Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το σκάκι αναπτύσσει κριτική σκέψη
  • [02] Κέα, ένα νησί με πλούσια ιστορία
  • [03] Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για Λιβύη με Έλληνες επιχειρηματίες
  • [04] Συνάντηση του πρωθυπουργού με διοικητή Τράπεζας της Ελλάδας
  • [05] Στην Κω από 1η έως 3 Σεπτεμβρίου το 8ο Συνέδριο για την Υγεία της Γυναίκας
  • [06] "Η φοροδιαφυγή δεν είναι μαγκιά", δηλώνει ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων
  • [07] Φρένο στην αιολική ενέργεια στην Αυστραλία
  • [08] Επικίνδυνα τα σχολεία στη Φουκουσίμα λόγω της ραδιενέργειας
  • [09] Νέα θεραπεία για την πρόληψη εγκεφαλικών

  • [01] Το σκάκι αναπτύσσει κριτική σκέψη

    "Μια φορά κι έναν καιρό σ' ένα μακρινό τόπο, εκεί που μόνο η φαντασία μπορεί να φτάσει, δυο πολιτείες καμάρωναν η μια απέναντι από την άλλη, γελαστές κι ηλιόλουστες?". Έτσι αρχίζει το παραμύθι "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το σκάκι?".

    Kι αν αναρωτιέται κανείς τι σχέση μπορεί να έχει το παραμύθι με το σκάκι, η απάντηση που δίνουν οι συγγραφείς του, Κώστας Γιουβαντσιούδης και Ειρήνη Μουσιάδου, εκπαιδευτικοί και οι δύο σήμερα, είναι ότι "ένα παιδί θα ήταν πολύ καλό να πρωτογνωρίσει το σκάκι μέσα από παραμυθένιες σελίδες, γεμάτες χρώματα και ζωγραφιές".

    Ο Κώστας Γιουβαντσιούδης και η Ειρήνη Μουσιάδου ασχολήθηκαν από τα εφηβικά τους χρόνια με το σκάκι, αρχικά ως αθλητές και στη συνέχεια ως προπονητές. Μέσα από τα σκακιστικά σωματεία της Τριανδρίας, αλλά και από Πολιτιστικά Κέντρα πολλών Δήμων της Θεσσαλονίκης, ξεδίπλωσαν την αγάπη τους για το σκάκι, αναδεικνύοντάς το ως νοητικό εργαλείο, χρήσιμο ιδιαίτερα για τις μικρές ηλικίες.

    "Καρπός" της αγάπης τους για το σκάκι ήταν το παραμύθι "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το σκάκι", και το βιβλίο "Σκάκι και Φαντασία". "Το παραμύθι είναι εικονογραφημένο, έχει μια πρωτότυπη αντιπολεμική πλοκή και περιέχει εύχρηστες οδηγίες για τους γονείς.

    Μάλιστα, το βιβλίο έχει δραματοποιηθεί σε δύο νηπιαγωγεία και σε δύο δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, ενώ αποσπάσματά του έχουν περιληφθεί στο βιβλίο Γλώσσας της Ε΄ Δημοτικού.

    Το βιβλίο "Σκάκι και Φαντασία" περιλαμβάνει ασκήσεις-γρίφους, που εμβαθύνουν σε ζητήματα τακτικής και ανταλλαγών και τα οποία φέρνουν τον αρχάριο φίλο του σκακιού μπροστά στη "μαγεία" του παιχνιδιού, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Γιουβαντσιούδης.

    Το σκάκι ως εργαλείο ανάπτυξης κριτικής σκέψης

    Ενώ η σύγχρονη παιδαγωγική προσπαθεί τις τελευταίες δεκαετίες να βρει μεθόδους και εργαλεία, που μόνο στόχο έχουν την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, το σκάκι το έχει επιτύχει απλά και κυρίως με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο.

