Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα προϊστορικά ταξίδια στο Αιγαίο
  • [02] Ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών Alpha Bank και Eurobank
  • [03] Συνεχίστηκε ο κύκλος αίματος στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο
  • [04] Έκθεση trash art στην Ξάνθη ή πώς γίνονται τα "σκουπιδοέργα"
  • [05] "Ετοιμάζουν" καφέ από φιστίκια με γεύση και άρωμα αλλά χωρίς καφεϊνη
  • [06] Μυστικοί κώδικες, κρυμμένα μηνύματα και πλαστογράφοι στο Διαδίκτυο

  • [01] Τα προϊστορικά ταξίδια στο Αιγαίο

    Προϊστορικοί άνθρωποι μπορεί να ταξίδεψαν στο Αιγαίο πριν από 15.000 χρόνια, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακάλυψαν επιστήμονες -μεταξύ των οποίων και Έλληνες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν νέες τεχνικές χρονολόγησης πετρωμάτων.

    Όπως o οψιδιανός, το ηφαιστειακό πέτρωμα με την υαλώδη μορφή, που εξαιτίας της σύστασης και της ανθεκτικότητάς του χρησιμοποιήθηκε από τα τέλη της Ανώτερης Παλαιολιθικής περιόδου (πριν από 35.000 έως 11.000 χρόνια) για την κατασκευή εργαλείων και όπλων.

    «Ο οψιδιανός ήταν ένα πολύτιμο πέτρωμα που βρίσκεται μόνο στη Μήλο, με λίγα κοιτάσματα στην Αντίπαρο και στο Γυαλί (νησάκι μεταξύ Νισύρου και Κω). Από εκεί και μέσω του εμπορίου διαδόθηκε σε όλο το Αιγαίο, καθώς και στην ηπειρωτική χώρα», εξηγεί ο κ. Νικόλαος Λάσκαρης από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου στο διαδικτυακό περιοδικό Past Horizons.

    Έτσι, οι άνθρωποι πριν από την Εποχή του Χαλκού που ήθελαν να αποκτήσουν αιχμηρά εργαλεία και όπλα είχαν μία μόνο λύση: να ταξιδέψουν με πλοίο μέχρι τη Μήλο. Και όπως φαίνεται από τις νέες έρευνες, αυτό ακριβώς έκαναν.

    Ενδείξεις για ταξίδια στη Μήλο από την παλαιολιθική εποχή έχουν βρεθεί στο σπήλαιο Φράγχθι του νομού Αργολίδας, μια από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις στην Ελλάδα. Το σπήλαιο κατοικήθηκε σίγουρα από τον Homo sapiens (30000 π. Χ.), πιθανόν και από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ (40000 π. Χ.), ενώ υπάρχουν ενδείξεις συνεχούς κατοίκησης μέχρι το 3000 π.Χ., καθιστώντας το έναν από τους μακροβιότερους τόπους συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας.

    Στο εσωτερικό του βρέθηκαν μοναδικά ευρήματα, όπως ένας ανθρώπινος σκελετός, ηλικίας 10.000 - 8.000 ετών, πήλινα θραύσματα, ειδώλια, αγαλματίδια, χάντρες, κατεργασμένα όστρακα και οψιδιανός της παλαιολιθικής εποχής. Η τελευταία ανακάλυψη έφερε τα πάνω κάτω στην αντίληψη για τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς γεωχημικές έρευνες έδειξαν ότι πρόκειται για οψιδιανό που προήλθε από το αιγαιοπελαγίτικο νησί, 80 μίλια μακριά από το σπήλαιο. Ωστόσο η απάντηση για το πότε έγινε αυτή η μεταφορά δεν ήταν εύκολο να δοθεί.

    «Επρόκειτο για ναυτικούς που πέρναγαν από το ένα νησί του Αιγαίου στο άλλο, φτάνοντας μέχρι τη Μικρά Ασία και την ελληνική ενδοχώρα», αναφέρει ο κ. Λάσκαρης, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του δημοσιεύουν σχετικό άρθρο στο «Journal of Archaeological Science», στο τεύχος του Σεπτεμβρίου 2011.

