Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση της Eurostat στις καταγγελίες Γεωργαντά
  • [02] Ελεύθερος για τα "στημένα" ο Μ.Ψωμιάδης, κρατείται για χρέη
  • [03] "Ερχομαι στην Αθήνα για να υπογράψω"

  • [01] Απάντηση της Eurostat στις καταγγελίες Γεωργαντά

    Απαντήσεις στις καταγγελίες πρώην μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που επέκρινε την ποιότητα του έργου που επιτελεί η ΕΛΣΤΑΤ στον τομέα των δημοσιονομικών στοιχείων έδωσε σήμερα η Eurostat μέσω του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

    Στην ανακοίνωση της Eurostat επισημαίνεται ότι "το συγκεκριμένο μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ υποστήριξε ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 είχε διογκωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ υπό την πίεση της Eurostat".

    Λόγω της σοβαρότητας αυτών των κατηγοριών και της σημασίας αυτών των στοιχείων, η Eurostat στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι οι στατιστικές και θεσμικές αδυναμίες όσον αφορά τη συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων είχαν περιγραφεί με σαφήνεια στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2010. Μετά την έκθεση αυτή, ιδρύθηκε η ΕΛΣΤΑΤ, ως ανεξάρτητη στατιστική αρχή, δυνάμει ενός νέου ελληνικού νόμου για στατιστικά ζητήματα.

    Όπως ζητήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας (Ecofin), η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat επεξεργάστηκαν κοινό σχέδιο δράσης για τις στατιστικές. Υλοποιώντας μία από τις πρώτες προτεραιότητες του εν λόγω σχεδίου, η ΕΛΣΤΑΤ ανέλαβε σημαντικές προσπάθειες βελτίωσης των δημοσιονομικών δεδομένων. Η Eurostat διεξήγαγε αρκετές μεθοδολογικές επισκέψεις στην Ελλάδα βάσει του κανονισμού σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Τα πορίσματα αυτών των επισκέψεων, με τα οποία εντοπίζονται οι κύριοι τομείς των εργασιών που έχουν γίνει, έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Eurostat.

    Έκτοτε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009 (και 2010) έχει ακολουθήσει τους κανόνες που ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη (Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών - ESA 95), κάτι που όντως οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα άνω του ελληνικού ελλείμματος και του χρέους. "Τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 στην Ελλάδα κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές και δημοσιεύτηκαν, χωρίς επιφύλαξη, από την Eurostat στα δελτία τύπου του Νοεμβρίου 2010 και του Απριλίου 2011. Τούτο είναι ένδειξη της μεγάλης προόδου που έχει σημειώσει η ΕΛΣΤΑΤ στον τομέα της αξιοπιστίας. Η συνέχιση της υλοποίησης του κοινού σχεδίου δράσης είναι αναγκαία προϋπόθεση για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ελληνικού στατιστικού συστήματος" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Eurostat, έχει κάνει σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τη συλλογή των δημοσιονομικών στοιχείωνΒ· τούτο επέτρεψε στην ΕΛΣΤΑΤ να παρέχει σε όλους τους χρήστες μια σταθερή βάση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια αξιόπιστη στατιστική υποδομή, που στηρίζεται στις επαγγελματικές αρχές των επίσημων στατιστικών, είναι η προϋπόθεση για την ορθή λήψη αποφάσεων" τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [02] Ελεύθερος για τα "στημένα" ο Μ.Ψωμιάδης, κρατείται για χρέη

    Ελεύθερος προσωρινά για τα "στημένα" αλλά υπό κράτηση για φορολογικές παραβάσεις παραμένει ο μέχρι πρότινος ισχυρός άντρας της ΠΑΕ Καβάλα Μάκης Ψωμιάδη, μετά την πολύωρη απολογία του για την εμπλοκή του στην υπόθεση των "στημένων" αγώνων του ποδοσφαίρου.

    Ανακριτής και Εισαγγελέας, διαφώνησαν για την περεταίρω ποινική μεταχείριση του Μ. Ψωμιάδη, διαφωνία που θα κληθεί να λύσει τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με βούλευμά του. Ο ανακριτής της υπόθεσης τάχθηκε υπέρ του να αφεθεί ελεύθερος ο Ψωμιάδης με την επιβολή του όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και την καταβολή χρηματικής εγγύησης 600 χιλιάδων ευρώ. Ο αρμόδιος εισαγγελέας εξέφρασε την άποψη πως ο κατηγορούμενος πρέπει να προφυλακιστεί. Ωστόσο ο Μάκης Ψωμιάδης θα παραμείνει υπό κράτηση καθώς σε βάρος του υπάρχει ερημοκαταδίκη για χρέη, περίπου 300 χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο, υπόθεση που σύμφωνα με την υπεράσπισή του θα κλείσει τις επόμενες ημέρες με ρύθμιση που θα ζητηθεί και αναμένεται να τον "απελευθερώσει".

    Ο Μ. Ψωμιάδης, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος του φέρεται να είχε την "διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης", μετήχθη ενώπιον του 9ου Τακτικού Ανακριτή στις 12 το μεσημέρι και ξεκίνησε να λογοδοτεί μετά τις 2. Ο δικαστικός λειτουργός πριν ακούσει τον κατηγορούμενο και του υποβάλει ερωτήσεις, μελέτησε προσεκτικά το πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε ο Μάκης Ψωμιάδης, στο οποίο δίνει την δική του εκδοχή για τις κατηγορίες που του αποδίδονται και στις οποίες έχει προστεθεί και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    [03] "Ερχομαι στην Αθήνα για να υπογράψω"

    Η δέσμευση για επίσηση τοποθέτησεη του πρίγκιπα Σουλτάν μπιν Νασέρ Αλ Σαούντ, έγινε πραγματικότητα: «Ο λόγος μου παραμένει συμβόλαιο για τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Μετά τη συνάντηση μου με τον κ. Β. Τσάκα στη Τζέντα και μετά την θετική αξιολόγηση της προσφοράς μας θα είμαι χαρούμενος να έρθω στην Αθήνα για να υπογράψω τη σχετική συμφωνία» αναφέρει η δήλωση του Σαουδάραβα που έδωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπός του, Βλάσης Τσάκας, μαζί με το βιογραφικό του πρίγκηπα.

    Σύμφωνα με αυτό, η Αυτού Υψηλότης, πρίγκηπας Σουλτάν μπιν Νάσερ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν Αλ-Σαούντ γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Είναι πτυχιούχος οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων. Μαζί με την οικογένειά του, κατέχει αρκετές εταιρίες που ασχολούνται με κατασκευές, αγοραπωλησίες ακινήτων και βιομηχανική ανάπτυξη στη Σαουδική Αραβία. Δηλώνει, επίσης, λάτρης του ράγκμπι, του ποδοσφαίρου και των θαλάσσιων σπορ, καθώς και οπαδός της Μπαρτσελόνα και (\"από τώρα\", όπως αναφέρει το βιογραφικό του) τού Παναθηναϊκού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 September 2011 - 18:29:41 UTC