Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με υψηλές θερμοκρασίες μπήκε ο Οκτώβριος στη Βρετανία
  • [02] Ισχυρό μήνυμα προς τον Ελληνισμό της Κύπρου, έστειλε ο Π. Μπεγλίτης

  • [01] Με υψηλές θερμοκρασίες μπήκε ο Οκτώβριος στη Βρετανία

    Οι βρετανικές παραθαλάσσιες πόλεις, ιδίως στο Νότο, κατοικούνται, ξανά, με τουρίστες κατά τις τελευταίες μέρες, την ώρα που η θερμοκρασία είναι σαφώς υψηλότερη της εποχικής, ενώ πολλά φυτά... ανθίζουν για δεύτερη φορά το φετινό χρόνο.

    "Ξεγελιούνται τα φυτά και...ξανανθίζουν", δήλωσε στο BBC, ο κορυφαίος βοτανολόγος Τιμ 'Εντγουϊστλ.

    Ο ίδιος προέβλεψε ότι "το φθινόπωρο, φέτος, τα φυλλώματα λόγω της μεγαλύτερης ηλιοφάνειας θα είναι κατά πολύ φωτεινότερα".

    Οι μετεωρολόγοι αποφάνθηκαν ότι "ο φετινός Οκτώβριος πιθανότατα θα είναι ο πιό ζεστός μετά απο το 1985, στη Βρετανία".

    Την πρώτη Οκτωβρίου 1985 καταγράφηκαν στα βρετανικά παράλια θεμροκρασίες σχεδόν 30 βαθμών Κελσίου.

    [02] Ισχυρό μήνυμα προς τον Ελληνισμό της Κύπρου, έστειλε ο Π. Μπεγλίτης

    Ισχυρό μήνυμα προς τον Ελληνισμό της Κύπρου, έδωσε σήμερα από τη Λευκωσία ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι «η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική άμυνα και γενικότερα την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας». Επίσης, τόνισε ότι είναι σε συνεχή επαφή με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρακολουθούν στενά, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της 51ης επετείου από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μπεγλίτης εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, θερμά συγχαρητήρια για την 51η επέτειο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον λαό της Κύπρου, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα μέλη της Κυβέρνησης, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες.

    «Η σημερινή επέτειος επιβεβαιώνει την εθνική κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας - κράτος μέλος της ΕΕ, κράτος μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. Επιβεβαιώνει, με άλλα λόγια, την ισχυρή δύναμη των εθνικών, κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και από τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Γι αυτό θεωρώ εξαιρετικά σημαντική αυτή την επέτειο, γιατί, γι ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται και ενισχύεται ο ανεξάρτητος και κυρίαρχος χαρακτήρας της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.

    Ο κ. Μπεγλίτης είπε ακόμη, ότι η παρουσία του στην Κύπρο επιβεβαιώνει τη στενή συνεργασία, τον αδιάλειπτο συντονισμό των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων, «πολύ περισσότερο σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είτε εσωτερικές - οικονομικές και κοινωνικές - είτε εξωτερικές, λόγω των πολλαπλών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

    Θα ήθελα γι ακόμη μια φορά, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, να καταδικάσω τις δηλώσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι εμπρηστικές, της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, αλλά και τις πρακτικές που ακολουθούνται, τόνισε και πρόσθεσε ότι «είναι πρακτικές, οι οποίες παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα και της Ελλάδας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Επίσης, υπέδειξε ότι «είναι αναγκαίο να εργαστούμε και στο μέλλον στενά, να δημιουργούμε καθημερινά ένα στέρεο μέτωπο, ένα στέρεο ανάχωμα απόκρουσης των επιθετικών κινήσεων ή ενδεχομένως πρωτοβουλιών στο μέλλον από την πλευρά της Τουρκίας».

    Ο κ. Μπεγλίτης εκτίμησε ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, η κατάσταση είναι κρίσιμη και γι αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά και η ανάλογη αποφασιστικότητα. «Είμαι εδώ για να στείλω το μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα. Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική άμυνα και γενικότερα την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», διαβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε ότι το μήνυμα αυτό απευθύνεται στους Ελληνοκύπριους, στους Τουρκοκύπριους, σε όλους. «Γιατί μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μία περιοχή ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας, ευημερίας για όλους τους λαούς», σημείωσε.

    Σε ερώτηση αν Αθήνα και Λευκωσία έχουν πιο στενή επαφή και πιο έντονο συντονισμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες που έχουν αρχίσει οι γεωτρήσεις και «έχουν θερμανθεί τα πράγματα», ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η επικοινωνία και η συνεργασία είναι πάντα στενή και έντονη.

    «Ασφαλώς και τις τελευταίες μέρες, σε συνεχή επαφή, αξιολογούμε όλα τα στοιχεία, όλες τις πληροφορίες. έχουμε γνώση της κατάστασης και έχουν γνώσιν οι φύλακες», κατέληξε.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, από την πλευρά του, είπε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, είναι αδιαπραγμάτευτα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Κύπρος δεν θα δεχτεί «παρεμβάσεις, διαιτησίες και επιδιαιτησίες». Παράλληλα, στηλίτευσε την «επεκτατική πολιτική της Τουρκίας» με αφορμή τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ.

    Μιλώντας, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης, στη Λευκωσία, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η παρέλαση ήταν άξια της επετείου και εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στους αξιωματικούς, και σε όλο το προσωπικό της ΕΦ για την παρέλασή τους σε άρτιους σχηματισμούς.

    Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι οι έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου θα συνεχιστούν και είπε ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου συμβάλλει στην ταχύτερη επίλυση του εθνικού προβλήματος. Πρόσθεσε ότι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας αποτελεί σοβαρότατο εμπόδιο προς αυτήν την κατεύθυνση και κάλεσε την Τουρκία να μην ακολουθεί πολιτικές, οι οποίες εμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού.

    Συμπλήρωσε ότι «η Άγκυρα συνεχίζει, δυστυχώς, να ακολουθεί και να εφαρμόζει επεκτατική πολιτική κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή την έρευνα, που διεξάγει η Κύπρος για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ».

    Αναφερόμενος στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Μπεγλίτη, ο κ. Χριστόφιας τον ευχαρίστησε και εξήρε την παρουσία του στη στρατιωτική παρέλαση, καθώς και γενικότερα την παρουσία του στο υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας.

    Είπε ότι με τον κ. Μπεγλίτη τους δένουν πολλοί κοινοί αγώνες και μία μακρόχρονη αδελφική φιλία. «Από την ώρα που έχει αναλάβει, έχει κάνει ξεκάθαρο, όπως και πριν βέβαια, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου, ακίνητος φρουρός της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Χριστόφιας

    Εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες του προς τον πρωθυπουργό, τις πολιτικές δυνάμεις και τον λαό της Ελλάδας, για την αμέριστη καθημερινή στήριξη σε όλα ανεξαίρετα τα επίπεδα «και τα διεθνή και τα διμερή». «Εύχομαι στον ελληνικό λαό κάθε καλό», κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    Την ευγνωμοσύνη της Κύπρου, γιατί η Ελλάδα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αποτελεί τον μόνιμο, τον σταθερό, και τον ανιδιοτελή συμπαραστάτη της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε και ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 October 2011 - 14:29:36 UTC