    Πώς, όμως, το σκάκι μπορεί να γίνει ένα εργαλείο ανάπτυξης κριτικής σκέψης; Την απάντηση δίνει η Ειρήνη Μουσιάδου, λέγοντας:

    "Στη διάρκεια της βασικής τους σχολικής εκπαίδευσης, οι μαθητές αναπτύσσουν μια σημαντική ικανότητα για λογική σκέψη. Για παράδειγμα, έχουν κατακτήσει τις έννοιες της διάταξης και της σειράς, όσον αφορά στους αριθμούς. Μπορούν να συγκεντρώσουν αντικείμενα, σχηματίζοντας τάξεις και παραρτήματα των τάξεων και να οργανώσουν στοιχεία πάνω σε μια δεδομένη εναλλακτική λύση. Μπορούν να πετύχουν βασικές μαθηματικές ασκήσεις- πρόσθεση, πολλαπλασιασμό κ.λπ. Αρχίζουν να δημιουργούν λογικές σκέψεις για το χώρο και το χρόνο. Εκτός από τις παραπάνω μαθησιακές κατακτήσεις τους, οι μαθητές αναπτύσσουν έντονα την υπακοή και τους κανόνες. Χτίζουν ηθική και διανοητική αυτονομία, κάνουν τις πρώτες τους προσπάθειες για ισορροπημένα επιχειρήματα και εμφανίζουν δυνατότερη έλξη στις αξίες του αμοιβαίου σεβασμού. Καθώς το σκακιστικό παιχνίδι απαιτεί όλα τα παραπάνω, είναι ευνόητο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο -ως μοντέλο- με σκοπό να καλλιεργηθούν αποδοτικότερα οι επιμέρους στόχοι της βασικής εκπαίδευσης. Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το 'εργαλείο' αυτό (το σκάκι), καλείται να επιδράσει και να ενισχύσει την προσωπικότητα του μαθητή μέσα στο πλαίσιο του σχολείου".

    Είναι πιο έξυπνοι οι σκακιστές;

    Αν και επικρατεί η πεποίθηση ότι τα άτομα που ασχολούνται με το σκάκι διαθέτουν υψηλότερο πνευματικό επίπεδο από το μέσο όρο, αυτό δεν τεκμηριώνεται από καμιά επιστημονική μελέτη, αναφέρει η κ. Μουσιάδου.

    "Ο σκακιστής αναπτύσσει, καλλιεργεί μία τεχνητή νοημοσύνη ιδιαίτερη, που μπορούν οι περισσότεροι άνθρωποι, με κατάλληλες προσπάθειες, να αναπτύξουν. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι οι περισσότεροι που ασχολούνται με το σκάκι είναι καλοί και στα μαθηματικά, αλλά και στη μουσική. Φυσικά, αυτό δεν είναι τυχαίο- στο σκάκι, όπως και στα μαθηματικά, ακολουθούμε ορθολογικό τρόπο σκέψης", λέει.

    Τα γενικότερα οφέλη της ενασχόλησης με το σκάκι

    Έχει αποδειχθεί ότι, μέσω του σκακιστικού παιχνιδιού, οι μαθητές καλλιεργούν στοιχεία του χαρακτήρα τους, όπως: επιμονή, υπομονή, μαχητικότητα, περίσκεψη, δημιουργικότητα, φαντασία, άμιλλα, πλήρη ανάληψη των προσωπικών ευθυνών, εξάσκηση των αντανακλαστικών, αποδοχή αξιοκρατικών κριτηρίων, ανάπτυξη αυτοπεποίθησης και ανεξάρτητης προσωπικότητας, αξιοκρατικό σύστημα αξιών, αποδοχή αντικειμενικού κριτή (ο αντίπαλος), με την τιμωρία ή την επιβράβευση των επιλογών του, συνεχή διαδικασία κρίσης και σύγκρισης κ.ά.

