Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ευ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα των επαφών με την τρόικα
  • [02] Προβληματισμός για τις ελλείψεις στα σχολικά βιβλία
  • [03] "Καλπάζει" ο τουρισμός- πάνω από 1% θα είναι η συνεισφορά του στο ΑΕΠ
  • [04] Αυξάνονται οι καταλήψεις σχολών ΑΕΙ- ΤΕΙ
  • [05] Σύμμαχος για τη διάσωση της καρέτα-καρέτα ο τουρισμός
  • [06] Στη Μασσαλία θα ταξιδέψουν πέντε «αμετακίνητα» μνημεία των Δελφών
  • [07] Σε βουλγαρικό έδαφορς εξελίσσεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα
  • [08] Πτωτικές τάσεις στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

  • [01] Ο Ευ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα των επαφών με την τρόικα

    Τα αποτελέσματα των επαφών με την τρόικα παρουσιάζει, σε λίγη ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου.

    Στο μεταξύ, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι δεν υπήρξε ρήξη με τους εκπροσώπους της τρόικας. Τόνιζαν δε, ότι το κλίμα στις τρεις συναντήσεις- που έγιναν μέσα σε περίπου 24 ώρες- μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και των επικεφαλής των ελεγκτών "ήταν συνεργατικό και φιλικό". Οι ίδιοι παράγοντες επισήμαναν, εξάλλου, ότι "απλώς τελείωσε χθες ο πρώτος κύκλος των συζητήσεων και ο δεύτερος κύκλος θα γίνει σε περίπου 10 ημέρες".

    [02] Προβληματισμός για τις ελλείψεις στα σχολικά βιβλία

    Μεγάλο αποδεικνύεται το πρόβλημα με την έλλειψη των βιβλίων όσο πλησιάζουμε στην έναρξη των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς.

    Αλλεπάλληλες ήταν, μέχρι και απόψε, οι συσκέψεις στο υπουργείο Παιδείας, καθώς δεν έχουν τυπωθεί αρκετοί τίτλοι βιβλίων και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ζητηθούν ευθύνες από όσους είχαν αναλάβει να διεκπεραιώσουν το έργο αυτό.

    Το υπουργείο παιδείας με εγκύκλιό του που έστειλε απόψε στα σχολεία - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - διευκρινίζει ότι οι εκπαιδευτικοί που μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ψηφιακό σχολείο», μπορούν να παίρνουν και να αξιοποιούν το υλικό που υπάρχει με τον καλύτερο τρόπο (φωτοτυπίες) για τους μαθητές τους, ενώ θα διανεμηθούν και DVD στους μαθητές με τη σχολική ύλη.

    Τα βιβλία που είναι έτοιμα και θα διανεμηθούν, έχουν τυπωθεί με όσο χαρτί είχε περισσέψει από τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από τους 183 τίτλους για το δημοτικό σχολείο, έτοιμοι είναι οι 15, για το γυμνάσιο από τους 178 τίτλους είναι έτοιμοι μόνον οι 5, για το λύκειο από τους 207 τίτλους στις αποθήκες βρίσκονται οι 13, ενώ για την τεχνική εκπαίδευση από τους 419 τίτλους έτοιμοι είναι μόλις οι 26.

    Τέλος, φαίνεται ότι υπάρχει κι άλλο πρόβλημα με τα σχολικά βιβλία καθώς το ελεγκτικό συνέδριο δεν υπέγραψε ακόμη τη σύμβαση για την προμήθεια του χαρτιού, ενώ σημειώνεται ότι για τα 45 εκατομμύρια τεύχη των 1200 τίτλων σχολικών βιβλίων απαιτούνται 15.000 τόνοι χαρτί, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 26 εκατομμύρια ευρώ.

