Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ο Καντάφι έχει περικυκλωθεί" λένε οι εξεγερμένοι
  • [02] Ξεκίνησε η 3η Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος
  • [03] Απορρίφθηκε η πρόταση παραπομπής υπουργών της ΝΔ για την υπόθεση Ζήμενς
  • [04] Πτώση 0,42% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
  • [05] Προβάρει τα "ερυθρόλευκα" ο Τζαμέλ Αμπντούν

  • [01] "Ο Καντάφι έχει περικυκλωθεί" λένε οι εξεγερμένοι

    Ομάδα αντικαθεστωτικών που πολιορκεί κτίρια κοντά στο συγκρότημα όπου βρισκόταν το αρχηγείο του Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη ισχυρίζονται πως ο Λίβυοςσυνταγματάρχης κρύβεται στα κτίρια αυτά με κάποιους από τους γιους του.

    Οι αντικαθεστωτικοί ανταλλάσσουν πυρά με τους στρατιώτες που είναι πιστοί στον Καντάφι, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στα κτίρια αυτά, προσέθεσε η ομάδα αυτή των αντικαθεστωτικών, η οποία δεν διευκρίνισε ωστόσο τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι ο Καντάφι και γιοι του βρίσκονται μέσα σε αυτά.

    "Είναι μαζί. Βρίσκονται μέσα σε μια μικρή τρύπα", δήλωσε ο Μουχάμαντ Γκομάα, ένας από τους αντικαθεστωτικούς που μετέχουν στην ομάδα αυτή. "Σήμερα τελειώνουμε. Σήμερα θα το τελειώσουμε αυτό", προσέθεσε.

    Παράλληλα ανταποκριτής του Ρόιτερς δήλωσε ότι σφοδρές μάχες ξέσπασαν σήμερα στο κέντρο της Τρίπολης, με βαριές ανταλλαγές πυρών πολυβόλων μεταξύ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και στρατιωτών που είναι πιστοί στον συνταγματάρχη Καντάφι.

    "Σημειώνονται ανταλλαγές πυρών και είναι πολύ επικίνδυνα", δήλωσε επίσης στρατιώτης των αντικαθεστωτικών σε σημείο ελέγχου.

    Η ανταλλαγή πυρών σημειώνεται κοντά στο ξενοδοχείο Corinthia, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την κεντρική Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης.

    Ανταποκριτής του Ρόιτερς που βρίσκεται στο ξενοδοχείο αυτό δήλωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί που έχουν ανέβει στην οροφή του κτιρίου πυροβολούν εναντίον ελεύθερων σκοπευτών του καθεστώτος που βρίσκονται σε κοντινά κτίρια και ότι οι αντικαθεστωτικοί που βρίσκονται μπροστά από το ξενοδοχείο χρησιμοποιούν αντιαεροπορικά όπλα και αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες κατά των ελεύθερων σκοπευτών του καθεστώτος.

    Την ίδια στιγμή ανταποκριτής του Ρόιτερς δήλωσε επίσης ότι περισσότεροι από 30 άνδρες που πιστεύεται ότι είναι μαχητές πιστοί στον Καντάφι σκοτώθηκαν σε στρατόπεδο στην κεντρική Τρίπολη και τουλάχιστον δύο από αυτούς ήταν δεμένοι με πλαστικές χειροπέδες, το οποίο δείχνει ότι εκτελέστηκαν.

    Ο ανταποκριτής σημείωσε ότι μέτρησε 30 πτώματα διάτρητα από σφαίρες στην περιοχή όπου σημειώθηκαν μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και τους αντικαθεστωτικούς.

    [02] Ξεκίνησε η 3η Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος

    Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, γλυπτική εγκατάσταση, φόρουμ νέων, εργαστήρια, συζητήσεις και συμπόσια, συναυλίες χιπ χοπ αποτελούν τα δρώμενα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 3ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος με θέμα την «Εκδίκηση» που ξεκίνησε χθεςκαι θα διαρκέσει έως τις 28 Αυγούστου στη Σικυώνα (Κιάτο).

    Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο ιδρυτής του «Θεάτρου 'Αττις» και «μέτρ» του αρχαίου δράματος Θόδωρος Τερζόπουλος.

    Καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στην Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, με εκδηλώσεις που θα γίνουν στις σταφιδαποθήκες ΑΣΟ, στο Κέντρο Υγείας Κιάτου, στη βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Νικολάου, στο αρχαίο θέατρο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο τουριστικό περίπτερο.

