Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για το "τρία" στα "τρία" έτοιμη η Εθνική ομάδα μπάσκετ
  • [02] Υποψήφιο "Ευρωπαϊκό Μουσείο 2012" το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
  • [03] Την εκλογική συνεργασία της Αριστεράς προτείνει ο Αλ. Τσίπρας
  • [04] Χύδηρα Λέσβου: Ένα "άγνωστο" χωριό, με πολλά στολίδια
  • [05] Πυρκαγιά στον Κάλαμο
  • [06] Οχήματα μάχης Λίβυων εξεγερμένων προωθούνται προς την Μπάνι Ουάλιντ
  • [07] Είκοσι ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την καταστολή διαδηλώσεων στη Συρία

  • [01] Για το "τρία" στα "τρία" έτοιμη η Εθνική ομάδα μπάσκετ

    Έναν ακόμη εύκολο αντίπαλο, μετά τις Βοσνία/Ερζεγοβίνη και Φινλανδία θα βρει στο δρόμο της σήμερα η εθνική ανδρών, για την 3η ημέρα του Γ΄ ομίλου, στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.

    Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, έχοντας δύο νίκες στο ενεργητικό της, αντιμετωπίζει σήμερα την ΠΓΔΜ.

    Η μοναδική φορά που έχουν συναντηθεί οι δύο ομάδες ήταν το Σεπτέμβριο του 2009 στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όταν η ελληνική ομάδα είχε επικρατήσει στην Αρένα Πόζναν με το επιβλητικό 86-54 (η διαφορά των 32 πόντων είναι η τέταρτη μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία της "γαλανόλευκης").

    Ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Ηλίας Ζούρος, δήλωσε σήμερα: «Βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά. Το ματς με τα Σκόπια είναι δύσκολο, γιατί είναι μία ομάδα πολύ μαχητική, στα όρια του σκληρού, με πολύ κόσμο στο πλευρό της. Είμαστε έτοιμοι, συγκεντρωμένοι κι ευελπιστώ η ομάδα να παίξει όπως περιμένουμε. Να παίξει καλή άμυνα, γιατί στην επίθεση θα βρούμε τον τρόπο».

    [02] Υποψήφιο "Ευρωπαϊκό Μουσείο 2012" το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

    Υποψήφιο για το βραβείο "Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012" είναι το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη που βρίσκεται στη Μυρτιά Ηρακλείου .

    Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που διοργανώνει κάθε χρόνο το Φόρουμ Ευρωπαϊκών Μουσείων (EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το βραβείο καθιερώθηκε το 1977 και έχει εξελιχθεί έκτοτε σε ένα δυναμικό εργαλείο αναγνώρισης της καινοτομίας, της καλής πρακτικής και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στα μουσεία σήμερα. Επιπλέον, είναι ένα μέσο διεθνούς δικτύωσης των μουσείων και των επαγγελματιών του χώρου.

    Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 57 μουσεία από 19 Ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία θα κριθούν όλα από επιτροπή αξιολόγησης, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2012 στην πόλη Πεναφιέλ (Penafiel) της Πορτογαλίας, όπου και θα ανακοινωθεί το βραβευθέν μουσείο. Μέλη της κριτικής επιτροπής επισκέφθηκαν για αξιολόγηση το Μουσείο Καζαντζάκη, στις 31 Αυγούστου.

    [03] Την εκλογική συνεργασία της Αριστεράς προτείνει ο Αλ. Τσίπρας

    Εκλογική συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων που απαιτούν εναλλακτικό δρόμο για τη χώρα πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας , «για μια συνεργασία στις επερχόμενες εκλογές, που θα περιλαμβάνει ολόκληρη την αριστερά, δυνάμεις από τον οικολογικό χώρο, δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ».

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ανάγκη η Αριστερά να υπερβεί τον κατακερματισμό, να δώσει ελπίδα στους αγώνες για την μεγάλη ανατροπή , διεκδικώντας επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, φορολόγηση του πλούτου και ριζική αναδιανομή του υπέρ των ασθενέστερων, επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους και κοινωνικοποίηση του χρεοκοπημένου τραπεζικού συστήματος.

    Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είπε η σημερινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής είναι ένα βήμα επαναθεμελίωσης που γίνεται με βάση τη δημοκρατία, την ανοιχτή συλλογική λειτουργία και την ξεκάθαρη πολιτική συνεννόηση, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «στις εξαιρετικά κρίσιμες περιόδους που ζούμε, η Αριστερά οφείλει να αποδείξει και θα αποδείξει ότι μπορεί να γονιμοποιεί τις διαφορετικές απόψεις, να τις συνθέτει δημιουργικά και να πρωταγωνιστεί στους κοινωνικούς αγώνες».

