Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Άγκυρας
  • [02] Οι καταγγελίες για ΕΛΣΤΑΤ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής
  • [03] "Στον αέρα" το εξάμηνο στα ΑΕΙ. Κινητοποιήσεις και στα σχολεία
  • [04] Η Λ. Δανιηλίδου προκρίθηκε στον β΄ γύρο διεθνούς τουρνουά τένις
  • [05] Εκτάκτως στη Γερμανία ο Αρχιεπίσκοπος για λόγους υγείας
  • [06] Η Βραζιλία αυξάνει τη συμμετοχή της στο ΔΝΤ προς βοήθεια της ευρωζώνης
  • [07] Σε τροχιά ανάκαμψης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • [08] Το τραπεζικό σύστημα της Γαλλίας δεν χρήζει βοηθείας, τονίζει ο επικεφαλής της BNP Paribas
  • [09] Η Μόσχα θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στην Αρκτική
  • [10] Εγκαταλείπουν τις εστίες τους 400.000 Ιάπωνες λόγω του τυφώνα Ρόκε
  • [11] Συνάντηση Δ. Χριστόφια - Μπαν Κι Μουν για πορεία διαπραγματεύσεων για Κυπριακό
  • [12] Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν 39 οπαδοί του ΠΑΟΚ

  • [01] Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Άγκυρας

    Η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο κέντρο της Άγκυρας προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν κρυμμένος σ' ένα αυτοκίνητο, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα.

    "Ένα όχημα πήρε φωτιά, σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια βόμβα στο εσωτερικό του", δήλωσε προς τους δημοισογράφους.

    Σύμφωνα με τον Μπεσίρ Αταλάι, άλλο αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, η έκρηξη προκάλεσε τον τραυματισμό 15 ανθρώπων.

    Μερικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, όμως ένας δήμαρχος είπε ότι δεν υπάρχουν νεκροί.

    Ο κυβερνήτης της Άγκυρας Αλααντίν Γιουκσέλ αρνήθηκε να μιλήσει για επίθεση, υπογραμμίζοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται. "Ερευνούμε όλα τα ενδεχόμενα", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους.

    Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, η έκρηξη προκάλεσε τον τραυματισμό 27 ανθρώπων. Σημειώθηκε στην κεντρική περιφέρεια Κιζιλάι, κοντά σε μια αστυνομική ακαδημία. Άλλα τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν πως μια γυναίκα συνελήφθη κοντά στον τόπο της έκρηξης ενώ φώναζε συνθήματα.

    Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν μερικά σταθμευμένα αυτοκίνητα να έχουν πιάσει φωτιά. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την έκρηξη έχουν σημειωθεί ζημιές σε γύρω κτίρια.

    [02] Οι καταγγελίες για ΕΛΣΤΑΤ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

    Τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα ενημερώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος για την ΕΛΣΤΑΤ και στη συνέχεια θα παραστεί στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τις τράπεζες.

    Στο μεταξύ, να προσκληθούν και τα επτά μέλη που συγκροτούν το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία) και όχι μόνο ο πρόεδρος της Αρχής στη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών και την πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αρμόδιος βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Ταυτόχρονα χαρακτηρίζουν αδιανόητο και προκλητικό να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών μόνο ο πρόεδρος της Αρχής τονίζοντας ότι «αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή και των υπολοίπων μελών της ΕΛΣΤΑΤ, μετά τις βαρύτατες καταγγελίες στα ΜΜΕ για λογιστικές αλχημείες και "μαγειρέματα" από την Αρχή, κρίσιμων στατιστικών δεδομένων».

    Υπενθυμίζεται πως την παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, προκάλεσαν οι καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, μέλους μέχρι πρότινος της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), για σκοπούμενη τεχνητή διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος το 2009.

    Ο κ. Πεπόνης διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέλαβε να διενεργήσει η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, με σκοπό να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων και να εντοπιστεί αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων σε βάρος της Εθνικής οικονομίας.

    Η καθηγήτρια Οικονομετρίας Ζωή Γεωργαντά προέβη, μέσω της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" αρχικά και στην συνέχεια σε άλλα ΜΜΕ, σε καταγγελίες ότι σκοπίμως -και με τη προτροπή μέσω πιέσεων της Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή)- η ΕΛΣΤΑΤ με μη επιστημονικές μεθόδους διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, με στόχο να επιβληθούν στην χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα.

    Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, η διόγκωση κατέστη εφικτή, μέσω συνυπολογισμού στις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας) και δαπάνες ΔΕΚΟ, κάποιες από τις οποίες -όπως λέει η κα Γεωργαντά- τώρα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού μέσω εργασιακής εφεδρείας. Η μέθοδος αυτή, σύμφωνα με την καθηγήτρια, αντίκειται στα οριζόμενα από την ίδια την Eurostat, καθώς δεν είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες και στατιστικές μετρήσεις στις επίμαχες ΔΕΚΟ.

    Αντίστοιχες καταγγελίες για το έλλειμμα του 2009 έχει κάνει μέσω υπομνήματος του στην Εισαγγελία και ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Αρχής Νίκος Λογοθέτης, ο οποίος διώκεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό κακουργήματος, μετά από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου για κλοπή υπηρεσιακών στοιχείων από το προσωπικό του ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

    Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζει ο, μέχρι πρότινος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) μετά από δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του με αφορμή καταγγελίες του προέδρου της Αρχής για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

    Η υπόθεση έφθασε στην Δικαιοσύνη πριν από έναν χρόνο, μετά από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για παραβίαση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου και απόσπαση από αυτό στοιχείων της υπηρεσίας.

    Η μηνυτήρια αναφορά, η οποία έστρεφε το ενδιαφέρον του εισαγγελέα στον αντιπρόεδρο της Αρχής Νίκο Λογοθέτη, αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας που πρόσφατα κατέληξε στην άσκηση ποινικής σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του κ. Λογοθέτη για το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

    Ο κατηγορούμενος πλέον, αντιπρόεδρος της Αρχής αρνείται τις κατηγορίες και αποδίδει την ποινική του εμπλοκή στη διαφωνία που είχε με τον κ. Γεωργίου ως προς την καταγραφή των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για την αποτύπωση του ελλείματος της χώρας.

    [03] "Στον αέρα" το εξάμηνο στα ΑΕΙ. Κινητοποιήσεις και στα σχολεία

    Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς η εξεταστική βρίσκεται πλέον "επί ξυρού ακμής", ενώ όπως τονίζουν καθηγητές και πρυτάνεις σε όλους τους τόνους, ακόμη και το εξάμηνο κρέμεται "από μία κλωστή". Αν στις σημερινές και αυριανές γενικές συνελεύσεις των σχολών οι φοιτητές αποφασίσουν να συνεχίσουν τις καταλήψεις, τότε η κατάσταση θα έχει ξεπεράσει κάθε χρονικό περιθώριο για να γίνουν εξετάσεις και να αρχίσει το χειμερινό εξάμηνο κανονικά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

    Πολλοί φοιτητές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η ΔΑΠ που με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι συμμετέχει στις συνελεύσεις , όπου καταδικάζει και ζητάει την αλλαγή του νέου νόμου, όμως «ταυτόχρονα προτείνουμε και το άνοιγμα των σχολών προκειμένου να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατό ομαλότερα οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου».

    Στη σχετική ανακοίνωση της η παράταξη σημειώνει χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε ότι αυτή η πρόταση κερδίζει συνεχώς έδαφος, αφού από την προηγούμενη εβδομάδα σε πολλές σχολές της Αθήνας(Θεολογία, Κοινωνική Θεολογία, Νοσηλευτική κά), αλλά και σε σημαντικές σχολές σε όλη την Ελλάδα όπως η Νομική Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής, και σε διάφορες άλλες σχολές στο Ηράκλειο, στον Έβρο, το Βόλο, το Αιγαίο και την Πελοπόννησο πραγματοποιούνται ήδη κανονικά οι εξετάσεις».

    Την ίδια ώρα κινητικότητα παρατηρείται και μεταξύ των πρυτάνεων, καθώς αύριο λήγει η προθεσμία που έχουν για να υπογράψουν την Διαπιστωτική Πράξη, με την οποία συγκροτείται η επιτροπή που θα δρομολογήσει τη σύσταση του νέου Συμβουλίου Διοίκησης.

    Ορισμένοι πρυτάνεις, προτίθενται να μην υπογράψουν, θέλοντας έτσι να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε ορισμένες διατάξεις του νόμου, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να υπογράψουν, να αρχίσει η εφαρμογή του νόμου και στην πράξη να αποδειχθούν οι όποιες δυσλειτουργίες του.

