Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου", πολιτισμός για ρομαντικούς
  • [02] Η ασπιρίνη μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου
  • [03] Εμπρηστικές επιθέσεις τα ξημερώματα στην Αθήνα
  • [04] Τα συνδικάτα προτείνουν αύξηση του κατώτερου μισθού στη Βρετανία

  • [01] "Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου", πολιτισμός για ρομαντικούς

    Στο 50ό χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, ο πολιτισμός είναι με το μέρος των ρομαντικών που επιλέγουν τη συγκεκριμένη διαδρομή.

    Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, ακριβώς πάνω από την παραλία της Κακιάς Σκάλας, βρίσκεται το σπίτι και εργαστήριο -μουσείο σήμερα- του γλύπτη Κώστα Πολυχρονόπουλου, που έφυγε νωρίς στα 44 χρόνια του, αφήνοντας πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη. Το Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου δεν είναι ένα απλό μουσείο. Ως πολιτιστικός οργανισμός άνοιξε τις πόρτες του στις 21 Μαΐου 1976, ακριβώς έναν χρόνο μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη, σε έναν χώρο 7 στρεμμάτων, εκεί όπου στην αρχαιότητα ήταν οι Σκιρωνίδες Πέτρες. Είναι το μέρος όπου, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ο Πολυχρονόπουλος, πικραμένος, απομονώθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Το κτίριο του μουσείου, με την εκπληκτική θέα στη θάλασσα, δίνει με σαφήνεια το στίγμα του. Οι κυκλαδίτικες επιρροές του αρχιτεκτονήματος, που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των έργων του γλύπτη, είναι εμφανείς: λευκό χρώμα και διάκοσμος που θυμίζει έντονα τους περιστεριώνες της Τήνου. Το σχεδίασε ο ίδιος για εργαστήριο, στην πορεία όμως αποτέλεσε σπίτι και καταφύγιο δικό του και της συντρόφου του, ζωγράφου Μάρις Πολυχρονοπούλου, ιδρύτριας και ψυχής του Μουσείου. Γλυκιά και ανεπιτήδευτη, είναι ο άνθρωπος που υποδέχεται τους επισκέπτες, πρόθυμη να τους γνωρίσει το έργο του καλλιτέχνη, στον οποίο αφιέρωσε τη ζωή της.

    «Ο Πολυχρονόπουλος δεν ανήκε σε κανένα κίνημα. Ήταν ανένταχτος, με τη φιλοσοφική διάθεση του δυαδισμού που τον χαρακτήριζε. Πίστευε πολύ στη γυναίκα, όλα του τα σχέδια καταλήγουν στη μητρότητα, τη μήτρα που γεννάει», απαντά η ίδια σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμπληρώνοντας ότι οι καλλιτέχνες δεν εντάσσονται πια σε κινήματα. «Η τέχνη είναι απελευθερωμένη από -ισμούς, όπως κυβισμός, ιμπρεσιονισμός, εξπρεσιονισμός», είπε χαρακτηριστικά.

    Ήδη από τον εξωτερικό χώρο, οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τα έργα του καλλιτέχνη, όπως τα χάλκινα «Φιλοσοφικά κεφάλια» ή ο εντυπωσιακός «Διόνυσος Δεσμώτης», από πεντελικό μάρμαρο και μέταλλο, διαμέτρου 2,5 μ., που εκτέθηκε στην Μπιενάλε Γλυπτικής της Καράρα το 1973. Γλυπτά του εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της κατηφορικής πλαγιάς μέχρι το πέτρινο αμφιθέατρο, το όνειρο του καλλιτέχνη, που κατασκευάστηκε στη φυσική χαράδρα δίπλα στη θάλασσα, στο πρότυπο των αρχαίων ελληνικών. Παρατηρώντας το έχει κανείς την εντύπωση ότι σε λίγο θα ξεκινήσει κάποια μουσική ή ποιητική εκδήλωση, όπως τα αφιερώματα που έγιναν στο παρελθόν για τον Νικηφόρο Βρεττάκο και τον Ανδρέα Παγουλάτο ή οι εκδηλώσεις από το πιο πρόσφατο "Όασις εν αοάσει".