    «Μέχρι σήμερα μόνο στο Σπήλαιο Φράγχθι έχουν βρεθεί οψιδιανοί που χρονολογούνται περίπου στο 8500 π. Χ. Με τα νέα δεδομένα όμως αποδεικνύεται ότι υπήρξε μια πιο πρώιμη επαφή με τα παράκτια μέρη», συμπληρώνει.

    Ο Έλληνας επιστήμονας και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που λέγεται χρονολόγηση της υδάτωσης του οψιδιανού (obsidian hydration dating, OHD), η οποία συνδυάστηκε μαζί με μια νέα τεχνική, τη φασματομετρία δευτερογενούς μάζας ιόντων της διαποτισμένης επιφάνειας (secondary ion mass spectrometry of surface saturation, SIMS-SS).

    «Μια φρεσκοκομμένη επιφάνεια οψιδιανού περιέχει μικροσκοπικές ρωγμές, μέσα στις οποίες το νερό απορροφιέται με τον χρόνο», δηλώνει η ερευνήτρια Έλερι Φραχμ από το Πανεπιστήμιο Μινεσότα Twin Cities και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Οψιδιανού, η οποία εξηγεί στο περιοδικό γιατί έγινε η συγκεκριμένη επιλογή μεθόδων.

    Η OHD από μόνη της δεν είναι πολύ αξιόπιστη στη χρονολόγηση πετρωμάτων. Με τη νέα τεχνική SIMS-SS, οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν την ποσότητα του νερού που εισχωρεί στο πέτρωμα. «Μια δέσμη σωματιδίων απομακρύνει τα ιόντα από τις λεπτές σαν φλούδα κρεμμυδιού στρώσεις του οψιδιανού. Είναι σαν να υπολογίζουμε τη σύνθεση κάθε μίας από αυτές», τονίζει. Με αυτό τον τρόπο, κάθε αλλαγή στο περιεχόμενο του νερού μπορεί να διερευνηθεί σε βάθος, αποκαλύπτοντας ακριβώς το πώς έγινε αυτή η αλλαγή.

    Με τη νέα μέθοδο, ο κ. Λάσκαρης και οι συνεργάτες του απέδειξαν ότι αντικείμενα από οψιδιανό της Μήλου κατασκευάστηκαν στην ενδοχώρα πολύ νωρίτερα από ό,τι αρχικά θεωρείτο. Με άλλα λόγια, οι προϊστορικοί άνθρωποι πραγματοποίησαν θαλάσσια ταξίδια στα νησιά -με άγνωστους μέχρι σήμερα τύπους πλοίων- από πολύ νωρίς.

    [02] Ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών Alpha Bank και Eurobank

    Την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank, από σήμερα 29 Αυγούστου 2011 και μέχρις ότου το επενδυτικό κοινό ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συνεδριάσεων των Διοικητικών τους Συμβουλίων και τους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας, αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Η απόφαση ελήφθη, μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια ενημέρωσης από τις Alpha Bank και Eurobank για τη συνεδρίαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων, σήμερα, με θέμα τη μεταξύ τους συγχώνευση και το πρόγραμμα ενισχύσεως των κεφαλαίων της νέας τράπεζας και κατόπιν σχετικού αιτήματός τους, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού.

    Αναστέλλεται ακόμη προσωρινά και η διαπραγμάτευση όλων των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο των δύο τραπεζών \" και των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 και NBGAM ETF ΓΔ Χ.Α.

    [03] Συνεχίστηκε ο κύκλος αίματος στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο

    Συνεχίστηκε ο κύκλος του αίματος στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα στο παιχνίδι της Παλμέιρας κόντρα στην Κορίνθιανς, στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, δύο οπαδοί δέχθηκαν πυροβολισμούς στη διάρκεια επεισοδίων, πριν από την έναρξη του αγώνα! «Δύο φίλαθλοι της Παλμέιρας που ήρθαν από το Σάο Πάολο πυροβολήθηκαν και νοσηλεύονται», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Σάο Πάολο μετά το περιστατικό στην πόλη Προυντέντε, όπου διεξήχθη ο αγώνας σε ουδέτερο γήπεδο.

