Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέσσερα παιδιά νεκρά από επίθεση κατά σχολικού λεωφορείου στο Πακιστάν
  • [02] "Εχουμε κακές μνήμες από την πολυμετοχικότητα", λέει ο Γ. Γκούμας
  • [03] Η Ελλάδα στηρίζει ακαδημαϊκά τμήματα νεοελληνικών σπουδών στο εξωτερικό
  • [04] Χάθηκε η επαφή με τον πιγκουίνο Happy Feet- απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα
  • [05] 'Ενοπλη ληστεία με λεία 180.000 ευρώ, στον 'Αλιμο
  • [06] Πτώση 0,47% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο χρηματιστήριο
  • [07] Η Παγκόσμια Τράπεζα θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Λιβύης
  • [08] Κερδοσκόποι προωθούν τα σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας, δήλωσε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών
  • [09] Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η ισοτιμία του ευρώ
  • [10] Στην Αίγυπτο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ενισχύσει την τουρκική επιρροή στην περιοχή
  • [11] Διεθνής προσπάθεια αναδάσωσης 1,5 δισ. στρεμμάτων στον πλανήτη
  • [12] Οι Άραβες επενδυτές θέλουν το 67% της ΠΑΕ

  • [01] Τέσσερα παιδιά νεκρά από επίθεση κατά σχολικού λεωφορείου στο Πακιστάν

    Αγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον σχολικού λεωφορείου στο βορειοδυτικό Πακιστάν κοντά στις ζώνες των φυλών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα παιδιά και ο οδηγός, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

    Η επίθεση σημειώθηκε στο Ματάνι, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Πεσαβάρ.

    "Πρώτα εκτοξεύθηκε μια ρουκέτα, αλλά δεν χτυπήθηκε το λεωφορείο και στη συνέχεια οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν", δήλωσε ο Σαχιμπζάντα Σατζάντ, υποδιοικητής της αστυνομίας της Πεσαβάρ.

    Ο ίδιος διευκρίνισε πως πέντε παιδιά τραυματίστηκαν.

    [02] "Εχουμε κακές μνήμες από την πολυμετοχικότητα", λέει ο Γ. Γκούμας

    Ο παλαίμαχος διεθνής αμυντικός του Παναθηναϊκού, Γιάννης Γκούμας, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «NovaΣπορ Fm 94,6» για τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Ανδρέα Βγενόπουλου και την πρόταση που κατέθεσε για το μέλλον της ΠΑΕ και τόνισε ότι η ομάδα έχει αρννητικές μνήμες από τη πολυμετοχικότητα:

    «Η ομάδα βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο μετά από την αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Χθες ο κ. Βγενόπουλος έκανε μία πρόταση. Τώρα δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει με την πρόταση αυτή. Προσωπικά νομίζω ότι πρέπει να βγει ένας δυνατός επιχειρηματίας μπροστά. Δεν ξέρω αν μπορεί να λειτουργήσει η πολυμετοχικότητα μετά από την αποτυχημένη αρχή που είχε.

    Έχουμε κακές μνήμες. Από την άλλη δεν γνωρίζω εάν υπάρχει κάποιος δυνατός επιχειρηματίας, διατεθειμένος να βγει μπροστά, αλλά νομίζω ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση. Δεν ξέρω όμως αν υπάρχει κάποιος. Εκτός κι αν έρθει ξένος επενδυτής. Ωστόσο πιστεύω ότι οι μέτοχοι θα σκεφθούν την πρόταση που έκανε ο κ. Βγενόπουλος. Αν δεν υπάρξουν δυσκολίες στη συνεννόηση όσων μπουν, τότε, ενδεχομένως να λειτουργήσει. Δεν ξέρω όμως για πόσο χρονικό διάστημα».

    [03] Η Ελλάδα στηρίζει ακαδημαϊκά τμήματα νεοελληνικών σπουδών στο εξωτερικό

    Σε δεκαπέντε ακαδημαϊκές μονάδες πανεπιστήμιων του εξωτερικού παρείχε οικονομική στήριξη το Υπουργείο Πολιτισμού το 2010. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Πολιτισμού Γιώργου Νικητιάδη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο προβολής του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, στηρίζει ηθικά και οικονομικά ακαδημαϊκές μονάδες νεοελληνικών σπουδών (έδρες, τμήματα κα) σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