    [03] "Καλπάζει" ο τουρισμός- πάνω από 1% θα είναι η συνεισφορά του στο ΑΕΠ

    Πάνω από 1% θα είναι η συνεισφορά του τουρισμού εφέτος στο ΑΕΠ της χώρας δείγμα της καλής πορείας που καταγράφει το ελληνικό τουριστικό προϊόν, το οποίο θυμίζει ημέρες του 2007, όταν οι τουριστικές αφίξεις έφτασαν τα 16,5 εκατομμύρια και τα έσοδα ανήλθαν στα 11,3 δισ. ευρώ (ΤτΕ).

    Για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, οι αφίξεις τουριστών αναμένεται να φτάσουν τα 16,5 εκατομμύρια και τα τουριστικά έσοδα να σημειώσουν άνοδο πάνω από 12% σε σχέση με πέρυσι, με τα χαμόγελα των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας να περισσεύουν. Αύξηση 10% στα έσοδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των φορέων του τουρισμού, ισοδυναμούν με μια αύξηση 1% στο ΑΕΠ της χώρας.

    Επιτέλους σταμάτησε η κατρακύλα του ελληνικού τουρισμού, δηλώνει με νόημα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κεφαλονιάς και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αλλά και του ΣΕΤΕ, Σπύρος Γαλιατσάτος εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίηση του για την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών. Ο κ. Γαλιατσάτος αναφερόμενος στα αίτια της παρούσας ανόδου επισημαίνει, ότι μεγάλη ώθηση δόθηκε από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μειώσει το ΦΠΑ στη διαμονή στο 6,5% και εκτιμά, ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις για αύξηση στο ΦΠΑ της εστίασης θα πρέπει να επανεξεταστούν.

    Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ζητά να εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στο 6,5% σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς του τουριστικού πακέτου, όπως ακριβώς συνέβη και με την διαμονή στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Με αυτό το σκεπτικό, ενιαίος συντελεστής θα εφαρμόζεται επί της συνολικής αξίας των υπηρεσιών που περιλαμβάνει το κάθε πακέτο, το οποίο μπορεί να έχει μια από τις ακόλουθες πέντε μορφές: «διανυκτέρευση», «διανυκτέρευση με πρωινό», «διανυκτέρευση με ημιδιατροφή», «διανυκτέρευση με πλήρη διατροφή» και «διανυκτέρευση με all inclusive».

    Ο κ. Γαλιατσάτος τονίζει ότι εάν δεν υπήρχαν οι κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών και οι εικόνες με τους ταλαιπωρημένους τουρίστες να ταξιδεύουν στα διεθνή ΜΜΕ τα τωρινά ποσοστά θα ήσαν μεγαλύτερα. Ωστόσο εκτιμά ότι και την επόμενη τουριστική περίοδο ο ελληνικός τουρισμός θα διατηρήσει τα εφετινά "κεκτημένα" και το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο κατά πόσον η απεργία των αυτοκινητιστών θα επηρεάσει και σε τι βαθμό τα τουριστικά μεγέθη το 2012.

    Στην κούρσα της ανόδου του τουριστικού ρεύματος εφέτος εξακολουθούν να ηγούνται, πάντα σε ό,τι αφορά τα ποσοστά, η Ρόδος και η Κως, με το νησί των Ιπποτών να πετυχαίνει άνοδο των αφίξεων στο επτάμηνο 28,2% και το νησί του Ιπποκράτη άνοδο 26,2%. Σημαντικά ποσοστά ανόδου εμφανίζουν επίσης το Ηράκλειο με 14,4%, τα Χανιά με 8,52% αλλά και η Θεσσαλονίκη με 11,77%.

    [04] Αυξάνονται οι καταλήψεις σχολών ΑΕΙ- ΤΕΙ

    Ενώ οι πρυτάνεις ξεκινούν την έκτακτη συνεδρίασή τους, στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, με στόχο να συζητήσουν τις εξελίξεις, υπό το πρίσμα του νέου νόμου για τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και των κινητοποιήσεων των φοιτητών, αυξάνονται οι καταλήψεις σχολών.

