Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα σημερινά επεισόδια
  • [02] Ένδειξη "της μεγάλης λαϊκής οργής" χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις στις παρελάσεις, το ΚΚΕ
  • [03] Καταδικάζει τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, ο Ευ. Βενιζέλος
  • [04] Δήλωση Ντ.Μπακογιάννη για την ματαίωση της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Αποδοκίμασε τα σημερινά επεισόδια ο πρόεδρος της ΝΔ
  • [06] Οι διαμαρτυρίες ήταν ο "καλύτερος φόρος τιμής στην επέτειο", υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ
  • [07] Επικοινωνία Γ. Παπανδρέου- Κ. Παπούλια
  • [08] Τη διεξαγωγή εκλογών ζητά ο Γ. Καρατζαφέρης
  • [09] Η κυβέρνηση καταδικάζει τα θλιβερά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
  • [10] Εν μέσω υβριστικών συνθημάτων η παρέλαση σε Τρίπολη και Ναύπλιο
  • [11] Διακόπηκε η παρέλαση στα Τρίκαλα

  • [01] Η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα σημερινά επεισόδια

    "Ενέργειες που τραυματίζουν τη δημόσια εικόνα της χώρας" χαρακτηρίζει την παρεμπόδιση των παρελάσεων η Δημοκρατική Αριστερά. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι "είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών και δημοκρατικό δικαίωμα οι διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής". Όχι όμως κατά τρόπο που να "προσβάλλουν μια σημαντική ημέρα όπως η σημερινή που συμβολίζει το μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα".

    [02] Ένδειξη "της μεγάλης λαϊκής οργής" χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις στις παρελάσεις, το ΚΚΕ

    Ένδειξη "της μεγάλης λαϊκής οργής και της αντίθεσης που υπάρχει προς την κυβερνητική πολιτική" χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις σε παρελάσεις, σε όλη τη χώρα, το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

    Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει "αναφαίρετο δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει την αντίθεσή του και να παλεύει με όρους μαζικού κινήματος, για να ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία που τον θυσιάζει για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του".

    Όπως σημειώνει, η λαϊκή αντίθεση εκφράστηκε "με μαζικές διαδηλώσεις κατά των βάρβαρων μέτρων και με συμβολικές κινήσεις αντίθεσης των μαθητών που συμμετείχαν στις παρελάσεις" και τονίζει ότι "η κυβέρνηση εξαίρεσε (από τις παρελάσεις) τα σχολεία που είχαν κινητοποιηθεί κατά της πολιτικής της".

    [03] Καταδικάζει τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, ο Ευ. Βενιζέλος

    Με έντονο τρόπο καταδίκασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τα γεγονότα που συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της παρέλασης, τα οποία χαρακτηρίζει "ασχημίες".

    Ο κ. Βενιζέλος καταλογίζει σε όσους συμμετείχαν στα γεγονότα ότι "ύψωσαν τις κομματικές και συνδικαλιστικές τους σημαίες και αμαύρωσαν μια κορυφαία εκδήλωση τιμής προς την ιστορία του τόπου και προσέβαλαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας". Όλοι αυτοί προσθέτει "δεν εκφράζουν -γιατι ούτε το μπορούν, ούτε το θέλουν- το πραγματικό φρόνημα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού". Και χαρακτηρίζει χειρότερους όλων, "όσους ενέπλεξαν, τέτοια μέρα, τα παιδιά μας στη συνδικαλιστική τους τακτική" .

    Τονίζει επίσης ότι "ο Ελληνικός Λαός ξέρει πολύ καλά να διαχωρίζει οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία και οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας από την ανάγκη σεβασμού της ιστορικής μνήμης του Έθνους και των πολιτειακών θεσμών που συμβολίζουν την Εθνική μας ενότητα και υπόσταση".

    [04] Δήλωση Ντ.Μπακογιάννη για την ματαίωση της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη

    Τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη παράφρασε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη.