    Πρόκειται για μια διεθνή διοργάνωση, η οποία με προϋπολογισμό 130.000 ευρώ φέρνει στη Σικυώνα διεθνή ονόματα, όπως την κορυφαία Λιβανέζα ποιήτρια και εικαστικό Ετέλ Αντνάν και το Γερμανό δραματουργό, μεταφραστή, σκηνοθέτη και εκδότη της πολιτικής και θεατρικής έκδοσης "Theater der Zeit", Φρανκ Ράντατζ.

    «Μετά από πολλές αποτυχίες εθνικές, κοινωνικές, πολιτικές και προσωπικές υπάρχει συσσωρευμένος θυμός και η αίσθηση της εκδίκησης αλλά σε μια πρωτογενή και απροσδιόριστη μορφή. Θέλουμε να εκδικηθούμε. Θέλουμε να διεκδικήσουμε. Με το να μουντζώνουμε την Βουλή, ή να καίμε και να ρημάζουμε δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα. Η 3η Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος θέλει να στείλει το μήνυμα ότι πρέπει να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή, ώριμα και ψύχραιμα. Να ξαναδούμε την παράδοση και τους νέους, οι οποίοι έχουν μία πολύ θολή εικόνα για τον κόσμο» εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θόδωρος Τερζόπουλος από τη Σικυώνα.

    Το φόρουμ στο Κιάτο, εξηγεί ο Θόδωρος Τερζόπουλος, είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής. «Μέσα από παραστάσεις, συζητήσεις, ζωντανές εγκαταστάσεις και εργαστήρια, η έννοια της εκδίκησης αποκτά τα χαρακτηριστικά της διεκδίκησης και της ανεκτικότητας», επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

    «Από την "Εκδίκηση του Αχιλλέα" του Φρανκ Ράνταζ, την 83 χρονη πλέον Ετέλ Αντνάν, τον "Προμηθέα Δεσμώτη" από το θέατρο Άττις και τον "Αίαντα" του Ρίτσου έως τη συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα χιπ χοπ "Ανεπίσημοι", όλο το πρόγραμμα σημαίνει συναγερμό. Συναγερμό πως πρέπει να εκπαιδευτούμε, να πάμε βαθιά στην μνήμη, να ξαναδιαβάσουμε τον Όμηρο και όλους τους ποιητές μας, για να στηριχτούμε στα πόδια μας και να δούμε πιο αισιόδοξα το μέλλον», καταλήγει.

    Η Συνάντηση Αρχαίου Δράματος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

    Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμμετοχή στη Συνάντηση της εικαστικού Καλλιόπης Λεμού που θα αναπτύξει την γλυπτική εγκατάσταση "Esperia" στις παλιές σταφιδαποθήκες του ΑΣΟ της Σικυώνας, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού. Μέσα σε τρία διαδοχικά δωμάτια θα δοθούν οι τρεις πράξεις του έργου που εμπνεύστηκε και σκηνοθέτησε ο Θόδωρος Τερζόπουλος από το έργο της. Τρεις σπουδαίες ηθοποιοί, η Σοφία Χιλλ, η Σοφία Μιχοπούλου και η Ανέζα Παπαδοπούλου αναλαμβάνουν, όχι μόνο να συνυπάρξουν με το εικαστικό έργο της Λεμού, αλλά "να μπουν μέσα του και να γίνουν ένα με αυτό κυριολεκτικά και μεταφορικά", όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Συνάντησης.

    «Το Esperia σηματοδοτεί την δύση της Ανατολής του κόσμου» λέει ο Θόδωρος Τερζόπουλος, και η Καλλιόπη Λεμού προσθέτει: «Δείχνει την μετάβαση από το φως στο απόλυτο σκοτάδι, καθώς και το θρήνο τριών γυναικών καθώς πορεύονται προς τον Άδη».

    «Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πείραμα και ελπίζω να πετύχει» λέει η Καλλιόπη Λεμού. Όσο για τις παλιές σταφιδαποθήκες του ΑΣΟ, είναι αυτές που έδωσαν μεγάλη έμπνευση στους δύο δημιουργούς. «Είναι μεγάλοι υποβλητικοί χώροι με απίστευτη ενέργεια, που φέρουν την πατίνα του χρόνου και προσδίδουν την αίσθηση της μυσταγωγίας» εξηγεί.

