Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα ομοψυχίας Βαρθολομαίου από το Άγιο Όρος
  • [02] Δ. Χριστόφιας: Χωρίς επιστροφή της Μόρφου και της Αμμοχώστου δεν υπάρχει λύση
  • [03] Επίσημη πολιτική αποκατάσταση του 'Αρη Βελουχιώτη από το ΚΚΕ
  • [04] Παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 ο Φέτελ
  • [05] Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σήμερα στο Μιλάνο
  • [06] "Να τους κουρέψει ο λαός το πολιτικό μπόι" ζητά η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
  • [07] Για τα μέτρα της διετίας 2012-2014 συναντώνται σήμερα Βενιζέλος-τρόικα
  • [08] Δύο εβδομάδες εκτός ο Φέισα

  • [01] Μήνυμα ομοψυχίας Βαρθολομαίου από το Άγιο Όρος

    Μήνυμα σύμπνοιας και ομοψυχίας για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης έστειλε από το Άγιο Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της πατριαρχικής θείας λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την εκλογή του Βαρθολομαίου ως Οικουμενικού Πατριάρχη, παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών της κυβέρνησης.

    Ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε όλοι οι λαοί «και ιδιαιτέρως ο βαρέως χειμαζόμενος ελληνικός λαός» να εξέλθουν της κρίσης «με τας ολιγοτέρας δυνατάς ταλαιπωρίας».

    Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε «δύσκολο και κοπιώδες» το έργο του πρωθυπουργού, αλλά και των άλλων ηγετών του κόσμου, ευχόμενος να τους δίνει ο Θεός πνεύμα συνέσεως και φωτισμόν και στο λαό "δύναμη" και "ομόνοια", τονίζοντας ότι για την έξοδο από αυτή τη δύσκολη περίσταση απαιτείται «συστράτευση και σύμπνοια πάντων, θυσίας, κόπους και υπομονήν».

    «Παράδειγμα, που εμπνέει» χαρακτήρισε τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ανάδειξη των αξιών της Ορθοδοξίας, την παγκόσμια ειρήνη και το περιβάλλον, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να ξεπεραστεί η κρίση και να βγει η χώρα πιο δυνατή.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στις Καρυές του Αγίου Όρους, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο αγώνας του κ. Βαρθολομαίου είναι ένα παράδειγμα «που μας εμπνέει και μας δίνει και μας δύναμη, σε μια εποχή δύσκολων καιρών για τη χώρα μας, που έχουμε επωμιστεί όλοι μας, όχι μόνο προσωπικά εγώ αλλά και ο ελληνικός λαός και βάρη και ευθύνες» [..] «Μας δίνεται με το παράδειγμα σας, κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε και να ξεπεράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις δυσκολίες, ώστε η χώρα μας να βρεθεί στην άλλη όχθη του ποταμού, πιο δυνατή, με μεγαλύτερη βιωσιμότητα και ευημερία».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρακολουθεί το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη, αυτά τα είκοσι χρόνια, και δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του στο έργο του.

    «Είμαι εντυπωσιασμένος από τη δύναμη σας, την επιμονή σας, την αφοσίωση σας τον αγώνα σας, να αναδείξετε το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και τις πνευματικές αξίες που συμβολίζει για την ορθοδοξία, βεβαίως για τον Ελληνισμό και θέλω να ξέρετε ότι θα έχετε πάντα τη στήριξη μου. Από κάθε θέση στήριξα και θα στηρίζω τη δική σας προσπάθεια».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία θα βρίσκεται πάντοτε κοντά στα προβλήματα του Αγίου Όρους και των μοναχών.

    [02] Δ. Χριστόφιας: Χωρίς επιστροφή της Μόρφου και της Αμμοχώστου δεν υπάρχει λύση

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας προειδοποίησε σήμερα ότι χωρίς την επιστροφή των κατεχόμενων περιοχών της Μόρφου και της Αμμοχώστου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και χωρίς σοβαρές εδαφικές αναπροσαρμογές που θα δώσουν τη δυνατότητα στη μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού, αποδεκτή και από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Μιλώντας σε αντικατοχική πορεία που οργάνωσε ο Δήμος Μόρφου στις παρυφές της κατεχόμενος πόλης, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε επίσης ότι το γεγονός ότι δεν έγινε κατορθωτή μέχρι τώρα η λύση του Κυπριακού οφείλεται στις υπέρμετρες απαιτήσεις της άλλης πλευράς η οποία αρνείται να παραμείνει προσηλωμένη στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης λύσης.