    "Η παντελής έλλειψη τύχης συμβάλει στην καλλιέργεια του 'ευ αγωνίζεσθαι' και της άμιλλας. Εξάλλου, η διάδοση του παιχνιδιού σε 'ασθενέστερες' τάξεις, αφού δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εγκαταστάσεις ή εξοπλισμός, κατάφερε να δώσει διέξοδο στις κοινωνικές, οικονομικές αλλά και ρατσιστικές αδικίες πολλών κοινωνιών. Πάνω στη σκακιέρα όλοι εξομοιώνονται, δεν κερδίζει κανείς απλά έχοντας μεγαλύτερη σωματική είτε πολιτική είτε οικονομική δύναμη. Σε πολλές περιπτώσεις, ο παίκτης του σκακιού ξεπερνά το φυσικό εγωκεντρισμό του πολύ πιο εύκολα από ό,τι με άλλες δραστηριότητες. Σίγουρα δεν είναι απλά ένα παιχνίδι", εξηγεί ο Κώστας Γιουβαντσιούδης.

    Το σκάκι ως εργαλείο αυτο-ρύθμισης

    Το σκάκι μπορεί να λειτουργήσει και ως εργαλείο αυτό-ρύθμισης, καθώς μια σκακιστική παρτίδα μοιάζει με την πορεία μας μέσα στη ζωή: αναποδιές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, απογοητεύσεις που θα δοκιμάσουμε, επιλογές που θα κάνουμε, επίθεση ή υποχώρηση, τακτική ή στρατηγική.

    "Στο σκάκι μαθαίνουμε να στηριζόμαστε αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις. Η παντελής έλλειψη τύχης μας υποχρεώνει σε μία πορεία αυτογνωσίας και συνεχούς αυτό-βελτίωσης, που τις περισσότερες φορές δεν γίνεται συνειδητά. Στα πρώτα βήματα εκμάθησης του σκακιού, το μικρό παιδί έχει όλη την ελευθερία να κάνει λάθη, να παίξει τα κομμάτια σε τετράγωνα που 'τρώγονται' δίχως να προβληματιστεί ιδιαίτερα. Κομβικό σημείο θεωρείται η στιγμή του βασιλιά. Οι απαγορεύσεις στην κίνησή του (ο βασιλιάς δεν 'τρώγεται') δημιουργούν τα πρώτα σκιρτήματα και τελικά την πρώτη σημαντική απόφαση που καλείται να λάβει το παιδί- 'Να συνεχίσω το σκάκι;'. Η αλήθεια είναι ότι πολλά παιδιά σταματούν σ' αυτό ακριβώς το σημείο, αφού δεν μπορούν να αποδεχτούν τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν μπορούν να βρουν δικαιολογίες για την ήττα τους, αλλά ούτε και να ζητήσουν βοήθεια. Αυτό τους οδηγεί σιγά - σιγά στη μονόδρομη απόφαση "μαθαίνω να χάνω ή σταματάω το σκάκι", αναφέρει ο κ. Γιουβαντσιούδης

    Το γεγονός ότι στο σκάκι δεν υπάρχει "πάσο" λειτουργεί αποτρεπτικά στην αναβλητικότητα και στον "ωχαδελφισμό", λέει η κ. Μουσιάδου κι εξηγεί: "μία λάθος απόφαση στο σκάκι είναι καλύτερη (αφού είναι υποχρεωτική) από τη 'μη απόφαση'. Η ανάλυση της παρτίδας στοχεύει αποκλειστικά στην αξιολόγηση και στην εύρεση των λαθών μας. Στο σκάκι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, στην αρχή έμμεσα και αργότερα μεθοδικά. Με τον καιρό αντιλαμβανόμαστε ότι ο αντίπαλος μας είναι τελικά συνεργάτης μας, αφού οι κινήσεις του μας βοηθούν στη βελτίωσή μας. Σταδιακά, εμφυσείται στο παιδί η περιφρόνηση για την εύκολη προσπάθεια, η αποστροφή για τους θολωμένους δρόμους των επίπλαστων παραδείσων. Η λογική που διαμορφώνει το σκάκι, λειτουργεί ως ανάχωμα σε κινδύνους που εμφανίζονται διαρκώς μπροστά μας".

