Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένας γονιός σε δύο ρόλους
  • [02] Το ΔΝΤ εξετάζει την αύξηση των πόρων του, σύμφωνα με την Wall Street Journal
  • [03] «Νηφάλιο» χάπι εξαφανίζει τη μέθη
  • [04] "Mπλόκο" στην τρόικα, από υπαλλήλους του υπουργείου Υποδομών
  • [05] "Συνεχίζουμε τις έρευνες στην ΑΟΖ", υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας
  • [06] Τέσσερις εργάτες σκοτώθηκαν από κατολίσθηση λόφου στη Σερβία
  • [07] Σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα
  • [08] Ένα φεστιβάλ για την πόλη, το «The Center Project», ξεκινάει στην Αθήνα
  • [09] Συνδυασμοί αντικαρκινικών φαρμάκων αυξάνουν τα χρόνια ζωής

  • [01] Ένας γονιός σε δύο ρόλους

    Στο 21,9% του συνολικού αριθμού των οικογενειών με παιδιά, φτάνουν οι μονογονεϊκές οικογένειες, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΛΣΤΑΤ) και της Eurostat.

    Οι μονογονεϊκές οικογένειες, δηλαδή οι οικογένειες που αποτελούνται από έναν μόνο γονιό (συνήθως τη μητέρα) που μεγαλώνει μόνος του τα παιδιά έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς μία στις πέντε οικογένειες είναι μονογονεϊκή, ενώ η δημογραφική έρευνα στην Ευρώπη αποκαλύπτει ότι 8% από τα 72 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 16 χρόνων, που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή 5,62 εκατομμύρια παιδιά, ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες.

    Πρόκειται για τη μορφή της οικογένειας που απειλείται περισσότερο με κοινωνικό αποκλεισμό.

    Τις μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι ανύπαντρες μητέρες που δεν υποστηρίζονται από τον πατέρα ή άλλο συγγενή.

    «Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρόλο που η συζυγική ομάδα γίνεται πιο αβέβαιη, εξαιτίας της αύξησης των διαζυγίων, αλλά και της εξατομίκευσης των διαπροσωπικών σχέσεων, η γονεϊκότητα ενισχύεται λόγω της ισότιμης θέσης που έχουν σήμερα τα παιδιά εκτός γάμου», συμπεραίνει, ύστερα από σχετική έρευνά της η διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και ερευνήτρια του ΕΚΚΕ, Λάουρα Μαράτου -Αλιμπράντη.

    Σε αντίθεση με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα δεν έχει θεσπίσει ειδικές ρυθμίσεις για τις μονογονεϊκές οικογένειες, που εντάσσονται στο γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο οικογενειακού δικαίου. Το πρώτο βήμα για την κοινωνική εξομοίωση των παιδιών εκτός γάμου έγινε το 1983, όταν με την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου (Ν. 1329/83), η παλιά αρνητικά φορτισμένη ορολογία «εξώγαμα τέκνα» αντικαταστάθηκε με την περισσότερο ουδέτερη «τέκνα γεννημένα χωρίς γάμο των γονέων τους». Με τον ίδιο νόμο η άγαμη μητέρα εξομοιώθηκε νομικά, ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, με την έγγαμη, ενώ η Πολιτεία εμπλέκεται ενεργά απαιτώντας από τον πατέρα να αναλάβει τις ευθύνες του στην ανατροφή του παιδιού.

    Οι σημερινές παροχές του κράτους στη μονογενεϊκή οικογένεια, σε ότι αφορά στην οικονομική ενίσχυσή τους, είναι 44 ευρώ μηνιαίο επίδομα, που καταβάλλουν οι διευθύνσεις πρόνοιας, σε κάθε απροστάτευτο παιδί ηλικίας μέχρι 16 χρόνων.

    Σύλλογοι που μπορούν να απευθυνθούν οι μονογονείς : "Σύλλογος ΓΟΝΙΣ" και http://www.monogoneikes.gr/sillogoi.html.

    [02] Το ΔΝΤ εξετάζει την αύξηση των πόρων του, σύμφωνα με την Wall Street Journal

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διερευνά τρόπους για να αυξήσει τη δυνατότητα δανεισμού του σε τουλάχιστον 1,3 τρισ. δολάρια, προκειμένου να είναι σε θέση να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι έχει τους πόρους να αντιμετωπίσει τις κρίσεις στην Ευρώπη και αλλού, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

    Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους που συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις, σημειώνει ότι σήμερα οι διαθέσιμοι για χρήση πόροι του ΔΝΤ ανέρχονται σε 630 δις. δολάρια, τα δύο τρίτα των οποίων μπορεί να τα δανείσει με βάση τους δικούς του κανόνες. Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει να γίνει μόνιμη η προσωρινή δανειακή διευκόλυνση ύψους 590 δις. δολαρίων προς το Ταμείο, η οποία θεσπίστηκε ως απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