    Τα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη στα πανεπιστήμια ξεπερνούν τα 120, ενώ συνεχώς αυξάνεται και ο αριθμός των τμημάτων που καταλαμβάνονται από τους φοιτητές στα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

    Χθες, αργά το βράδυ, η γενική συνέλευση καθηγητών του Μετσοβείου Πολυτεχνείου αποφάσισε να καλέσει τους καθηγητές του Ιδρύματος για 48ωρη απεργία, στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, και νέα γενική συνέλευση στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ συγχρόνως κατήγγειλε και την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών ΑΕΙ ΠΟΣΔΕΠ για τη στάση της, καλώντας την να παραιτηθεί, επειδή, όπως επισημαίνει, ?στήριξε την κυβέρνηση?.

    Οι φοιτητές, από την άλλη πλευρά, προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα συγκέντρωση αύριο στην πλατεία Συντάγματος, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την επόμενη Πέμπτη και συμμετοχή στις διαδηλώσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, στη Διεθνή Εκθεση.

    [05] Σύμμαχος για τη διάσωση της καρέτα-καρέτα ο τουρισμός

    «Τα φώτα από τις παρακείμενες επιχειρήσεις που φωτίζουν παραλίες στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και κατά μήκος της Κρήτης αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια τα οποία αντί να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα, χάνουν το δρόμο τους και πεθαίνουν από εξάντληση ή από το φως της ημέρας που τα βρίσκει το πρωί».

    Η συγκλονιστική αυτή εικόνα είναι αφορμή για να ασχοληθεί κάποιος με τις θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα.

    Τρεις είναι οι πιο σπουδαίες παραλίες ωοτοκίας του νησιού, στο Ρέθυμνο, στον κόλπο Χανίων, κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής και στον κόλπο της Μεσσαράς στα νότια της Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια από την οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ, που πρωτοστατεί στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα - καρέτα, ελέγχονται περίπου 21 χλμ. παραλίας (12 χλμ. στην περιοχή του Ρεθύμνου, 5 χλμ. στον Κόλπο Χανίων, και 4 χλμ. στον Κόλπο της Μεσσαράς) όπως δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η υπεύθυνη για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας σε όλη την Κρήτη, Ρεγγίνα Στεφανάτου.

    «Οι θαλάσσιες χελώνες κολυμπούν στις θάλασσες του πλανήτη για πάνω από 180 εκατομμύρια χρόνια, σήμερα όμως απειλούνται με εξαφάνιση οπότε προστατεύονται από την ελληνική, κοινοτική και διεθνή νομοθεσία. Οι καρέτα-καρέτα είναι ερπετά, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη θάλασσα, όμως όταν έρχεται η ώρα για την αναπαραγωγή τους έχουν ανάγκη από την ξηρά. Τότε είναι που έχουν ανάγκη και τον άνθρωπο κάθε καλοκαίρι, από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα μέσα Αυγούστου», όπως επισημαίνει η κ. Στεφανάτου.

    Οι θηλυκές καρέτα βγαίνουν στις παραλίες της Κρήτης, όπου γεννήθηκαν, για να εναποθέσουν τα αβγά τους. Μετά από δύο περίπου μήνες θαμμένα στην άμμο, τα αβγά επωάζονται και τα χελωνάκια βγαίνουν κατά τις βραδινές ώρες και κατευθύνονται προς τη θάλασσα, ακολουθώντας το φωτεινότερο σημείο που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι το φεγγάρι και τα αστέρια, όπως λαμπιρίζουν στο νερό. Εκεί όμως είναι που αρχίζουν και τα προβλήματα.

    Τουριστική κίνηση, δρόμοι φωτισμένοι, καταστήματα φωταγωγημένα, αποπροσανατολίζουν τα μικρά χελωνάκια και αντί να βρεθούν στην θάλασσα βρίσκονται στον «πολιτισμό», αλλά και στο θάνατο.

    Σε ολόκληρη την Κρήτη κάθε χρόνο καταγράφονται περί τις 800 φωλιές, οπότε και ξεκινάει η «μάχη» της διάσωσης τους.