    Την Παρασκευή, πάντως, προγραμματίζεται έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων, στις εγκαταστάσεις του Ε.Μ.Πολυτεχνείου στο Λαύριο, για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για σειρά περικοπών και κρατήσεων στις αμοιβές των πανεπιστημιακών δασκάλων και ερευνητών, καθώς, όπως σημειώνει οι μισθοί των πανεπιστημιακών είναι καθηλωμένοι από το 2004.

    Συγκεκριμένα, οι πανεπιστημιακοί σημειώνουν ότι οι μισθοί τους έχουν περικοπεί από το 2009 σε ποσοστό άνω του 30%, ενώ οι μισθοί σε άλλες κατηγορίες του Δημοσίου αυξήθηκαν την περίοδο 2008-9 από 25% έως 100%.

    Κινητοποιήσεις και στα σχολεία

    Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει και οι μαθητές, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις στα σχολεία, και σήμερα διοργανώνουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ έχουν αρχίσει να κάνουν σιγά-σιγά την εμφάνισή τους και οι πρώτες καταλήψεις, κυρίως στην περιφέρεια.

    Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η "ροή" βιβλίων προς τα σχολεία εξελίσσεται ομαλά και ενδεχομένως θα υπάρχουν όλα τα βιβλία σε όλα τα σχολεία νωρίτερα. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι λιγότερες από τις 4.700 που υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί.

    Πάντως οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για μεθαύριο Πέμπτη και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ για την ίδια ημέρα έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας οι καθηγητές.

    [04] Η Λ. Δανιηλίδου προκρίθηκε στον β΄ γύρο διεθνούς τουρνουά τένις

    Η Λένα Δανιηλίδου προκρίθηκε στο δεύτερο γύρο του διεθνούς τουρνουά τένις γυναικών, που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ.

    Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια νίκησε την Σο Γιουνγκ Κιμ, από τη Νότια Κορέα, με 2-1 σετ (4-6, 6-2, 7-5) και προκρίθηκε στην επόμενη φάση του τουρνουά.

    [05] Εκτάκτως στη Γερμανία ο Αρχιεπίσκοπος για λόγους υγείας

    Εκτάκτως μεταβαίνει στην Γκίσεν της Γερμανίας, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, κοινοποίησε με μία λιτή ανακοίνωση η Αρχιεπισκοπή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πάντως, ο αρχιεπίσκοπος εδώ και καιρό ταλαιπωρείται από ουρολοίμωξη και πυρετό, που δεν υποχωρεί. Γι αυτό κρίθηκε απαραίτητο να υποβληθεί και πάλι σε εξετάσεις.

    [06] Η Βραζιλία αυξάνει τη συμμετοχή της στο ΔΝΤ προς βοήθεια της ευρωζώνης

    Η Βραζιλία επιθυμεί να διαθέσει, μαζί με άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, σημαντικά κεφάλαια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της χώρας στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας κ. Γκουίντο Μαντέγκα θα κάνει σχετική πρόταση στη σύνοδο της ομάδας των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον.

    \"Η διάθεση περισσότερων κεφαλαίων στο ΔΝΤ φαίνεται μίας από τις πιο ελκυστικές επιλογές για να βοηθήσουμε την Ευρώπη\", δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Οι χώρες BRICS θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερα κεφάλαια στον λογαριασμό του ΔΝΤ \"Νέες Ρυθμίσεις για Δανεισμό\", ο οποίος είναι ένα είδος ταμείου για περιόδους κρίσης και σήμερα διαθέτει 591 δισ. δολάρια. Η Βραζιλία έχει προσεγγισθεί, δήλωσε ο αξιωματούχος, από ευρωπαϊκές χώρες με προβλήματα για να αγοράσει άμεσα το χρέος τους, αλλά οι ρυθμίσεις που ισχύουν στη χώρα επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει τα σχεδόν 350 δισ. δολάρια που έχει σε συναλλαγματικά διαθέσιμα μόνο για την αγορά υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης χρεογράφων. Η Βραζιλία μπορεί να διαθέσει έως 10 δισ. δολάρια για να βοηθήσει την Ευρώπη μέσω διαφόρων διαύλων, περιλαμβανομένης της διάθεσης κεφαλαίων στο ΔΝΤ ή με αγορές ομολόγων, δήλωσε ο αξιωματούχος. Μία συντονισμένη παρέμβαση από τις χώρες BRICS θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα για την Ευρώπη. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν δήλωσε ότι οι χώρες με σημαντικά διαθέσιμα μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση των χρεωμένων χωρών της Ευρώπης \"με συγκεκριμένους όρους\".

