Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκθεση φωτογραφίας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Καβάλα
  • [02] Να καταδικάσουν το κυβερνητικό, ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας, δηλώνει από τη ΔΕΘ η Αλέκα Παπαρήγα
  • [03] Διευκρινιστική εγκύκλιος του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για υπαλλήλους των ΚΕΠ
  • [04] Πυρκαγιά σε πολυκατοικία στην Καλλιθέα με τραυματισμούς ατόμων
  • [05] Δραματικές οι συνέπειες για Ευρωζώνη αν υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, λέει ο Ο.Ρεν
  • [06] "Μόνο αν δεν προχωρήσουν οι μετατάξεις, εφεδρεία στους ΟΤΑ" , δήλωσε ο Χ. Καστανίδης
  • [07] Η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα τις επιλογές για ευρωομόλογα, δήλωσε ο Μπαρόζο
  • [08] Στα τέλη Οκτωβρίου η πρώτη έκθεση της "ομάδας δράσης" της ΕΕ για την Ελλάδα
  • [09] Έκκληση Λαγκάρντ προς αναδυόμενες οικονομίες για αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών
  • [10] Η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να δημιουργεί τετελεσμένα, τονίζει η Λευκωσία

  • [01] Έκθεση φωτογραφίας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Καβάλα

    Το πολύπλευρο ανασκαφικό έργο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο νησί της Θάσου παρουσιάζεται μέσα από την έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνεται από την ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και θα φιλοξενηθεί στη νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας.

    Η έκθεση που θα διαρκέσει δύο μήνες περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας του νησιού.

    Η Γαλλική Σχολή Αθηνών αποτελεί την αρχαιότερη ξένη αρχαιολογική σχολή στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1846, μέσα στο κλίμα του φιλελληνισμού που είχε δημιουργηθεί στη Γαλλία με τη γέννηση του νεοελληνικού κράτους. Από πολύ νωρίς έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες της Θάσου. Οι έρευνές της ξεκίνησαν το 1911, όταν ακόμη η Θάσος τελούσε υπό τουρκική κατοχή, και συνεχίστηκαν μετά την απελευθέρωση του νησιού αδιάλειπτα μέχρι τις μέρες μας.

    Το φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που παρουσιάζουν συνοπτικά τη δραστηριότητα της Γαλλικής Σχολής, τους σημαντικούς ερευνητές που έδρασαν στο νησί, καθώς και το πλούσιο συγγραφικό έργο που αποτέλεσε καρπό των ερευνών μιας εκατονταετηρίδας.

    Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό εμπλουτίζεται με μια μικρή, αλλά σημαντική έκθεση αρχαίων αντικειμένων που προέρχονται από τις ανασκαφές της Γαλλικής Σχολής και φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου. Παρουσιάζονται επίσης πολύτιμα έγγραφα-τεκμήρια από το Ιστορικό Αρχείο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, που αποτυπώνουν τα πρώτα βήματα της αρχαιολογικής έρευνας στο νησί της Θάσου.

    [02] Να καταδικάσουν το κυβερνητικό, ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας, δηλώνει από τη ΔΕΘ η Αλέκα Παπαρήγα

    «Να καταδικάσουν στη συνείδηση τους το κυβερνητικό, ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας» ζήτησε από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, σε συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ η κ. Α. Παπαρήγα, χαρακτηρίζοντας το ως «ένα σχέδιο χρεοκοπίας του λαού».

    «Αυτό το σχέδιο να χρεοκοπήσει στη συνείδηση του λαού. Να ξεκινήσουμε μια συστηματικά οργανωμένη προσπάθεια παρεμπόδισης των μέτρων» τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε :

    «Άμεσα δεν μπορούν να παρεμποδιστούν όλα , αλλά πολλά μπορούν να παρεμποδιστούν», τονίζοντας ότι «η άρνηση έχει αποφασιστική σημασία σε συνθήκες κρίσης και βάρβαρης αντεπίθεσης».

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι γίνονται περικοπές σε σχολεία, σε προγράμματα για τους κωφούς και διερωτήθηκε, εάν «όταν περικόπτονται για τα σχολεία τυφλών είναι σχέδιο σωτηρίας του λαού;».

    «Ότι πάρουν δεν θα το ξαναδώσουν» συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι «νομιμοποιείται σήμερα, η μη πληρωμή χαρατσιών» και από όσους δεν έχουν, αλλά και από όσους δίνουν τον αγώνα στο πλευρό τους.