    Ο υφυπουργός απέστειλε στη Βουλή και τον κατάλογο των πανεπιστημίων που χρηματοδοτήθηκαν για το 2010 σύμφωνα με τον οποίο δόθηκαν 6.000 ευρώ στο University of Zagreb της Κροατίας, 4.000 ευρώ στο University of Amsterdam της Ολλανδίας, 6.000 ευρώ στο University of Kiev της Ουκρανίας, 10.000 ευρώ στο University of Tbilisi της Γεωργίας, 12.000 ευρώ στο Moscow Lomonosof University της Ρωσίας, 3.000 ευρώ στο University of St. Petersbourg-Classical Lyseum της Ρωσίας, 3.500 ευρώ στο Bogazici University στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, 4.000 ευρώ στο Al Azhar University of Cairo της Αιγύπτου, 6.000 ευρώ στο University of Rio de Janeiro της Βραζιλίας, 15.000 ευρώ στο University of Michigan, 7.000 ευρώ στο San Fransisco University, 7.000 ευρώ στο Boston College, 7.000 ευρώ στο Harvard University, 20.000 ευρώ στο Modern Greek Studies Association USA των ΗΠΑ και 15.000 ευρώ στο Flinders University στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

    Όπως διευκρινίζει ο υφυπουργός, η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων προβαίνει ετησίως στην οικονομική στήριξη ακαδημαϊκών μονάδων πανεπιστημίων του εξωτερικού στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων (θεσμικού πλαισίου, εκπαιδευτικών δράσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων). Προς τούτο απαιτείται η υποβολή μέχρι και την 31η Μαΐου εκάστου έτους, σχετικού αιτήματος, καθώς και απολογισμού δραστηριοτήτων του παρελθόντος έτους. Η τελική απόφαση επιχορήγησης συναρτάται άμεσα με το διαθέσιμο στην Υπηρεσία ποσοστό του προϋπολογισμού κάθε χρόνου για τη συγκεκριμένη δράση επιχορήγησης και, όπως σημειώνει ο κ. Νικητιάδης, για το 2011 δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το ποσόν της αντίστοιχης χρηματοδότησης.

    [04] Χάθηκε η επαφή με τον πιγκουίνο Happy Feet- απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα

    Δεν υπάρχει κανένα σήμα αρκετές ημέρες τώρα από έναν νεαρό αυτοκρατορικό πιγκουίνο που απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφότου προσήλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον όταν βρέθηκε σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας, χιλιάδες χιλιόμετρα από τον τόπο του.

    Το θαλάσσιο πουλί, που ονομάστηκε "Happy Feet" από τους κατοίκους της περιοχής, επέστρεψε στο νότιο ωκεανό στις 4 Σεπτεμβρίου όταν νεοζηλανδικό ερευνητικό πλοίο που τον μετέφερε μέσα σε ένα ειδικά σχεδιασμένο κλουβί, τον άφησε ελεύθερο στην Ανταρκτική. Οι επιστήμονες εμφύτευσαν έναν πομπό στο μηρό του και έκτοτε παρακολουθείτο με αναμεταδότη GPS που έδειχνε ότι κατευθυνόταν νοτιοανατολικά.

    Ωστόσο από τις 9 Σεπτεμβρίου οι ερευνητές δεν έχουν λάβει κανένα σήμα για το πού βρίσκεται ο Happy Feet, ανακοίνωσε η Sirtrack, μια εταιρία παρακολούθησης θαλασσίων θηλαστικών, που παρακολουθούσε τον πιγκουίνο.

    "Αυτό δείχνει ότι ο δορυφορικός πομπός δεν έχει βγει από την επιφάνεια του νερού, όπως απαιτείται για την αναμετάδοση, από τη στιγμή της απελευθέρωσης", πρόσθεσε η εταιρία στην ιστοσελίδα της σημειώνοντας ότι ο αναμεταδότης λειτουργούσε σωστά όταν είχε ακουστεί για τελευταία φορά.

    "Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως είτε ο δορυφορικός αναμεταδότης έχει αποσυνδεθεί είτε ένα άγνωστο συμβάν έχει εμποδίσει τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο να βγει στην επιφάνεια".

    Το θαλάσσιο πουλί έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ όταν βρέθηκε σε κατάσταση λήθαργου σε μια ακτή, περίπου 2.500 μίλια από τον τόπο του. Είναι ο δεύτερος αυτοκρατορικός πιγκουίνος ο οποίος εμφανίζεται στη Νέα Ζηλανδία από το 1967.

    Οι κτηνίατροι διαπίστωσαν ότι το στομάχι του ήταν γεμάτο άμμο. Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι πιγκουίνοι τρώνε χιόνι για να εξασφαλίζουν ενυδάτωση και πιστεύουν ότι ο Happy Feet, μακριά από το φυσικό του περιβάλλον, μπερδεμένος, έτρωγε άμμο.

