Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαλούμι, πέστροφα και κολοκάσι δελεάζουν τους τουρίστες στην Κύπρο
  • [02] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Πλάκα της Αλεξανδρούπολης
  • [03] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - Δ. Ρέππα για το νέο μισθολόγιο
  • [04] Αρχισαν οι συνομιλίες του Ρώσου προέδρου με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη
  • [05] Υπογράφει στην Ατλέτικο Μαδρίτης ο Βραζιλιάνος μέσος Ντιέγκο
  • [06] Ρετροσπεκτίβα για τον Μιχάλη Κακογιάννη από την 1η Σεπτεμβρίου
  • [07] Ρομποτικό σύστημα για μικροεπεμβάσεις εντός μαγνητικού τομογράφου
  • [08] Έντεκα νεκροί από φωτιά σε σπίτι στην Αυστραλία
  • [09] "Εκλογές σε οκτώ μήνες, ο Καντάφι θα δικαστεί στη Λιβύη"
  • [10] Αναχώρησε η αποστολή της ΑΕΚ για Γεωργία

  • [01] Χαλούμι, πέστροφα και κολοκάσι δελεάζουν τους τουρίστες στην Κύπρο

    Γαστρονομικό χάρτη της Κύπρου έχει ετοιμάσει το κυπριακό Τμήμα Γεωργίας, στον οποίο έχει συμπεριλάβει μια σειρά από γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα που συνδέονται με διάφορες γεωγραφικές περιοχές και αποτελούν μέρος της κουλτούρας της νήσου. Εκδόθηκε τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά με το μήνυμα ότι «η γαστρονομική κουλτούρα μιας χώρας είναι μια από τις βασικότερες πτυχές της ταυτότητάς της».

    Η επιλογή των κατάλληλων υλικών για την παρασκευή καλών και νόστιμων εδεσμάτων με στόχο τη γευστική απόλαυση είναι κάτι που δεν λείπει από την Κύπρο. Οι συντάκτες της πρώτης απόπειρας που αποτυπώνεται στο χαρτί, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται μελλοντικά η ύπαρξη και άλλων προϊόντων τα οποία μπορούν να συμπεριληφθούν στον χάρτη.

    Πιο κάτω παρουσιάζουμε τα 28 προϊόντα που επιλέχθηκαν και έχουν δεσμό με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, στην οποία οφείλουν τα ιδιαίτερά τους χαρακτηριστικά. Ο δεσμός αυτός μπορεί να οφείλεται σε ανθρώπινα στοιχεία, δηλαδή την τεχνογνωσία παραγωγής ή και φήμης του προϊόντος, καθώς και σε φυσικά στοιχεία, δηλαδή τη βλάστηση, το κλίμα, τη μορφολογία της γεωγραφικής περιοχής.

    - Χαρουπόμελο και παστέλι Ανώγυρας. Το χαρουπόμελο είναι το μέλι που παράγεται από τα χαρούπια που θεωρούνται μαύρος χρυσός της Κύπρου.

    -Τα φουντούκια Πιτσιλιάς είναι εδώδιμοι ξηροί καρποί δύο κυρίως ποικιλιών: τα «Ντόπια» ή «Μακρουλά» (Corylusmaxima) και τα «Περατικά» (Corylus avellana). Μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα ή ξηρά.

    - Παφίτικο λουκάνικο. Σε χονδροκομμένο χοιρινό κιμά προστίθεται αλάτι και μετά κόκκινο κρασί μέχρι το κρέας να καλυφθεί. Παραμένει καλυμμένο για 4 ημέρες. Ακολούθως αφαιρείται το κρασί και προστίθενται μπαχαρικά. Με το μίγμα γεμίζονται χοιρινά έντερα και με κόμπους δημιουργούνται διατάξεις 3 - 7 λουκάνικων στο κάθε «σχοινί». Αποξηραίνονται είτε στον ήλιο είτε σε ελεγχόμενες συνθήκες.

