Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέστρεψε στη Γαλλία ο Ντομινίκ Στρος-Καν
  • [02] Μεγάλο βήμα η συγχώνευση με την Eurobank, δηλώνει ο πρόεδρος της Alpha
  • [03] Περίπου 400.000 Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες κατά της "κοινωνικής αδικίας"
  • [04] Η Νέα Ορλεάνη δοκιμάζεται από την τροπική καταιγίδα Λι

  • [01] Επέστρεψε στη Γαλλία ο Ντομινίκ Στρος-Καν

    Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, μέχρι πριν από λίγο καιρό επικρατέστερος για την γαλλική προεδρία, επέστρεψε στο Παρίσι σήμερα μετά τη νομική του περιπέτεια στη Νέα Υόρκη που άλλαξε τελείως το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία.

    Η επιστροφή του σημαίνει το τέλος μιας τετράμηνης δύκολης μάχης με το ποινικό σύστημα της Νέας Υόρκης που άρχισε όταν αστυνομικοί τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο Κένεντι με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού καμαριέρας πολυτελούς ξενοδοχείου του Μανχάταν.

    Λίγες ημέρες αφότου η εισαγγελία της Νέας Υόρκης απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του, ο Στρος-Καν έγινε δεκτός με χειροκροτήματα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του οποίου ήταν γενικός διευθυντής, και ζήτησε συγγνώμη από τους εργαζόμενους.

    Όμως ο Στρος-Καν του οποίου η υπόληψη έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα, δεν αναμένεται να έχει την ίδια θερμή υποδοχή και στο Παρίσι, παρά τις πρώτες αντιδράσεις ικανοποίησης ότι τελικά απέφυγε τις διώξεις ενός δικαστικού συστήματος που οι Γάλλοι θεωρούν πολύ σκληρό.

    Η δυσαρέσκεια είναι φανερή στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που οδεύει προς τις προκριματικές εκλογές του Οκτωβρίου, αφού πρώτα χρειάστηκε να συνασπιστεί γύρω από δύο άλλους υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2012.

    Μια ημέρα πριν την επιστροφή του, οι Σοσιαλιστές τηρούσαν σιωπή για τον μελλοντικό του ρόλο και η κοινή γνώμη στη Γαλλία είχε στραφεί στην επικείμενη δίκη του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ.

    Πολλοί Σοσιαλιστές κρατούν ήδη αποστάσεις από τον Στρος-Καν, δείχνοντας την απέχθειά τους για την συμπεριφορά του και την φήμη του σχετικά με τις γυναίκες.

    Ο Φρανσουά Ολάντ, υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος, μίλησε αόριστα για το ρόλο του Στρος-Καν στις εκλογές και δεν αναφέρθηκε σε υπουργικό πόστο. Η αντίπαλός του Μαρτίν Ομπρί κράτησε την ίδια στάση επισημαίνοντας μάλιστα σε συνέντευξή της στο Canal+ ότι συμφωνεί με τις άλλες γυναίκες για την στάση του Στρος-Καν απέναντι στο αντίθετο φύλο.

    Ένας από τους στενότερους συμμάχους του ο Πιερ Μοσκοβισί τον εγκατέλειψε αναλαμβάνοντας συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ. Το ίδιο και ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς που στηρίζει την Ομπρί.

    Για τον Μισέλ Ροκάρ, σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό, ο Στρος-Καν είναι "ψυχικά άρρωστος...και βρίσκεται εκτός παιχνιδιού".

    Εκτός από όλα αυτά ο Ντομινίκ Στρος-Καν έχει μπροστά του μια αστική δίκη στη Νέα Υόρκη, αλλά και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες γαλλίδας δημοσιογράφου, 30 χρόνια νεότερής του, ότι αποπειράθηκε να την βιάσει.

    Παρά την αναμενόμενη ψυχρή υποδοχή, ο Στρος-Καν πιστεύεται ότι θα παίξει κάποιο ρόλο στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, ίσως με την ιδιότητα του συμβούλου.

    Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το περασμένο σαββατοκύριακο δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Γάλλων δεν επιθυμούν να αναλάβει ο Στρος-Καν κυβερνητικό αξίωμα αν οι Σοσιαλιστές κερδίσουν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

    Όμως, οι μισοί από τους ψηφοφόρους του κόμματός του έχουν αντίθετη άποψη και θα ήταν ικανοποιημένοι αν αναλάμβανε ένα υπουργείο.

    Όπως όλα δείχνουν, ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ θα κάνει την πρώτη του δημόσια "εμφάνιση" δίνοντας συνεντεύξεις σε τηλεοράσεις και εφημερίδες για να εξηγήσει τη συμπεριφορά του.