    Ο Happy Feet υποβλήθηκε σε ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης τουλάχιστον 3 κιλών άμμου από το πεπτικό του σύστημα. Ανάρρωσε στο ζωολογικό πάρκο του Ουέλινγκτον, ενώ κάθε του κίνηση παρακολουθείτο με κάμερα επιτρέποντας τους λάτρεις του να τον "ακολουθούν" όλο το 24ωρο.

    Ο Κόλιν Μίσκελι, διευθυντής του Μουσείου της Νέας Ζηλανδίας Te Papa για τα χερσαία ασπόνδυλα στο Ουέλινγκτον αναφέρει σε μήνυμα που ανάρτησε στο ιστολόγιό του, ότι η ηλιακή ακτινοβολία που αρχικά είχε ενοχοποιηθεί για τη σιγή αυτή, δεν φαίνεται να αφορά την περίπτωση αυτή.

    "Φαίνεται απίθανο να μάθουμε ποτέ τί προκάλεσε τη διακοπή της αναμετάδοσης αλλά είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πιγκουίνος έχει επιστρέψει στην ανωνυμία από την οποία βγήκε στις 20 Ιουνίου".

    "Ίσως, απλώς ίσως, ο πιγκουίνος μάς ξαφνιάσει όλους όταν εμφανισθεί σε μια αποικία αυτοκρατορικών πιγκουίνων που παρακολουθείται από τους επιστήμονες, όπου ο πομπός που βρίσκεται κάτω από το δέρμα στο μηρό του θα μας θυμίσει πως κάποτε, πριν από πολύ καιρό, ήταν κάτι παραπάνω από απλώς ένας άλλος πιγκουίνος."

    [05] 'Ενοπλη ληστεία με λεία 180.000 ευρώ, στον 'Αλιμο

    Ένοπλη ληστεία με λεία 180.000 ευρώ έγινε χθες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σε βάρος 59χρονου ιδιοκτήτη αλυσίδας καταστημάτων με παιδικά και σχολικά είδη, στην οδό Κυθήρων 2 στον Άλιμο.

    Δύο κουκουλοφόροι είχαν στήσει ενέδρα στον επιχειρηματία, στην πυλωτή της πολυκατοικίας που διαμένει, και όταν κατέβηκε από το αυτοκίνητο του τον χτύπησαν με τη λαβή πιστολιού στο κεφάλι και του άρπαξαν την τσάντα με τις εισπράξεις, την οποία μετέφερε.

    [06] Πτώση 0,47% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο χρηματιστήριο

    Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00 υποχωρεί στις 843,50 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,47%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 21,66 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,24%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,15% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,63%.

    Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ(+2,87%), της Εθνικής (+2,09%) και της Alpha Bank (+1,89%).

    Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-2,99%), του ΟΠΑΠ (-2,17%) και της Coca Cola 3E(-1,86%).

    [07] Η Παγκόσμια Τράπεζα θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Λιβύης

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι αναγνώρισε επισήμως το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως κυβέρνηση της Λιβύης και ότι της ζητήθηκε να συμβάλει στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας και δημιουργίας εργασιακών προγραμμάτων καθώς η Λιβύη προσπαθεί να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς μετά τον πόλεμο των έξι μηνών.

    \"Καθώς η Λιβύη ξεκίνησε να ανακάμπτει μετά τις ένοπλες συγκρούσεις ζητήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής στους τομείς των δημοσίων δαπανών και της οικονομικής διαχείρισης, στην ανοικοδόμηση των υποδομών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους και την παροχή των υπηρεσιών,\" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός.

    Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι της ζητήθηκε να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση του τομέα της ενέργειας και των μεταφορών και σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βοηθήσει στην προετοιμασία προϋπολογισμού της χώρας και αποκατάστασης του τραπεζικού τομέα.

    [08] Κερδοσκόποι προωθούν τα σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας, δήλωσε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών

    Απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς και τάχθηκε, απερίφραστα και ανεπιφύλακτα, υπέρ της χορήγησης βοήθειας προς τη χώρα.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προς τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, υπογράμμισε ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα της Ευρωβουλής τάσσεται απερίφραστα υπέρ της χορήγησης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

    "Μπορεί να συζητιέται η χρεκοπία της Ελλάδος, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί", τόνισε ο κ. Σουλτς υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος, θα προκαλούσε ένα ντόμινο οικονομικής κατάρρευσης, όχι μόνον σε χώρες όπως η Ισλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, αλλά και σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

    Τα σενάρια περί ενδεχόμενης χρεωκοπίας της Ελλάδος τα προωθούν οι διεθνείς κερδοσκόποι και κάποιοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι διεθνείς επενδυντές, χωρίς, όμως να έχουν επιχειρήματα, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανά να κλείσουν τις δημοσιονομικές τρύπες της ελληνικής οικονομίας και να την καταστήσουν αξιόπιστη έναντι της ?τρόϊκας?, έτσι ώστε να συνεχισθεί ανεμπόδιστα η οικονομική βοήθεια προς την χώρα.