    "Εάν δεν μπορείς να τιμήσεις τη χώρα σου, τούτο τουλάχιστον κάνε, μην την εξεφτελίζεις" είπε η κ.Μπακογιάννη παραφράζοντας απόσπασμα απο το ποίημα "Όσο μπορείς".

    [05] Αποδοκίμασε τα σημερινά επεισόδια ο πρόεδρος της ΝΔ

    Αποδοκίμασε τα επεισόδια ανήμερα της εθνικής επετείου ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς σημειώνοντας ότι "είναι ολέθρια αντίδραση σε μία ολέθρια πολιτική". Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

    "Όμως, όσοι χαίρονται που τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή, να ξέρουν ότι οι ίδιοι πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων, οι ίδιοι πρόσβαλαν τη μνήμη των ηρώων μας.

    Σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδεύουν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους».

    [06] Οι διαμαρτυρίες ήταν ο "καλύτερος φόρος τιμής στην επέτειο", υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ

    Με τη φράση "σήμερα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις είδαμε έναν περήφανο λαό που ήταν αντάξιος των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας", ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού Πάνος Σκουρλέτης παρέσχε κάλυψη στις διαμαρτυρίες που έγιναν κατά τη διάρκεια των παρελάσεων, υποστηρίζοντας ότι απετέλεσαν τον "καλύτερο φόρο τιμής" στην επέτειο.

    Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, δεν θέλει να αποδοκιμάσει το σύνθημα "Παπούλια, προδότη, παραιτήσου", λέγοντας ότι οι διαμαρτυρόμενοι "ήθελαν να μπει τέλος στον κατήφορο της χώρας" και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έχει σπείρει ανέμους και θερίζει θύελες".

    [07] Επικοινωνία Γ. Παπανδρέου- Κ. Παπούλια

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης, τα οποία θεωρεί ότι προσβάλουν τους εθνικούς αγώνες των Ελλήνων και υπονομεύουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

    Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε το γεγονός ότι σε όλες πόλεις, μαθητές και δάσκαλοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, παρά τα επεισόδια που σημειώθηκαν.

    [08] Τη διεξαγωγή εκλογών ζητά ο Γ. Καρατζαφέρης

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε μήνυμά του για την σημερινή εθνική επέτειο, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την συμφωνία στις Βρυξέλλες, ενώ σε δήλωσή του, ζήτησε εκλογές.

    Ο κ.Καρατζαφέρης απηύθυνε το επετειακό μήνυμά του μπροστά απο το σπίτι του Ιωάννη Μεταξά λέγοντας ότι σε αυτό το σπίτι, πριν 71 χρόνια, η Ελλάδα βροντοφώναξε το γενναίο και ένδοξο "ΟΧΙ" δια στόματος Ιωάννη Μεταξά. "ΟΧΙ" στην ταπείνωση, "ΟΧΙ" στην κατοχή.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι "σήμερα, 71 χρόνια μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ένα δειλό "ναι"" και εκτίμησε ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να το συνυπογράψει. Ο πατριωτισμός των Ελλήνων πρέπει να το αποκρούσει".

    Παράλληλα σε δήλωσή του ο κ.Καρατζαφέρης, ζήτησε εκλογές "όσο μπορούμε ταχύτερα, από τη στιγμή που δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας της χώρας μας".

    Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός "δεν δύναται να βγάλει τη χώρα απο την κρίση" και ενδεχομένως δεν μπορεί καμία μονοκομματική κυβέρνηση όπως είπε, να βγάλει τη χώρα από τη δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται.

    Προς τούτο, σύμφωνα με τον κ.Καρατζαφέρη "εάν δεν μπορούν να συμφωνήσουν για να υπάρξει μια άλλη πιο ευρύτερη κυβέρνηση, τότε να πάμε σε εκλογές για να έχει την ευθύνη του αύριο ο ελληνικός λαός".

