Αττική και Θεσσαλονίκη (υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προϋπάρξουν μέτρα για την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κ.α).

    [04] Προχωράει το σχέδιο ανάδειξης της Νικόπολης

    Προχωράει το σχέδιο ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στην Πρέβεζα, έκτασης 13.500 στρεμμάτων, που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ελλάδας.

    Με την έγκριση της τροποποιημένης πρότασης συγκοινωνιακών έργων ανάδειξης του αρχαιολογικού πάρκου της Νικόπολης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, υποβαθμίζονται και βελτιώνονται οδοί, με στόχο την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, ενώ δημιουργούνται τέσσερις προσβάσεις, χώροι στάθμευσης και ισόπεδοι κόμβοι, καθώς και μια υπόγεια διάβαση πεζών.

    Μεταξύ άλλων, θα υποβαθμιστεί το τμήμα της εθνικής οδού που διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο, σε αντίθεση με την παραλιακή οδό που αναβαθμίζεται, ενώ βελτιώνεται η νότια σύνδεση με τη βιομηχανική περιοχή και συνδέεται η πρόσβαση Δ, που βρίσκεται δίπλα στο Μνημείο του Αυγούστου, με την περιοχή της Σμυρτούλας.

    [05] Επέστρεψε ο εγκέλαδος στην Τουρκία

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ανατολική Τουρκία από τη χθεσινή νέα σεισμική δόνηση, η οποία σημειώθηκε λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό στην επαρχία Βαν που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 600 ανθρώπων.

    Είκοσι τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν και επτά νεκροί, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, ενώ υπάρχουν παγιδευμένοι , ο αριθμός των οποίων δεν έχει γίνει γνωστός.

    Η δόνηση, μεγέθους 5,6 βαθμών, σημειώθηκε στις 21.23 τοπική ώρα και τον επίκεντρό του εντοπίσθηκε στην περιοχή του Εντρεμίτ (Αδραμύττιο), σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την επαρχία Βαν, όπου βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού της 23ης Οκτωβρίου.

    Χθες το βράδυ, 25 κτίρια κατέρρευσαν στην περιοχή του σεισμού, 22 από τα οποία ήταν άδεια, προκαλώντας κύμα πανικού, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου που βρισκόταν στην περιοχή και έσπευσε στο σημείο της καταστροφής.

    [06] Να τρώτε αργά για να χάσετε κιλά...

    Οι άνδρες τρώνε με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με τις γυναίκες, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν στο μεσημεριανό φαγητό τους κατά μέσο όρο περίπου 80 θερμίδες ανά λεπτό έναντι 52 θερμίδων το λεπτό που καταναλώνουν οι γυναίκες. Εξάλλου, η ταχύτητα που τρώει κανείς σχετίζεται με το πάχος του, γι' αυτό οι χοντροί τρώνε κατά μέσο όρο πιο γρήγορα από τους λεπτούς, συνεπώς αν κανείς τρώει πιο αργά, μπορεί να χάσει κιλά. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, που μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στην ταχύτητα που τρώμε, στο πάχος και στο φύλο.

    Οι έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει στενή συσχέτιση ανάμεσα στο ρυθμό που τρώει κανείς και στο δείκτη σωματικής μάζας του (δηλαδή την αναλογία του βάρους του προς το τετράγωνο του ύψους του). Όσοι έχουν υψηλό δείκτη (ΒΜΙ), τρώνε αρκετά πιο γρήγορα από όσους τρώνε αργά. Αυτό, κατά την Μέλανσον, εξηγείται πιθανότατα επειδή οι παχουλοί έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες.

    Εξάλλου, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι τρώνε τα πλήρη (ανεπεξέργαστα) δημητριακά πιο αργά από τα κατεργασμένα δημητριακά. Αυτό οφείλεται στο ότι τα πλήρη δημητριακά έχουν περισσότερες ίνες και απαιτούν περισσότερο μάσημα.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και η σχέση της ταχύτητας διατροφής με την παχυσαρκία βρίσκεται υπό μελέτη ακόμα, η νέα μελέτη δείχνει πως το να τρώει κανείς αργά, έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνει αρκετά λιγότερες θερμίδες και συνεπώς παχαίνει λιγότερο.

