Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λήστεψε με την απειλή μαχαιριού ανήλικο μαθητή
  • [02] Νέα συνεδρίαση του Υπουργικού την Κυριακή για προϋπολογισμό - εφεδρία
  • [03] Ένα καφενείο με ιστορία δύο αιώνων

  • [01] Λήστεψε με την απειλή μαχαιριού ανήλικο μαθητή

    Ένας 22χρονος Αλγερινός επιτέθηκε και λήστεψε ένα μικρό μαθητή, την ώρα που επέστρεφε από το σχολείο στο σπίτι του, στο Ηράκλειο.

    Ο 22χρονος έβγαλε και προέταξε ένα μαχαίρι,ζητώντας από το μαθητή το κινητό του τηλέφωνο. Μόλις ο μαθητής του το έδωσε, εκείνος εξαφανίσθηκε. Μετά την καταγγελία των γονέων του μαθητή στην αστυνομία διαπιστώθηκε, ότι πρόκειται για 22 χρόνο Αλγερινό, ο οποίος αναζητείται.

    [02] Νέα συνεδρίαση του Υπουργικού την Κυριακή για προϋπολογισμό - εφεδρία

    Σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που προγραμματίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πραγματοποιηθεί την Κυριακή το απόγευμα, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας.

    Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, σύμφωνα με τη σχετική συνταγματική πρόνοια.

    [03] Ένα καφενείο με ιστορία δύο αιώνων

    Καφές στη χόβολη, μεζέδες εκλεκτοί, πεντανόστιμοι, μαγειρεμένοι με παλιές Μικρασιάτικες συνταγές, πάντα με αγνά υλικά της ημέρας, που προορίζονται να συνοδεύσουν κάποιο από τα είκοσι και πλέον περίφημα είδη ούζου Μυτιλήνης. Όλα αυτά περιμένουν τον επισκέπτη στο καφε - μεζεδοπωλείο «Ο Ερμής», εκεί στην παλιά αγορά της πρωτεύουσας του νησιού - Κορνάρου 2 κι Ερμού γωνία.

    Πρόκειται για ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα τέτοιου είδους καφενείων ανά την Ελλάδα, ένας χώρος - μουσείο που αντανακλά τη ζωντανή ιστορία του τόπου. Ίσως να είναι κι ο παλαιότερος σε όλη τη χώρα, που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1800, όπως διαβεβαιώνει η σημερινή ιδιοκτήτριά του, Κυβέλη Σπανουδάκη.

    Η ίδια κατάφερε ν' «αναστήσει» τον χώρο στην αρχική του μορφή, προσδίνοντάς του μια νότα νοσταλγική. Μπαίνοντας, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε μια ζεστή αγκαλιά, γεμάτη χρώματα και θύμησες.

    «Στα χέρια της οικογένειάς μου, ο "Ερμής" ήρθε το 1922. Ο παππούς μου, Γεώργιος Σπανουδάκης, είχε μαζί με τον αδελφό του στο Αλί Αγάτς της Μικράς Ασίας δύο παραδοσιακά καφενεία-ένα για νέους και ένα για τους μεγαλύτερους. Όταν ήρθε στη Μυτιλήνη, με τη Μικρασιατική καταστροφή, πήρε ως ανταλλάξιμο από την τράπεζα τον τούρκικο καφενέ, που ήδη είχε 120 χρόνια ιστορία», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κυβέλη Σπανουδάκη.

    Ο Γεώργιος Σπανουδάκης το λειτούργησε, αρχικά, ως καφενείο - λέσχη. Στους πελάτες πρόσφερε μόνο αυτά που αναφέρονται στον παλιό τιμοκατάλογο, γραμμένο στην ελληνική και την αραβική γραφή, που έχει διασωθεί έως σήμερα: τσάι, ροφήματα, παιχνίδια, ναργιλέδες, 40-50 στον αριθμό. Από το «Τιμολόγιον Παιγνιοχαρτών», κρεμασμένο πάνω από το τζάκι, όπου ψήνεται ο μοσχοβοληστός καφές στη χόβολη, πληροφορούμαστε ότι για να παίξει κάποιος χαρτιά πλήρωνε δύο δραχμές, ενώ για την ντάμα, το ντόμινο και το τάβλι, μία.

    Τον παππού της, η Κυβέλη δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει. Πέθανε, όταν ο πατέρας της, Νικόλαος Σπανουδάκης, ήταν μόλις δέκα χρονών. Από τις αφηγήσεις του, αλλά και υπερήλικων, όπως του μπάρμπα Θεόφραστου, που έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου πέντε χρόνια, σε ηλικία 108 χρονών, «έπλαθε» στο μυαλό της εικόνες για τον παλιό «Ερμή».

    «Ο Ερμής ήταν το '22 ένα από τα λίγα κτίσματα που υπήρχαν στην περιοχή και βρισκόταν δίπλα το τούρκικο νεκροταφείο», μας λέει η Κυβέλη.

    «Όλοι όσοι τον θυμόνταν, έλεγαν πως ήταν κάτι το ξεχωριστό. Ήταν πολύ όμορφα διακοσμημένος: μαρμάρινα τραπέζια, ξύλινοι καναπέδες, ναργιλέδες πολλοί. Οι κουρτίνες ήταν βελούδινες, κρεμασμένες σε σκαλιστά κουρτινόξυλα. Στους τοίχους, μεγάλοι καθρέπτες, με βαριές χρυσές κορνίζες και πίνακες, που τότε κανείς δεν ήξερε την αξία τους. Κάποιοι έχουν διασωθεί και τους έχω και σήμερα στο μαγαζί, όπως και το ξύλινο ταβάνι και τα πλακάκια της Ανατολής στο δάπεδο. Τα περισσότερα αντικείμενα τα έφεραν από τη Μικρά Ασία, από τους καφενέδες που είχε ο Γεώργιος Σπανουδάκης. Και βέβαια, υπήρχε ζωντανή μουσική τα βράδια, με την ορχήστρα πάνω σε μία υπερυψωμένη εξέδρα στη γωνία να μαζεύει κόσμο. Γλέντια τρικούβερτα με σαντούρι, μπουζούκια και άλλα όργανα», σημειώνει η σημερινή ιδιοκτήτρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 September 2011 - 12:29:36 UTC