    [09] Η κυβέρνηση καταδικάζει τα θλιβερά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

    Καταδικάζει κατηγορηματικά η κυβέρνηση τα θλιβερά επεισόδια που οδήγησαν στη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη καθώς επίσης και τις αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Μόλις έγιναν γνωστά τα γεγονότα και ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός επικοινώνησε αμέσως με τον κ.Παπούλια, του εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης και του επεσήμανε ότι πρόκειται για προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αντικρούει τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης επειδή δεν επενέβη η αστυνομία καθώς ήταν συγκεντρωμένοι πολίτες και μικρά παιδιά και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές τυχόν επέμβαση θα πυροδοτούσε περαιτέρω ένταση και επεισόδια.

    [10] Εν μέσω υβριστικών συνθημάτων η παρέλαση σε Τρίπολη και Ναύπλιο

    Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, αλλά με ένταση, υβριστικά και υποτιμητικά συνθήματα, ολοκληρώθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Τρίπολη, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, του γραμματέα της ΝΔ βουλευτή Ανδρέα Λυκουρέντζου, του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη.

    Καθ' όλη την διάρκεια της παρέλασης απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, βρίσκονταν ομάδες διαδηλωτών από το εργατικό κέντρο, την ΔΕΗ, αλλά και πολλοί αγανακτισμένοι πολίτες, κρατώντας πανό και πλακάτ, όπου φώναζαν υβριστικά και υποτιμητικά συνθήματα κυρίως στον υπουργό, αλλά και στους λοιπούς επισήμους, ενώ η μεγάλη αστυνομική παρουσία ήταν αυτή που απέτρεψε τα χειρότερα, αφού σε όλο το μήκος του δρόμου που διεξαγόταν η παρέλαση, υπήρχε πάρα πολύς κόσμος και τα υβριστικά συνθήματα δεν σταμάτησαν καθόλου.

    Να σημειώσουμε ότι οι μαθητές κατά την παρέλαση περνώντας από την εξέδρα των επισήμων έστρεφαν απέναντι το κεφάλι τους, ενώ με την ολοκλήρωση της, αποχώρησαν αμέσως οι βουλευτές και φυγαδεύτηκε κυριολεκτικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Αποδοκιμασίες από αγανακτισμένους πολίτες και ομάδες εργαζομένων σημειώθηκαν στην παρέλαση που διεξήχθη στο Ναύπλιο, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη με τους αστυνομικούς να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ενώ με την ολοκλήρωση της παρέλασης ο υφυπουργός φυγαδεύτηκε.

    Τέλος, καλύτερη ήταν η ατμόσφαιρα στην Σπάρτη, κατά την διάρκεια της παρέλασης όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος. Ελάχιστοι ήταν οι πολίτες που φώναξαν συνθήματα, ενώ εντύπωση προκάλεσε η στάση πολλών μαθητών να μην γυρίσουν το κεφάλι τους στην εξέδρα των επισήμων.

    [11] Διακόπηκε η παρέλαση στα Τρίκαλα

    Διακόπηκε σήμερα στα Τρίκαλα η παρέλαση, όταν ομάδες πολιτών έσπασαν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό και επιτέθηκαν στην εξέδρα των επισήμων.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Μαγκούφης δέχτηκε επίθεση από νεαρό, ο οποίος συνελήφθη, και οδηγήθηκε σε αστυνομική κλούβα.

    Αυτή η εξέλιξη εξαγρίωσε το συγκεντρωμένο πλήθος το οποίο απαίτησε με συνθήματα και δυναμική αντίδραση να απελευθερωθεί ο νεαρός όπως και έγινε.

    Οι επίσημοι τελικά αποχώρησαν από το χώρο της παρέλασης, ενώ αυτή μετατράπηκε σε μια μεγάλη συγκέντρωση πολιτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 October 2011 - 12:29:36 UTC