    Στο μεταξύ, εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Φλαμένγκο υπέστη ο 46χρονος προπονητής της Βάσκο Ντα Γκάμα, Ρικάρντο Γκόμες. Ο γιατρός της Βάσκο, Κλόβις Μουνιός, δήλωσε για το περιστατικό: «Η κατάστασή του είναι ανησυχητική. Η αρχική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση για να ανακουφίσει την αιμορραγία.»

    [04] Έκθεση trash art στην Ξάνθη ή πώς γίνονται τα "σκουπιδοέργα"

    Δίνει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής στα αντικείμενα που χαρακτηρίστηκαν απαξιωτικά σκουπίδια και είχαν πάρει το δρόμο για την χωματερή. Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης, μηχανικός περιβάλλοντος στο επάγγελμα, εδώ και δύο χρόνια μετατρέπει τα σκουπίδια σε «σκουπιδοέργα», όπως λέει ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Παλιά CD, εξάρτημα από χαλασμένη καφετιέρα, βύσμα εκτυπωτή, ρόδα ποδηλάτου, καπάκι από στυλό, σωληνάριο οδοντόπαστας, κομμάτια ύφασμα, μεταμορφώνονται σε ρομπότ, τσόπερ, κουκουβάγια, μηχανή τρένου, αγριόσκυλο, σκαντζόχοιρο, ενώ αγαπημένο υλικό, τόνισε χαριτολογώντας, είναι τα παλιά βίντεο, από τα εξαρτήματα των οποίων δημιούργησε, μεταξύ άλλων, μια εξωγήινη μορφή.

    Έργα του θα εκθέσει, από τις 5 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, στο στέκι του πολιτιστικού συλλόγου «Οι Βάτραχοι», στην οδό Πινδάρου.

    Ο κ. Βαΐτσης τόνισε ότι η trash art (σκουπιδοτέχνη) είναι ταυτόχρονα τέχνη και φιλοσοφία καθώς συνδυάζει την καλλιτεχνική διάθεση με την περιβαλλοντική ανησυχία.

    Αφορμή για να ασχοληθεί με την trash art ήταν ένα εργαστήριο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης που παρακολούθησε πριν από δύο χρόνια και ενθουσιάστηκε.

    Μπορεί να ξεκινήσει τα δουλεύει τα υλικά του έχοντας κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του, για παράδειγμα ότι θα φτιάξει ένα ρομπότ, αλλά πολλές φορές τον οδηγεί η μορφή που προκύπτει όταν κολλάει δύο κομμάτια μεταξύ τους.

    Επισημαίνει ότι δεν θέλει να επέμβει στη χημεία του υλικού και γι' αυτό το λόγο δεν χρησιμοποιεί ηλεκτροκόλληση που, όπως λέει, κάνει εύκολη τη δουλειά. Επιλέγει να χρησιμοποιεί σιλικόνη για να ενώσει τα υλικά του ή τρυπάει τα μέταλλα για να «κουμπώσουν» μεταξύ τους.

    Αυτή την περίοδο ετοιμάζει μια σειρά «σκουπιδοέργων» από κουτάκια αλουμινίου και υπολογίζει ότι θα είναι σε θέσει να τα εκθέσει στο τέλος του χρόνου.

    [05] "Ετοιμάζουν" καφέ από φιστίκια με γεύση και άρωμα αλλά χωρίς καφεϊνη

    Αθήνα, Ελλάδα 29/08/2011 10:25 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Επιστήμη - Διατροφή και Υγεία: Καφές από φιστίκια χωρίς καφεϊνη!

    Θα έχει γεύση και άρωμα καφέ, αλλά δεν περιέχει καφεΐνη, επειδή δεν θα είναι κανονικός καφές, αλλά θα παράγεται από φιστίκια, αποτελώντας έτσι μια πιο υγιή εναλλακτική λύση.

    Αυτό ισχυρίζεται ότι είναι εφικτό, μια ομάδα χημικών στο βρετανικό πανεπιστήμιο της Υόρκης και αν επιβεβαιωθούν, θα φέρουν "αϋπνία" στους παραγωγούς του παραδοσιακού καφέ.