    Την τελευταία ημέρα της Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος "Αγανακτισμένοι" από όλο τον κόσμο, άνεργοι και συνταξιούχοι, μετανάστες και απεργοί πείνας, παίρνουν τον λόγο στο πολιτικό φόρουμ νέων με τον τίτλο "Δι-εκδίκηση", αφιερωμένο στη μνήμη της αγωνίστριας της Αντίστασης Μαρίας Μπέικου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

    Στο φόρουμ θα συζητηθεί ο ρόλος του "Θεάτρου εκτός των τειχών", σε φυλακές ανηλίκων, σε μεταναστευτικές ομάδες, σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Ακόμη, θα εκφράσουν απόψεις όσοι βρέθηκαν στην Κερατέα και το Σύνταγμα, ορισμένοι από τους 300 απεργούς πείνας που βρέθηκαν στην Υπατία ενώ θα μιλήσουν μέσω διαδικτυακής σύνδεσης συμμετέχοντες σε ανάλογα κινήματα σε Αίγυπτο, Τυνησία, Ισπανία και Γαλλία.

    «Πρόκειται για μία προσπάθεια συνάντησης ακτιβιστών του θεάτρου και της κοινωνίας, εκκινώντας από το πνεύμα της αρχαίας τραγωδίας που είναι η εκδίκηση, μέσα από ένα χειραφετητικό χαρακτήρα της διεκδίκησης ενός άλλου τρόπου ζωής, μιας άλλης αντίληψης για τον άνθρωπο για την κοινωνία αλλά και για την τέχνη» εξηγεί ο Σάββας Στρούμπος.

    Ακόμη, στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος η ελληνικής καταγωγής Λιβανέζα ποιήτρια και ζωγράφος Ετέλ Αντνάν, θα παρουσιάσει σε μορφή αναλογίου το έργο της "Ανεκτικότητα", γραμμένο ειδικά για τη Συνάντηση.

    Ο γερμανικός θίασος International Dreamshot Company θα παρουσιάσει την παράσταση "Η εκδίκηση του Αχιλλέα" του Τζόναθαν Σέι, σε σκηνοθεσία Φράνκ Ράντατζ. Συμμετέχουν οι πρωταγωνιστές του Μπερλίνερ Ανσάμπλ, Κλαούντια Μπούρκχαρτ και Γκέτς Άργκους.

    Για πρώτη φορά ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου θα παρουσιάσει, σε κείμενο του ίδιου τον μονόλογο "Μεσονύκτιον", ενώ ο θεατρικός συγγραφέας Μάριος Ποντίκας θα παρουσιάσει σε μορφή αναλογίου το νέο έργο του "Χλιμίντρισμα".

    Ο Ιταλός ηθοποιός Πάολο Μουζίο συμμετέχει με την "Έρημο" του Κάρλο Μικελστέτερ και ο σκηνοθέτης της τοπικής Σικυώνιας Σκηνής, Γιώργος Καρβουντζής, με τον "Αίαντα" του Γιάννη Ρίτσου και τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη.

    Επίδειξη μεθόδων και εργαστήρια διοργανώνουν ο Ρώσος ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος του Κέντρου Μέγιερχολντ της Μόσχας, Αλεξέι Λεβίνσκι, ο Πολωνός Γιαροσλάβ Φρέτ, Διευθυντής του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι και του θεάτρου ZAR, ο Κινέζος καθηγητής παραδοσιακής όπερας της Κεντρικής Ακαδημίας Θεάτρου του Πεκίνου Τσεν Γκανγκ και ο Θεόδωρος Τερζόπουλος.

    Με θέμα "Η ποίηση της νεότερης γενιάς και η νέα πολιτική συνείδηση", Έλληνες ποιητές θα διαβάσουν έργα τους υπό τον τίτλο "Ιστορία ερχόμαστε! Κοίτα τον ουρανό".

    Επιπλέον, θα παρουσιασθεί σε νέα εκδοχή ο "Προμηθέας Δεσμώτης" από το θέατρο "Άττις" σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου.

    Η 3η Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος-που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Σικυωνίων-θα ολοκληρωθεί με συναυλία στην Πλατεία του Κιάτου από το μαθητικό συγκρότημα χιπ- χοπ "Ανεπίσημοι".

    [03] Απορρίφθηκε η πρόταση παραπομπής υπουργών της ΝΔ για την υπόθεση Ζήμενς

    Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτικής), για τη διερεύνηση της ενδεχόμενης διάπραξης εκ μέρους των πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, Χ. Μαρκογιαννάκη και Γ. Αλογοσκούφη, του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, αναφορικά με το σκάνδαλο Ζήμενς.

