Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί στο Βερολίνο
  • [02] Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα επισκεφτεί την Αίγυπτο
  • [03] Mπαράζ ληστειών τα ξημερώματα στην Αττική
  • [04] Το κυβερνών κόμμα φαβορί στις σημερινές εκλογές στην Πολωνία

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί στο Βερολίνο

    Κρίσιμη συνάντηση για την επιτάχυνση του σχεδίου που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη θα έχουν σήμερα στο Βερολίνοο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζίκαι ηΓερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

    Χθες, για το ίδιο θέμα, ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τηγενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε στο Παρίσι.Κατά την ανακοίνωση χθες της συνάντησης της Λαγκάρντ με τον Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η υπηρεσία Τύπου της γαλλικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι το αντικείμενο των συνομιλιών τους ήταν "η προετοιμασία της συνόδου κορυφής της G20 στις Κάννες" στις 3 και 4 Νοεμβρίου, όπως και "η κατάσταση στην ευρωζώνη".

    Εν τω μεταξύ οιηγέτες της ευρωζώνης συνεχίζουν να έχουν εντατικές διαβουλεύσεις για μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης χρέους.

    [02] Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα επισκεφτεί την Αίγυπτο

    Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή θα βρεθεί στις 2 Νοεμβρίου 2011 στην Αίγυπτο, προκειμένου να έχει επαφές με την αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία, σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Κύπρο αντιπροσωπεία από τεχνοκράτες του Λιβάνου, για να συζητηθούν όλα τα θέματα αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενώ αμέσως μετά η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή θα επισκεφθεί επισήμως και το Λίβανο.

    Αυτά ανακοίνωσε η ίδια η υπουργός στο περιθώριο ημερίδας του Κινήματος Οικολόγων.

    Κληθείσα από δημοσιογράφο να σχολιάσει πληροφορίες για ''αφόρητες πιέσεις'' της Τουρκίας σε Αίγυπτο και Λίβανο να ακυρώσουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία για τους υδρογονάνθρακες, η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή δήλωσε ότι αυτές τις πληροφορίες τις είχε το Υπουργείο Εξωτερικών ''εδώ και πάρα πολύ καιρό''.

    ''Μπορώ να πω'', συνέχισε, ''ότι, κατά τους τελευταίους έξι μήνες, η Τουρκία εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση''. ''Με την Αίγυπτο'' ανέφερε η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή, ''δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα'', αλλά ''με τον Λίβανο υπάρχει κάποιο πρόβλημα''.

    ''Δεν μπορώ να εξαγάγω ότι αυτό το πρόβλημα οφείλεται σε πιέσεις της Τουρκίας, όμως είναι πολύ πιθανό'', πρόσθεσε η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή.

    ''Για αυτό το θέμα'', δήλωσε η Υπουργός, ''κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον ομόλογό μου, του Λιβάνου, στη Νέα Υόρκη, είχαμε συμφωνήσει ότι θα έρθει μία αντιπροσωπεία από τεχνοκράτες του Λιβάνου, για να συζητήσουμε όλα τα θέματα, που αφορούν τις σχέσεις μας αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη''.

    Ερωτηθείσα εάν η Βουλή του Λιβάνου δεν επικυρώνει τη Συμφωνία, εξαιτίας των τουρκικών πιέσεων, η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή δήλωσε πως ''το ότι δεν έχει περάσει από τη Βουλή δεν οφείλεται σε αυτές πιέσεις, αλλά μάλλον στο γεγονός ότι το κοινοβούλιο του Λιβάνου, για πάρα πολύ καιρό, δεν πήρε οποιαδήποτε απόφαση και δεν πέρασε οποιοδήποτε νομοθέτημα, όμως υπάρχουν βέβαια και οι πιέσεις της Τουρκίας''.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν ακυρώνεται οτιδήποτε στην περίπτωση μη έγκρισης της Συμφωνίας από τον Λίβανο, η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: ''Όχι, για εμάς δεν ακυρώνεται οτιδήποτε από τις δικές μας δραστηριότητες αναφορικά με την ΑΟΖ μας και πιστεύω ότι θα είναι εις βάρος του Λιβάνου εάν δεν επικυρώσει αυτήν τη Συμφωνία''.

    Στην ομιλία της η υπουργός τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματά της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω όλων των κατάλληλων ειρηνικών καναλιών, σημειώνοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες αποκαλύπτουν τα πραγματικά της κίνητρα που δεν είναι η προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου.