    Οι μέχρι τώρα έρευνες για την εύρεση ενός πραγματικού υποκατάστατου, που θα έχει την κανονική γεύση του καφέ, αλλά όχι τη διεγερτική ουσία της καφεΐνης, δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τη λύση σε ένα είδος φιστικιών (Pistacia terebinthus), πολύ μικρότερων από τα συνηθισμένα φιστίκια, τα οποία, αν καβουρδιστούν, προσφέρουν τη γεύση του καφέ και επιπλέον, είναι αρκετά φθηνότερα από αυτόν.

    Τα φιστίκια αυτά, κανονικά αποτελούν την πηγή της τερεβινθίνης, όμως οι χημικοί ανακάλυψαν ότι οι καρποί αυτού του δένδρου έχουν την ίδια χημική "υπογραφή" με τον πραγματικό καφέ, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν δυνατό να παρέχουν ροφήματα με γεύση και άρωμα εφάμιλλο του καφέ.

    Τα πειράματα, με επικεφαλής τον δρα Μουσταφά Οζέλ, έδειξαν ότι όταν τα συγκεκριμένα φιστίκια καβουρδιστούν επί 20 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου, αρχίζουν να έχουν ένα πτητικό χημικό "προφίλ" παρόμοιο με αυτό των κόκκων του καφέ.

    Δοκιμές, πάντως, με εθελοντές, τις οποίες έκανε η βρετανική "Τέλεγκραφ", έδειξαν ότι οι καταναλωτές αντιλαμβάνονταν σαφώς τη διαφορά του κανονικού καφέ από το ρόφημα που προερχόταν από καβουρδισμένα φιστίκια, το οποίο γενικά άρεσε μεν και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, αλλά, όπως είπαν, δύσκολα θα το μπέρδευε κανείς με τον παραδοσιακό (ελληνικό ή τουρκικό) καφέ, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η διαφορά από ένα "εσπρέσο".

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν πάντως να βελτιώσουν κι άλλο τη γεύση του φιστικο-καφέ.

    [06] Μυστικοί κώδικες, κρυμμένα μηνύματα και πλαστογράφοι στο Διαδίκτυο

    Αν ήταν λογοτεχνικό βιβλίο ή ταινία, θα είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός καλού αστυνομικού θρίλερ: μυστικούς κώδικες, κρυμμένα μηνύματα και απόρρητα στρατιωτικά αρχεία, πλαστογράφους και υποκλοπές κωδικών.

    Δεν είναι, όμως, κάτι φανταστικό, αλλά μια απτή πραγματικότητα για τον χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου. Το κακόβουλο λογισμικό (malware) αποτελεί παγκοσμίως μια αγορά τεράστιου μεγέθους, ενώ, την ίδια στιγμή, οι τεχνικές κρυπτογράφησης για ανταλλαγή μηνυμάτων στον αχανή διαδικτυακό χώρο, κάνουν τεχνολογικά άλματα.

    Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για την ασφάλεια του Διαδικτύου και την ηλεκτρονική δημοκρατία, που διοργάνωσαν τα πανεπιστήμια Μακεδονίας και ανατολικού Λονδίνου, τις προηγούμενες μέρες, στη Θεσσαλονίκη.

    Κρύβοντας το κρυμμένο μήνυμα

    Η \"στεγανογραφία\", δηλαδή η κρυμμένη γραφή, είναι ελληνική λέξη και τεχνική γνωστή ήδη από την εποχή του Ηροδότου, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στη Γερμανία (κι όχι μόνον) του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και εδώ και χρόνια απέκτησε ηλεκτρονική υπόσταση.

    Άρα, λοιπόν, τι είναι το καινούργιο, δεδομένου ιδίως ότι η κρυπτογράφηση-κωδικοποίηση είναι ευρέως διαδεδομένη στον κόσμο της πληροφορικής;

    \"Το καινούργιο που κομίζει η στεγανογραφία είναι ότι το κρυπτογραφημένο μήνυμα δεν φαίνεται κρυπτογραφημένο. Δηλαδή, κρύβουμε το κρυμμένο μήνυμα\", εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ (Strathclyde University), Τζορτζ Γουέιρ (George Weir).

    Με απλά λόγια, με τη στεγανογραφία ένα απόρρητο μήνυμα μπορεί να ενσωματωθεί σε άλλο αρχείο υπολογιστή (jpeg, gif, bmp, tiff, png, mp3, wav κτλ), το οποίο και χρησιμοποιεί ως φορέα, βρίσκοντας τη θέση του μέσα από μια αλληλουχία αλγορίθμων και κωδικών.