    Όμως, πρόσθεσε πως αλλαγή του στρατηγικού στόχου της ελληνικής πλευράς ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας θα δώσει απλά την ευκαιρία στην Τουρκία να απαλλαγεί από το συμφωνημένο πλαίσιο και να προωθήσει αποτελεσματικά το στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο.

    Εξ άλλου, αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι διαπραγματεύσιμα και οι έρευνες θα συνεχιστούν παρά τις προκλήσεις και την ένταση που προκαλεί η Τουρκία.

    Αναφερόμενος στις τουρκικές αντιδράσεις για την άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος Χριστόφιας διαμήνυσε σε όσους συμπεριφέρνονται ως νεο-σουλτάνοι, ότι η Κύπρος θα ασκήσει την προεδρία είτε το θέλουν, είτε όχι.

    Όμως είπε πως για να μπορέσει η Κύπρος να ανταποκριθεί χρειάζεται πρώτιστα ενότητα και πολιτική σταθερότητα και για το στόχο αυτό θα πράξει ότι είναι δυνατό.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ενότητα δεν θα διαφυλαχθεί με την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τόνισε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι τη λήξη της θητείας του και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό από όλους ανεξαίρετα.

    [03] Επίσημη πολιτική αποκατάσταση του 'Αρη Βελουχιώτη από το ΚΚΕ

    «Ο 'Αρης Βελουχιώτης έγινε θρύλος και αναδείχτηκε σε ηγετική προσωπικότητα του λαϊκού κινήματος μέσα στις συγκεκριμένες συλλογικές και ιδεολογικές δομές του ΚΚΕ» υπογράμμισε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Τηλέμαχος Δημουλάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επίσημη πολιτική αποκατάσταση του ηγετικού του ΕΛΑΣ, που έγινε στην πλατεία Λαού της Λαμίας, εκεί όπου βρίσκεται και ο ανδριάντας του πρωτοκαπετάνιου της Εθνικής Αντίστασης.

    Εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ από την ευρύτερη περιοχή δήλωσαν το δικό τους «παρών» στην πολιτική αυτή εκδήλωση, ενώ, μεταξύ αυτών ήταν και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τα μέλη του πολιτικού γραφείου Δημήτρης Κουτσούμπας και Τηλέμαχος Δημουλάς, όπως επίσης και ο βουλευτής κ. Γιώργος Μαρίνος.

    Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Τηλέμαχος Δημουλάς, αναφερόμενος στην απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που έγινε τον Ιούνη, και το σχετικό δοκίμιο Ιστορίας του κόμματος για την περίοδο 1949-68, σημείωσε πως δεν αποτελεί διόρθωση κάποιων λαθών της ηγεσίας του ΚΚΕ εκείνης της περιόδου, όπως διαδίδουν κάποιοι, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης συστηματικής μελέτης αρχειακού υλικού, συλλογικής συζήτησης σε όλο το κόμμα.

    Μιλώντας για τον Αρη Βελουχιώτη τον χαρακτήρισε ως «ιστορικό ηγετικό πρόσωπο» ενώ παράλληλα προσδιόρισε τις εξαιρετικές οργανωτικές και στρατιωτικές ικανότητες, που συνέβαλε σημαντικά, ως πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, στη διεξαγωγή του ένοπλου αγώνα κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Δημουλάς για να συμπληρώσει πως «ο 'Αρης Βελουχιώτης έγινε θρύλος και αναδείχτηκε σε ηγετική προσωπικότητα του λαϊκού κινήματος μέσα στις συγκεκριμένες συλλογικές και ιδεολογικές δομές του ΚΚΕ».

    [04] Παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 ο Φέτελ

    Ο Σεμπάστιαν Φέτελ είναι από σήμερα ο παγκόσμιος πρωταθλητής για την περίοδο 2011-2012 στο πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1, επίτευγμα που ο νεαρός Γερμανός πιλότος σημειώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ο Φέτελ τερμάτισε στην τρίτη θέση του ιαπωνικού γκραν πρι, έφτασε τους 324 βαθμούς και κατάκτησε μαθηματικά τον τίτλο, ενώ απομένουν ακόμη τέσσερις αγώνες για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα περίοδος. Για την ιστορία, τη νίκη στη Σουζούκα πήρε ο Τζένσον Μπάτον, ενώ δεύτερος ήταν ο Φερνάντο Αλόνσο. Ο Γερμανός πιλότος εκκίνησε από την pole position, όμως ο Μπάτον τον προσπέρασε στον 20ο γύρο, βγαίνοντας από τα πιτ. Τελικά την καρό σημαία είδε ο Μαρκ Γουέμπερ, που ξεκίνησε από την 4η θέση, ενώ πίσω του τερμάτισε ο Χάμιλτον. Η βαθμολογούμενη δεκάδα στο ιαπωνικό γκραν πρι:

    [05] Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σήμερα στο Μιλάνο

    Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύτηκε σήμερα στο Μιλάνο από τις 08:00 ως τις 18:00 τοπική ώρα, λόγω της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρατηρείται τις τελευταίες δυο εβδομάδες, έγινε γνωστό από τις δημοτικές αρχές.

