Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγχωνεύονται Alpha Bank και Eurobank, με συμμετοχή του Κατάρ
  • [02] Την παράδοση του Καντάφι ζητούν οι αντικαθεστωτικοί
  • [03] Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου η γαλλική Figaro

  • [01] Συγχωνεύονται Alpha Bank και Eurobank, με συμμετοχή του Κατάρ

    Κύκλο νέων εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει η επικείμενη συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank, με ουσιαστική συμμετοχή του Κατάρ, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν αύριο το μεσημέρι, μετά τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των δύο τραπεζών.

    Όπως, πάντως, έχει γίνει ήδη γνωστό με τη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στην ΝΑ Ευρώπη και η 25η σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με το Κατάρ να εξελίσσεται σε μεγαλομέτοχο του νέου σχήματος. Η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών, με παρουσία σε περισσότερες από 10 χώρες του κόσμου.

    Η συμμετοχή funds του Κατάρ, εκτιμάται ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στις προοπτικές του, ενώ θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν γενικότερα και για την ελληνική οικονομία. Θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στο σταδιακό άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς με ότι συνεπάγεται αυτό για την διοχέτευση της πολυπόθητης ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ώστε να κινητοποιηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας γενικότερα.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank διαθέτουν σημαντική παρουσία εκτός εθνικών συνόρων, με επίκεντρο της ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τη συνένωση των δυνάμεων τους, η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί αποκτά ηγετική παρουσία σε αρκετές χώρες της Βαλκανική Χερσονήσου. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί η ισχυρή παρουσία και των δύο τραπεζικών ομίλων στον τομέα των εναλλακτικών δικτύων τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών και ιδιαίτερα στον τομέα των ΑΤΜ, του internet και του phone banking με εγγεγραμμένους χιλιάδες πελάτες.

    Σε κάθε περίπτωση, στην αυριανή επίσημη ενημέρωση αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, οι ανακοινώσεις αναφορικά με το επιχειρηματικό σχέδιο για το δίκτυο των καταστημάτων των δύο τραπεζών και τους εργαζόμενους, καθώς μια συγχώνευση για να είναι πραγματικά επιτυχημένη επιχειρηματικά θα πρέπει σύμφωνα με την διεθνή πρακτική να οδηγεί σε οικονομίες κλίμακος και περιορισμό του λειτουργικού κόστους.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιρειών συμβούλων που έχουν διατυπωθεί, για να ολοκληρωθεί πλήρως η συγχώνευση δύο μεγάλων τραπεζικών ομίλων και η νέα τράπεζα που θα προκύψει να λειτουργεί λειτουργικά εντελώς αυτόνομα απαιτούνται 2,5 περίπου χρόνια από την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

    Η θέση της ΟΤΟΕ:Αποτροπή απολύσεων και διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων

    Σε ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, αναφέρει αναφέρει ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επίσημες ανακοινώσεις και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στα συνολικότερα ζητήματα, αλλά και σε αυτά που αφορούν τη στήριξη του εγχειρήματος από τους βασικούς μετόχους καθώς και στον τρόπο αντιμετώπισης της κρατικής χρηματοδότησης που ήδη έχουν λάβει οι δύο Τράπεζες για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

    Σε κάθε περίπτωση στις συγχωνεύσεις ή συνεργασίες Τραπεζών, επισημαίνει στην ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, πρέπει να διασφαλίζονται η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών, η απασχόληση των εργαζομένων, η αποτροπή των απολύσεων και η διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων καθώς και η βιωσιμότητα και η επιχειρησιακή προοπτική των συγχωνευόμενων Τραπεζών.

    Για το σκοπό αυτό η ΟΤΟΕ, θεωρεί ότι, η συγχώνευση των δύο Τραπεζών που πρόκειται να ανακοινωθεί, πρέπει να συνοδεύεται από ένα επιχειρησιακό και κοινωνικό σχέδιο που θα αναλύει και θα διασφαλίζει όλα τα παραπάνω και ταυτόχρονα θα εγγυάται την επιτυχή έκβαση αυτών των επιχειρηματικών κινήσεων.

    Ο ρόλος του κράτους είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένου ότι, πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής που διασφαλίζει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, τη κοινωνική ομαλότητα και ταυτόχρονα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη που έχει ανάγκη η χώρα, επισημαίνει η ΟΤΟΕ

    Η 15ετία που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

    Η κίνηση αυτή στον τραπεζικό τομέα, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, που ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για να σημειώσουν αδράνεια στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

    Πιο συγκεκριμένα στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εξαγορές και συγχωνεύσεις που οδήγησαν στη δημιουργία ισχυρών τραπεζικών ομίλων. Ταυτόχρονα μεγάλες ιστορικές τράπεζες, αλλά και μικρότερες σε μέγεθος τράπεζες, \"χάθηκαν\" από τον εγχώριο τραπεζικό χάρτη καθώς συγχωνεύθηκαν από άλλες τράπεζες.