    Το σκάκι ως μέσο προσέγγισης Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

    Το σκάκι αναδείχτηκε σε μέσο προσέγγισης Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών, αναφέρει ο Κώστας Γιουβαντσιούδης, επικαλούμενος την εμπειρία που αποκόμισε διδάσκοντας σκάκι στο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής από το 1995 έως το 2003.

    "Στο σχολείο της Καλλικράτειας φοιτούσαν πολλά παιδιά από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ειδικά από τη Γεωργία. Πολλά απ' αυτά, όπως και οι γονείς τους, ήξεραν σκάκι. Δεν ήξεραν όμως ελληνικά ή δεν ήξεραν καλά ελληνικά. Όταν έβλεπαν σκάκι, αυτά τα παιδιά πετούσαν. Και ξαφνικά έβλεπες τα Ελληνάκια, που δεν ήξεραν σκάκι, να πηγαίνουν να προσεγγίζουν τους μετανάστες, είτε για να γίνουν φίλοι, είτε για να κερδίσει η ομάδα τους, όταν οργανώναμε ομαδικούς αγώνες. Μια μέρα, στην Καλλικράτεια, κάναμε τους εσωτερικούς αγώνες. Βγάλαμε τραπεζάκια έξω, τα δυο σχολεία, γεμίσαμε την αυλή και παίζαμε. Κάποια στιγμή εμφανίζονται σιγά-σιγά γονείς για να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους. Έρχεται ένα παιδάκι από τη Γεωργία και μου λέει: 'Κύριε, ο μπαμπάς μου θέλει να παίξετε μαζί'. Δέχθηκα. Όλη την ώρα που παίζαμε είχαν μαζευτεί όλα τα Ελληνάκια και το παιδάκι από τη Γεωργία καμάρωνε και κορδωνόταν που έπαιζα εγώ με τον μπαμπά του. Δεν προσπαθούσε να αναδειχτεί... είχε αναδειχτεί το παιδί μέσα από αυτή την ιστορία", λέει ο κ. Γιουβαντσιούδης.

    Για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα ή ακόμη και να "μυηθούν" στο σκάκι, πληροφορίες για τα σκακιστικά σωματεία όλης της Ελλάδας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας http://www.chessfed.gr/index.htm.

    [02] Κέα, ένα νησί με πλούσια ιστορία

    Το πανέμορφο νησί της Κέας, το βορειότερο των Δυτικών Κυκλάδων και το πιο κοντινό στις ακτές της Αττικής, έχει πολλά ενδιαφέροντα μνημεία και αρχαιολογικά αξιοθέατα να αποκαλύψει στους επισκέπτες του.

    Στη Χώρα ή Ιουλίδα, εκτός από το Αρχαιολογικό Μουσείο, που είναι ένα από τα σημαντικότερα των Κυκλάδων, λόγω των σπουδαίων εκθεμάτων του, βρίσκεται η οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας πόλης, καθώς και τμήμα του βενετσιάνικου κάστρου του 13ου αιώνα. Ο Λέων της Κέας ή της Ιουλίδας, σκαλισμένος στον βράχο από τον 6ο αιώνα π. Χ., αποτελεί αντιπροσωπευτικό έργο της πλαστικής του νησιού, αλλά και μοναδικό σύμβολό του.

    Στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού βρίσκεται ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Καρθαίας, μίας πόλης που άκμασε την ύστερη αρχαϊκή και κλασική εποχή, ενώ κατοικήθηκε ήδη από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Με μέριμνα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σήμερα βρίσκεται υπό πλήρη εξέλιξη η δεύτερη φάση ανάδειξης του επισκέψιμου χώρου, που περιλαμβάνει την ανασκαφή και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της πόλης, τη στερέωση του ετοιμόρροπου αναλήμματος πάνω στο οποίο στέκεται ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα και την ολοκλήρωση της ανάδειξης του προπύλου που οδηγεί στην ακρόπολη.

