Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχές Νοεμβρίου η 6η δόση ύψους 8 δισ. ευρώ
  • [02] Φυσικό αέριο στην "Αφροδίτη" εντόπισε η Noble Energy
  • [03] Τα "σύνορα" μεταξύ επιστήμης και ηθικής
  • [04] Αν. Λοβέρδος: Η λίστα της ντροπής ανήκει πια στο παρελθόν

  • [01] Αρχές Νοεμβρίου η 6η δόση ύψους 8 δισ. ευρώ

    Η επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα ύψους 8 δισ. ευρώ (5,8 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) θα διατεθεί κατά πάσα πιθανότητα, στις αρχές Νοεμβρίου, όταν το Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνουν τα συμπεράσματα της 5ης αξιολόγησης.

    Αυτό αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσαν στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αποστολή της Τρόικα κατέληξε σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για τις δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται, «ώστε να επανέλθει το πρόγραμμα στο σωστό δρόμο».

    Σε ότι αφορά τη γενική οικονομική κατάσταση, υπογραμμίζεται ότι η ύφεση θα είναι χειρότερη από ότι αρχικά προβλεπόταν τον Ιούνιο και επισημαίνεται ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να αναμένεται από το 2013. Σύμφωνα με την τρόικα, δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις για βελτίωση του δείκτη εμπιστοσύνης των επενδυτών και αύξησης των επενδύσεων , εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν αρχίσει να αποδίδουν προκειμένου να υπάρξει βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

    Ευ. Βενιζέλος: Ο πολιτικός και οικονομικός χρόνος έχει πυκνώσει πάρα πολύ

    "Ισορροπημένη, πρακτική και θετική" χαρακτήρισε την ανακοίνωση της τρόικας μετά τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας, όμως, ότι "ο πολιτικός και οικονομικός χρόνος έχει πυκνώσει πάρα πολύ" και ότι όλα, για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, "πρέπει να γίνουν πριν την εκταμίευση της έκτης δόσης, ή ακόμα και πριν την Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης της 23ης Οκτωβρίου".

    Σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού, το επόμενο βήμα για τη χώρα, δεν είναι απλώς και μόνον η εκταμίευση της 6ης δόσης, αλλά η ολοκλήρωση και ενεργοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και η έναρξη της εφαρμογής ενός νέου προγράμματος, που δίνει οριστική και πειστική απάντηση στο μείζον ζήτημα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

    [02] Φυσικό αέριο στην "Αφροδίτη" εντόπισε η Noble Energy

    Φυσικό αέριο "αχνίζει" από χθεςστην πλατφόρμα της αμερικανικής Noble Energy, που κάνει γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 ''Αφροδίτη'' της κυπριακής ΑΟΖ. Τα καλά νέαδεν σταματούν όμως εδώ για τηνΚύπροκαθώς, σύμφωνα με πηγές εμπειρογνωμόνων, το κοίτασμα είναι πιο μεγάλο από τους μέχρι τώρα υπολογισμούς. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτό έδειξαν υψηλής τεχνολογίας ραδιοβολίσεις του τελευταίου τριημέρου εντός του φρεατίου.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος"ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ετοιμάζεται να μεταβεί στη πλατφόρμα στο τέλος της εβδομάδας και δεν αποκλείεται η επίσκεψη, να συνοδευτεί και από το πρώτο ''άναμμα'' φλόγας στην πλατφόρμα, από φυσικό αέριο από τα έγκατα της θάλασσας της Κύπρου.

    Την ίδια ώρα, σχέδιο συνεχούς παρουσίας του τουρκικού πολεμικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο, μέχρι και τις 15 Αυγούστου του 2012, έχει καταρτίσει και εφαρμόζει η Τουρκία όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα ''Μπουγκιούν''.

    Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη 'Άννα Ανδρέου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τουρκικός στόλος κινητοποιήθηκε για να μπορεί να ελέγχει κρίσιμες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο. Καταρτίστηκε χάρτης και δέκα περιοχές ορίστηκαν ανάλογα με τη σημασία τους σε κόκκινες, κίτρινες ή γαλάζιες.

