Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση για μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στο δανεισμό της Ελλάδας
  • [02] Απόσυρση φυσικού μεταλλικού νερού αποφάσισε ο ΕΦΕΤ
  • [03] Γ. Παπανδρέου: Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την χώρα σε έξοδο από την κρίση
  • [04] Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα
  • [05] Από 10 Οκτωβρίου ξεκινά η λειτουργία της ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων
  • [06] Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, λέει ο πρόεδρος της Fed
  • [07] Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας θα ψηφίσει στις 11 Οκτωβρίου για την ενίσχυση του ΕΤΧΣ

  • [01] Συζήτηση για μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στο δανεισμό της Ελλάδας

    Η Γερμανία βεβαίωσε επίσημα, σήμερα, ότι στην ευρωζώνη συζητείται η προοπτική μιας σημαντικότερης της αρχικά αναμενόμενης απώλειας για τις εμπορικές τράπεζες, όσον αφορά τις πιστώσεις τους έναντι της Ελλάδας, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης συμμετοχής τους στον δεύτερο κατά σειράν δανεισμό της Ελλάδας.

    "Βέβαια, το συζητούμε", δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που ολοκληρώθηκε στο Λουξεμβούργο.

    Την 21η Ιουλίου, οι ηγέτες των κρατών των ευρωζώνης υποσχέθηκαν έναν δεύτερο κατά σειράν δανεισμό της Ελλάδας, συνολικού ύψους 109 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, στον οποίο πάντως πρώτη φορά θα προστεθεί μια σύμπραξη των εμπορικών τραπεζών και επενδυτικών κεφαλαίων τα οποία διαθέτουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

    Ήδη, οι εμπορικές τράπεζες αποδέχονταν απομείωση της ονομαστικής αξίας σε ποσοστό 21% για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που διέθεταν.

    Τώρα, "θέλουμε να δούμε κατά πόσον οι όροι, που ετέθησαν τον Ιούλιο φέτος, παραμένουν κατάλληλοι", δήλωσε σήμερα ο κ. Σόιμπλε, μη αποκλείοντας περαιτέρω τα αρχικά δεδομένα "να υποστούν προσαρμογή".

    Απ? την πλευρά του, ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Λουξεμβούργο) έκανε δηλώσεις στην ίδια κατεύθυνση στο Λουξεμβούργο, κάνοντας λόγο για "τεχνικές προσαρμογές".

    Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε ωστόσο ότι στην ευρωζώνη υπάρχουν "υπέρ και κατά", αναφορικά με μια σημαντικότερη της αρχικώς προβλεφθείσας συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στον δανεισμό της Ελλάδας.

    Το Γαλλικό πρακτορείο σχολιάζει στη σχετική ανταπόκρισή του απ το Λουξεμβούργο ότι, εφόσον η συμμετοχή αυτή υλοποιηθεί ως ανωτέρω περιγράφεται, τότε όσον αφορά τις διεθνείς χρηματαγορές προστίθεται αβεβαιότητα, την ώρα που αυτές είναι ήδη ταραγμένες, στην προοπτική ότι η Αθήνα μπορεί τελικά να οδηγηθεί σε μια στάση πληρωμών.

    [02] Απόσυρση φυσικού μεταλλικού νερού αποφάσισε ο ΕΦΕΤ

    Τη διακίνηση φυσικού μεταλλικού νερού, στο οποίο ανιχνεύτηκε υψηλή συγκέντρωση βρωμικών ιόντων, διαπίστωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, στο πλαίσιο του προγράμματος για τον επίσημο έλεγχο στα εμφιαλωμένα νερά για το έτος 2011.

    Ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, του υπουργείου Υγείας και του Γενικού Χημείου του Κράτους, διενεργεί σχετικούς ελέγχους, εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.

    Πρόκειται για φυσικό μεταλλικό νερό, με εμπορική επωνυμία «ΠΗΓΕΣ ΚΩΣΤΗΛΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ» 1,5 lt, με αριθμό παρτίδας LOT 171201117:03 και ημερομηνία λήξης 20-6-12, το οποίο εμφιαλώνεται από την επιχείρηση «ΠΗΓΕΣ ΚΩΣΤΗΛΑΤΑΣ Α.Ε. - EUROWATERLAND», Κρυστάλλη 20, Άρτα.

    Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση απόσυρση του προϊόντος, ενώ παράλληλα η εταιρεία προχώρησε σε προληπτική απόσυρση όλων των αριθμών παρτίδων του παραχθέντος προϊόντος.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ι. Μίχας, τόνισε ότι «όσοι δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ελεγκτών μας, θέτοντας με αυτό τον τρόπο σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός από τα υψηλά πρόστιμα θα έρχονται αντιμέτωποι και με ποινές που θα φτάνουν έως την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους».

    Καλούνται, τέλος, οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους το προϊόν, ανεξαρτήτως παρτίδας, να μην το καταναλώσουν.

    [03] Γ. Παπανδρέου: Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την χώρα σε έξοδο από την κρίση

    Την αποφασιστικότητα του ίδιου και της κυβέρνησης να φέρουν σε πέρας το έργο που έχουν αναλάβει, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή του με τους βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και στα εμπόδια που βρίσκει μπροστά της καθημερινά, αλλά και τις φήμες και σενάρια που δημοσιεύονται και τα οποία, όπως είπε, «έχουν στόχο να ανακόψουν αυτή την πορεία».

    Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν πολλοί που επιδιώκουν να επωφεληθούν από αυτήν την κρίση, σε βάρος της χώρας, σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, των υγιών παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων».

    Παρόλα αυτά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση». Και πρόσθεσε: «εκπροσωπούμε τις προοδευτικές μας αξίες σε μια δύσκολη παγκόσμια συγκυρία. Και για αυτό είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια πλατιά συμμαχία με όσους είναι έτοιμοι να υπερασπιστούμε μαζί το δημόσιο συμφέρον. Να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα δικαίου. Κοινωνικής δικαιοσύνης και κράτους δικαίου».

    Χαρακτήρισε ψευτοδιλήμματα τα περί κράτους και αγορών, κρατισμού και νεοφιλελευθερισμού και δήλωσε αποφασισμένος, όπως και η κυβέρνηση, «να διαψεύσουμε αυτά τα σενάρια».

    «Εμείς», τόνισε, «παλεύουμε για ένα κράτος δίκαιο, αποτελεσματικό, που να υπηρετεί τον πολίτη. Θέλουμε αγορές που να λειτουργούν με κανόνες, να στηρίζουν τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, την ποιοτική ανάπτυξη».

    [04] Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του, με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την διενέργεια δημοψηφισμάτων. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν επί της αρχής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια.

    Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μαρία Κυριακοπούλου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι διευρύνει την άμεση και συμμετοχική δημοκρατία ενώ κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην υποβιβάζουν την κρίση του ελληνικού λαού.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Αναστάσιος Νεράντζης καταλόγισε στην κυβέρνηση σκοπιμότητα, χαρακτήρισε άκαιρο και περιττό το νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι το κόμμα του αρνείται να συμβάλει στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση, με στόχο να αποσπάσει την προσοχή του ελληνικού λαού από τα αντιλαϊκά μέτρα.

    Υποκριτικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια στη προσπάθειά της να αποφύγει τις εκλογές.

    «Κανένα τρυκ δεν μπορεί να κρύψει το δημοκρατικό έλλειμμα της κυβέρνησης. Η μόνη λύση είναι οι εκλογές», υποστήριξε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου - Πασχαλίδου.

    «Παρών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Νίκος Τσούκαλης, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας αυτής.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, είναι δεσμευτικό αν έχει λάβει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Προβλέπεται ακόμα ότι για κρίσιμο εθνικό θέμα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό αν συμμετάσχει το 40%.

    Δημοψήφισμα για εθνικό θέμα θα προκηρύσσεται με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα προσυπογράφεται από το υπουργικό συμβούλιο και για ψηφισμένο νομοσχέδιο από τον πρόεδρο της Βουλής.

    [05] Από 10 Οκτωβρίου ξεκινά η λειτουργία της ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων

    Από τις 10 Οκτωβρίου 2011 θα ξεκινήσει η λειτουργία της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπως προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, από την ίδια ημερομηνία η μετονομασθείσα Δ.Ο.Υ. Φορολογίας Ανωνύμων Εμπορικών Εταιρειών (Φ.Α.Ε.Ε.) Αθηνών θα λειτουργεί ως Δ.Ο.Υ. Φορολογίας Ανωνύμων Εταιρειών (Φ.Α.Ε.) Αθηνών.

    [06] Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, λέει ο πρόεδρος της Fed

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) Μπεν Μπερνάνκι, προειδοποίησε σήμερα για τις πιθανές συνέπειες που θα είχε μια στάση πληρωμών της Ελλάδας στην οικονομία των ΗΠΑ, μολονότι, όπως διευκρίνισε, η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών είναι "ελάχιστη".

    "Η άμεση έκθεση των τραπεζών μας στην Ελλάδα είναι ελάχιστη", είπε ο Μπερνάνκι μιλώντας στη μικτή οικονομική επιτροπή του Κογκρέσου.

    "Όμως στην περίπτωση μιας μη συντεταγμένης χρεοκοπίας (της Ελλάδας) που θα προκαλούσε πανικό, χρεοκοπία άλλων χωρών ή εντάσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτό θα δημιουργούσε αστάθεια στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές που θα είχε σημαντικές συνέπειες στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημά μας", είπε.

    "Για το λόγο αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν στο δρόμο που έχουν χαράξει και ο οποίος συνίσταται στην προσπάθεια ρύθμισης του προβλήματα" της Ελλάδας και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, πρόσθεσε.

    [07] Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας θα ψηφίσει στις 11 Οκτωβρίου για την ενίσχυση του ΕΤΧΣ

    Το σλοβακικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει στις 11 Οκτωβρίου για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ανακοίνωσε σήμερα ο Μπέλα Μπούγκαρ, ηγέτης ενός κόμματος της ουγγρικής μειονότητας, μέλος του κεντροδεξιού συνασπισμού που ασκεί την εξουσία, και είναι διχασμένο για το ζήτημα αυτό.

    Για να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου, ο αποτελούμενος από τέσσερα κόμματα συνασπισμός της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα, που διαθέτει πλειοψηφία 79 βουλευτών στους 150, έχει ανάγκη τις 22 ψήφους του εταίρου του, του κόμματος SaS, που μέχρι σήμερα αντιτασσόταν στο EFSF ή τις ψήφους της Σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης (Smer-SD), η οποία διαθέτει 62 έδρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 October 2011 - 20:29:38 UTC