Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μύθοι και τέρατα "ζωντανεύουν" στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
  • [02] Διεργασίες μεταξύ βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για κοινή έκκληση περί κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας
  • [03] Αιφνιδιαστική μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ
  • [04] Ό. Ρεν : "Η καταβολή της 6ης δόσης συνδέεται με σεβασμό όλων των δεσμεύσεων"
  • [05] Ο Μίκυ Μάους της νεότερης γενιάς

  • [01] Μύθοι και τέρατα "ζωντανεύουν" στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

    Μύθοι και τέρατα από την αρχαιότητα αλλά και τη σύγχρονη ιστορία, παίρνουν σάρκα και οστά, στην έκθεση που παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

    Σε ένα χώρο 600 τετραγωνικών μέτρων παρουσιάζονται εντυπωσιακά animatronics ιαπωνικής κατασκευής, δηλαδή μοντέλα μυθικών τεράτων σε φυσικό μέγεθος τα οποία κινούνται και παράγουν ήχο. Πρόκειται για μηχανικές προσομοιώσεις οργανισμών που ζωντανεύουν μπροστά στον θεατή, σε πραγματικό χρόνο, μέσω εξελιγμένων ρομποτικών και ηλεκτρονικών συστημάτων.

    Η έκθεση ξεκίνησε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου είχε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, ενώ έγινε περιοδεύουσα και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κίνα.

    Ο επισκέπτης ανακαλύπτει μέσα από την έκθεση πως θα μπορούσε να είναι το ελληνικής καταγωγής μυθικό τέρας Χίμαιρα, ο Κύκλωπας της Οδύσσειας, ο ευρωπαϊκός Μονόκερος αλλά και ο τερατάνθρωπος των Ιμαλαϊων, ο Γιέτι. Όλα αυτά παρουσιάζονται σε πρωτότυπες και ευφάνταστες κατασκευές οι οποίες συνθέτουν μια έκθεση που έχει ήδη γίνει περιζήτητη σε ολόκληρο τον κόσμο και θα ολοκληρώσει το ταξίδι της στη χώρα μας τον Ιανουάριο.

    Η Σοφία Εφραίμογλου, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, για την έκθεση, δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενη που το ίδρυμα πέτυχε να την φέρει στην χώρα μας. «Είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, να παρουσιάζονται τέτοιου μεγέθους εκθέματα, πλαισιωμένα μάλιστα από υλικό, πλήρους επιστημονικής τεκμηρίωσης».

    Παράλληλα με την έκθεση και το επιστημονικό υλικό για τις ερμηνείες των μύθων, όπως προθήκες με απολιθώματα (το κρανίο του δεινόσαυρου Πρωτοκεράτοπα που βρέθηκε σε μία έρημο της Κίνας) , γραφικά και φωτογραφίες μυθικών ή μη πλασμάτων, υπάρχει πλούσιο υλικό και από τις συλλογές του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

    Όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η Σοφία Εφραίμογλου με το υλικό που εκτίθεται, ο επισκέπτης ανακαλύπτει, την καταγωγή των ιστοριών των μυθικών τεράτων.

    Μάλιστα, παρουσιάζονται κομμάτια από την τέταρτη πιο σημαντική νομισματική συλλογή, αυτή της Μικράς Ασίας, τα οποία φέρουν πάνω τους μορφές μυθικών τεράτων.

    Στην έκθεση εκτίθεται ακόμη, ένα πλακάκι από την Καππαδοκία του 1699 με έναν δράκο πάνω του, κεραμικά που απεικονίζουν γοργόνες, παλιά μυθολογικά βιβλία του 1953 που απεικονίζουν τον Κέρβερο με τον Ηρακλή.

    Η έκθεση λειτουργεί Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη από τις 09:00 έως τις 14:00, Τετάρτη , Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 20:00 ενώ το Σάββατο από τις 11:00 έως τις 16:00 και την Κυριακή από τις 10:00 έως τις 16:00.

    Η τιμή εισιτηρίου είναι έξι ευρώ για το κοινό, ενώ για τους μικρούς φίλους κάτω των πέντε ετών, δωρεάν.

    [02] Διεργασίες μεταξύ βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για κοινή έκκληση περί κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας

    Διεργασίες μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία για την προώθηση λύσης με κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μέγαρο της Βουλής.

    Κατά πληροφορίες, νωρίτερα στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Βρεττού, έγινε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Βάσω Παπανδρέου και οι βουλευτές της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ευάγγελος Αντώναρος.

    Το κείμενο, ωστόσο, που επρόκειτο να συνυπογραφεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες "πάγωσε" και δεν προωθείται μετά τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και την πρότασή του για προσωρινή, μεταβατική κυβέρνηση.

    [03] Αιφνιδιαστική μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ

    Τη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο επίπεδο του 1,25%, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αιφνιδιάζοντας την πλειονότητα των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν τη διατήρησή του στα έως τώρα επίπεδα.