    Διαθέσιμα εργαλεία για να κρυφτεί ένα μήνυμα σε μια φωτογραφία υπάρχουν ήδη (χαρακτηριστικό είναι ότι η αναζήτηση της φράσης \"steganography tools\" -δηλαδή \"εργαλεία στεγανογραφίας\" στο google \"επιστρέφει\" 1.290.000 αποτελέσματα). Η νέα πρόκληση φαίνεται ότι είναι η \"κειμενική στεγανογραφία\" (textual steganography), δηλαδή το να κρύψεις κείμενο μέσα σε κείμενο.

    Πρακτικά, εξηγεί ο κ.Γουέιρ, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: είτε κρύβοντάς το στα κενά ανάμεσα στις λέξεις, στα tabs ή στην αλλαγή σειράς (μέθοδος που αποδεικνύεται αναποτελεσματική σε περίπτωση που ο αποδέκτης του μηνύματος αλλάξει το layout του κειμένου) είτε με την αλλαγή του τρόπου γραφής μιας λέξης (π.χ., στα βρετανικά αγγλικά ή τα αμερικανικά αγγλικά).

    Βασικό ζητούμενο (και κεφαλόπονος για τους ερευνητές) είναι το κείμενο-φορέας του κρυφού μηνύματος \"να βγάζει νόημα\", κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Ωστόσο, στο πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ φαίνεται ότι τα κατάφεραν!

    Πειραματικό σύστημα, που \"μιλάει\" british english

    Πώς; Μέσω ενός πειραματικού συστήματος, που αναπτύχθηκε εκεί, το οποίο παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο κ.Γουέιρ. Πώς λειτουργεί το σύστημα; Στηρίζεται σε δύο βάσεις δεδομένων με λέξεις και φράσεις. Το σύστημα αντιστοιχίζει αλγοριθμικά τις λέξεις, που αναφέρονται σε ένα κείμενο, με ολόκληρες φράσεις. Για παράδειγμα, σε ένα κείμενο γραμμένο σε βρετανικά αγγλικά, το σύστημα θα εντοπίσει αυτομάτως εκείνες τις λέξεις, για τις οποίες έχουν επιλεγεί αμερικανικά αγγλικά και θα τις αντιστοιχήσει με τις προβλεπόμενες φράσεις, παράγοντας ένα πλήρως λογικό κείμενο.

    Η εφαρμογή, που αναπτύχθηκε από τους Τζορτ Γουέιρ και Ράσελ \'Οτζιλβι (Russell Ogilvie), δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα τόσο να κωδικοποιεί ένα κείμενο, απλά εισάγοντάς το στο σχετικό μενού του συστήματος, όσο και να το αποκωδικοποιεί αυτομάτως.

    \"Δοκιμάστηκε σε περισσότερα από 40 κρυφά κείμενα κάθε έκτασης και τύπου, που ανακτήθηκαν όλα επιτυχώς\", σημειώνει ο κ.Γουέιρ και προσθέτει ότι η κειμενική στεγανογραφία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην απόκρυψη μηνυμάτων (π.χ., στρατιωτικά αρχεία), αλλά και στον εντοπισμό παράνομων κρυμμένων κειμένων (π.χ., για σκοπούς τρομοκρατίας).

    Οι πλαστογραφημένες ιστοσελίδες και το νέο εργαλείο των pixels

    Αν μια φορά και έναν καιρό οι επιτήδειοι έβγαζαν λεφτά πλαστογραφώντας μόνο χαρτονομίσματα, σήμερα πλαστογραφούν -με ολοένα μεγαλύτερη ευρηματικότητα- και ιστοσελίδες (τραπεζών, οργανισμών, εταιριών κτλ). Έτσι, υποκλέπτουν κωδικούς ασφαλείας, αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς και \"κλέβουν\" ηλεκτρονικές ταυτότητες.