    Στην Κορησσία, μία από τις σημαντικότερες αρχαϊκές πόλεις, σώζονται τμήματα του τείχους, της ακρόπολης και ενός ναού, που πιθανολογείται ότι είναι του Σμινθίου Απόλλωνα. Στην πόλη, κάτω από το λόφο, βρέθηκε το 1930 ο περίφημος μαρμάρινος αρχαϊκός Κούρος της Κέας, που κατασκευάστηκε σε ντόπιο εργαστήριο και εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Ο τετράπλευρος πύργος του 4ου αιώνα π. Χ. στην Αγία Μαρίνα αποτελεί ένα από τα πιο ψηλά σωζόμενα μνημεία της Μεσογείου, καθώς τμήμα του στέκεται ακόμα στο αρχικό ύψος των 20 μέτρων. Το αρχαίο κτίσμα ενσωματώθηκε κατά τον 16ο αι. στον περίβολο της μεταβυζαντινής μονής της Αγ. Μαρίνας και μέχρι τα μέσα του 19ου αι. σωζόταν ακέραιο, με τη στέγη και τον περιμετρικό εξώστη του. Δυστυχώς μετά από την εγκατάλειψη της μονής άρχισε η σταδιακή κατάρρευσή του, η οποία επιδεινώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα στερεώνεται και συντηρείται, καθώς όπως έχει ανακοινώσει και το ΥΠΠΟΤ, «στόχος είναι ο Πύργος να αποδοθεί στο κοινό περήφανος και επιβλητικός όπως στο παρελθόν, χωρίς να κινδυνεύει ο ίδιος και οι επισκέπτες του».

    [03] Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για Λιβύη με Έλληνες επιχειρηματίες

    Μία καταγραφή της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Λιβύη στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα, είναι το θέμα που θα εξεταστεί στη σύσκεψη που συγκαλούν σήμεραστο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Σταύρος Λαμπρινίδης και ο υφυπουργός Δημήτρης Δόλλης, ενώ λίγο αργότερα θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Λαμπρινίδης για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

    Η σύσκεψη, στην οποία θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι 11 ελληνικών εταιρειών (που δραστηριοποιούνται ήδη στη Λιβύη στον κατασκευαστικό και ενεργειακό τομέα), καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνο-Αραβικού Επιμελητηρίου, λαμβάνει χώρα στις παραμονές της επίσκεψης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Παρίσι (1-2 Σεπτεμβρίου) για τις εργασίες της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη.

    Οι εξελίξεις στη μετα-Κανταφική Λιβύη, οι ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού και η αποκατάσταση των βασικών υποδομών της χώρας, θα είναι το θέμα της συνόδου των «φίλων της Λιβύης», όπου θα λάβει μέρος επίσης η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον.

    Η Ελλάδα, υπενθυμίζεται, είχε υπογραμμίσει από νωρίς την ανάγκη τερματισμού της αιματοχυσίας, ενώ έχει αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Η επανένταξη της Λιβύης στην ενεργειακή αγορά εξάλλου, εκτιμάται ότι εφόσον αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα- θα χρειαστεί 6-18 μήνες.

    [04] Συνάντηση του πρωθυπουργού με διοικητή Τράπεζας της Ελλάδας

    Πολύ θετικό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου το γεγονός της συγχώνευσης των τραπεζών Alpha και Eurobank υποδεχόμενος, το πρωί στο γραφείο του στη Βουλή, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο.