    «Η χρεοκοπία για το λαό δεν είναι ίδια με τη μερική χρεοκοπία του κεφαλαίου. Το κεφάλαιο αντιδρά με συγχωνεύσεις και συμπράξεις» υπογράμμισε, αναφέροντας τη συγχώνευση Αλφα Μπανκ - Γιουρομπανκ, ως ένδειξη αντίδρασης του κεφαλαίου στο ενδεχόμενο μιας ελεγχόμενης ανεξέλεγκτης, πιθανής χρεοκοπίας.

    «Μέρκελ και ο Σαρκοζί δεν είναι ανθέλληνες είναι κεφαλαιοκράτες» συμπλήρωσε η κ. Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να συγχέουμε «το ταξικό στοιχείο, με το συναισθηματικό». Σχολίασε, επίσης, τις προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.

    «Πόσο είναι συναισθηματικός εκβιασμός και πόσο πραγματικότητα; Είναι και τα δύο. Γι αυτό μιλούμε για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία» τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε : «Είναι και το στοιχείο του εκβιασμού, αλλά υπάρχει και κίνδυνος πραγματικός στάσης πληρωμών» διευκρίνισε και υπογράμμισε : «Μη το πούμε, ότι είναι κόλπο, σημασία έχει να αντιδράσει ο λαός?. Αν έχουμε μια στάση πληρωμών η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση να φτάσει η φωνή μας μέχρι τις Βρυξέλλες».

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να «αναδείξουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, «τις πραγματικές» και όχι αυτές που δημιουργεί ο καπιταλισμός, στην Ελλάδα που κατέχει την 25η θέση, στο σύνολο των χωρών του κόσμου, στη σειρά των πλουσιότερων χωρών» τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει σοβαρές δυνατότητες ανάπτυξης σοβαρούς πόρους», αλλά «κατατάσσεται με έναν πληθυσμό εξαιρετικά φτωχό».

    Η γ. γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για την ανάγκη να εκδηλωθεί ένα «κίνημα που επιβάλλει εργατική λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση και διαγραφή του χρέους».

    «Μια τέτοια εξουσία θα κοινωνικοποιήσει τον πλούτο που υπάρχει μέσα στη γη, στη θάλασσα κάτω από τη θάλασσα, τα μονοπώλια. Αυτοδύναμη πορεία, όσο γίνεται, της Ελλάδας σε ένα δύσκολο κόσμο, με εργατική λαϊκή εξουσία» τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    Τόνισε ότι σε μια τέτοια προοπτική «ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί «στη βάση κοινωνικής και πολιτικής δράσης» και να απελευθερώσει «λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία».

    Χαρακτήρισε «ουτοπία» και «ψευδαίσθηση» την αντίληψη ότι μια κυβέρνηση που «δεν έχει στα χέρια της την οικονομία» μπορεί να δώσει λύσεις στην κρίση, ενώ τόνισε ότι σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας, ή «ψευδεπίγραφης κυβέρνησης αριστερών δυνάμεων», λειτουργούν ως «υποκατάστατα ελπίδας».

    « Λέει ο κ. Σαμαράς θα διαπραγματευτώ . Λέει ο κ. Τσίπρας θα διαπραγματευτώ καλύτερα. Τα ίδια και η κ. Μπακογιάννη. Και γιατί θα πεισθεί η Ε.Ε. με μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Αν ήταν θα είχε πειστεί με τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά, που είναι και δικοί τους άνθρωποι» τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    «Ελπίζουμε και ανησυχούμε ταυτόχρονα. Δε θέλει μεγάλα λόγια. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι δυσαρεστημένη, υπάρχει και σύγχυση και θολούρα και παραπλάνηση και χειραφέτηση. Όλα τα κόμματα, λένε έχουμε κρίση χρέους. Ε, δεν έχουμε κρίση χρέους. Το χρέος είναι σύμπτωμα, δεν είναι αποτέλεσμα» επεσήμανε η γ. γραμματέας του ΚΚΕ.

    Για το μέτρο της εφεδρείας τόνισε ότι «είναι ανεργία για πολλούς», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του κριτηρίου, που αφορά το μορφωτικό επίπεδο.