    Το ΔΝΤ προσβλέπει και στον διπλασιασμό των εισφορών από τις χώρες-μέλη του στο ποσό των 750 δισ. δολαρίων, ο οποίος έχει αποφασισθεί και αναμένεται η έγκρισή του από τα εθνικά κοινοβούλια στις αρχές του 2012. Επιπλέον, το ΔΝΤ σταθμίζει αν πρέπει να προχωρήσει σε πωλήσεις ομολόγων στην αγορά, με τις οποίες θα μπορούσε να αυξήσει το δίχτυ ασφαλείας του πέρα από τα 1,3 τρισ. δολάρια. Οικονομικοί αξιωματούχοι της G 20, της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, εργάζονται για τα θέματα αυτά μαζί με παράγοντες του ΔΝΤ.

    [03] «Νηφάλιο» χάπι εξαφανίζει τη μέθη

    Ο Αυστραλός ερευνητής από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Μαρξ Χάτσισον, πιστεύει ότι τρία χρόνια θα διατίθεται στην αγορά ένα χάπι που θα απευθύνεται κυρίως στα άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερες "αντοχές" στο αλκοόλ και μεθάνε εύκολα και γρήγορα.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το χάπι που θα χορηγείται με ιατρική συνταγή, θα περιορίζει τις επιπτώσεις του αλκοόλ στα κύτταρα.

    Σε πειράματα που διεξήγαγαν Αυστραλοί και Αμερικανοί ερευνητές σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι όσα έπαιρναν το χάπι και είχαν προηγουμένως καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ παρέμεναν νηφάλια και δεν αντιμετώπιζαν κινητικά προβλήματα, όπως π.χ. απώλεια ισορροπίας.

    [04] "Mπλόκο" στην τρόικα, από υπαλλήλους του υπουργείου Υποδομών

    "Μπλόκο" στην είσοδο των μελών της τρόικας στο κτίριο του υπουργείο Υποδομών, στον Χολαργό, έκαναν εργαζόμενοι του υπουργείου.

    Περιπου 50 υπάλληλοι, από το πρωί, έκλεισαν την είσοδο και το πάρκινγκ του κτιρίου, στην οδό Αναστάσεως, εμποδίζοντας την άφιξη της τρόικας, που είχαν προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών.

    [05] "Συνεχίζουμε τις έρευνες στην ΑΟΖ", υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι "η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει όμηρος της απροθυμίας της Τουρκίας να συνεργαστεί για λύση και να μην ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα".

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση του ΑΚΕΛ για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι στο άκουσμα της διεξαγωγής ερευνητικής γεώτρησης, "η Τουρκία έχει εντείνει τις προκλήσεις της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσπαθώντας να εμποδίσει ή και να ακυρώσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου".

    "Η Τουρκία με προκλήσεις και απειλές παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα την οποία καλείται να σεβαστεί", είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η ΕΕ, η διεθνής κοινότητα, θα πρέπει να συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου, που αποτελούν πηγή έντασης και κινδύνων στην περιοχή.

    [06] Τέσσερις εργάτες σκοτώθηκαν από κατολίσθηση λόφου στη Σερβία

    Τέσσερις εργάτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά, στην περιοχή Ζέμουν του Βελιγραδίου, στη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης κατολίσθησης, όταν υποχώρησε λόφος και έπεσε πάνω τους.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας που εκτελούσε τα έργα ανακρίνονται για να διαπιστωθεί, αν εφαρμόστηκαν όλα τα μέτρα προστασίας και αν υπάρχει ευθύνη των εργοδοτών για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

    «Πρόκειται για σοβαρό επεισόδιο, μεγάλος αριθμός εργατών έχασε τη ζωή του και πρέπει να ελέγξουμε ποια ήταν τα αίτια, αν υπήρξαν παραβιάσεις των κανονισμών εργασίας», τόνισε ο κ. Ντάτσιτς

    [07] Σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα

    Το ιαπωνικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα νόμο για την σύσταση νέας επιτροπής ανεξάρτητων ειδικών που θα αναλύσουν το δυστύχημα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.

    Σύμφωνα με το κείμενο του νόμου το οποίο ενέκρινε χθες Πέμπτη η Κάτω Βουλή και σήμερα η Γερουσία, μια ομάδα είκοσι βουλευτών θα διορίσει δέκα προσωπικότητες ως μέλη του νέου αυτού προσωρινού οργάνου.

    Οι ειδικοί, που θα εργαστούν ανεξάρτητα από μια άλλη ομάδα που διόρισε η κυβέρνηση, θα εξετάσουν την αλυσίδα των γεγονότων τα οποία, μετά την καταστροφή της 11ης Μαρτίου, προκάλεσαν στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι την μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνόμπιλ το 1986.