    Εδώ και δεκαπέντε ημέρες, η συγκέντρωση μικρών σωματιδίων τα οποία αιωρούνται στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε και την περασμένη εβδομάδα έφθασε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το φαινόμενο αυτό κορυφώθηκε την Παρασκευή.

    Περιορισμοί έχουν επιβληθεί εδώ και αρκετές ημέρες και στην κυκλοφορία των πιο ρυπογόνων οχημάτων μεγάλου κυβισμού.

    Στη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων σήμερα στο Μιλάνο θα αυξηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων και του μετρό.

    Από χθες το βράδυ πάντως, ο άνεμος άρχισε να μειώνει τη συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα στην πόλη αυτή της βόρειας Ιταλίας.

    [06] "Να τους κουρέψει ο λαός το πολιτικό μπόι" ζητά η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

    «Το κούρεμα είναι κάτι που είχε προδιαγραφεί εδώ και δύο χρόνια. Για μας ήταν πασίγνωστο. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να τους κουρέψει ο λαός το πολιτικό μπόι, να τους αφαιρέσει την πολιτική δύναμη. Αν δε γίνει αυτό η επόμενη δεκαετία θα είναι τραγική» δήλωσε από τη Λαμία, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης για την πολιτική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη από την κεντρική επιτροπή του κόμματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν το κούρεμα είναι και χρεοκοπία σχολίασε πως «έτσι καταλήγει η κρίση του καπιταλισμού» ενώ έκανε λόγο για «τσεκούρωμα των δικαιωμάτων του λαού και σε μια μελετημένη ζημιά του κεφαλαίου που θα ανακτήσει τα κέρδη του στις πλάτες και στα λείψανα του λαού».

    Η κα Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι πανέτοιμο για τις εκλογές επισημαίνοντας ωστόσο ότι (με τις εκλογές) «επιδιώκουν να διαμορφωθεί μια κυβέρνηση συναίνεσης ενάντια στο λαό». Εμείς, υπογράμμισε «με τις εκλογές επιδιώκουμε ο λαός να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα. Και πρέπει να σας πω πως η πάλη κατά του κουρέματος και των συνεπειών, χωρίς συμπόρευση, συμπαράταξη με το ΚΚΕ δεν γίνεται».

    [07] Για τα μέτρα της διετίας 2012-2014 συναντώνται σήμερα Βενιζέλος-τρόικα

    Νέα συνάντηση, στο πλαίσιο του "μαραθώνιου" των διαπραγματεύσεων για την έγκριση της 6ης δόσης, θα έχει σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τους επικεφαλής της τρόικας.

    Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση, ολοκληρώθηκε, πλην ελαχίστων σημείων, η εξέταση του μνημονίου για την οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική για τη διετία 2011- 2012. Σήμερα, η διαπραγμάτευση θα αφορά κυρίως στην αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και στα μέτρα της διετίας 2013- 2014.

    [08] Δύο εβδομάδες εκτός ο Φέισα

    Τοροσίδης-Φέισα βίοι παράλληλοι... Αμφότεροι οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού τραυματίστηκαν την Παρασκευή στις αναμετρήσεις των εθνικών ομάδων τους για την προκριματική φάση του Euro 2012, ενώ και οι δύο θα μείνουν περίπου για το ίδιο διάστημα εκτός προπονήσεων και θα απουσιάσουν από τις αναμετρήσεις της πειραϊκής ομάδας με την ΑΕΚ (πρωτάθλημα) και τη Μπορούσια Ντόρτμουντ (τσάμπιονς λιγκ). Ο νεαρός αμυντικός μέσος επέστρεψε από τη Σερβία έχοντας αποκομίσει ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο, στην αναμέτρηση με την Ιταλία.

    Ο τραυματισμός του Φέισα θα χρειαστεί θεραπεία περίπου δύο εβδομάδων, ενώ εκφράζεται αμφιβολία για το αν ο ποδοσφαιριστής θα είναι έτοιμος ακόμη και για τον αγώνα με τον Πανιώνιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 October 2011 - 12:29:38 UTC