    Με τη διαπίστωση αυτή συμφώνησε και ο κ. Προβόπουλος προσθέτοντας ότι προοιωνίζονται και άλλες αλλαγές, που θα βελτιώσουν την εικόνα και τη θέση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

    [05] Στην Κω από 1η έως 3 Σεπτεμβρίου το 8ο Συνέδριο για την Υγεία της Γυναίκας

    Νέα γυναίκα, η οποία γεννήθηκε με πολύ μικρή μήτρα και δυσπλαστικές γονάδες, πρόσφατα έγινε μητέρα υγιέστατου παιδιού. Μετά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ακολούθησε εξωσωματική γονιμοποίηση με δανεικό ωάριο και το σπέρμα του συζύγού της και επιτυχής εγκυμοσύνη με γέννηση ενός υγιούς νεογνού με καισαρική τομή. Πρόκειται για σπάνια, στα διεθνή δεδομένα, περίπτωση, λόγω του ότι η έγκυος γυναίκα εμφάνιζε, πέραν της υποπλαστικής μήτρας και της γοναδικής δυσγενεσίας, παθολογικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, τα οποία αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς στο Τμήμα Παιδικής - Εφηβικής Γυναικολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής της Β\' Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

    Η περίπτωση αυτή μαζί με 203 περιπτώσεις κοριτσιών που γεννήθηκαν χωρίς κόλπο ή και μήτρα και χειρουργήθηκαν επιτυχώς στο πρότυπο Τμήμα Παιδικής-Εφηβικής Γυναικολογίας, θα παρουσιαστούν στο 8ο Συνέδριο για την Υγεία της Γυναίκας που θα διεξαχθεί στην Κω 1 έως 3 Σεπτεμβρίου, από το διευθυντή της Β\' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, Γεώργιο Κρεατσά.

    Δύο από τις παραπάνω περιπτώσεις, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμό δημοσιευμένων περιπτώσεων στη διεθνή βιβλιογραφία, κατόρθωσαν ύστερα από επιτυχή επέμβαση πλαστικής κόλπου και με δανεική μήτρα να τεκνοποιήσουν και να γεννήσουν υγιή νεογνά.

    Όπως είπαν οι επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου, το συνέδριο, το οποίο οργανώνεται από τη Β\' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, σε συνεργασία με 7 άλλες διεθνείς εταιρείες, θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν την υγεία της γυναίκας με σκοπό την επίτευξη ενός καλού αναπαραγωγικού αποτελέσματος.

    Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές θα αναπτύξουν σημαντικά θέματα για την υγεία της γυναίκας όπως τις συγγενείς και γενετικές ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος που αφορούν νέα κορίτσια τα οποία γεννήθηκαν χωρίς μήτρα και κόλπο ή με γονάδες άρρενος, ενώ μεγαλώνουν σαν κορίτσια.

    Ο κ. Κρεατσάς, ο οποίος είναι και πρόεδρος του συνεδρίου, θα αναπτύξει θέματα σχετικά με τις συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος, την αντιμετώπιση, τις προοπτικές, την παρένθετη μητρότητα ή τη μεταμόσχευση μήτρας.

    Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο θέμα των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων-HPV και του προληπτικού εμβολιασμού που αφορά κυρίως νεαρές κοπέλες ηλικίας 12-26 ετών.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας επί εδάφους HPV λοίμωξης αυξάνει όσο μειώνει η ηλικία έναρξης των σεξουαλικών επαφών. Αυτό και μόνο καθιστά επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού των κοριτσιών και όχι μόνο έναντι του ιού HPV, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής καθηγητής Ευθύμιος Δεληγεώρογλου.

    Άλλο θέμα που θα αναπτυχθεί στο συνέδριο αφορά τις σύγχρονες αντισυλληπτικές μεθόδους και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ελαχιστοποίηση των δοσολογιών των ορμονών που εμπεριέχονται στα αντισυλληπτικά δισκία και την αντικαταστασή τους από φυσικές ορμόνες. Το 2011 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου αντισυλληπτικού χαπιού (1961). Σήμερα, 80 εκατ. γυναίκες παγκοσμίως γνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη των αντισυλληπτικών δισκίων που αφορούν εκτός από τον έλεγχο της γονιμότητας, την προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου, τη βελτίωση της ακμής, την εξομάλυνση του εμμηνορρυσιακού κύκλου και τη βελτίωση του δυσμηνορροϊκού συνδρόμου.