    Ο Αρνό Μοντεμπούρ, ένας άλλος υποψήφιος για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος τόνισε πως ο Στρος-Καν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από το κόμμα και τους ψηφοφόρους του όπως έκανε και στο ΔΝΤ. "Πρέπει να κάνει την ίδια κίνηση όπως αυτή προς τους εργαζόμενους στο ΔΝΤ, μετά την δοκιμασία που περάσαμε όλοι εξαιτίας της υπόθεσης αυτής", είπε χαρακτηριστικά στο iTele TV αυτήν την εβδομάδα.

    [02] Μεγάλο βήμα η συγχώνευση με την Eurobank, δηλώνει ο πρόεδρος της Alpha

    Μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τον εξορθολογισμό και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος χαρακτηρίζει τη συγχώνευση με την Eurobank ο πρόεδρος της Alpha, Γιάννης Κωστόπουλος, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

    Ο κ. Κωστόπουλος τονίζει ότι η επένδυση 500 εκατ. ευρώ του Κατάρ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα τράπεζα και επισημαίνει ότι «τώρα μπορούμε να μιλήσουμε και να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία» για νέες επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα. Ζητά σταθερό και φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και εμμέσως μείωση φορολογίας «στα επίπεδα των ανταγωνιστών στην ΕΕ και στην περιοχή» για να έλθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος της Alpha και του νέου υπό συγχώνευση σχήματος υπό τον τίτλο AlphaEurobank λέει ότι δεν υφίσταται πλέον θέμα κρατικοποίησης των δύο τραπεζών, ενώ προβλέπει συγχωνεύσεις και σε άλλες τράπεζες. «Υπάρχουν πάρα πολλές τράπεζες ακόμη για το μέγεθος της αγοράς. Πρέπει να βρεθεί κάποιος να κάνει την προσπάθεια να δημιουργήσει τον τρίτο πυρήνα»

    Αναφερόμενος στην οικονομία, σημειώνει ότι θεωρεί αδύνατη την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ενώ εκτιμά ότι η οικονομία, «αν δεν έχει ακόμα πιάσει πάτο, είμαστε κοντά».

    [03] Περίπου 400.000 Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες κατά της "κοινωνικής αδικίας"

    Περισσότεροι από 400.000 Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες το βράδυ στο κέντρο του Τελ Αβίβ και σε περίπου δεκαπέντε πόλεις με την ευκαιρία μιας νέας ημέρας δράσης κατά της κοινωνικής αδικίας και του κόστους διαβίωσης, σύμφωνα με νέο απολογισμό των ΜΜΕ.

    Σύμφωνα με τρία τηλεοπτικά δίκτυα, ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε κατά πολύ τον μεγάλο αριθμό διαδηλωτών που είχε καταγραφεί στις 6 Αυγούστου. Περίπου 300.000 Ισραηλινοί είχαν κατέβει τότε στους δρόμους γιαυτό που θεωρήθηκε τότε ως η μεγαλύτερη κοινωνική διαδήλωση στην ιστορία της χώρας.

    [04] Η Νέα Ορλεάνη δοκιμάζεται από την τροπική καταιγίδα Λι

    Η τροπική καταιγίδα Λι, που σχηματίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού, πλήττει σήμερα τη Λουιζιάνα και οι ισχυρές βροχοπτώσεις είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν επικίνδυνες πλημμύρες θέτοντας σε δοκιμασία τα φράγματα που κατασκευάστηκαν στη Νέα Ορλεάνη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα το 2005.

    Το ύψος των βροχοπτώσεων έφτασε τα 30 εκατοστά σε ορισμένα σημεία της ευρύτερης περιοχής της Νέας Ορλεάνης και οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 75 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων.

    Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί με μεμονωμένα περιστατικά δρόμων και κατοικιών που πλημμύρισαν. Το ενισχυμένο αντιπλημμυρικό σύστημα της πόλης μπορεί να αντέξει βροχοπτώσεις ύψους 2,5 εκατοστών την ώρα.

    Η τροπική καταιγίδα κινείται αργά βόρεια-βορειοδυτικά τις επόμενες ώρες.

    Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή τραυματισμοί στη Λουιζιάνα, αλλά νωρίτερα ένας 34χρονος έχασε τη ζωή του στο νησί Γκάλβεστον του Τέξας.

    Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Μπόμπι Τζίνταλ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καλώντας τους κατοίκους να προετοιμαστούν για το χειρότερο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 September 2011 - 8:30:20 UTC