    Κάθε καλοκαίρι, από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, περισσότεροι από 100 εθελοντές από όλο τον κόσμο φτάνουν σε Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο, για να συμβάλλουν στην προσπάθεια προστασίας των χελωνών και των φωλιών τους.

    [06] Στη Μασσαλία θα ταξιδέψουν πέντε «αμετακίνητα» μνημεία των Δελφών

    Σημαντική έκθεση με θέμα «Ο Θησαυρός των Μασσαλιωτών» θα πραγματοποιηθεί, από 15 Ιανουαρίου έως 15 Απριλίου 2013 στη Μασσαλία, στο παρεκκλήσι της Vieille Charite, ένα πρώην πτωχοκομείο που κτίστηκε μεταξύ 1671 και 1749 στη γαλλική πόλη. Εκεί θα μεταφερθούν -και με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ)- 16 αρχαία έργα από το Μουσείο των Δελφών. Μεταξύ αυτών και πέντε «αμετακίνητα».

    Ο όρος αναφέρεται στα πιο πολύτιμα αντικείμενα των μουσείων που είτε λόγω της μοναδικότητάς τους είτε εξαιτίας της εύθραυστης κατάστασής τους, δεν μετακινούνται εκτός των συνόρων. Ωστόσο, πέντε από αυτά, τμήματα ή θραύσματα αρχιτεκτονικών μελών που ανήκουν στον Θησαυρό των Μασσαλιωτών, κρίθηκαν ότι μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι τη Μασσαλία, καθώς η κατάστασή τους δεν εμπνέει κάποιον κίνδυνο. Θα είναι, εξάλλου, μια πολύ καλή προβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

    «Οι λίστες των αμετακίνητων δεν είναι πανάκεια, αλλά πρόβλεψη για να αποφευχθούν λάθη ή υπερβολές», «καλό είναι που υπάρχουν αυτές οι λίστες, αλλά να αποφασίζει το ΚΑΣ ανά περίπτωση», ήταν μερικές από τις απόψεις που ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου.

    Η έκθεση, που θα γίνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μασσαλία. Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2013», θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες. Η πρώτη θα είναι αφιερωμένη στους Δελφούς, η δεύτερη στον Θησαυρό των Μασσαλιωτών, στην οποία θα παρουσιαστεί σε μορφή ολογράμματος και το κτίριο του Θησαυρού, και η τρίτη στο έργο της Γαλλικής Σχολής στην Ελλάδα.

    Οι Θησαυροί ήταν μικρά κτίρια, που αναγείρονταν κοντά στα ιερά, συνήθως για να στεγάσουν τα αφιερώματα των πόλεων. Οι πιο σημαντικοί έχουν βρεθεί στην Ολυμπία και στους Δελφούς. Ο θησαυρός των Μασσαλιωτών συνδύαζε στοιχεία ιωνικά και δωρικά με κιονόκρανα αιγυπτιακής έμπνευσης.

    [07] Σε βουλγαρικό έδαφορς εξελίσσεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

    Σε βουλγαρικό έδαφος εξελίσσεται η πυρκαγιά, που ξέσπασε χθες το βράδυ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο δασική έκταση του Καρυδοχωρίου Σιντικής, στο όρος Μπέλες.

    Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν άμεσα πυροσβεστικά κλιμάκια του νομού Σερρών, χωρίς ωστόσο να μπορούν να έχουν πρόσβαση, λόγω του δύσβατου της περιοχής, ενώ αναγκαία κρίθηκε και η βοήθεια από τον ελληνικό στρατό.

    Ωστόσο, με το πρώτο φως της ημέρας έγινε αντιληπτό ότι η πυρκαγιά είναι επί βουλγαρικού εδάφους.

    Σε επιφυλακή βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία Σερρών.

    [08] Πτωτικές τάσεις στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

    Με πτώση 1,05% άνοιξε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη Footsie-100 να φτάνει τις 5.361,85 μονάδες.

    Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 1,86% φτάνοντας τις 5.623,7 μονάδες.

    Με πτώση 1,82% άνοιξε το Χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 3.206,31 μονάδες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 September 2011 - 8:29:55 UTC