    Τρεις φρεγάτες και ένα πλοίο επιμελητείας με τρία ελικόπτερα και καταδρομείς, θα εκτελούν εναλλάξ υπηρεσία στις δέκα αυτές περιοχές.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αντνάν Μανσούρ, δήλωσε ότι το υπουργείο του ετοιμάζεται να αποστείλει στην Κύπρο αντιπροσωπεία για να συζητήσουν το θέμα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

    Σε συνέντευξή του σε λιβανική ιστοσελίδα, διευκρίνισε ότι η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από κρατικούς αξιωματούχους, εμπειρογνώμονες, νομικούς και ειδικούς συμβούλους και στόχος της θα είναι η κατάληξη σε θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με ναυτικές περιοχές που αποτελούν εστίες διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

    [03] Τα "σύνορα" μεταξύ επιστήμης και ηθικής

    Μπορούν οι μηχανές να σκέφτονται; Κι αν σκέφτονται κι... αισθάνονται, μπορούμε να τις πετάμε στα σκουπίδια, όταν χαλούν; Πού σταματούν τα όρια της επιστήμης και σε ποιο σημείο υπεισέρχεται ο παράγοντας της ηθικής;

    Απαντήσεις σ΄αυτά κι άλλα ερωτήματα, που σχετίζονται με τη φιλοσοφία και θεωρία της τεχνητής νοημοσύνης, επιχείρησαν να δώσουν επιστήμονες από διάφορες χώρες, που συναντήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο σχετικού συνεδρίου.

    Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) αναφέρεται στον κλάδο της επιστήμης υπολογιστών, ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων, που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα- π.χ. μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από τα συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κ.λπ.

    "Γενικός στόχος της επιστήμης είναι να φτιάχνει συστήματα που έχουν τη νοημοσύνη ενός ανθρώπου. Είμαστε αρκετά μακριά από αυτό τον στόχο. Οι απόψεις για το πόσο μακριά είμαστε ποικίλλουν. Υπάρχουν και ορισμένοι που πιστεύουν πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι, για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αυτό. Στον δρόμο γι' αυτόν τον στόχο έχουμε βρει συστήματα που κάνουν πολλά πράγματα- όπως π.χ. το σκάκι, που ο υπολογιστής παίζει καλύτερα από εμάς. Δεν υπάρχει, ωστόσο, υπολογιστής που να παίζει ποδόσφαιρο, παρά μόνο σ' ένα πολύ περιορισμένο περιβάλλον και υπό ειδικές συνθήκες. Μάλιστα, ως προς αυτό το τελευταίο, στόχος του 2050 είναι να υπάρξει μια ομάδα ρομπότ που θα είναι καλύτερη από την καλύτερη ομάδα ανθρώπων", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοργανωτής του συνεδρίου, καθηγητής φιλοσοφίας Βίνσεντ Μίλερ, που ασχολείται ιδιαίτερα με τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

    Το συνέδριο"Philosophy and Theory of Artificial Intellingence"διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το American College of Thessaloniki (ACT).

    [04] Αν. Λοβέρδος: Η λίστα της ντροπής ανήκει πια στο παρελθόν

    Η λίστα της ντροπής, στην οποία χρειάστηκε να περιμένουν για περισσότερα από επτά χρόνια οι εξαρτημένοι χρήστες, ανήκει πια στο παρελθόν.

    Αυτό επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας ότι "εντάχθηκε χθες στο πρόγραμμα θεραπείας εξαρτημένος χρήστης που έκανε αίτηση στις 8-9-2011 στη Θεσσαλονίκη".

    Ήδη, οι νέες μονάδες στα νοσοκομεία άρχισαν να λειτουργούν με επιτυχία, και μετά το κλείσιμο του ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά, ακολουθεί και αυτό στην Αθήνα, στην οδο Καποδιστρίου.

    Για τις συγχωνεύσεις των κλινικών, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι θα μειωθούν ακόμη και στο μισό οι κλινικές που υπάρχουν σήμερα στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

    Η αρχική πρόταση αφορούσε στη συγχώνευση 300 κλινικών, αλλά πρέπει να γίνουν περισσσότερες συγχωνεύσεις, επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος, και πρόσθεσε ότι μόνο η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος επί υπουργείας του Γ. Γεννηματά, το 1987, θα οδηγούσε σε 1.000 τμήματα (κλινικές) και 250 τομείς.

    Με δεδομένο ότι σήμερα υπαρχουν 2.000 κλινικές η μείωσή τους θα πρέπει να κυμανθεί στο 50%, αλλά αναμένονται, όπως έγινε γνωστο και προτάσεις του καθηγητή Λιαρόπουλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 October 2011 - 14:29:37 UTC