    Σχολιάζοντας δήλωση της κ. Μπακογιάννη για τις απολύσεις σε κομματικά ΜΜΕ την επέκρινε ως απόρροια της «ταξικής» αντιπαλότητας προς το ΚΚΕ και πρόσθεσε : «Έχουμε κάνει σοβαρές περικοπές και ξεκινήσαμε από τα στελέχη του κόμματος από την ίδια την Κ. Ε.». Όλα τα κόμματα έχουν δυσκολίες, θα τους βάλουμε στην ίδια μοίρα με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους εφοπλιστές;»

    [03] Διευκρινιστική εγκύκλιος του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για υπαλλήλους των ΚΕΠ

    Με διευκρινιστική εγκύκλιο, που υπέγραψε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας, επισημαίνεται ότι επιτρέπεται αποκλειστικά σε μόνιμους υπαλλήλους του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών, στα ΚΕΠ (που λειτουργούν σε δημοτικές ενότητες με πληθυσμό μέχρι 5.000 κατοίκους), να τους ανατίθενται καθήκοντα συναφή με τον κλάδο τους για την αντιμετώπιση υπηρεσιακών αναγκών του δήμου.

    Στην εγκύκλιο σημειώνεται, ότι η δυνατότητα αυτή δίδεται μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες υφίσταται, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, έλλειψη προσωπικού σε άλλες καίριες υπηρεσίες. Προστίθεται δε, ότι τα παραπάνω δεν αφορούν συμβασιούχους που απασχολούνται σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, με σκοπό την αποκλειστική υποστήριξη της παραγωγικής λειτουργίας των ΚΕΠ και στις περιπτώσεις που τα ΚΕΠ -που αν και εμπίπτουν στο πληθυσμιακό κριτήριο των ανωτέρω διατάξεων- δεν υφίσταται έλλειψη προσωπικού σε άλλες καίριες υπηρεσίες του δήμου.

    [04] Πυρκαγιά σε πολυκατοικία στην Καλλιθέα με τραυματισμούς ατόμων

    Ηλικιωμένη γυναίκα υπέστη εγκαύματα, ενώ ένας άνδρας που έπεσε στη φλόγες για να τη σώσει και μια ακόμα γυναίκα έπαθαν αναπνευστικά προβλήματα, σε πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Δοϊράνης και Μενελάου στην Καλλιθέα, όπου ξέσπασε πυρκαγιά σε ισόγειο διαμέρισμα.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 10 το πρωί, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν ένοικοι και των επάνω ορόφων.

    Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίες την έθεσαν έγκαιρα υπό έλεγχο.

    Οι πυροσβέστες, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, απεγκλώβισαν την ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία είναι περίπου 80 ετών, από το φλεγόμενο διαμέρισμα.

    Η γυναίκα ωστόσο σώθηκε από την ηρωϊκή απόφαση ενός διερχόμενου άνδρα, να μπει στο διαμέρισμα πριν φτάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ο οποίος την έσυρε μακριά από τις φλόγες, με αποτέλεσμα να πάθει και ο ίδιος αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς.

    Με αναπνευστικά προβλήματα απεγκλωβίστηκε κα μια ακόμα γυναίκα από τον 4ο όροφο. Όλοι οι τραυματίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

    [05] Δραματικές οι συνέπειες για Ευρωζώνη αν υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, λέει ο Ο.Ρεν

    Τις "δραματικές συνέπειες" που θα έχει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τόνισε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο αρμόδιος για υιε Οικονομικές Υποθέσεις Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν, εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία του, για το ενδεχόμενο αυτό.

    Θέλω να πώ δύο λόγια σ' όλους όσους υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να βγει από το ευρώ και την ευρωζώνη, επεσήμανε ο κ. Ρεν κατά τη διάρκεια της σύντομης παρέμβασης του, στη συζήτηση για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τη στήριξη του ευρώ.

    "Διαφωνώ απολύτως μ' αυτό το ενδεχόμενο. Οπως και να το δεί κανείς μία στάση πληρωμών και μία έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη θα είχε δραματικές επιπτώσεις όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις χώρες της ευρωζώνης", δήλωσε.