    [07] Διεθνής έκθεση γελοιογραφίας με θέμα την ανεργία

    Με τη συμμετοχή 109 γελοιογράφων-σκιτσογράφων από 40 χώρες, ο δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με το Φιλοπρόοδο όμιλο Υμηττού (Φ.Ο.Υ.) και το Σύλλογο Φίλων Γελοιογραφίας παρουσιάζουν ένα πρόβλημα κοινό για σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου: την ανεργία.

    Πρόκειται για μία έκθεση που αναδεικνύει το μέγεθος της ανεργίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε παγκόσμια κλίμακα, όπως το αποτυπώνει η πένα του σκιτσογράφου.

    "Είναι μια αναδρομική έκθεση της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Γελοιογραφίας του Φ.Ο.Υ. που αγκαλιάστηκε και αγαπήθηκε", επεσήμανε ο γελοιογράφος Θανάσης Τσιμπερδώνης και πρόσθεσε: "Είναι η δεύτερη φορά που διοργανώνεται μια διεθνής έκθεση γελοιογραφίας στη χώρα μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό".

    Τα εγκαίνια της Έκθεσης, που θα λειτουργεί στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά (απέναντι από το δημαρχείο) θα γίνουν την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου και θα λειτουργεί από τη Δευτέρα έως το Σάββατο από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ και την Κυριακή από τις 12 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ.

    [08] Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ σήμερα στην Ομόνοια

    Συλλαλητήριο στην Ομόνοια διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, στην Ομόνοια το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

    Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "οι αγώνες μας, πριν από όλους αυτοί στους τόπους δουλειάς, είχαν και έχουν σημαντικά αποτελέσματα", καλεί τους πολίτες "να αντιδράσουν στις εξελίξεις με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο", ενώ ζητά άμεση προσφυγή στις κάλπες.

    Προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στις 5.30 μ.μ. στις πλατείες Κάνιγγος, Βάθη, Καραϊσκάκη, Κοτζιά και στα Χαυτεία.

    Στο μεταξύ, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας στο Δημόσιο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την ερχόμενη Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, από τις 12:00 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου, με σκοπό την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, με αίτημα την αποτροπή των απολύσεων που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στο Δημόσιο.

    [09] Στον "Συρανό Ντε Μπερζεράκ" το Θεατρικό Βραβείο Κοινού

    Στην κατάμεστη από ανθρώπους της τέχνης και θεατρόφιλους αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτηη απονομή των Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2011 του «Αθηνοράματος».

    Πρόκειται για θεσμό που το εβδομαδιαίο περιοδικό έχει καθιερώσει εδώ και δεκατρία χρόνια και βασίζεται στην κρίση των αναγνωστών του.

    Καλύτερη παράσταση για το 2011 το κοινό ανέδειξε το «Συρανό Ντε Μπερζεράκ» του Εθνικού Θεάτρου, με τον Νίκο Καραθάνο να παίρνει και το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας. Το Βραβείο 1ου ανδρικού ρόλου πήρε ο Δημήτρης Καταλειφός για τον «Επιστάτη», ενώ το αντίστοιχο γυναικείο απονεμήθηκε στη Λήδα Πρωτοψάλτη για το «Άννα Είπα». Η «Λήθη» του Δημήτρη Δημητριάδη βραβεύτηκε ως το καλύτερο νεοελληνικό έργο για το 2011.

    Από τον Νοέμβριο του 2010 έως και τον Μάιο του 2011, οι αναγνώστες του Αθηνοράματος είδαν και βαθμολόγησαν, μέσα από τις ειδικές φόρμες της Θεατρομανίας που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα στο περιοδικό, τις παραστάσεις της σεζόν και ανέδειξαν τις τρεις καλύτερες εξ αυτών, τους καλύτερους σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, συνθέτες και φωτιστές, όπως και τον συγγραφέα του καλύτερου νεοελληνικού έργου της χρονιάς.

    Ακολουθώντας το πνεύμα των καιρών, η φετινή απονομή των Θεατρικών Βραβείων Κοινού συνοδευόταν από μία παράσταση μαύρης κωμωδίας με άφθονα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και θέμα της την ανάγκη μας να βρούμε τους ήρωες του σήμερα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και πρωταγωνιστή τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 November 2011 - 7:29:38 UTC