    Ο τομέας των υδρογονανθράκων, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Μαρκουλλή, αποτελεί μια καινούργια πρόκληση για τη Δημοκρατία της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος άρχισε ήδη δραστηριότητα εξόρυξης στην ΑΟΖ της. Οι ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων, είπε, είναι πολύ θετικές και υποσχόμενες.

    «Οι πρόσφατες εχθρικές απειλές και ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Δημοκρατίας δεν βασίζονται και ούτε υποστηρίζονται από οποιοδήποτε νομικό ή ουσιαστικό επιχείρημα», δήλωσε περαιτέρω και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να αμφισβητεί τον καθορισμό της ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και των γειτονικών της κρατών σε περιοχές που δεν είναι ούτε απέναντι ούτε γειτνιάζουν με τις τουρκικές ακτές» .

    Η συμπεριφορά της Τουρκίας, συνέχισε, αποκαλύπτει ότι «τα πραγματικά κίνητρα της τουρκικής πολιτικής έναντι της Κύπρου δεν είναι η συχνά διακηρυσσόμενη προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου». Η Τουρκία, ανέφερε η κ. Μαρκουλλή, «θεωρεί εαυτόν ως την περιφερειακή στρατιωτική δύναμη, η οποία έχει δικαίωμα στους φυσικούς πόρους και πλούτο των γειτονικών της κρατών», προσθέτοντας ότι «πολιτική της Τουρκίας παραμένει η πολιτική της επιθετικότητας και της ασέβειας του διεθνούς δικαίου και αρχών και διαταράσσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας».

    «Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματά της μέσω όλων των κατάλληλων ειρηνικών καναλιών», είπε.

    Ως μικρό κράτος, συνέχισε, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με το Διεθνές Δίκαιο.

    «Ως μέρος της οικογένειας των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασιζόμαστε στην αλληλεγγύη των εταίρων μας, όπως επίσης στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας γενικά», είπε η κ. Μαρκουλλή.-

    [03] Mπαράζ ληστειών τα ξημερώματα στην Αττική

    Mπαράζ ληστειών σημειώθηκε και πάλι τα ξημερώματα στην Αττική.

    'Αγνωστοι λήστεψαν συνολικά τρία περίπτερα, ένα ξενοδοχείο και ένα βενζινάδικο, αρπάζοντας τις εισπράξεις και διέφυγαν.

    Οι ληστείες διαπράχθηκαν σε περίπτερα που βρίσκονται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στη Νέα Ερυθραία, στην οδό Λιοσίων 220, στην Αθήνα και στη συμβολή των οδών Ομήρου και Παλαιολόγου στη Νέα Σμύρνη, σε ξενοδοχείο επί της οδού Ι. Μεταξά 4 στη Βούλα και σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη συμβολή Λ. Λευθεριάς και Κορυζή στον 'Αλιμο.

    [04] Το κυβερνών κόμμα φαβορί στις σημερινές εκλογές στην Πολωνία

    Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Πολωνία, όπου οι κάλπες στα περίπου 26.000 εκλογικά τμήματα της χώρας άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας).

    Φαβορί θωρείται το κυβερνών φιλελεύθερο κόμμα "Πολιτική Πλατφόρμα".

    Δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας, την Παρασκευή το βράδυ, δίνει ένα προβάδισμα δέκα μονάδων στην "Πολιτική Πλατφόρμα" (ΡΟ) του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ (39,5%) έναντι του συντηρητικού "Νόμος και Δικαιοσύνη" (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι (29,1%).

    Το κόμμα του Τουσκ επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στην εξασφάλιση κεφαλαίων από την ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας, ενώ το κόμμα του Κατσίνσκι υποστηρίζει ότι η Βαρσοβία πρέπει να υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση στις σχέσεις της με το Βερολίνο και τη Μόσχα.

    Την έκπληξη αυτών των εκλογών μπορεί να κάνει ένα νέο αριστερό κόμμα, το "Κίνημα του Παλικότ".

    Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση το αντικληρικό αυτό κόμμα, το οποίο ίδρυσε ένας επιχειρηματίας, ο Γιάνους Παλικότ, συγκεντρώνει ποσοστό 10,3% στις προθέσεις ψήφου και έρχεται στην τρίτη θέση μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες και το μικρό αγροτικό κόμμα (PSL).

    Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ.

    Συνολικά 560 έδρες πρόκειται να ανανεωθούν στις εκλογές αυτές-460 στην Κάτω Βουλή και 100 στην Ανω Βουλή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 October 2011 - 8:30:03 UTC