    Σε ερώτηση για τη στάση της Γερμανίας στο ελληνικό θέμα, ο κ. Σούλτς, υποστήριξε ότι η 'Αγγελα Μέρκελ στηρίζει τελικά την Ελλάδα, ως μέρος της γενικότερης στάσης της για την στήριξη του ευρώ.

    [09] Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η ισοτιμία του ευρώ

    Οι δείκτες των κυριοτέρων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υποχώρησαν μετά το αρχικό τους θετικό άνοιγμα, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ιαπωνικού γιεν διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001, καθώς συνεχίζεται η ανησυχία στις αγορές για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst σημείωνε, λίγο πριν από τις 11 ώρα Ελλάδος, πτώση 0,8%, αναφέρει το Ρόιτερ, το οποίο σημειώνει ότι οι επενδυτές δεν θεωρούν ότι η αγορά ιταλικών ομολόγων από την Κίνα θα είναι μία μακροχρόνια λύση για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

    Σημειώνεται ότι οι τιμές των μετοχών είχαν αυξηθεί σημαντικά με το άνοιγμα των αγορών, με βάση τα δημοσιεύματα ότι η Ιταλία βρίσκεται σε συζητήσεις με το Πεκίνο για να αγοράσει \"σημαντικές\" ποσότητες ιταλικών ομολόγων.

    Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης STOXX Europe 600 υποχωρούσε κατά 1,4%, με ιδιαίτερα μεγάλη πτώση 10,4% να καταγράφει η μετοχή της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, η οποία, όπως και οι άλλες μεγάλες γαλλικές τράπεζες, βρίσκεται στο στόχαστρο των επενδυτών λόγω της μεγάλης έκθεσής τους σε χρέος της Ελλάδας και γενικότερα της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

    Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κατά 0,8% στα 104,79 γιεν, σύμφωνα με το Bloomberg.

    [10] Στην Αίγυπτο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ενισχύσει την τουρκική επιρροή στην περιοχή

    Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να εμπλακεί η Συρία σε έναν εμφύλιο πόλεμο και ότι επιθυμεί να ενισχύσει τις σχέσεις της Άγκυρας με την Αίγυπτο.

    \"Φοβάμαι ότι τα πράγματα θα καταλήξουν σε εμφύλιο μεταξύ των Αλαουϊτών και των Σουνιτών\", τονίζει ο Ερντογάν σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ-Σορούκ.

    Ο Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται από χθες το βράδυ το Κάιρο, στο πλαίσιο περιοδείας του σε αραβικές χώρες με στόχο την ενίσχυση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή, τονίζει στη συνέντευξή του ότι επιθυμεί να οικοδομήσει μια στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο και να ενισχύσει τις διμερείς οικονομικές και άλλες σχέσεις.

    \"Εάν ο αραβικός κόσμος έχει πολλές πόρτες, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αίγυπτος είναι η πιο σημαντική\", τονίζει.

    Σε ένα απόσπασμα της συνέντευξης αυτής που δημοσιεύθηκε χθες στην Αλ-Σορούκ, ο Ερντογάν τονίζει ότι το Ισραήλ \"δεν έχει αντιληφθεί πλήρως τις αλλαγές που σημειώνονται στον αραβικό κόσμο\".

    Η Άγκυρα απέλασε τον ισραηλινό πρεσβευτή λόγω της διαμάχης των δυο χωρών για την ισραηλινή επίθεση πέρυσι εναντίον του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι.

    \"Το Ισραήλ αρνήθηκε ακόμα και να ακούσει τις φωνές της λογικής στη Δύση, που αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που σημειώνονται στην περιοχή και το καλούν να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για το θάνατο των πολιτών της\", προσθέτει ο τούρκος πρωθυπουργός.

    [11] Διεθνής προσπάθεια αναδάσωσης 1,5 δισ. στρεμμάτων στον πλανήτη

    Σε καινούργια προσπάθεια αποδύονται διεθνείς οργανισμοί για την αναδάσωση εκατομμυρίων στρεμμάτων στον πλανήτη, στα οποία, στο παρελθόν, βασίλευαν πυκνά δάση.