    [06] "Η φοροδιαφυγή δεν είναι μαγκιά", δηλώνει ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων

    Στις επόμενες 15 ημέρες θα έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο οι λίστες με τα ονόματα των φοροφυγάδων, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Σκάϊ.

    Σχολιάζοντας την απόφαση για στάση πληρωμών προς το δημόσιο που αποφάσισαν οι εστιάτορες αντιδρώντας στην αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, ο κ. Σπινέλλης τόνισε ότι \"η λύση του \"Δεν πληρώνω\" μπορεί να καταστρέψει τη χώρα και επεσήμανε ότι τέτοιες δηλώσεις θα πρέπει να αποφεύγονται, «ειδικά όταν συνιστούν ποινικά κολάσιμες πράξεις».

    «Η φοροδιαφυγή δεν είναι μαγκιά», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σπινέλλης.

    [07] Φρένο στην αιολική ενέργεια στην Αυστραλία

    Μέτρα για τον περιορισμό της αιολικής ενέργειας σκοπεύει να λάβει η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας και ήδη έχουν προκληθεί σημαντικές αντιδράσεις.

    Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα στρέψει τους επενδυτές εκτός Βικτώριας, μια κίνηση που, όπως λένε, θα κοστίσει στην πολιτεία 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι αλλαγές στη σχετική νομοθεσία, για λόγους «περιβαλλοντολογικούς», θα έχουν ως αποτέλεσμα να δώσουν τη δύναμη στις οικογένειες να μη δεχτούν οι φάρμες αιολικής ενέργειας να είναι σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από τα σπίτια τους. Θα πρέπει, εντούτοις, να σημειωθεί ότι οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν μελλοντικές εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας και όχι εκείνες που έχουν ήδη άδειες και ανέρχονται σε 1.117.

    [08] Επικίνδυνα τα σχολεία στη Φουκουσίμα λόγω της ραδιενέργειας

    Η Greenpeace ανέφερε ότι τα σχολεία και γενικότερα οι περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι επισφαλή για τα παιδιά, καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι ακόμη και 70 φορές πιο πάνω από τα διεθνή όρια.

    Η περιβαλλοντική οργάνωση πήρε δείγματα κοντά σε τρία σχολεία στην Φουκουσίμα.

    "Κανένας γονιός δεν πρέπει να έχει να διαλέξει ανάμεσα στην έκθεση στην ραδιενέργεια και στην εκπαίδευση του παιδιού του", δήλωσε ο Καζούε Σουζούκι, επικεφαλής του αντιπυρηνικού σχεδίου στην Ιαπωνία της Greenpeace.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη πάρει κάποια μέτρα για την απολύμανση των σχολείων στην Φουκουσίμα.

    Ωστόσο, η Greenpeace χαρακτήρισε τα μέτρα αυτά "ακατάλληλα", τονίζοντας ότι εφαρμόστηκαν ιδιαίτερα καθυστερημένα.

    Σε μία σκάλα που ενώνει την παιδική χαρά ενός σχολείου με το δρόμο το επίπεδο της ραδιενέργειας ήταν κατά 70 φορές υψηλότερο από το επιτρεπόμενο, ξεπερνώντας ακόμη και τα όρια της Ιαπωνίας.

    [09] Νέα θεραπεία για την πρόληψη εγκεφαλικών

    Σημαντικές ελπίδες για ακόμη πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πιο συχνής αλλά και σοβαρής αρρυθμίας της καρδιάς, γεννά μια νέα μελέτη που παρουσιάσθηκε στο Συνεδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, το οποίο διεξάγεται στο Παρίσι.

