Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Βουτιά" τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [02] Το Νόμπελ Οικονομίας 2011 στους Αμερικανούς Σάρτζεντ και Σιμς
  • [03] Η Σίρλεϊ Μακλέιν βραβεύεται για την προσφορά της στην 7η Τέχνη
  • [04] Ο Έλληνας που σκαρφάλωσε στο Έβερεστ και διέσχισε τη Μάγχη κολυμπώντας
  • [05] Spiegel: "Επιτροπεία για τα κράτη που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, εισηγείται το CDU"
  • [06] Ο Χριστός Λυτρωτής γίνεται 80 χρονών
  • [07] Ανανέωσε με την Εθνική ο Φερνάντο Σάντος

  • [01] "Βουτιά" τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Ισχυρές πιέσεις συνεχίζουν να δέχονται οι τιμές των μετοχών, κυρίως των τραπεζών, στη χρηματιστηριακή αγορά.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:45, υποχωρεί στις 722,52 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,94%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 29,614 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,55%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,73% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 4,14%.

    Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν (+5,84%) και του ΟΠΑΠ (+4,89%).

    Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Πειραιώς(-21,32%), του Τ.Τ (-18,85%), της Eurobank(-15,73%), της Εθνικής (-12,84%) και της Alpha Bank(-12,82%).

    Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

    Στο Λονδίνο, στις 14:20 ώρα Ελλάδας, σε θετικό έδαφος κινείται ο δείκτης FTSE (+0,95%) ενώ στο Παρίσι, ο CAC κερδίζει επίσης 0,95%.

    Την ίδια ώρα, στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύεται κατά 0,38%.

    [02] Το Νόμπελ Οικονομίας 2011 στους Αμερικανούς Σάρτζεντ και Σιμς

    Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Τόμας Σάρτζεντ και Κρίστοφερ Σιμς κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2011 για τη δουλειά τους πάνω στη σχέση ανάμεσα στα μέτρα πολιτικής και το πώς μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία.

    Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, η οποία έχει θεσπίσει το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,1 εκατ. ευρώ), ανακοίνωσε πως με τη βράβευση των δύο οικονομολόγων αναγνωρίζεται "η εμπειρική έρευνά τους για τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος στη μακροοικονομία".

    Το Νόμπελ Οικονομίας καθιερώθηκε το 1968.

    Δεν περιλαμβανόταν στην αρχική ομάδα των βραβείων που είχε θεσπίσει ο μεγιστάνας του δυναμίτη Νόμπελ με τη διαθήκη του το 1895.

    [03] Η Σίρλεϊ Μακλέιν βραβεύεται για την προσφορά της στην 7η Τέχνη

    Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Σίρλεϊ Μακλέιν θα τιμηθεί με το ειδικό βραβείο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου για την προσφορά της στην 7η Τέχνη.

    Η 77χρονη Μακλέιν θα είναι η 40ή προσωπικότητα από τον χώρο του κινηματογράφου που τιμάται με το βραβείο αυτό.

    "Η Σίρλεϊ Μακλέιν έχει μια δυναμική προσωπικότητα που φωτίζει τις οθόνες εδώ και έξι δεκαετίες", τονίζει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ινστιτούτου Χάουαρντ Στρίνγκερ.

    "Από ενζενί σε θρύλο της οθόνης έχει προσφέρει ψυχαγωγία σε όλον τον κόσμο με το τραγούδι, τον χορό, το γέλιο, τα δάκρυα, δείχνοντας το πάθος της για την τέχνη και το ατέλειωτο ταλέντο της", πρόσθεσε.

    Η διάσημη ηθοποιός κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ρόλου το 1984 για την ταινία "Σχέσεις Στοργής". Έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία 19 ετών στην ταινία του Χίτσκοκ "Το πρόβλημα με τον Χάρι".

    Είχε προταθεί για Όσκαρ ερμηνείας άλλες τέσσερις φορές από το 1958 ως το 1977.