    Ως προς τις πολιτικές εξελίξεις, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «έφτασε η ώρα μηδέν» για την κυβέρνηση η οποία «πρέπει να φύγει το γρηγορότερο, γιατί αν δε φύγει θα λεηλατήσει τη κοινωνία». Και μαζί της, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας «να καταρρεύσουν και τα σενάρια συγκυβέρνησης των κομμάτων που είναι διατεθειμένα να εφαρμόσουν το μνημόνιο».

    Σύμφωνα με εκτίμηση του κ. Τσίπρα, οι πρόσφατες εξελίξεις κατέδειξαν το ολοκληρωτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η πολιτική των Μνημονίων, αφού «οι οικονομικοί στόχοι είναι άπιαστοι, οι δείκτες επιδεινώνονται συνεχώς, και οι προοπτικές εξόδου από τη ύφεση ολοένα και απομακρύνονται». Στο σημείο αυτό επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «μέσα στον πανικό τους, αντί να παραδεχθούν την αποτυχία ασχολούνται με την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάρρευσης. Με τον υπουργό των Οικονομικών, που ουσιαστικά ασκεί χρέη πρωθυπουργεύοντος αντιπροέδρου, να διαψεύδει την επόμενη μέρα όσα με περισσή αυτοπεποίθηση ανακοινώνει τη προηγούμενη».

    Σε έμμεση αναφορά του στην επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και στην επανεμφάνιση των «Αγανακτισμένων», ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα, όχι γιατί είναι η επέτειος της ίδρυσης ενός κόμματος που δεν υπάρχει πια, που με ευθύνη της ηγεσίας του έχει αντικατασταθεί από το Κόμμα του μνημονίου, αλλά γιατί σήμερα είναι το ραντεβού των πλατειών». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κόσμος επανακάμπτει στις πλατείες για να εκφράσει ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο αποφασιστικά μια αγανάκτηση που συνεχώς εξαπλώνεται και βαθαίνει σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

    «Θέλουμε την ευρύτερη δυνατή συνεργασία όσων είναι αντίθετοι στην πολιτική των Μνημονίων, και στην κοινωνική λεηλασία που διενεργείται αυτή τη στιγμή στον τόπο μας. Μιλάμε για μια συνεργασία στις επερχόμενες εκλογές που θα περιλαμβάνει ολόκληρη την Αριστερά, δυνάμεις από τον Οικολογικό χώρο, δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας» τόνισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.-

    [04] Χύδηρα Λέσβου: Ένα "άγνωστο" χωριό, με πολλά στολίδια

    Ο επισκέπτης πρέπει να βγει από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από τη Μυτιλήνη προς την Ερεσό, για να βρεθεί σε μια όαση, στη βορειοδυτική Λέσβο, στο χωριό Χύδηρα. Τετρακόσιες-πενήντα ψυχές έχουν μείνει σ΄ αυτό το χωριό, ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά της Λέσβου. Χτισμένο σε υψόμετρο 350 μέτρων, στην πλαγιά του όρους Κοιράνια, 75 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης, το χωριό Χύδηρα έχει ιστορία που χάνεται στα χρόνια.

    Το όνομα του όρους Κοιράνια, μαρτυρά την ιστορία του. \"Κοιρανός\", στην ομηρική γλώσσα, είναι ο \"τύραννος\", δηλαδή ο βασιλιάς. Όνομα που σε συνδυασμό με τα ερείπια παλαιολιθικής ακρόπολης που έχουν εντοπιστεί στα Χύδηρα, μαρτυρούν πως το χωριό ήταν κέντρο προϊστορικού οικισμού.

    Η περιοχή γύρω από τα Χύδηρα έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και γι αυτό όσοι κατευθύνονται προς την Ερεσό και το Σίγρι, με σκοπό να επισκεφθούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, κάνοντας μια στάση στα Χύδηρα, είναι σαν να πατούν στο κατώφλι του δυτικού τμήματος της Λέσβου, όπου βρίσκονται διάσπαρτα απολιθώματα, στο φυσικό τοπίο.

    Οι φυσιολάτρες έχουν κι άλλον ένα λόγο να επισκεφθούν τα Χύδηρα. Το φυτό \"αγούιδουρας\", το οποίο απ όλη την Ευρώπη, μόνο στα Χύδηρα είναι αυτοφυές.