    Η κολπική μαρμαρυγή, είναι μια άγνωστη σε πολλούς αρρυθμία, αλλά αυξάνει 5 φορές τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, τόνισαν οι επιστήμονες. Αναλύοντας τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία εξήγησαν ότι αρκετοί από τους ασθενείς που υποφέρουν από αυτή, δεν το γνωρίζουν. Μάλιστα, όπως είπαν, είναι πλέον τόσο συχνή που ένας στους τέσσερις ανθρώπους ηλικίας 40 ετών, έχει σοβαρές πιθανότητες να εμφανίσει την αρρυθμία αυτή.

    Εκτιμάται, ότι μετά τα 80 περίπου ένας στους δύο άνδρες εκδηλώνει κολπική μαρμαρυγή. Η αρρυθμία αυτή συμβάλει στη δημιουργία θρόμβων, οι οποίοι με τη σειρά τους ευθύνονται για σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια τα οποια αντιμετωπίζονται με μεγάλη δυσκολία, επισήμανε ο Βρεττανός καθηγητής Τ.Καμ, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο St.George.

    Εδώ και αρκετά χρόνια η κολπική μαρμαρυγή αντιμετωπιζόταν με την φαρμακευτική ουσία Βαρφαρίνη. Ομως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προστεθεί στη φαρέτρα των επιστημόνων, άλλα τρία νέα αντιπηκτικά φάρμακα, από τα οποία όμως, μέχρι σήμερα, μόνο ένα έχει πάρει έγκριση από τους διεθνείς οργανισμούς φαρμάκου.

    Η μελέτη ARISTOTLE, η οποία παρουσιάσθηκε στο καρδιολογικο συνέδριο, συνέκρινε το τελευταίο αντιθρομβοτικό φάρμακο, την Απιξαμπάνη, με το πιό παλιό, την Βαρφαρίνη. Τα φάρμακα μελετήθηκαν σε 18.201 ασθενείς σε 39 χώρες. Τ α πλεονεκτήματα που προέκυψαν ήταν σημαντικά και μπορούν να μας βοηθήσουν να πείσουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους να εξεταστούν για την κολπική μαρμαρυγή και να πάρουν θεραπεία γι\' αυτή, προκειμένου να προλάβουν ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Λ.Γουάλεντιν, από το πανεπιστήμιο της Ουψάλας της Σουηδίας.

    Οπως εξήγησε ο κ. Γουάλεντιν, το νέο φάρμακο δίνεται από το στόμα δύο φορές την ημέρα και δεν χρειάζεται συχνή παρακολούθηση του ασθενή, καθώς οι δόσεις είναι συγκεκριμένες. Αυτό και μόνο το στοιχείο έδειξε οτι όλο και περισσότεροι ασθενείς συμμορφώνονται στη λήψη του, σε σχέση με το παλαιότερο. \'Ομως τα πιο σημαντικά ευρύματα της μέλετης έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της Απιξαμπάνης.

    Στους ασθενείς που πήραν το νεώτερο αντιπηκτικό, καταγράφηκε επιπλέον μείωση των εγκεφαλικών κατα 21% , σημαντικά λιγότερες εως και 31% αιμορραγίες και μείωση της θνητότητας κατά 11%.

    Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας, \'Ελληνας καθηγητής καρδιολογίας Π..Βάρδας, τόνισε ότι είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές από εγκεφαλικά που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή, όταν υπάρχουν τόσο αποτελεσματικά νέα αντιθρομβωτικά φάρμακα. Εξήγησε, επίσης, ότι είναι λάθος να πιστεύουν οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ότι επειδή δεν έχουν εμφανή συμπτώματα δεν κινδυνεύουν απο την αρρυθμία αυτή, με αποτέλεσμα να μην την αντιμετωπίζουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 August 2011 - 8:30:01 UTC