Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακαλύφθηκε γονίδιο που ενθαρρύνει την αποθήκευση λίπους στο σώμα

  • [01] Ανακαλύφθηκε γονίδιο που ενθαρρύνει την αποθήκευση λίπους στο σώμα

    Μερικοί άνθρωποι παχαίνουν πιο πολύ από τους άλλους, παρόλο που τρώνε την ίδια ποσότητα φαγητού, επειδή, δυστυχώς για αυτούς, διαθέτουν γονίδια, τα οποία ενθαρρύνουν τον οργανισμό τους να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχε η ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια Ζωή Μιχαηλίδου του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Queen's του Εδιμβούργου στη Σκωτία.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νικ Μόρτον του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», εντόπισαν ένα αριθμό γονιδίων στον λιπώδη ιστό, τα οποία ωθούν τους ανθρώπους να κατακρατούν περισσότερο λίπος στο σώμα τους κι έτσι σταδιακά να παχαίνουν ή, αντίστροφα, να δυσκολεύονται να αδυνατίσουν.

    Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών θεραπειών κατά της παχυσαρκίας. Οι ερευνητές έκαναν μελέτες με ποντίκια, τα οποία επί πολλές γενιές είχαν ανατραφεί στο εργαστήριο, ώστε να γίνουν είτε παχουλά είτε λεπτά και, έτσι, είχαν αποκτήσει ενεργά γονίδια που σχετίζονταν με το βάρος. Οι επιστήμονες, στη συνέχεια, βρήκαν στα υπέρβαρα ποντίκια -αλλά όχι στα λεπτά-- ορισμένα γονίδια που εμποδίζουν τη διάσπαση του λίπους μέσα στον οργανισμό. Σε επόμενο στάδιο, αναπτύχθηκαν ποντίκια των οποίων ο ένας γονιός ήταν υπέρβαρος και ο άλλος λεπτός. Τα ποντικάκια που προέκυψαν υπέρβαρα και αυτά, αποδείχτηκε ότι διέθεταν στο γονιδίωμά τους τα ίδια ενεργά γονίδια κατακράτησης του λίπους, γεγονός που δείχνει ότι η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην αποθήκευση του λίπους και αυξάνει έτσι την πιθανότητα για πάχος.

    Εξάλλου, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα ποντικάκια με ένα παχύ γονιό, που όμως τα ίδια προέκυψαν λεπτά, φάνηκε να έχουν μια έξτρα προστασία κατά της παχυσαρκίας. Όταν οι ερευνητές τάισαν με παχυντικές λιπαρές τροφές τόσο τα παχουλά, όσο και τα αδύνατα ποντικάκια, τα τελευταία διέσπασαν πιο εύκολα τα λίπη στο σώμα τους, γεγονός που δείχνει ότι είχαν κληρονομήσει κάποια -άγνωστα προς το παρόν- γονίδια που τους βοηθούσαν να μην κατακρατούν λίπος και έτσι να μένουν αδύνατα.

    Όπως είπε ο δρ Μόρτον, «ενώ τα γονίδια που ελέγχουν την όρεξη, είναι γνωστό ότι έχουν σημασία για τον προσδιορισμό του πάχους, η νέα μελέτη μας δείχνει ότι τα γονίδια στον ίδιο τον λιπώδη ιστό παίζουν ρόλο στο γιατί μερικοί άνθρωποι τείνουν να κρατούν το λίπος τους περισσότερο από άλλους». Επεσήμανε πάντως ότι, μολονότι οι γενετικοί παράγοντες σχετίζονται με την παχυσαρκία, η σωματική άσκηση, η δίαιτα και γενικά ένα υγιεινό στιλ ζωής είναι πάντα σημαντικοί παράγοντες για την καταπολέμηση του πάχους. Οι ερευνητές εξέφρασαν την ελπίδα ότι μελλοντικά θα υπάρξουν νέα φάρμακα, τα οποία θα στοχεύουν εκείνα τα γονίδια και τις πρωτεΐνες που ευνοούν τη συσσώρευση λίπους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 September 2011 - 12:29:36 UTC