Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έως την Τρίτη δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Η αναθεώρηση της 21ης Ιουλίου εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους
  • [03] Νέες πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις των δικηγόρων

  • [01] Έως την Τρίτη δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

    Tη συνέχιση των απεργιακών της κινητοποιήσεων, για τέταρτο συνεχόμενο 48ωρο, αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

    Έτσι τα πλοία, σε όλες τις κατηγορίες, θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια από αύριο στις 6 το πρωί της Κυριακής 23/10/2011 μέχρι την Τρίτη στις 6 το πρωί 25/10/2011.

    Σήμερα οι ναυτεργάτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου.

    Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αξιολογώντας τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδη, αν και θα μπορούσε να εκτιμηθεί ότι το περιεχόμενό της, αφήνει περιθώρια που να στηρίζουν πιθανότατα μια ικανοποιητική αντιμετώπιση ορισμένων γνωστών προβλημάτων της ομοσπονδίας στο μέλλον ωστόσο αγνοούνται και δεν επιλύονται τα συνολικά βασικά αιτήματα του κλάδου των ναυτικών.

    Η συνομοσπονδία των ναυτικών ζητεί τη διατήρηση του ΝΑΤ με συνέχιση της χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό, καθώς και διατήρηση των εφάπαξ παροχών, όπως αυτά χορηγούνται σήμερα. Συνδικαλιστές ανέφεραν ότι ουσιαστικά με το άρθρο 27 διαλύεται το ΝΑΤ από 01/01/2013 και μπαίνει υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ .

    Επίσης οι Έλληνες ναυτικοί, αξιώνουν διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και καταπολέμηση της ανεργίας.

    Επιπλέον, ζητεί νέες διαπραγματεύσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπου οι αποδοχές των ναυτικών έχουν καθηλωθεί στα επίπεδα του 2010.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στη χθεσινή συνάντηση με την ΠΝΟ δεσμεύτηκε για 4 θέματα.

    1. Με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, η εποπτεία του ΝΑΤ μεταφέρεται αυτούσια στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και διατηρείται η αυτονομία του.

    2. Σε συνεργασία και συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, θα υπάρξει η βέλτιστη λύση για το θέμα των συντάξεων του ΝΑΤ.

    2. Το ΕΛΟΕΝ (Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών) θα εκσυγχρονισθεί.

    4. Ο λογαριασμός του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας θα ενισχυθεί με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, έτσι ώστε να ενισχυθεί το ποσό που διατίθεται στους άνεργους ναυτικούς.

    Σημειώνεται ότι από την απεργία των ναυτεργατών έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία των νησιών.

    [02] Αντ. Σαμαράς: Η αναθεώρηση της 21ης Ιουλίου εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους

    Μεγάλους κινδύνους τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία εμπεριέχει η αναθεώρηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου για την αναδιάρθρωση του ελλην ικού χρέους, σήλωσε από τις από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

    Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτός από το όποιο ?κούρεμα?, προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλα και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα και γι? αυτό απαιτείται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε, όπως επισημαίνει, "να μπούμε σε τροχιά βιώσιμης λύσης των προβλημάτων μας, στο πλαίσιο, πάντα, της ευρωζώνης".

    Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Σαμαρά έχει ως εξής:

    «Έγινε γνωστή η Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που δείχνει ότι η πρόσφατη συμφωνία του Ιουλίου δεν έβαλε ?πάτο στο βαρέλι?. Η αναθεώρησή της, όμως, απαιτεί προσοχή, γιατί εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας Οικονομίας.

    Β· Κινδύνους για τις αντοχές και τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την αναγκαία επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να υπάρξει το μεγάλο ζητούμενο -δηλαδή ρευστότητα- και να μην πληγούν περισσότερο οι συνταξιούχοι μας.

    Β· Κινδύνους για τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών. Ώστε να μην ?πυροδοτηθούν? άλλες δυσάρεστες εξελίξεις, όπως η μετάδοση της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

    Β· Κινδύνους για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, για όσο διάστημα -και αυτό εκτιμάται, δυστυχώς πλέον, ότι θα είναι πολύ μεγάλο- η χώρα θα μείνει εκτός αγορών.

