Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [02] Γιγάντια κηλίδα "ζωηρεύει" τον Ήλιο
  • [03] «Ναι» σε άμεσες εκλογές, «όχι» σε «παιχνίδια εκτροπής», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας
  • [04] Υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο Moody's

  • [01] Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    «Η κυβέρνηση χθες πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και σήμερα ήρθα για να συζητήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να απελευθερώσω τη διαδικασία και να συμβάλω καθοριστικά στη δημιουργία μίας κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου και τόνισε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες για τη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφίσει νομοσχέδια και να πραγματοποιήσει όλα εκείνα τα βήματα που απορρέουν από την ιστορική απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι «η εφαρμογή της συμφωνίας διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ». Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός είπε πως είναι διατεθειμένος να κάνει ό,τι μπορεί για να σχηματιστεί άμεσα ευρεία κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές, όπως τις χαρακτήρισε, εκλογές και να μη δημιουργηθεί στους Ευρωπαίους εταίρους προβληματισμός σχετικά με τη βούληση της Ελλάδα να παραμείνει στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ζήτησε την συνδρομή του Προέδρου. Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας συμφώνησε ότι υπάρχει «ένας και μόνο δρόμος, αυτός της συνεννόησης» και τόνισε ότι θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις «για το καλό της πατρίδας και του λαού μας». Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν είναι «κολλημένος στη θέση του» και επισήμανε την ανάγκη «να εγγυηθούμε, τόσο στους Έλληνες, όσο και στους εταίρους», ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, «που θα άρει πολλά βάρη από τους πολίτες». Μίλησε, δε, για μία ευρύτερη επί της ουσίας συναίνεση, η οποία ήδη υπάρχει, και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει γιατί να μην υπάρξει συνεργασία και στην πράξη, κάτι που, όπως είπε, ο λαός θέλει.

    Σύσκεψη με τον Ευ. Βενιζέλο

    Σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, έχει στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

    Διαβάστε επίσης:

    153 "ναι", εντολή για κυβέρνηση συνεργασίας

    [02] Γιγάντια κηλίδα "ζωηρεύει" τον Ήλιο

    Ο Ήλιος άρχισε να «ζωηρεύει» για τα καλά, μετά από μια μακρόχρονη περίοδο αδράνειας. Η μεγαλύτερη κηλίδα εδώ και αρκετά χρόνια εμφανίστηκε στην επιφάνειά του, σκοτεινιάζοντας ένα μέρος του «προσώπου» του, μήκους περίπου 80.000 και πλάτους 40.000 χιλιομέτρων, δηλαδή έχει μέγεθος πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τη Γη, η οποία έχει διάμετρο γύρω στα 12.800 χλμ.

    Η κηλίδα, η οποία προς το παρόν δεν «κοιτάει» απευθείας τον πλανήτη μας, έγινε αντιληπτή από το διαστημικό Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

    Όταν, τις επόμενες πέντε μέρες, η Γη αλλάξει θέση σε σχέση με το άστρο της, η κηλίδα θα «βλέπει» απευθείας προς τον πλανήτη μας και πλέον θα είναι ορατή ακόμα και από επίγεια ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

    Στην πραγματικότητα, η γιγάντια κηλίδα αποτελείται από πολλές επιμέρους μικρότερες κηλίδες, κάθε μία από τις οποίες είναι μεγαλύτερη από τον πλανήτη μας. Τέτοιες κηλίδες εμφανίζονται όταν εντείνεται η μαγνητική δραστηριότητα στην επιφάνεια του Ήλιου, μπλοκάροντας την εκροή θερμότητας από αυτόν, με συνέπεια ορισμένες περιοχές του να ψυχραίνουν συγκριτικά με τις υπόλοιπες και έτσι να σκοτεινιάζουν, καθώς φαίνονται πιο αχνές από τον περίγυρό τους.