    [08] Ένα φεστιβάλ για την πόλη, το «The Center Project», ξεκινάει στην Αθήνα

    Τρεις μέρες γιορτής υπόσχεται το «The Center Project» που ξεκινάεισήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 2 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

    Από την πλατεία Αγίας Ειρήνης μέχρι την Πλατεία Κουμουνδούρου, από το άλσος του Θησείου μέχρι τα πάρκα του Κεραμεικού και από τα σοκάκια του Ψυρρή μέχρι τα στενά του Μεταξουργείου, δημιουργείται ένα πολυμορφικό δίκτυο δράσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση «τη δυναμική συμμετοχή των κατοίκων της πόλης, σε ρόλο συμπαίκτη, συνοδοιπόρου, συνδημιουργού», όπως διευκρινίζουν οι διοργανωτές.

    Το φεστιβάλ, που σηκώνει την αυλαία του στην πλατεία Κουμουνδούρου, θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα με ξενάγηση στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, ενώ στις 8:30 ακολουθεί συναυλία στον χώρο «Αγγέλων Βήμα» στην Ομόνοια με τον Ζακ Στεφάνου, την Μάρω Μάρκελλου και πολλούς ακόμα νέους καλλιτέχνες.

    «Έχεις ένα μικρό αντικείμενο, που αγαπάς πολύ και θα ήθελες να βρει τη θέση του μέσα στην πόλη; Ρούχο; Αξεσουάρ; Φωτογραφία; Πάρε το μαζί σου και κάνε το μέρος μίας συλλογικής εικαστικής εγκατάστασης που θα ομορφύνει την πόλη», παροτρύνει ο εικαστικός Αλέξανδρος Βασμουλάκης, ο οποίος το Σάββατο, στις 11 το πρωί, θα βρίσκεται στη Στοά του Ειρηνοδικείου για να παρουσιάσει τις δημιουργίες του.

    Για τους πιο αθλητικούς τύπους, στις 12 το μεσημέρι έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό του Θησείου θα γίνει μάθημα Τάι Τσι με τον επικεφαλής εκπαιδευτή της Ελληνικής Ακαδημίας Τάι Τσι, Διονύση Τσετσέλη.

    Επίσης, στον χώρο «Αγγέλων Βήμα» θα πραγματοποιηθεί κινηματογραφικό αφιέρωμα με ταινίες όπου «πρωταγωνιστεί» η Αθήνα.

    Παράλληλα μετις εκδηλώσεις πραγματοποιούνται έκθεση βιβλίων, φωτογραφικές δράσεις αλλά και bookcrossing, βιβλία δηλαδή που πηγαίνουν από χέρι σε χέρι, χωρίς να σταματάνε σε έναν μόνο αναγνώστη.

    [09] Συνδυασμοί αντικαρκινικών φαρμάκων αυξάνουν τα χρόνια ζωής

    Νέες μελέτες και συνδυασμοί νεώτερων με παλαιότερα αντικαρκινικά φάρμακα αυξάνουν τα χρόνια ζωής σε ασθενείς με μεταστατικό κυρίως καρκίνο.

    Αυτή ήταν η κύρια διαπίστωση των επιστημόνων στο Ευρωπαϊκό Ογκολογικό Συνέδριο.

    Η επανάσταση για τη θεραπεία του καρκίνου συντελείται αργά αλλά σταθερά, τόνισαν οι επιστήμονες στη Στοκχόλμη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η καλύτερη θεραπεία- προς το παρόν- για τον καρκίνο είναι οι προληπτικές εξετάσεις που φαίνεται ότι σώζουν ζωές όταν οι όγκοι εντοπιστούν σε αρχικό στάδιο.

    Στόχος των ειδικών είναι να μετατρέψουν αρκετές μορφές καρκίνου σε χρόνιες, αρχίζοντας από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, κρίνεται σημαντική, αλλά όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, αναμένουν τα επόμενα 5 χρόνια τα αποτελέσματα από τις δοκιμές δεκάδων νέων πολλά υποσχόμενων φαρμάκων. Πρόκειται για νέα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, αλλά και άλλα που βρίσκονται σε στάδιο κλινικής ανάπτυξης, και αφορούν μικρομοριακούς και βιολογικούς παράγοντες.

    Αυτό που θέλουν να πετύχουν οι ογκολόγοι είναι να αυξήσουν την επιβίωση κυρίως σε ασθενείς στους οποίους ο καρκίνος κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα του σώματος. Παρότι αυτό πριν από μια δεκαετία έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολο, σήμερα δείχνει να είναι πραγματικότητα, καθώς οι περισσότερες νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, αποδεικνύουν ότι οι συνδυασμοί φαρμάκων, αλλά και νέες ουσίες βοηθούν σημαντικά στην αύξηση της επιβίωσης ασθενών με καρκίνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 September 2011 - 8:29:40 UTC