    [02] Η ασπιρίνη μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου

    Η λήψη μικρών δόσεων ασπιρίνης σε χαμηλές δόσεις κάθε μέρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, που συνήθως γίνεται με στόχο να μειώσει τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά, μειώνει επίσης την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή και βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Αυστραλοί και Βρετανοί επιστήμονες ερεύνησαν από 876 άτομα που έπασχαν από το σύνδρομο Lynch, μια κληρονομική πάθηση που όσοι πάσχουν απ' αυτή έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο στο παχύ έντερο.

    Πέντε χρόνια αργότερα διαπιστώθηκε πως ο αριθμός αυτών που λάμβαναν ασπιρίνη και προσεβλήθησαν από καρκίνο ήταν μικρότερος απ' αυτό δεν την λάμβαναν.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευτούν στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet".

    Σύμφωνα με την έρευνα αυτή η ασπιρίνη μειώνει τα περιστατικά ορθοκολικού καρκίνου κατά το ένα τέταρτο και τους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά το ένα τρίτο. Η προστατευτική δράση της πιστεύεται ότι οφείλεται στο ότι καταστέλλει ένα ένζυμο (COX-2) που βοηθά στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

    Η ανακάλυψη των επιστημόνων, όπως είπαν, θα μπορούσε πλέον να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της ασπιρίνης ως προτιμώμενου προληπτικού φαρμάκου για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

    [03] Εμπρηστικές επιθέσεις τα ξημερώματα στην Αθήνα

    Άγνωστοι πυρπόλησαν τυπογραφείο στις 5 τα ξημερώματα, στα Κάτω Πατήσια, ενώ άλλες δυο εμπρηστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα, σημειώθηκαν στον Κολωνό και στην Αγία Βαρβάρα.

    Στην πρώτη περίπτωση άγνωστοι έσπασαν το τζάμι του ισογείου με μεταξοτυπίες, στην οδό Πανταζίδου 1-3 και έριξαν στο εσωτερικό του φωτοβολίδα, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές. Η πυρκαγιά σβήστηκε από την Π.Υ., από την οποία διενεργείται προανάκριση.

    Στις 04.38 στην Αθήνα, οδός Δράκοντος 3, στον Κολωνό, άγνωστοι περιέλουσαν με βενζίνη και έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένο όχημα, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του.

    Με τον ίδιο τρόπο, στις 05.10 στην Αγ. Βαρβάρα, στη συμβολή των οδών Υψηλάντου και Πύργου, πυρπόλησαν ΙΧ αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημίες.

    [04] Τα συνδικάτα προτείνουν αύξηση του κατώτερου μισθού στη Βρετανία

    Τη θέση ότι ο κατώτερος μισθός στη Βρετανία πρέπει να αυξηθεί σε ποσοστό που να υπερβαίνει τον πληθωρισμό θα υποστηρίξουν τα συνδικάτα ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα.

    Η συνδικαλιστική ομοσπονδία της Βρετανίας (TUC), που εκπροσωπεί 58 συνδικάτα, αναφέρει ότι ο κατώτερος μισθός για τους ενήλικες θα πρέπει να αυξηθεί κατά ένα ποσοστό που να είναι υψηλότερο από τον δείκτη τιμών καταναλωτή ή την αύξηση στον μέσο όρο των μισθών, αναλόγως του ποιος δείκτης βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο.

    Η επιτροπή η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον κατώτερο μισθό (LPC) --που σήμερα φθάνει τις 6,08 λίρες (6,99 ευρώ) την ώρα-- μελετά το επίπεδο στο οποίο θα προτείνει να καθοριστεί αυτός για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2012 ως το Σεπτέμβριο του 2013.

    Η TUC, αντιπροσωπεία της οποίας συναντάται με την επιτροπή την Τρίτη, θεωρεί ότι η αύξηση του κατώτερου μισθού πάνω από το όριο του πληθωρισμού είναι απαραίτητη και προσιτή. Προσθέτει ότι ο κατώτερος μισθός για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες 18-21 ετών πρέπει να εξισωθεί με εκείνον για τους ενήλικες.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βρετανία το Σεπτέμβριο ανήλθε σε 5,6%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1991.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 October 2011 - 8:29:39 UTC