Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλασικά και σύγχρονα παραμύθια στη σκηνή
  • [02] Απελευθερωμένο ωράριο για τα φαρμακεία
  • [03] "Καμία πρόοδος" στις συνομιλίες
  • [04] Στα 19.161 εκατ. ευρώ το έλλειμμα στο εννεάμηνο
  • [05] Η Χίλαρι Κλίντον ματαίωσε τα ταξίδια της στη Βρετανία και την Τουρκία
  • [06] Τα τεχνολογικά "γκάτζετς" βελτιώνουν τις επιδόσεις των μαθητών
  • [07] Τα πολλά ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στους άνδρες
  • [08] "Είχε προϊδεάσει Μέρκελ και Σαρκοζί ο πρωθυπουργός για το δημοψήφισμα"
  • [09] Στο νοσοκομείο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
  • [10] Σοβαρές ζημιές από δύο σεισμούς στη δυτική Κίνα

  • [01] Κλασικά και σύγχρονα παραμύθια στη σκηνή

    Απευθύνονται κυρίως σε παιδιά αλλά και σε όλους εκείνους που διακατέχονται από παιδική διάθεση. Οι επιλογές και φέτος είναι πολλές. Τα μεγαλύτερα θέατρα της Αθήνας και οι μικρότερες σκηνές φιλοξενούν κλασικά και σύγχρονα παραμύθια, με διαχρονικά μηνύματα. Οι παραστάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται στις τελικές πρόβες.

    Από τις 6 Νοεμβρίου το θέατρο "Αποθήκη" και ο θίασος "Θέατρο του Παιδιού" παρουσιάζουν την ιστορία του Όσκαρ Ουάιλντ «Ο εγωιστής γίγαντας».

    Πρόκειται για ένα τρυφερό παραμύθι, που γράφτηκε το 1888 και αποτελεί ένα από τα διηγήματα της συλλογής "Ιστορίες για Παιδιά".

    «Ο Κήπος με τις 11 Γάτες» είναι το δεύτερο έργο που ανεβαίνει παράλληλα στο Θέατρο "Αποθήκη".

    «Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου», το πολυαγαπημένο έργο της σπουδαίας σύγχρονης Ελληνίδας δημιουργού, 'Αλκης Ζέη, θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο από τις 3 Νοεμβρίου 2011 από τον Τάκη Τζαμαργιά, σκηνοθέτη γνωστό για την παιδαγωγική και καλλιτεχνική του πορεία.

    «Ο Μεγαλύτερος Θησαυρός του κόσμο», η παράσταση της ομάδας Λώτινος Ήλιος σε σκηνοθεσία 'Αννας Παπαμάρκου φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από 6 Νοεμβρίου εως 25 Δεκεμβρίου. Η Δροσιά, η Χρύσα και ο Σπίθας βρήκαν έναν σπάνιο χάρτη που οδηγούσε στον μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου.

    Η παιδική σκηνή του Θεάτρου Πορεία παρουσιάζει το έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ «Μια Γιορτή στου Νουριάν», την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.

    Το Αερόπλοιο παρουσιάζει από την Κυριακή 13 Νοεμβρίου το έργο με τίτλο «Της φωτιάς, του ανέμου και του δρόμου δίχως γυρισμό», του Νίκου Καμτσή, στη παιδική σκηνή του "Τόπος Αλλού". Ένα θέαμα που βασίζεται σε ένα ελληνικό λαϊκό παραμύθι, με πλούσια νοήματα κατανοητά από τα παιδιά. To Αερόπλοιο μακριά από τα τηλεοπτικά πρότυπα, μακριά από κλισέ και παρασυνηθισμένες ιστορίες που επιβάλλονται από μόδες του συρμού επιμένει αντλώντας από την Ελληνική παράδοση και την ιστορία.

    Ένα συναρπαστικό ταξίδι από τις απαρχές του κόσμου έως τη γέννηση της Ελπίδας, γεμάτο δράση, χιούμορ και συγκίνηση, υπόσχεται ο Θίασος Ηλία Καρελλά με " το Κουτί της Πανδώρας", που παρουσιάζεται στην παιδική σκηνή του ανακαινισμένου Κινηματοθέατρου Τριανόν από την Κυριακή 6 Νοεμβρίου.