    Σημειώνεται ότι στα ηνία της ΕΚΤ βρίσκεται και επισήμως από την 1η Νοεμβρίου ο κ. Μάριο Ντράγκι, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά σε συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου από τη θέση του προέδρου.

    [04] Ό. Ρεν : "Η καταβολή της 6ης δόσης συνδέεται με σεβασμό όλων των δεσμεύσεων"

    Η ευρωπαϊκή συνθήκη, όπως έχει σήμερα, δεν προβλέπει να μπορεί μια χώρα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ χωρίς να βγει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    "Η συνθήκη δεν προβλέπει έξοδο από τη ζώνη του ευρώ χωρίς έξοδο από την ΕΕ", υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου διευκρινίζοντας πάντως πως "αυτή είναι η σημερινή κατάσταση".

    Η συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβριο του 2009, εισήγαγε για πρώτη φορά μια διάταξη εξόδου από την ΕΕ. Αντίθετα δεν υπάρχει στη συνθήκη καμιά διάταξη για έξοδο από το ενιαίο νόμισμα.

    "Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στη ζώνη του ευρώ και υπάρχουν τα εργαλεία. Οι συμφωνίες συνήφθησαν ώστε αυτό να συνεχίσει να είναι η πραγματικότητα", διευκρίνισε η εκπρόσωπος Καρολίνα Κότοβα.

    "Όμως οι συνομιλίες διεξάγονται στο υψηλότερο επίπεδο στις Κάνες", υπογράμμισε η εκπρόσωπος, αποδεχόμενη έμμεσα πως υπάρχει δυνατότητα οι ευρωπαίοι ηγέτες να αποφασίσουν διαφορετικά.

    Ο εκπρόσωπος σε νομισματικά και οικονομικά ζητήματα Αμαντέου Αλταφάζ επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η καταβολή της έκτης δανειακής δόσης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το σεβασμό των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα με την ευκαιρία της τελευταίας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Υπάρχει "μια πολιτική απόφαση της ευρωζώνης για τις συνθήκες για την καταβολή της 6ης δόσης, αυτή συνδέεται με το σεβασμό όλων των δεσμεύσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα", υπογράμμισε ο Αλταφάζ.

    [05] Ο Μίκυ Μάους της νεότερης γενιάς

    Μεταφρασμένος σε 36 γλώσσες και δημοσιευμένος σε 150 χώρες ο πιο διάσημος και ευπώλητος ποντικός - συγγραφέας βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, προκειμένου να συναντήσει τα ελληνόπουλα και να τους συστήσει τα νέα του βιβλία.

    Κάποιοι κάνουν λόγο για τον Μίκυ Μάους της νεότερης γενιάς.

    Για τον βίο και την πολιτεία του Τζερόνιμο Στίλτον, το κοινό γνωρίζει λίγα και βασικά πράγματα: έχει σπουδάσει ποντικολογία, φιλολογία των τρωκτικών και συγκριτική αρχαιοποντικολογία και στον ελεύθερο χρόνο του συλλέγει παλιές κρούστες παρμεζάνας του 17ου αιώνα. Αυτό που αγαπά περισσότερο είναι να γράφει βιβλία στα οποία αφηγείται τις περιπέτειες του που απευθύνονται σε παιδιά από 7 ετών.

    Οι εκδόσεις «Κέδρος» εξασφάλισαν τα μυθιστορήματα του Τζερόνιμο Στίλτον που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ιταλία, το 2000. Η σειρά των βιβλίων του με τον γενικό τίτλο, «Ξεκαρδιστικές ιστορίες» προάγουν βασικές πανανθρώπινες αρχές: την αγάπη για την οικογένεια και τον συνάνθρωπό, την παγκόσμια ειρήνη, τη φιλία, την πίστη στον εαυτό μας.

    Οι Ξεκαρδιστικές Ιστορίες είναι περιπέτειες γραμμένες από τον Τζερόνιμο Στίλτον, που είναι και ο πρωταγωνιστής τους. Είναι περιπέτειες που τις έζησε στ' αλήθεια, και τις αφηγείται στους εκατομμύρια αναγνώστες του.

    Οι ιστορίες ξεκινούν συνήθως από το σπίτι ή το γραφείο του Τζερόνιμο. Ενώ εκείνος κάνει ήσυχος και ήρεμος τη δουλειά του, κάποιος φίλος ή συγγενής του έρχεται να τον επισκεφτεί και τον εμπλέκει θέλοντας και μη σε κάποια περιπέτεια, ή στην επίλυση κάποιου μυστηρίου.

    Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, μια μόλις ημέρα μετά την κυκλοφορία του βιβλίου στην Ελλάδα, ο ποντικός θα συναντήσει τους μικρούς έλληνες φίλους του στα βιβλιοπωλεία public στο Μall Αμαρουσίου στις 12:30(Α.Παπανδρέου 35( θέση Ψαλίδι) Μαρούσι, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες 11 τουλάχιστον εκδηλώσεις σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 November 2011 - 14:29:45 UTC