    Το αποτέλεσμα της -μυστικής- ψηφοφορίας, στην οποία συμμετείχαν 165 βουλευτές, καθώς απείχαν η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ και η \"Δημοκρατική Συμμαχία\", καταδεικνύει ότι υπήρξαν \"διαρροές\" από τις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Ειδικότερα:

    Υπέρ της παραπομπής του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ψήφισαν 128 βουλευτές, εναντίον ψήφισαν 9, «παρών» δήλωσαν 10 - ενώ υπήρξαν και 6 λευκά και 12 άκυρα ψηφοδέλτια.

    Υπέρ της παραπομπής του Γιώργου Αλογοσκούφη, ψήφισαν 130 βουλευτές, εναντίον ψήφισαν 8, «παρών» δήλωσαν 9 - ενώ βρέθηκαν και 7 λευκά και 11 άκυρα ψηφοδέλτια.

    Η πρόταση, ωστόσο, απορρίφθηκε, καθώς δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός των θετικών ψήφων (151 \"ναι\") για να συσταθεί η αποκαλούμενη \"Προανακριτική\".

    Σημειώνεται πως στην ψηφοφορία δεν μετείχαν κατά δήλωσή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι ανεξάρτητοι βουλευτές-μέλη της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», ενώ από το πρωί ο ΛΑΟΣ, είχε δηλώσει δια του προέδρου του, Γ. Καρατζαφέρη, πως δεν θα μετάσχει στην όλη διαδικασία.

    Καταγράφεται επίσης, πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είχε και πέντε απουσίες - τους Β. Τόγια, και Θ. Ρομπόπουλο που λείπουν στο εξωτερικό, τους Δ. Παπουτσή και Σ. Εμμινίδη που είναι ασθενείς και την Βάσω Παπανδρέου.

  • Σχολιάζοντας την απόρριψη της πρότασης, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή υπενθύμιζαν όσα είχαν πει και μετά την πρώτη ψηφοφορία, της οποίας το αποτέλεσμα -επεσήμαναν- επιβεβαιώθηκε σήμερα και με τη δεύτερη ψηφοφορία. \"Είναι η δεύτερη υπόθεση μετά το Βατοπέδι που η επιχείρηση σπίλωσης που οργάνωσε και εφήρμοσε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης Καραμανλή απλώς κατέρρευσε\", ήταν το σχόλιο συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού μετά την πρώτη ψηφοφορία.

    [04] Πτώση 0,42% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

    Ήπια πτώση κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά, κινούμενη σε πτωτική τροχιά για έβδομη συνεχή συνεδρίαση. Ενδοσυνεδριακά έγινε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης η οποία δεν καρποφόρησε καθώς για μία ακόμη ημέρα οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν μεγάλες απώλειες.

    Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha Bank (-9,09%), του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (-6,61%), της Eurobank (-5,64%) και της Εθνικής (-4,75%). Αντιθέτως στηρίγματα στην αγορά παρείχαν οι μετοχές του ΟΤΕ (+4,10%), του ΟΠΑΠ (+2,26%) και της Motor Oil (+2,17%).

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 889,17 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,42%

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 899,88 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 0,77% και κατώτερη τιμή στις 877,18 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 1,77%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,760 εκατ. ευρώ.

    [05] Προβάρει τα "ερυθρόλευκα" ο Τζαμέλ Αμπντούν

    Τελειωμένη θα πρέπει να θεωρείται η μεταγραφή του Τζαμέλ Αμπντούν στον Ολυμπιακό.

    Ο 25χρονος Αλγερινός μεσοεπιθετικός πέρασε σήμερα με επιτυχία από ιατρικές εξετάσεις και συμφώνησε να υπογράψει συμβόλαιο για τρία χρόνια.

    Μάλιστα, αναμένεται να κάνει και την πρώτη προπόνηση με τη νέα ομάδα του, ενώ η επίσημη ανακοίνωση της απόκτησής του θα γίνει όταν υπογραφεί το συμβόλαιο.

    Ο Αμπντούν διαθέτει γαλλικό διαβατήριο, κατά το παρελθόν αγωνίστηκε στη Ναντ, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι εντάχθηκε στην Καβάλα, από την οποία μένει τώρα ελεύθερος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 August 2011 - 16:29:48 UTC