    [06] "Μόνο αν δεν προχωρήσουν οι μετατάξεις, εφεδρεία στους ΟΤΑ" , δήλωσε ο Χ. Καστανίδης

    Η εργασιακή εφεδρεία, επιδιώκει με ομαλό τρόπο τη μείωση του δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, χωρίς να βρεθούν ξαφνικά στο δρόμο πολλοί άνθρωποι και « δεν οδηγεί οπωσδήποτε στην απόλυση» τόνισε, μιλώντας στην ΝΕΤ, ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Π. Κουκουλόπουλου χθες, ανέφερε ότι ένα από τα μέτρα εξυγίανσης των Δήμων είναι να μειωθεί το προσωπικό που τους επιβαρύνει και σημείωσε ότι είναι απόλυτα λογική η λύση να μετατεθεί το πλεονάζον προσωπικό από υπερχρεωμένους δήμους, σε δήμους που έχουν ανάγκη. Αυτό που χρειαζόμαστε στους ΟΤΑ είναι να έχουμε μετατάξεις στο πλαίσιο της εξυγίανσης των υπερχρεωμένων, κυρίως, δήμων.

    Ο κ. Καστανίδης, διευκρίνισε ότι ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε χθες ότι όσοι εργαζόμενοι δεν δεχθούν τις μετατάξεις, τότε θα εφαρμόσουμε την εφεδρεία. «Δεν έχει προκύψει θέμα εφεδρείας στους Δήμους», είπε.

    [07] Η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα τις επιλογές για ευρωομόλογα, δήλωσε ο Μπαρόζο

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κίνδυνο αποτυχίας του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, εάν δεν διευθετηθεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης.

    \"Είμαστε αντιμέτωποι με την πιο σοβαρή κρίση αυτής της γενιάς, πρόκειται για έναν αγώνα για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση καθαυτή\", προειδοποίησε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση προς τις χώρες της ευρωζώνης να εγκρίνουν την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίσθηκαν στις 21 Ιουλίου για την υλοποίηση ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης ύψους 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα, τη στιγμή που η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Ολλανδία κωλυσιεργούν.

    Από την άλλη πλευρά, \"έχουμε ανάγκη η Ελλάδα να θέσει πλήρως σε εφαρμογή το πρόγραμμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων\", για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ από την πλευρά της η ΕΕ πρέπει να εγκρίνει ένα σχέδιο ενίσχυσης της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας , το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης επί μήνες ανάμεσα στις κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Μακροπρόθεσμα, η ευρωζώνη οφείλει να επιταχύνει την οικονομική της ολοκλήρωση. \"Έχουμε ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη, όχι από λιγότερη Ευρώπη, μία ουσιαστικότερη ολοκλήρωση αποτελεί μέρος της λύσης\", αλλά \"δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη\", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

    Ο Ζοζέ Μπαρόζο ανακοίνωσε επίσης ότι οι υπηρεσίες του θα παρουσιάσουν προσεχώς μία μελέτη για τις πιθανές επιλογές στην έκδοση ευρωομολόγων, αυτού του μηχανισμού \"αμοιβαιοποίησης\" των χρεών των χωρών της ευρωζώνης, η οποία παρουσιάζεται από τους υποστηρικτές της ως το μόνο μέσον για την οριστική διευθέτηση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

    \"Θέλω να επιβεβαιώσω ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα επιλογές για την εισαγωγή ευρωομολόγων\", είπε, διευκρινίζοντας ότι \"ορισμένα θα μπορούν να εκδοθούν στο πλαίσιο της παρούσας ευρωπαϊκής συνθήκης, ενώ άλλα θα χρειασθούν τροποποίηση της συνθήκης\".

    Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέκρινε την τάση των μεγάλων χωρών, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, που επιδιώκουν την επίλυση μεταξύ τους της κρίσης χρέους και την μεταρρύθμιση της διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, διατηρώντας τους μοχλούς της λήψης αποφάσεων και αναμειγνύοντας το λιγότερο δυνατόν την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    \"Η επανεθνικοποίηση των αποφάσεων της ευρωζώνης δεν αποτελεί καλή μέθοδο\", είπε. Μόνο η κοινοτική, ευρωπαϊκή μέθοδος θα επιτρέψει την επίλυση των προβλημάτων, κατέληξε.

    [08] Στα τέλη Οκτωβρίου η πρώτη έκθεση της "ομάδας δράσης" της ΕΕ για την Ελλάδα

    ''Τέλη Οκτωβρίου θα παρουσιάσει η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα την πρώτη έκθεσή της για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για την έξοδο από την ύφεση, παράλληλα με όσα ήδη έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία όμως δεν έχουν αναγνωριστεί όσο πρέπει από την Ευρώπη''.

    Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ανάπτυξη κ.Χόρστ Ράϊχενμπαχ μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα τρία μεικτά επιμελητήρια (Ελληνογαλλικό, Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό και Ελληνοιταλικό) με θέμα ''ανάκαμψη τώρα- ένας Ηράκλειος Άθλος για την Ελλάδα''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα σενάρια για τη χρεοκοπία της χώρας μας ανέφερε ότι ''εγώ δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις για το αν υπάρχει πλάνο Β είμαι εδώ για να υλοποιήσω το πλάνο Α''.

    Η Ομάδα Δράσης όπως είπε ο κ. Ράϊχενμπαχ θα αποτελείται από περίπου 30 άτομα μερικά εκ των οποίων τα δέκα θα έχουν έδρα τους τις Βρυξέλλες και τα υπόλοιπα θα βρίσκονται στη χώρα μας και στόχος της θα είναι η επικοινωνία με την Ελληνική κυβέρνηση αλλά και με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον ΟΟΣΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να επιτευχθεί επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλιών από τα διαρθρωτικά ταμεία και να προσφέρει τεχνική βοήθεια για να προωθεί η απαραίτητη η δέσμη μεταρρυθμίσεων. Τόνισε δε ότι ''αυτό που δεν θα κάνει η Ομάδα είναι να έχει αρμοδιότητα ελέγχου ή υποκατάστασης των ελληνικών αρχών. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αυτή που θέτει τις προτεραιότητες και ορίζει τις ανάγκες και εμείς θα της προσφέρουμε την τεχνική μας υποστήριξη'', σημείωσε.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι προχωράει με ταχείς ρυθμούς η αναμόρφωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα μας σύντομα θα επεκταθεί η μέθοδος του Fast Track και για επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υπογραφεί το Π.Δ. για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, να υπάρξει νέα προκύρηξη στο πλαίσιο του Επενδυτικού νόμου για τα σχέδια περιφερειακής Συνοχής, θα διατεθούν 500 εκατ ευρώ από κοινοτικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ θα ανακοινωθεί και το σχέδιο για την κατάργηση 72 εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.

    [09] Έκκληση Λαγκάρντ προς αναδυόμενες οικονομίες για αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών

    Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ καλεί τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες να αγοράσουν ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έχουν δυσκολίες στο δανεισμό τους από τις αγορές, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

    Όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, η κυρία Λαγκάρντ κάλεσε τις λεγόμενες χώρες BRIC - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα - που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αύξηση των επενδύσεων τους σε ευρωπαϊκά ομόλογα, να μην επενδύσουν μόνο σε ομόλογα χωρών με ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, όπως η Γερμανία.

    \"Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη ότι οι αναδυόμενες οικονομίες εξετάζουν να αγοράσουν ευρωπαϊκά ομόλογα\", δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξη που έδωσε, προσθέτοντας: \"Αν πρόκειται για μία μορφή κοινής και συντονισμένης πολιτικής, ελπίζω ότι θα γίνει σε ευρεία κλίμακα και δεν θα περιορισθεί σε επενδύσεις που θεωρούνται από τους επενδυτές πιο ασφαλείς σε σχέση με άλλες\".

    Εκπρόσωποι των χωρών BRIC θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για να εξετάσουν τις δυνατότητες που έχουν να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία.

    [10] Η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να δημιουργεί τετελεσμένα, τονίζει η Λευκωσία

    Η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να δημιουργεί τετελεσμένα, απάντησε στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Αντιδρώντας στη χθεσινή δήλωση του προέδρου Χριστόφια για το θέμα της εξόρυξης φυσικού αερίου, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δημιουργεί τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους Τουρκοκύπριους.

    Μιλώντας, το πρωί στο ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διενεργεί τις έρευνες για εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε, δεν μπορεί να είναι όμηρος των όποιων ισχυρισμών της Τουρκίας που δεν στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και σε κανένα νόμο.

    Απαντώντας σε επικρίσεις κομμάτων ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος είπε ότι η ερευνητική γεώτρηση αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη της διαδικασίας που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Υπάρχουν, πρόσθεσε, διάφορα ζητήματα, τα οποία η κυβέρνηση πρέπει και επιθυμεί να συζητήσει με τις πολιτικές δυνάμεις, για το θέμα του φυσικού αερίου. Είναι γι? αυτό το λόγο, είπε, που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα καθορίσει μαζί με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, την ημερομηνία σύσκεψης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 September 2011 - 10:29:39 UTC