    Η ομάδα «Μαρμελάδα» ανεβάζει την θεατρική-διαδραστική παράσταση για παιδιά 3-8 χρόνων "Ο Τζακ και η μαγική φασολιά", στο Studio Μαυρομιχάλη.Ο Τζακ -διασκευή του γνωστού κι αγαπημένου ομώνυμου παραμυθιού-είναι ένα παιδί που αγαπάει την περιπέτεια και τα μαγικά.

    Στη παιδική σκηνή του θεάτρου «ΘΥΜΕΛΗ» ανεβαίνει η παιδική παράσταση "H Συναυλία των ζώων".

    [02] Απελευθερωμένο ωράριο για τα φαρμακεία

    Ισχύει και τυπικά από σήμερα το απελευθερωμένο ωράριο των φαρμακείων για τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και τα Σάββατα.

    Οι φαρμακοποιοί που είναι αντίθετοι με το νέο ωράριο, απαντούν με κινητοποίηση των φαρμακευτικών συλλόγων Αττικής και Πειραιά και δεν θα δίνουν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους 5 ταμείων.

    Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, που έχει υπογράψει εδώ κι ένα μήνα ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, σχετικά με την απελευθέρωση του ωραρίου, θα λειτουργεί τα απογεύματα των ημερών αυτών όποιος επιθυμεί να διατηρήσει το φαρμακείο του ανοιχτό, αρκεί να το έχει δηλώσει εγκαίρως στον οικείο σύλλογο.

    Οι φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι να καταρτίσουν ωράρια λειτουργίας που θα προβλέπουν το άνοιγμα του 30% των φαρμακείων την Δευτέρα, 30% την Τετάρτη και 30% τα Σάββατα.

    Ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ, ζητώντας ακύρωση της εν λόγω υπουργικής απόφασης.

    [03] "Καμία πρόοδος" στις συνομιλίες

    Χωρίς να υπάρξει "καμία ουσιαστική πρόοδος", ολοκληρώθηκαν το πρωί (ώρα Ελλάδας) οι διήμερες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στο Greentree της περιοχής Μανχάσετ, στο Λονγκ 'Αιλαντ της Νέας Υόρκης.

    Κυπριακή διπλωματική πηγή ανέφερε ότι "δεν υπήρξε καμία πρόοδος, καμία σύγκλιση σε κανένα από τα τέσσερα κεφάλαια", που συζητήθηκαν στο διήμερο των συνομιλιών.

    Σε δήλωση που θα διαβάσει σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ, στις 4:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, έχοντας δίπλα του τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, θα επισημάνει τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί σε προηγούμενες συναντήσεις, θα ζητά περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας και θα ορίζει νέα κοινή συνάντηση στο ίδιο μέρος της Νέας Υόρκης, στα μέσα Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ντερβίς Έρογλου θα συναντηθούν σήμερα με τον Μπαν Κι-μουν στην έδρα του ΟΗΕ, μισή ώρα νωρίτερα από την ανάγνωση της δήλωσης, για να συζητήσουν και να αποφασίσουν το τελικό σχέδιο του κειμένου της δήλωσης που θα διαβάσει στη συνέχεια προς τους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας ο οποίος θα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

    [04] Στα 19.161 εκατ. ευρώ το έλλειμμα στο εννεάμηνο

    Στα 19.161 εκατ. ευρώ έναντι του νέου στόχου 19.242 εκατ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε μετά το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2012 και ελλείμματος 16.650 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010, διαμορφώθηκε το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού το εννιάμηνο Ιανουάριου - Σεπτεμβρίου 2011.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζουν αύξηση έναντι του νέου στόχου κατά 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) εμφανίζονται μειωμένες κατά 76 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34.980 εκατ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 4,2% από 5,3% στο οκτάμηνο. Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο εννιαμήνου οφείλεται κατά το υπουργείο, κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

    [05] Η Χίλαρι Κλίντον ματαίωσε τα ταξίδια της στη Βρετανία και την Τουρκία

    Τα προγραμματισμένα ταξίδια της στη Βρετανία και τηνΤουρκία ματαίωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, λόγω ασθένειας της μητέρας της.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, η Χίλαρι Κλίντον θα παραμείνει στη Ουάσινγκτον.

    Στη Βρετανία επρόκειτο να συμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

    [06] Τα τεχνολογικά "γκάτζετς" βελτιώνουν τις επιδόσεις των μαθητών

    Ευεργετική επίδραση στις επιδόσεις των μαθητών έχουν τεχνολογικά γκάτζετς, που τουλάχιστον μέχρι σήμερα οι εκπαιδευτικοί συνηθίζουν να εξορίζουν από τις σχολικές αίθουσες.

    Σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα έξυπνα τηλέφωνα βοηθούν τους μαθητές να μεγιστοποιήσουν τις ικανότητές τους στην μάθηση, υπό την αίρεση ότι χρησιμοποιούνται από την ηλικία των εννέα ετών.

    'Αλλη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το 2008, δείχνει ότι τα έξυπνα κινητά βοηθούν τους μαθητές να εμπεδώσουν νέες πληροφορίες. Και μία τρίτη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων βοηθούν στη βελτίωση της ομαδικής εργασίας.

    Ανάλογα οφέλη για τους μαθητές προκύπτουν από την χρήση των iPads και άλλων συσκευών του είδους, που είναι γνωστές ως "ταμπλέτες".

    Αντίθετα από τον γενικό κανόνα που θέλει δάσκαλους και καθηγητές "τεχνοφοβικούς", σε κάποια σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας αλλά της Ινδίας, τα γκάτζετς έχουν γίνει μέρος της σχολικής καθημερινότητας.

    Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, αρκετά σχολεία έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα βιβλία με ταμπλέτες.

    [07] Τα πολλά ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στους άνδρες

    Οι άνδρες που πίνουν περισσότερα από τέσσερα αλκοολούχα ποτά καθημερινά, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή, η οποία δεν διαπίστωσε ανάλογο κίνδυνο για τις γυναίκες που πίνουν πολύ.

    Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών), με επικεφαλής τον δρα Έρικ Ντούελ του Καταλανικού Ινστιτούτου Ογκολογίας της Βαρκελώνης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν περισσότερους από 500.000 ενήλικες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι φανατικοί πότες κινδυνεύουν από καρκίνο περισσότερο από όσους πίνουν λίγο ή καθόλου.

    Στο σύνολο του δείγματος, περίπου 10.000 άνδρες και 2.300 γυναίκες έπιναν πάνω από τέσσερα ποτά τη μέρα κατά μέσο όρο. Αυτοί οι άνδρες (αλλά όχι οι γυναίκες) είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου μέσα στην επόμενη δεκαετία, σε σχέση με όσους έπιναν το πολύ μισό ποτό τη μέρα.

    [08] "Είχε προϊδεάσει Μέρκελ και Σαρκοζί ο πρωθυπουργός για το δημοψήφισμα"

    O πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει Μέρκελ και Σαρκοζί για το δημοψήφισμα, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαππας, στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.

    Ανέφερε πως μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την αναγγελία του δημοψηφίσματος, το πρώτο πράγμα που ρώτησε τον κ. Παπανδρέου ήταν αυτό και ο πρωθυπουργός του απάντησε πως είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του τόσο την Γερμανίδα καγκελάριο, όσο και τον Γάλλο πρόεδρο.

    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε πως το θέμα του δημοψηφίσματος είναι "μια εσωτερική πολιτική απόφαση που αφορά τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και προφανώς για το θέμα είχε ενημερώσει ο πρωθυπουργός -πιθανώς και ο υπουργός Οικονομικών- τους εταίρους μας".

    [09] Στο νοσοκομείο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος

    O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέφθηκε σήμερα, νωρίς το πρωί, την Κεντρική Κλινική Αθηνών, με κοιλιακό άλγος, το οποίο στη συνέχεια υφέθηκε.

    Ο κ. Βενιζέλος εισήχθη στο νοσοκομείο προληπτικά, η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζεται ότι θα παραμείνει στην κλινική μέχρι αργά το απόγευμα.

    [10] Σοβαρές ζημιές από δύο σεισμούς στη δυτική Κίνα

    Δύο σεισμοί σημειώθηκαν σήμερα στην δυτική Κίνα προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε κτίρια, αλλά κανένα θύμα, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό των τοπικών αρχών.

    Ο πρώτος σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών σημειώθηκε στην περιοχή Σιντζιάνγκ και ο δεύτερος μεγέθους 5,5 βαθμών στα σύνορα των επαρχιών Σετσουάν και Γκανζού, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Γεωφυσικής (USGS).

    Περισσότερα από πενήντα κτίρια κατέρρευσαν και εκατοντάδες άλλα υπέστησαν ζημιές από τον πρώτο σεισμό, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τοπικού γραφείου πρόληψης σεισμών.

    Ο δεύτερος σεισμός προκάλεσε μόνο ρωγμές σε κτίρια, δήλωσε αξιωματούχος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 November 2011 - 8:29:35 UTC