    Έως το 2020, η «Πρόκληση της Βόννης» και ο τέως πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον που θα τεθεί επικεφαλής της πρωτοβουλίας φιλοδοξούν να αναδασώσουν 1,5 δισεκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή το 7% από τα 20 δισεκατομμύρια στρέμματα στον πλανήτη τα οποία, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, είναι κατάλληλα για αναδάσωση. Στον τελευταίο αριθμό καταλήγει έκθεση της δεξαμενής εγκεφάλων Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (World Resources Institute), της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και του South Dakota State University, υποστηρίζοντας ότι η συνολική έκταση που είναι κατάλληλη για αναδάσωση ισούται περίπου με το ήμισυ της ασιατικής ηπείρου.

    Τον συντονισμό της προσπάθειας αναλαμβάνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αποκατάστασης, οργανισμός τον οποίο εισηγήθηκε ο Γκόραν Πέρσον σε πρόσφατη συνάντηση, στη Βόννη, υπουργών, επικεφαλής επιχειρήσεων και ειδικών, για την αποκατάσταση του δασικού πλούτου.

    «Η αποκατάσταση υποβαθμισμένων εκτάσεων 1,5 δισεκατομμυρίων στρεμμάτων είναι μία εξαιρετική και εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και για οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα προστατεύει επίσης και το κλίμα μας», τόνισε ο τέως πρωθυπουργός της Σουηδίας. Πρόσφατη ανάλυση από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης τοποθετεί στα 85 δισ. δολάρια τα ετήσια οφέλη στις εθνικές και την παγκόσμια οικονομία από την αναδάσωση των 1,5 δισεκατομμυρίων στρεμμάτων.

    Σχεδόν 30% της παγκόσμιας δασοκάλυψης έχει αποψιλωθεί, τους τελευταίους αιώνες, ενώ άλλο 20% έχει υποβαθμισθεί. Περίπου 10 δισεκατομμύρια στρέμματα, τα οποία στο παρελθόν καλύπτονταν από δάση, είναι σήμερα καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή πυκνά κατοικημένες περιοχές. Η καινούργια πρωτοβουλία δεν επιζητά να βγάλει εκτός παραγωγής σημερινές περιοχές αγροκαλλιεργειών, αλλά το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων υποστηρίζει ότι ορισμένες από αυτές «ενδέχεται να επωφεληθούν από τη φύτευση δέντρων σε στρατηγικά σημεία για την προστασία και αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας και άλλων λειτουργιών των οικοσυστημάτων».

    «Η αποκατάσταση των δασών που έχουν χαθεί θα αυξήσει τα αποθέματα διοξειδίου του άνθρακα και θα έχει ως αποτέλεσμα υγιή και ανθεκτικά οικοσυστήματα, τα οποία θα παρέχουν την πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών που χρειάζονται οι άνθρωποι και, επιπλέον, θα οδηγήσει σε αύξηση της βιοποικιλότητας», τόνισε ο Ασκό Χάλα, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας ελπίζουν ότι ο ΟΗΕ, οι κυβερνήσεις και άλλοι οργανισμοί θα υιοθετήσουν ως επίσημο στόχο την «Πρόκληση της Βόννης».

    [12] Οι Άραβες επενδυτές θέλουν το 67% της ΠΑΕ

    Ενας από τους Αραβες επενδυτές, που έχουν εκφράσει την επιθυμία να εμπλακούν στα διοικητικά της ΠΑΕ Πανιώνιος, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φίλαθλος», μιλώντας για πολλά και διάφορα. Ο -γιατρός στο επάγγελμα- Μαντί Αλ Μουσάουι, ξεκαθάρισε ότι στόχος των επενδυτών είναι να αποκτήσουν το 67% του μετοχικού κεφαλαίου και όχι απλά μία χορηγία στους «κυανέρυθρους», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα σχέδια που υπάρχουν για την «αναγέννηση» του Πανιωνίου.

    Ο επιστήμονας από το Κουβέιτ, ερωτηθείς για τις επαφές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αποκάλυψε: «Έχουμε μιλήσει ήδη με τους διοικούντες την ομάδα μέσω του Καϊμακάμη και περιμένω τα τελικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ. Μόλις γίνει αυτό θα προχωρήσουμε σε αναλυτικές αναζητήσεις. Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Καϊμακάμη. Θεωρούμε πως ο Πανιώνιος είναι η πιο καθαρή ομάδα στο πρωτάθλημα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 September 2011 - 10:29:40 UTC