    Η μαγνητική δραστηριότητα που προϋποθέτει τις κηλίδες, μπορεί να προκαλέσει ισχυρές εκπομπές ενέργειας από τον Ήλιο και να στείλει στην κατεύθυνση της Γης μεγάλες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων (ηλιακές «καταιγίδες»), που είναι σε θέση να αποδιοργανώσουν τα ηλεκτρικά και δορυφορικά δίκτυα του πλανήτη μας. Η Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ προβλέπει 50% αυξημένη πιθανότητα τέτοιας απειλητικής ηλιακής δραστηριότητας στο αμέσως επόμενο διάστημα.

    Εξάλλου, οι Αμερικανοί αστρονόμοι εντόπισαν ένα μεγάλο σφαιρικό αστεροειδή, με την κωδική ονομασία YU55, o οποίος αναμένεται να περάσει κοντά από τη Γη την ερχόμενη Τρίτη, αν και δεν την απειλεί με πρόσκρουση. Ο αστεροειδής, που είναι πολύ σκούρος (σαν κάρβουνο) και πορώδης, έχει διάμετρο περίπου 400 μέτρα και θα πλησιάσει τον πλανήτη μας πιο κοντά από ό,τι η Σελήνη, σε απόσταση περίπου 325.000 χλμ.

    Θα πρόκειται για το πλησιέστερο στη Γη πέρασμα αστεροειδή αυτού του μεγέθους μετά το 1976 και οι επιστήμονες δεν θα χάσουν την ευκαιρία να τον μελετήσουν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Κάτι ανάλογο δεν αναμένεται να συμβεί ξανά μέχρι το 2028. Ό αστεροειδής, που θα κινείται πολύ γρήγορα στον ουρανό, θα είναι ορατός με τηλεσκόπιο τουλάχιστον διαμέτρου έξι ιντσών και όχι με γυμνό μάτι.

    Αν και δεν συνιστά κίνδυνο για τη Γη, ο YU55 αποτελεί μέρος μιας ομάδας 1.262 μεγάλων αστεροειδών διαμέτρου άνω των 150 μέτρων, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο και θεωρούνται από τη NASA ως δυνητικά επικίνδυνοι για το μέλλον.

    Σύμφωνα με τις τωρινές προβλέψεις, το κοντινότερο στη Γη πέρασμα ενός από αυτά τα σώματα θα γίνει το 2094, σε απόσταση περίπου 269.000 χιλιομέτρων.

    [03] «Ναι» σε άμεσες εκλογές, «όχι» σε «παιχνίδια εκτροπής», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας

    Για «οπερέτα», αλλά και για ένα κόμμα, στο οποίο «κανείς δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο παρά μόνον για το πώς θα κρατηθεί, ή θα ανελιχθεί, στην εξουσία», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, σχετικά με την ψηφοφορία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης και τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Εξίσου επικριτικός ήταν και για τον κ. Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ, που μέχρι προχθές φώναζε για τη δανειακή σύμβαση και τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για τη χώρα μας, αποφάσισε ότι όλα αυτά τελικώς τα αποδέχεται», προκειμένου «να φύγει από την εξουσία ο κύριος Παπανδρέου, ανοίγοντάς του τον δρόμο για την πρωθυπουργία». Το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα για τον πρωθυπουργό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είναι πώς θα αποφύγει τη λαϊκή ετυμηγορία και επανέλαβε τη θέση του για άμεσες εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι «όλα τα άλλα είναι παιχνίδια εκτροπής». Ο κ. Τσίπρας τόνισε, τέλος, την ανάγκη για «ευρύτερη δυνατή ενότητα ανάμεσα σε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, που αμφισβητούν από προοδευτική σκοπιά το μνημόνιο».

    [04] Υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο Moody's

    Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης «Moody's» υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά δύο βαθμίδες και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα, θέτοντας τις νέες αξιολογήσεις υπό αρνητική παρακολούθηση. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών, ο οίκος βασίζει την απόφασή του στη μεγάλη πιθανότητα, ο τραπεζικός τομέας να χρειαστεί κρατική στήριξη εντός του 2012, λόγω της έκθεσής του σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, εξετάζει την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και λαμβάνει τα αναγκαία θεσμικά μέτρα για θωράκισή του από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 November 2011 - 12:29:33 UTC