    Το στολίδι των Χυδήρων είναι το \"Ψηφιακό Μουσείο Γεώργιος Ιακωβίδης\", που δημιουργήθηκε για να αναδείξει την καλλιτεχνική κληρονομιά του χωριού, καθώς είναι η πατρίδα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

    Στην περιοχή υπάρχει επίσης σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγεται κρασί βιολογικής καλλιέργειας, το οποίο προέρχεται από την αρχαία, αναβιωμένη ποικιλία του λεσβιακού κρασοστάφυλου, που θεωρείται μοναδική στον κόσμο.

    [05] Πυρκαγιά στον Κάλαμο

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 13:30 μμ στο οικισμό Αγία Βαρβάρα των Αγίων Αποστόλων Καλάμου.

    Η πυρκαγιά απείλησε σπίτια και πυλώνες της ΔΕΗ που υπάρχουν στην περιοχή αλλά σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν προκλήθηκαν ζημιές ενώ αυτή την ώρα η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση.

    Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 18 άτομα πεζοπόρα και 1 ελικόπτερο.

    [06] Οχήματα μάχης Λίβυων εξεγερμένων προωθούνται προς την Μπάνι Ουάλιντ

    Περίπου 200 οχήματα μάχης των δυνάμεων που πρόσκεινται στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) προωθήθηκαν σήμερα προς την κατεύθυνση της Μπάνι Ουάλιντ, ένα από τα τελευταία προπύργια των πιστών στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων, χωρίς να σημειωθούν μέχρι στιγμής μάχες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Οι δυνάμεις που ήρθαν από τη μεγάλη παραλιακή πόλη Μιζουράτα (210 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης) ξεκίνησαν γύρω στις 08:30 τοπική ώρα (09:30 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο Άχμεντ Μπελχάτζ, επικεφαλής μιας ομάδας μαχητών.

    \"Προωθηθήκαμε κατά 70 χιλιόμετρα σε σχέση με τις αρχικές θέσεις μας\", προς την κατεύθυνση της όασης Μπάνι Ουάλιντ, όπου φημολογείται ότι μπορεί να κρύβονται ο Μουάμαρ Καντάφι και πολλοί γιοι του, πρόσθεσε.

    Περίπου 200 φορτηγά μάχης, εφοδιασμένα με βαρύ οπλισμό, ακολουθούνταν από ιατρικές ομάδες έτοιμες να απομακρύνουν τυχόν τραυματίες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Σύμφωνα με τον Μπελχάτζ, περίπου 600 άνδρες συμμετέχουν στην επιχείρηση.

    \"Υπάρχει μια στρατιωτική βάση κοντά στην Μπάνι Ουάλιντ την οποία κατέχει η 32η ταξιαρχία του Χάμις Καντάφι\", ενός από τους γιους του πρώην ηγέτη, \"θέλουμε να πάρουμε τον έλεγχό της\", διευκρίνισε ο Μπελχάτζ.

    Στο δυτικό μέτωπο της Σύρτης, απ΄όπου κατάγεται ο Μουάμαρ Καντάφι, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο CNT δεν μετακινήθηκαν, σύμφωνα με πολλές πηγές φιλικές προς το CNT που εξηγούν πως οι μαχητές της Μιζουράτα προτιμούν πρώτα να καταλάβουν την Μπάνι Ουάλιντ και δεν θέλουν να βρεθούν παγιδευμένοι μεταξύ δύο μετώπων.

    [07] Είκοσι ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την καταστολή διαδηλώσεων στη Συρία

    Είκοσι ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία στη διάρκεια των διαδηλώσεων της \"Παρασκευής του θανάτου καλύτερα παρά της ταπείνωσης\", οι οποίες καταστάληκαν για μια ακόμα φορά παρά τις αυξημένες διεθνείς πιέσεις στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

    \"Ο αριθμός των πολιτών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες έφθασε τους 21, από τους οποίους οι εννέα στην περιοχή της Δαμασκού, εννέα στην επαρχία Χομς (κέντρο) και τρεις σε εκείνην του Ντέιρ Εζόρ\", ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια ανακοίνωση. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 16 νεκρούς.

    Τα θύματα, μεταξύ των οποίων ένα κορίτσι 16 ετών και μια ηλικιωμένη, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που αψήφησαν το καθεστώς, εναντίον του οποίου η Ευρώπη επέβαλε νέες κυρώσεις απαγορεύοντας τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Συρία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 September 2011 - 12:29:44 UTC