    Πέρυσι με το βραβείο αυτό είχε τιμηθεί ο Μόργκαν Φρίμαν, ενώ ο ετεροθαλής αδελφός της Μακλέιν, Ουόρεν Μπίτι τιμήθηκε το 2008.

    [04] Ο Έλληνας που σκαρφάλωσε στο Έβερεστ και διέσχισε τη Μάγχη κολυμπώντας

    Οι φυλακές του Αλκατράζ ήταν ο πρώτος του κολυμβητικός «στόχος» ανοιχτής θαλάσσης. Μαζί με μερικούς «ωραίους τύπους», όπως τους αποκαλεί χαρακτηριστικά, ο Γιώργος Τσιάνος (φωτό), ο Έλληνας υπεραθλητής στον χώρο της κολύμβησης, δοκίμασε πριν από μερικά χρόνια τις δυνάμεις του στα παγωμένα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.

    Έκτοτε, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι των προσωπικών του κατακτήσεων με κορωνίδα τον διάπλου της Μάγχης και πολλούς άλλους αγώνες μαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης.

    «Με θερμοκρασία υπό το μηδέν και αντιμέτωπος με ισχυρά υποθαλάσσια ρεύματα, ξεκίνησα την κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης πηγαινοερχόμενος στις φυλακές του Αλκατράζ και κάνοντας πολλές φορές το γύρο του νησιού», αναπολεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , ο Γιώργος Τσιάνος ο οποίος πρόσφατα έγινε και ο πρώτος αθλητής που κολύμπησε από την Πελοπόννησο έως την Κρήτη.

    Η θάλασσα δεν είναι, όμως, η μοναδική του αγάπη, αφού η κατάκτηση των κορυφών τον συναρπάζει εξίσου. Έχοντας πατήσει στην κορυφή του Έβερεστ, αποτελεί έναν από τους δύο ανθρώπους παγκοσμίως που κολύμπησε τα στενά της Μάγχης και ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου!

    Αναφερόμενος στην ανάβαση στα Ιμαλάια, διηγείται το περιστατικό της προσωρινής τύφλωσης που υπέστη στα 8500 μέτρα, όταν έβγαλε την ειδική μάσκα που φορούν οι ορειβάτες για να προστατευθούν από την υπεριώδη ακτινοβολία, που σε κείνο το ύψος, είναι πολύ πιο έντονη.

    «Έβλεπα θολά μόνο από το ένα μάτι, γεγονός που καθιστούσε ιδιαίτερα δύσκολη την κατάβαση. Προσπάθησα να μην χάσω την ψυχραιμία μου και ακολουθούσα τον προπορευόμενο ορειβάτη, επικεντρωμένος στα έντονα χρώματα της στολής του», θυμάται, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα δυστυχήματα στο Έβερεστ συμβαίνουν κατά την κατάβαση, λόγω κούρασης και λανθασμένων επιλογών.

    Όσο για τα συναισθήματά του στην «στέγη του κόσμου», ο Γιώργος Τσιάνος είναι αφοπλιστικός: «Εκεί αισθάνθηκα πραγματικά πόσο μικροί είμαστε, παράλληλα με μια ηρεμία και γαλήνη για το ότι τα κατάφερα».

    [05] Spiegel: "Επιτροπεία για τα κράτη που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, εισηγείται το CDU"

    Ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών και των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των χωρών της Ευρωζώνης που δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, από Επίτροπο της ΕΕ, προβλέπεται μεταξύ των αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη που προωθεί το κυβερνών κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής ιστοσελίδας Spiegel On Line.

    Το δημοσίευμα αναφέρεται σε ένα σχέδιο κειμένου της βασικής εισήγησης που θα κατατεθεί στο συνέδριο του κόμματος της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ το Νοέμβριο, με το οποίο επιδιώκεται να αλλάξει ριζικά η συνθήκη της ΕΕ ως αντίδραση στην κρίση της Ευρωζώνης.

