Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: "Απολύτως ασφαλές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα"
  • [02] Κεντρική πολιτική της κυβέρνησης οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • [03] Η Γη διογκώνεται κατά μια τρίχα το χρόνο!
  • [04] O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί στις 880,90 μονάδες με πτώση 1,00%
  • [05] Συμφώνησε με τη Ράγιο Βαγιεκάνο ο Ραούλ Ταμούδο
  • [06] Υπέγραψε στην Ανόρθωση ο Μιχάλης Κωνσταντίνου

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: "Απολύτως ασφαλές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα"

    Αθήνα, Ελλάδα 26/08/2011 11:55 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Βουλή: «Αν αυξηθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ, συζητάμε τη μείωση του και τη μείωση του φόρου εισοδήματος», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καραρατζαφέρη

    «Εάν εφαρμόσουμε πλήρως τα ψηφισμένα μέτρα και είμαστε πειθαρχημένοι θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα για την ελληνική οικονομία», επέμεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

    Τόνισε δε, ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες μας και εκτίμησε ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει το 2012 θετικό πρόσημο, με την πιστή εφαρμογή των μέτρων θα έχει αλλάξει η ατμόσφαιρα που είναι και το πραγματικό μέγεθος για την ελληνική οικονομία.

    Σε κάθε περίπτωση όμως η χώρα μας χρειάζεται συναντίληψη με τους εταίρους και πιστωτές μας, είπε ο υπουργός Οικονομικών για την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, και για την ανάσα ρευστότητας που χρειαζόμαστε γιατί, όπως τόνισε το θέμα «δεν αφορά μόνο τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας αλλά και την προστασία της ευρωζώνης», γιατί «η Ελλάδα είναι το εργαστήριο στο οποίο δοκιμάζονται οι μέθοδοι στήριξης της ευρωζώνης» και γιατί «δεν είναι η Ελλάδα που προκάλεσε την πρόσφατη όξυνση της κρίσης».

    Συμφωνία με Φινλανδία

    Αναφερόμενος στις διμερείς διαπραγματεύσεις με τη Φινλανδία, ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν πήγε μόνη της η Ελλάδα σε αυτές.

    «Λάβαμε εντολή να επιχειρήσουμε μια διμερή διαπραγμάτευση» προκειμένου να είναι ομόφωνη η απόφαση για την ενεργοποίηση του EFFS και να λάβει η Ελλάδα την μεγάλη οικονομική βοήθεια, διότι η Φινλανδία πηγαίνοντας σε εκλογές είχε καταστήσει μείζον θέμα στην προεκλογική ατζέντα το θέμα της παροχής εγγυήσεων προς οποιαδήποτε χώρα.

    «Αν την 21η Ιουλίου δεν είχε ληφθεί απόφαση οι αγορές θα κατακρεουργούσαν την ευρωζώνη», είπε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι η Φινλανδία βιάστηκε να κάνει ανακοινώσεις παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε παροχή εγγυήσεων δεν θα πρέπει να θίγει την αξιοπιστία του προγράμματος και αξιοπρέπεια της χώρας και ότι το όποιο σχέδιο τελεί υπό την έγκριση της ευρωζώνης.

    «Εμείς εφαρμόσαμε αυτά που μας ζήτησαν για να έχουμε πρόσωπο», είπε ο υπουργός και χαρακτήρισε αφελές και ανεύθυνο να εμφανίζεται η ΝΔ και να παρασύρει και άλλες πολιτικές δυνάμεις στον ισχυρισμό ότι μόνη της η Ελλάδα πήρε την πρωτοβουλία διμερούς συμφωνίας με τη Φινλανδία.

    Αύξηση ΦΠΑ

    Για το θέμα των ημερών, την αύξηση δηλαδή στο 23% του ΦΠΑ στην εστίαση, ο υπουργός είπε ότι «βρήκε την απόφαση αυτή» όταν ανέλαβε το υπουργείο η οποία είχε ληφθεί για να αντικρουστούν οι πιέσεις που ασκούσε η τρόικα λόγω των υπέρογκων επιστροφών από τις αποδείξεις και λόγω της μη εξομοίωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης.