    Β· Κινδύνους, τέλος, για τον οικονομικό έλεγχο της χώρας και την επιβολή βαρύτερης και παρατεταμένης λιτότητας στην Ελληνική Κοινωνία. Μία κοινωνία που έχει φθάσει στα όρια ανοχής και αντοχής της.

    Σε κάθε περίπτωση, σταθερά υποστηρίζω και θα το επαναλάβω σε λίγο στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος, ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτός από το όποιο ?κούρεμα?, προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλα και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα.

    Γι? αυτό και απαιτείται, άμεσα, η επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας. Ώστε να ?πάρει μπροστά? και να αρχίσουν να μειώνονται τα ελλείμματα. Ώστε να μπούμε σε τροχιά βιώσιμης λύσης των προβλημάτων μας, στο πλαίσιο, πάντα, της Ευρωζώνης».

    [03] Νέες πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις των δικηγόρων

    Δύο νέες διήμερες πανελλαδικές αποχές, στις 26 και 27 Οκτωβρίου 2011, καθώς και στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2011, αποφάσισε σήμερα, κατά πλειοψηφία, η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, η οποία συνήλθε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και στην οποία εκπροσωπήθηκαν 56 από τους 63 δικηγορικούς συλλόγους.

    Η δικηγορική κοινότητα εκφράζει "ρητά την έντονη αντίθεσή της στη διαρκή και άνευ προηγουμένου προσβολή του πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών με τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα".

    Η ολομέλεια υπογραμμίζει ακόμη, ότι "ο θεσμικός ρόλος των δικηγόρων και η ιστορία των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των θεμελιωδών ελευθεριών επιτάσσει την ανάληψη δράσεων προς όφελος των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας, που βλέπουν κατακτήσεις ετών να καταπατώνται μέσω πολυνομοσχεδίων αμφιβόλου συνταγματικότητας".

    Παράλληλα, η ολομέλεια "διατρανώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της" στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του νομικού πλαισίου που διέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση, όπως αυτή περιγράφεται στο σχέδιο νόμου "Επιτάχυνση και εξορθολογισμός διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης", καθώς, όπως υποστηρίζεται, "δια της προωθούμενης ρύθμισης παραγνωρίζεται ο καταναγκαστικός και εξαιρετικός χαρακτήρας της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ως βαρύτατης προσβολής του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, μέσω της σοβαρής μείωσης των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών των υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών και των δυσανάλογων νομικών και πραγματικών υποχρεώσεων και δυσχερειών που τους τίθενται για τη δικαστική επιδίωξη της αποζημίωσης, ενώ παράλληλα παραβλέπεται και το γεγονός ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση είναι συνταγματικά αποδεκτή εξαίρεση του κανόνα της προστασίας της ιδιοκτησίας".

    Επίσης, η ολομέλεια σημειώνει ότι "ο ρόλος των δικηγόρων ως συλλειτουργών στην απονομή της Δικαιοσύνης καθιστά επιβεβλημένη τη διεξαγωγή διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να υιοθετηθούν λύσεις που θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και στην ουσιαστική αναμόρφωσή της ως θεσμού".

    Και καταλήγουν οι δικηγόροι ότι "στο διάλογο αυτό προσερχόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις, ευελπιστώντας σε μία ουσιαστική συζήτηση, η οποία δεν θα υπονομευτεί από εξωθεσμικούς παράγοντες".

    Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας κατ΄ αρχάς τέθηκαν σε ψηφοφορία δύο προτάσεις: η πρώτη για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και η δεύτερη για τη συνέχιση τους. Με μεγάλη πλειοψηφία επικράτησε η δεύτερη πρόταση.

    Στη συνέχεια τέθηκαν για νέα ψηφοφορία προτάσεις για πραγματοποίηση 4ήμερης αποχής την ερχόμενη εβδομάδα ή δύο διήμερων αποχών την ερχόμενη και μεθεπόμενη εβδομάδα και, με ψήφους 31 έναντι 23, επικράτησε η δεύτερη πρόταση, για την πραγματοποίηση δύο διήμερων αποχών.

    Να σημειωθεί ότι από δύο δικηγορικούς συλλόγους δεν προσήλθαν οι πρόεδροι τους, αλλά εκπρόσωποι τους, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 October 2011 - 16:29:35 UTC