    Ο στόχος είναι >>όσο το δυνατόν ταχύτερα να υπάρξει μία συναίνεση στην Ευρώπη και στη συνέχεια να υπάρξει μία νέα συνθήκη<<. Οι αλλαγές στη Συνθήκη αποσκοπούν στην >>ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης<< με την ενίσχυση της οικονομικής ένωσης. >>Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη σε σημαντικούς τομείς πολιτικής<<, αναφέρει το κείμενο της εισήγησης. Για το σκοπό αυτό το κόμμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών προωθεί μία διαδικασία αναδιάρθρωσης με πολλά στάδια για τις χώρες της Ευρωζώνης, >οι οποίες, παρά την αυξημένη επιτήρηση και νέα κίνητρα, δεν είναι διαρκώς σε θέση να τηρούν τις υποχρεώσεις για ένα σταθερό κοινό νόμισμα<<.

    Επιπλέον, το CDU θέλει να ενισχύσει τη γερμανική επιρροή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία μέχρι σήμερα κάθε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης έχει μία ψήφο. >>Σε αυτό βλέπουμε ότι οι μεγάλες χώρες έρχονται σε μειονεκτική θέση<<, αναφέρει το κείμενο της εισήγησης, προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα ψήφου στο συμβούλιο της ΕΚΤ πρέπει μελλοντικά >>να προσαρμοσθούν στο ύψος των κεφαλαίων που έχουν καταθέσει σε αυτή οι χώρες<<.

    [06] Ο Χριστός Λυτρωτής γίνεται 80 χρονών

    Με ένα μεγάλο πάρτι οι αρχές του Ρίο ντε Τζανέιρο σκοπεύουν να γιορτάσουν τα 80ά γενέθλια του αγάλματος του Χριστού Λυτρωτή που δεσπόζει πάνω από την πόλη και αποτελεί "σήμα κατατεθέν" της Βραζιλίας.

    "Οι εκδηλώσεις της Τετάρτης θα μείνουν αξέχαστες. Το υπόσχομαι", δήλωσε ο πατέρας Ομάρ Ραπόζο, επικεφαλής της ιεραποστολής που στεγάζεται στη βάση του αγάλματος.

    Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επισκεφθεί το άγαλμα, ύψους 38 μέτρων, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του όρους Κορκοβάντο. Κάθε ημέρα 4.000 άνθρωποι ανεβαίνουν με τελεφερίκ, απολαμβάνοντας την εικοσάλεπτη διαδρομή πάνω από την πόλη.

    "Ο Χριστός ανοίγει τα χέρια του. Στέκεται εκεί εκπροσωπώντας την ζωή, την αγάπη, την ελπίδα", τόνισε ο ιερέας που λειτουργεί συχνά στο μικρό παρεκκλήσι του αγάλματος.

    Το άγαλμα, το μεγαλύτερο Art Deco άγαλμα στον κόσμο, σχεδιάστηκε από τον τοπικό αρχιτέκτονα Χέιτορ ντα Σίλβα και τον καλλιτέχνη Κάρλος Οσβαλντ και αποδόθηκε από τον γάλλο γλύπτη Πολ Λαντόβσκι. Η κατασκευή του κράτησε από το 1922 ως το 1931.

    Την ημέρα των γενεθλίων το άγαλμα θα φωταγωγηθεί και στο πάρκο Φλαμένγκο μπροστά του θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις.

    [07] Ανανέωσε με την Εθνική ο Φερνάντο Σάντος

    Ο Φερνάντο Σάντος θα παραμείνει στην τεχνική ηγεσία της εθνικής Ελλάδας.

    Το κρατικό κανάλι της Πορτογαλίας «RTP» ανέφερε πως η ελληνική ομοσπονδία έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τον Σάντος για την ανανέωση της συνεργασίας τους έως το 2014, με στόχο την πρόκριση της εθνικής στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

    «Ο Φερνάντο Σάντος είναι αήττητος σε 15 διαδοχικά παιχνίδια στον πάγκο της εθνικής Ελλάδας. Έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει τους Έλληνες και πολύ σύντομα θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία θέλει να τον κρατήσει μέχρι το Μουντιάλ του 2014», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 October 2011 - 12:29:37 UTC