    Εθνική Κτηματική Τράπεζα, Εθνική Στεγαστική, Τράπεζα Εργασίας, Ιονική Τράπεζα, ΕΤΒΑ, Εγνατία Τράπεζα, Δωρική Τράπεζα, Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, Τράπεζα Αθηνών, Τράπεζα Κρήτης, Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης, Xiosbank, Aspis Bank αποτελούν επωνυμίες τραπεζών που εξαγοράσθηκαν ή συγχωνεύθηκαν και έπαψαν να λειτουργούν αυτόνομα δημιουργώντας ανακατατάξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

    Επίσης, στη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου μια μεγάλη σε μέγεθος ιστορική ελληνική τράπεζα και μια μικρότερη σε μέγεθος, η Εμπορική και η Γενική Τράπεζα αντίστοιχα, πέρασαν στον έλεγχο δύο ισχυρών γαλλικών τραπεζικών ομίλων. Η Εμπορική Τράπεζα εντάχθηκε στον όμιλο της Credit Agricole και η Γενική Τράπεζα (σήμερα Geniki Bank) στον όμιλο της Societe Generale. Στις τραπεζικές συμφωνίες της τελευταίας 15ετίας ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η συμφωνία της Alpha Bank για την εξαγορά και συγχώνευση της Ιονικής Τράπεζα το 1999, καθώς και της Eurobank με την Τράπεζα Εργασίας.

    Στη ιστορία των επιχειρηματικών κινήσεων στον τραπεζικό τομέα έμειναν και οι δύο προσπάθειες συνένωσης των δυνάμεων της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, με στόχο τη δημιουργία του \"εθνικού πρωταθλητή\", που τελικά δεν καρποφόρησαν. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2001 και η δεύτερη μια δεκαετία αργότερα το 2011. Ενώ, μια ακόμη σημαντική πρόταση που τελικά επίσης δεν καρποφόρησε ήταν της Τράπεζας Πειραιώς, το καλοκαίρι του 2010, για ταυτόχρονη εξαγορά του 77% της Αγροτικής Τράπεζας -που κατέχει το Δημόσιο- και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου.

    [02] Την παράδοση του Καντάφι ζητούν οι αντικαθεστωτικοί

    Η κυβέρνηση των αντικαθεστωτικών της Λιβύης δεν θα διαπραγματευτεί με τον Μουάμαρ Καντάφι αν δεν παραδοθεί, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πολιτικό όργανο των Λίβυων αντικαθεστωτικών, προσθέτοντας ότι οι αρχές των εξεγερμένων δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται ο συνταγματάρχης.

    "Καμία διαπραγμάτευση δεν θα γίνει με τον Καντάφι", δήλωσε ο Άλι Ταρχούνι, ο αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών που είναι υπεύθυνος για πετρελαϊκά και οικονομικά ζητήματα.

    "Αν θέλει να παραδοθεί, τότε θα διαπραγματευτούμε και θα τον συλλάβουμε", προσέθεσε.

    Το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδωσε νωρίτερα ότι ο εκπρόσωπος του Καντάφι, Μούσα Ιμπραχίμ, δήλωσε ότι ο συνταγματάρχης πρότεινε να διαπραγματευτεί για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης με τους αντικαθεστωτικούς. Ο Ιμπραχίμ προσέθεσε ότι ο Καντάφι εξακολουθεί να βρίσκεται στη Λιβύη.

    [03] Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου η γαλλική Figaro

    Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 115 ολόκληρες σελίδες θα αφιερώσει το γαλλικό περιοδικό

    Το περιοδικό, ένθετο στη γαλλική εφημερίδα

    Ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού, Μισέλ ντε Ζαγκέρ (Michel de Jaeghere) και η δημοσιογράφος/φωτορεπόρτερ Ιζαμπέλ Σμίτζ (Isabelle Schmnitz) βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να

    Στις 26 και 27 Αυγούστου τα δύο στελέχη του περιοδικού επισκέφτηκαν τη Χαλκιδική, όπου πραγματοποίησαν τον παράπλου του Αγίου Όρους και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων. Μάλιστα, ο δήμος Αριστοτέλη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω και το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Γαλλίας, προετοιμάζουν ήδη εκδηλώσεις προβολής της τοπικής ιστορικής διαδρομής, αλλά και του σημερινού προσώπου του προορισμού, οι οποίες απευθύνονται στο γαλλικό κοινό.

    Στις 30 και 31 Αυγούστου, το ρεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού θα

    Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση με τίτλο «Figaro Hors-s?rie» στην παρουσίαση της ιστορικής και γεωγραφικής διαδρομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την αρχαία Μακεδονία, τον ερχόμενο Οκτώβριο. «Figaro», θα κυκλοφορήσει στις 13 Οκτωβρίου, κατά την ημέρα των εγκαινίων της μεγάλης έκθεσης για τον Έλληνα στρατηλάτη και την αρχαία Μακεδονία, στο Μουσείο του Λούβρου. «ανακαλύψουν» για λογαριασμό των Γάλλων αναγνωστών τα χνάρια του Μεγαλέξανδρου και να καταγράψουν την εμπειρία της αναζήτησής τους στο χαρτί.«μετακινηθεί» στην Ημαθία, όπου οι Γάλλοι προσκεκλημένοι της εκεί Περιφερειακής Ενότητας και του ΕΟΤ Γαλλίας θα ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, τη Σχολή του Αριστοτέλη, τη Βέροια και άλλους χώρους της περιοχής. «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου- Αρχαία Μακεδονία», θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2012, ενώ περιλαμβάνει περισσότερα από 600 αντικείμενα, τα οποία ήρθαν στο φως τα τελευταία 30 χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 August 2011 - 12:29:44 UTC