    Ενδεικτικό της εξάπλωσης του φαινομένου είναι ότι, σχετικά πρόσφατα, εντοπίστηκαν και εξαναγκάστηκαν σε λουκέτο, μόνο στη Βρετανία, 1.219 πλαστογραφημένα websites, που απέσπασαν χρηματικά ποσά από καταναλωτές, με \"κράχτη\" την πώληση αυθεντικών -δήθεν- κοσμημάτων διεθνούς φήμης οίκου κ.ά.

    Τα \"αντιβιοτικά\" των ηλεκτρονικών υπολογιστών προστατεύουν εν μέρει μόνο τους χρήστες, που συνήθως επισκέπτονται τις πλαστές ιστοσελίδες, παρακινημένοι από ηλεκτρονικά μηνύματα με σχετικά links, που λαμβάνουν στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Ωστόσο, ο εντοπισμός των πλαστογραφημένων ιστοσελίδων, που σχεδιάζονται έτσι, ώστε να μην ξεχωρίζουν εύκολα από τις αυθεντικές, είναι συχνά δύσκολος.

    Ο καλύτερος τρόπος προστασίας για τους χρήστες του Διαδικτύου είναι να διαγράφουν αμέσως από τον λογαριασμό τους ηλεκτρονικές επιστολές, π.χ., τραπεζών, που τούς ζητούν επιβεβαίωση προσωπικών στοιχείων μέσω Ιντερνέτ, παραπέμποντας δήθεν στην ιστοσελίδα τους. Ωστόσο, η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης του κοινού αφήνει πολλούς χρήστες υπολογιστών εκτεθειμένους στην απάτη.

    Απαντώντας στην πρόκληση, οι ερευνητές της Σχολής Υπολογιστών, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου ανέπτυξαν πρωτοποριακό σύστημα εντοπισμού.

    Όπως εξήγησε ο καθηγητής Χοσέιν Τζαανκάνι (Hossein Jahankhani), οι περισσότερες διαθέσιμες τεχνικές εντοπισμού πλαστογραφημένων site, παρουσιάζουν σημαντικές αδυναμίες. Κι αυτό γιατί τα εργαλεία αυτά είτε ελέγχουν απλώς την πιστότητα του κειμένου είτε το αντιπαραβάλλουν με τη λίστα των πλαστογραφημένων ιστοσελίδων, που έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν.

    Η προτεινόμενη τεχνική του πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου, αντίθετα, \"φωτογραφίζει\" το ύποπτο site και εξετάζει αν ο αριθμός των pixels σε αυτό είναι ο ίδιος με της νόμιμης ιστοσελίδας. Κατά τον ομιλητή, η καινούργια αυτή τεχνική μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην επιβολή του νόμου και την προστασία του κοινού από τις επιθέσεις του κυβερνοεγκλήματος.

    Λογισμικό ...συσκότισης κλείνει τα μάτια των συστημάτων antivirus

    Όσο τα χρόνια περνούν, οι \"μαφίες\" του Διαδικτύου γίνονται πιο ευρηματικές και οι τεχνικές τους πιο ραφιναρισμένες. \"Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί εύκολα να ξεγελάσει τους μηχανισμούς εντοπισμού του και τα αντιβιοτικά, καθώς χρησιμοποιεί εξελιγμένες τεχνικές συσκότισης\", εξήγησε ο Μαμούν Αλαζάμπ (Mamoun Alazab), καθηγητής στο αυστραλιανό πανεπιστήμι Μπάλαρατ (Ballarat).

    \"Ο εντοπισμός που βασίζεται στην ψηφιακή υπογραφή προσφέρει μικρή μόνο άμυνα. Οι τεχνικές αντιβιοτικών γίνονται παρωχημένες λίγο καιρό μετά την επινόησή τους, ενώ η έλλειψη προτυποποίησης για τα ψηφιακά πειστήρια (digital forensics) και οι αδυναμίες των υφιστάμενων εργαλείων ανάλυσης, περιπλέκουν την κατάσταση. Το αντιβιοτικό λογισμικό προσπαθεί μονίμως να προλάβει τις εξελίξεις\", κατέληξε ο κ.Αλαζάμπ και πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια τα νέα είδη κακόβουλου λογισμικού έχουν ξεπεράσει σε αριθμό το 1,5 εκατ., ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 245.000.000 αξιοσημείωτα \"χτυπήματα\"._


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 August 2011 - 8:29:53 UTC