    Είπε επίσης 200.000 περίπου επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης δεν εμφανίζονται πρόθυμες να συμβάλλουν στους ελέγχους του Υπουργείου Οικονομικών για να προσθέσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της φορολογίας χωρίς προηγουμένως να έχουμε λύσει το θέμα της είσπραξης του ΦΠΑ και την αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών είναι άκαιρη. Όταν όμως οι μηχανισμοί λειτουργήσουν και υπάρξουν τα έσοδα από ΦΠΑ τότε μπορεί να συζητηθεί και η μείωση του και η μείωση του φόρου εισοδήματος.

    Ασφαλείς οιΤράπεζες

    Αναφερόμενος τέλος στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και η χρηματοδότησή του μέσω του ευρωσυστήματος διασφαλισμένη. Για το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας, υπενθύμισε ότι στις 31 Δεκεμβρίου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν «σκληρά» κεφάλαια σε ποσοστό 10%, δηλαδή πολύ πάνω από το όριο των stress test, και αυτός είναι στόχος που θα επιτευχθεί. Είπε επίσης ότι θα δοθεί κεφαλαιακή ενίσχυση 30 δις για να στηριχθεί όμως η οικονομία και όχι οι μέτοχοι για να προσθέσει ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις, οι οποίες μάλιστα μετά από καιρό άρχισαν να επιστρέφουν.

    [02] Κεντρική πολιτική της κυβέρνησης οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

    «Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες που είχαν μείνει αναξιοποίητες, μία από αυτές ήταν ο τομέας της ενέργειας, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν πια κεντρική πολιτική μας η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα το να στηριζόμαστε στις δικές μας και όχι σε δάνειες δυνάμεις, αλλά και μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου ο οποίος επισκέφθηκε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο Πικέρμι.

    «Με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ανοίγονται προοπτικές εξαγωγών για την κατασκευαστική βιομηχανία σε τομείς όπου η Ελλάδα πρωτοπορεί στην τεχνολογική καινοτομία», είπε ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι « ιδιαίτερα αυτήν την προσπάθεια ως κεντρική πολιτική».

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια θα συμβάλλει ώστε «σιγά-σιγά το σύνολο των νοικοκυριών στην χώρα μας να μπει σε προγράμματα συντήρησης και εξοικονόμησης ενέργειας σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τους δημόσιους αλλά και τους ιδιωτικούς φορείς».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή η προοπτική θα ανοίξει, εκτός του περιορισμού της ενεργειακής σπατάλης, «νέες δουλειές για τη νέα γενιά» και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο προχωράει στην πράξη και ταυτόχρονα εισάγει την χώρα μας σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης».

    [03] Η Γη διογκώνεται κατά μια τρίχα το χρόνο!

    Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα με επικεφαλής επιστήμονες τη NASA επιβεβαίωσε ότι ο πλανήτης μας δεν "φουσκώνει", αλλά ούτε συρρικνώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Ή, για να είμαστε ακριβείς, η Γη κάθε χρόνο διογκώνεται μόλις όσο μια ανθρώπινη τρίχα!

    Πάνω στο ζήτημα αυτό, υπήρχε μια χρόνια διαμάχη, ήδη από την εποχή του Δαρβίνου, καθώς ορισμένοι επιστήμονες ακόμα υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να συμβαίνει ένα από τα δύο, με πιο πιθανό το πρώτο, δηλαδή τη μικρή αλλά σταθερή διεύρυνση του όγκου της Γης. Όμως η νέα έρευνα έθεσε τέρμα πλέον σε αυτές τις υποθέσεις, μετά από μια σειρά διασταυρωμένων μετρήσεων από το διάστημα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν παρατηρείται καμία άξια λόγου (από στατιστική άποψη) επέκταση του "σώματος" του πλανήτη μας.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σιαοπίνγκ Γου του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, σε συνεργασία με επιστήμονες του Εθνικού Γεωγραφικού Ινστιτούτου της Γαλλίας και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Ντελφτ της Ολλανδίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης "Geophysical Research Letters", χρησιμοποίησαν νέες μεθόδους υπολογισμού και μια πληθώρα δορυφορικών δεδομένων για να υπολογίσουν το ρυθμό μεταβολής της μέσης ακτίνας της σφαίρας της Γης στο πέρασμα του χρόνου.