    [07] Σε τροχιά ανάκαμψης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αντισταθμίζοντας το πτωτικό άνοιγμά τους και η ισοτιμία του ευρώ σταθεροποιήθηκε, παρά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα από τον οίκο Standard & Poor\'s.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτη FTSEurofirst 300 άνοιξε με απώλειες 0,6% αλλά στη συνέχεια σημείωσε κέρδη 0,8%, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να είχαν προεξοφλήσει σε σημαντικό βαθμό την υποβάθμιση της Ιταλίας, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times.

    Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κατά 0,5% έναντι του δολαρίου στα 1,3615 δολάρια μετά την υποβάθμιση της Ιταλίας, αλλά στη συνέχεια η απώλεια περιορίστηκε στο 0,1%.

    [08] Το τραπεζικό σύστημα της Γαλλίας δεν χρήζει βοηθείας, τονίζει ο επικεφαλής της BNP Paribas

    Το γαλλικό τραπεζικό σύστημα δεν χρήζει βοηθείας ή επανακεφαλαιοποίησης ώστε να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση χρέους στην ευρωζώνη, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της BNP Paribas Μισέλ Πεμπερό.

    \"Δεν έχουμε ανάγκη, σήμερα, αυτές τις βοήθειες, όποιες και εάν είναι αυτές\", διαβεβαίωσε ο κ.Πεμπερό στη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης στο RTL.

    \"Για την ακρίβεια δεν έχουμε καμία ανάγκη επανακεφαλαιοποίησης\" υποστήριξε, δεδομένου ότι τα καθαρά κέρδη Α\' εξαμήνου της τραπέζης ήταν από τα καλύτερα που έχει σημειώσει ποτέ.

    Ο κ.Πεμπερό απαντούσε στα ερωτήματα αυτά υπό το φως της πρόσφατης υποβάθμισης του ιταλικού αξιόχρεου από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor\'s και της έκθεσης ύψους 20,8 δισ.ευρώ, που έχει η BNP σε ιταλικά ομόλογα.

    \"Φυσικά η Ιταλία θα τιμήσει το χρέος της\", τόνισε. \"Μια μεγάλη χώρα όπως η Ιταλία θα τιμήσει το χρέος της. Το πρόγραμμα προσαρμογής που προωθεί η κυβέρνηση και (σ.σ. έχει εγκρίνει) το ιταλικό κοινοβούλιο, είναι ένα σοβαρό πρόγραμμα προσαρμογής\".

    [09] Η Μόσχα θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στην Αρκτική

    Η Ρωσία θα αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της στην Αρκτική, μια περιοχή από την οποία το ΝΑΤΟ θα πρέπει να μείνει μακριά, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

    \"Τα βόρεια σύνορά μας ήταν κλειστά εξαιτίας του πάγου και της δριμύτητας του κλίματος\", δήλωσε ο Aντόν Βασίλεφ, ειδικός πρεσβευτής στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    \"Όμως οι πάγοι εξαφανίζονται και δεν μπορούμε να αφήσουμε 20.000 χιλιόμετρα χωρίς επιτήρηση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνουμε ανυπεράσπιστοι\", δήλωσε ο Βασίλεφ σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας και η ζήτηση για νέες πηγές ενέργειας καθιστούν απαραίτητη τη σύναψη νέων και σαφέστερων διεθνών συμφωνιών για την κατανομή των φυσικών πόρων της Αρκτικής και τη χρήση της, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Μόνον οι χώρες του Συμβουλίου της Αρκτικής --και όχι ξένοι οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση-- θα πρέπει να θέσουν τις βάσεις για τις συμφωνίες αυτές, εξήγησε.

    \"Η Αρκτική θα πρέπει να χρησιμοποιείται απ\' όλους ... όμως εμείς που ζούμε εκεί θα πρέπει να θέσουμε τους κανόνες του παιγνιδιού\", τόνισε ο Βασίλεφ.