    Tο συμπέρασμα ήταν ότι η μέση μεταβολή της ακτίνας του πλανήτη μας είναι 0,1 χιλιοστό το χρόνο ή περίπου όσο το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας, κάτι που θεωρείται στατιστικά ασήμαντο. Πάντως ο Γου εμφανίστηκε επιφυλακτικός στις δηλώσεις του: "Η μελέτη μας παρέχει μια ανεξάρτητη επιβεβαίωση ότι η στερεά Γη δεν μεγαλώνει προς το παρόν, εντός του πλαισίου των τρεχουσών αβεβαιοτήτων σχετικά με τις μετρήσεις".

    Το ζήτημα είναι πολύπλοκο, επειδή η Γη όντως αλλάζει συνεχώς το σχήμα της, κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Οι ισχυρές τεκτονικές δυνάμεις (οι οποίες εξηγούν τη συνεχή κινητικότητα στη εξωτερική λιθόσφαιρα του πλανήτη μας), που πυροδοτούν τους σεισμούς και τα ηφαίστεια, ωθούν προς τα πάνω τα βουνά, ενώ, από την άλλη, η διάβρωση και οι κατολισθήσεις τα "κονταίνουν".

    Εξάλλου, οι μεγάλης κλίμακας μετακινήσεις υδάτινων μαζών στους ωκεανούς (κυρίως λόγω των μεγάλων θαλασσίων ρευμάτων "Ελ Νίνιο" και "Λα Νίνια"), καθώς και το λιώσιμο μεγάλων παγετώνων και πάγων στους δύο Πόλους, ανακατανέμουν συνεχώς τεράστιους όγκους νερού πάνω στην επιφάνεια της Γης, κάτι που επίσης αλλάζει το σχήμα της και, συνακόλουθα, το κατά τόπους βαρυτικό πεδίο.

    Η σχετική επιστήμη που μελετά αυτές τις αλλαγές, ανήκει στο πεδίο της Γεωγραφίας και λέγεται Γεωδαισία. Δυστυχώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να τυλίξουν τη Γη με μια μεζούρα για να την μετρήσουν, γι' αυτό καταφεύγουν σε μετρήσεις από το διάστημα με τη βοήθεια επιστημονικών οργάνων σε δορυφόρους.

    [04] O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί στις 880,90 μονάδες με πτώση 1,00%

    Οι νέες πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές οδηγούν την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα, στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω πτωτικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:15 υποχωρεί στις 880,90 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,00%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 8,302 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,30%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,64% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,74%.

    Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν η Βιοχάλκο (+1,88%) και η ΔΕΗ (+1,28%).

    Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές του Τ.Τ (-5,31%), της Eurobank (-4,89%), της Alpha Bank(-4,00%). Η μετοχή της Εθνικής διέσπασε καθοδικά τα επίπεδα των 3 ευρώ, υποχωρώντας κατά 2,33% στα 2,94 ευρώ.

    Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας(+0,86%) και του Εμπορίου (+0,60%).

    Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,73%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-1,38%).

    Ανοδικά κινούνται 22 μετοχές, 41 πτωτικά και 26 παραμένουν σταθερές.

    [05] Συμφώνησε με τη Ράγιο Βαγιεκάνο ο Ραούλ Ταμούδο

    Σε μια σημαντική προσθήκη ενόψει της νέας σεζόν στην Ισπανία προχώρησε η Ράγιο Βαγιεκάνο.

    Και αυτό γιατί η διοίκηση του - «νεοφώτιστου» στην πριμέρα ντιβιζιόν - συλλόγου ανακοίνωσε την απόκτηση του Ραούλ Ταμούδο για ένα χρόνο.

    Ο 34χρονος επιθετικός, που είχε πρόταση και από την ΑΕΚ, εντάχθηκε ως ελεύθερος στο δυναμικό της Ράγιο, καθώς έληξε το συμβόλαιό του με τη Σοσιεδάδ, στην οποία την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε σε 31 παιχνίδια και είχε πετύχει επτά γκολ.

    [06] Υπέγραψε στην Ανόρθωση ο Μιχάλης Κωνσταντίνου

    Διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Ανόρθωση υπέγραψε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ η κυπριακή ομάδα.

    Ο 33χρονος διεθνής φορ έμεινε ελεύθερος από την Ομόνοια και συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην «κυρία» του κυπριακού ποδοσφαίρου.

    Σήμερα μάλιστα ο Κωνσταντίνου, γνωστός στην Ελλάδα από την καριέρα του σε Ηρακλή και Ολυμπιακό, αναμένεται να κάνει την πρώτη του προπόνηση με τη νέα του ομάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 August 2011 - 10:29:45 UTC