    Το Συμβούλιο της Αρκτικής είναι ένα διακυβερνητικό φόρουμ που περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Δανία, τη Γροιλανδία, τα νησία Φερόες, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται σήμερα το απόγευμα να μιλήσει σε διεθνές φόρουμ με θέμα την Αρκτική στο Αρχάνγκελσκ, ρωσικό λιμάνι στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό.

    [10] Εγκαταλείπουν τις εστίες τους 400.000 Ιάπωνες λόγω του τυφώνα Ρόκε

    Οι ιαπωνικές αρχές συνέστησαν σήμερα σε περίπου 400.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από τον τυφώνα Ρόκε που θα συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις με κίνδυνο να προκληθούν πλημμύρες και νέες κατολισθήσεις.

    Η προειδοποίηση εκδόθηκε από την περιφέρεια της Ναγκόγια (κεντρική Ιαπωνία) όμως η εκκένωση της περιοχής δεν είναι υποχρεωτική, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.

    Ο Ρόκε είναι ο 15ος τυφώνας στην περιοχή της Ιαπωνίας φέτος. Προχωρά αργά, αλλά συνοδεύεται από ανέμους που φτάνουν τα 144 χιλιόμετρα την ώρα. Σήμερα βρίσκεται νοτιοδυτικά του αρχιπελάγους και την Τετάρτη θα φτάσει στο νησί Χονσού, κινούμενος από τα δυτικά προς τα ανατολικά, σύμφωνα με την ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    [11] Συνάντηση Δ. Χριστόφια - Μπαν Κι Μουν για πορεία διαπραγματεύσεων για Κυπριακό

    Τη σημερινή εικόνα για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας παρουσίασε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, αμέσως μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του ότι «μέχρι τώρα, οι συγκλίσεις είναι σε δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, ενώ υπάρχουν και αποκλίσεις -από συγκλίσεις που είχαμε προηγουμένως (συμφωνίες Χριστόφια-Ταλάτ)- και είναι πολύ σοβαρές».

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι έκανε μια εκτίμηση της πορείας των εντατικών συνομιλιών, η οποία «δεν είναι και η πιο ευχάριστη, διότι έχουμε στοιχεία οπισθοδρόμησης» και πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει σχετικά τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μεθαύριο Πέμπτη. Σχετική ενημέρωση θα κάνει και στους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας την ερχόμενη Παρασκευή.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι οι συναντήσεις του με τον Γενικό Γραμματέα «είναι πάντα ευχάριστες» και έχουν «χαρακτηριστικό γνώρισμα την αλληλοκατανόηση». Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει προβληματισμός και κάποια αλλαγή στα σχέδια του Γενικού Γραμματέα να καλέσει τους δυο ηγέτες προς τα τέλη Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι «έχουμε χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο για να ελπίζουμε ότι κάποιοι θα αλλάξουν στάση ώστε να έχουμε περισσότερες συγκλίσεις. Κατά συνέπεια, επιφυλασσόμεθα ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα γίνουν αρκετές ακόμα συναντήσεις στα πλαίσια των εντατικών συνομιλιών, με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αυτό νομίζω ότι μπορεί και ο Γενικός Γραμματέας να το σημειώσει στις συναντήσεις του με την τουρκική ηγεσία και με τον κ. Έρογλου». Ανέφερε, επίσης, ότι «ο ΓΓ έδειξε ενδιαφέρον να παρέμβει, με στόχο, αν είναι δυνατόν, τη διόρθωση συμπεριφορών».

    [12] Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν 39 οπαδοί του ΠΑΟΚ

    Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης θα οδηγηθούν 39 οπαδοί του ΠΑΟΚ που συνελήφθησαν χθες το απόγευμα, κατηγορούμενοι ότι επιχείρησαν να ρίξουν στον αύλειο χώρο των δικαστικών φυλακών Διαβατών δύο αυτοσχέδιες μπάλες που περιείχαν τέσσερα κινητά τηλέφωνα και τρεις φορτιστές τηλεφώνων.

    Όπως έγινε γνωστό, τα κινητά τηλέφωνα και οι φορτιστές προορίζονταν για κρατούμενους των παραπάνω φυλακών. Οι κρατούμενοι εκτίουν ποινές για διάφορα αδικήματα της ποινικής νομοθεσίας και είναι υποστηρικτές του ΠΑΟΚ, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 September 2011 - 10:29:43 UTC