    - Ροδόσταγμα Αγρού. Είναι απόσταγμα ολόκληρου του άνθους της Ροδής της Δαμασκηνής (Rosa Damascena). Το ροδόσταγμα χρησιμοποιείται ευρύτατα στο σιρόπι διαφόρων ειδών ζαχαροπλαστικής (π.χ. μπακλαβάδες, δάκτυλα, κ.ά.) και σε άλλα γλυκά όπως μαχαλλεπί, ρυζόγαλο, κ.λπ. Χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή σουτζιούκκου, παλουζέ και κιοφτερκών.

    - Παφίτικη πίσσα. Παρασκευάζεται στη Γεροσκήπου, όπου τοπικές βιοτεχνίες ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά για μάσημα.

    - Μανταρίνια Αρακαπά. Καλλιεργούνται κυρίως στην περιοχή του χωριού Αρακαπάς της επαρχίας Λεμεσού και παράγονται από την ομώνυμη ποικιλία του είδους Citrus reticulata Βlanco. Καταναλώνονται φρέσκα και επίσης χρησιμοποιούνται για φρέσκους χυμούς, μανταρινάδες, λικέρ κ.ά.

    - Σουτζιούκκος - παλουζές κιοφτέρκα - έψημα - πορτός. Τα πέντε αυτά παραδοσιακά γλυκά παρασκευάζονται από τον χυμό των σταφυλιών στα χωριά του Τροόδους. Η παρασκευή τους χρονολογείται στο τέλος του 19ου αιώνα οπότε άρχισε η άφθονη παραγωγή σταφυλιών στα χωριά των ορεινών / ημιορεινών περιοχών, ιδιαίτερα στη Μαραθάσα και στην Πιτσιλιά. Ο σουτζιούκκος, ο παλουζές και τα κιοφτέρκα αποτελούν συνοδευτικά ποτού, ιδιαίτερα της ζιβανίας. Ο παλουζές καταναλώνεται ζεστός ή κρύος ως επιδόρπιο. Το έψημα χρησιμοποιείται σε διάφορα γλυκά. Ο πορτός συγκαταλέγεται στις μαρμελάδες.

    - Ακαθιώτικο τυρί. Παρασκευαζόταν στην Ακανθού, που βρίσκεται σήμερα στα κατεχόμενα, από νωπό αιγινό γάλα από ζώα που έβοσκαν ελεύθερα σε ανοικτούς χώρους και με ποικιλία αρωματικών φυτών της περιοχής. Χρησιμοποιείτο για την παρασκευή των φλαούνων, ως μεζές ή για τρίμμα στα ζυμαρικά.

    - Πέστροφα Τροόδους. Ψάρι (Οncorhynchusmykiss) γλυκού νερού που εκτρέφεται σε ιχθυοτροφεία που λειτουργούν στην οροσειρά Τροόδους.

    - Τσαμαρέλλα - Απόχτιν. Είναι παραδοσιακοί μεζέδες από αιγινό κρέας με έντονη αλμυρή γεύση. Η παρασκευή των προϊόντων αυτών ανθούσε στα χωριά της Μαραθάσας και στα ορεινά χωριά της Πάφου και ήταν τρόπος διατήρησης του κρέατος.

    Σήμερα, η τσαμαρέλλα παρασκευάζεται και στην Πιτσιλιά. Θεωρούνται μεζέδες εξαιρετικής νοστιμιάς, ιδιαίτερα με ζιβανία.

    - Κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου .Είναι καβουρδισμένα επιζαχαρωμένα αμύγδαλα και καταναλώνονται ως γλυκό. Η παραγωγή τους ξεκίνησε στην κοινότητα Γεροσκήπου από τον Σοφοκλή Αθανασίου το 1895.

    - Χοιρομέρι, ποσυρτή και λούντζα Πιτσιλιάς. Είναι τρία αλλαντικά που παρασκευάζονται κυρίως στην Πιτσιλιά από χοιρινό κρέας το οποίο ωριμάζει σε κόκκινο ξηρό κρασί της περιοχής και καπνίζεται με την καύση κλαδιών γηγενών δένδρων και θάμνων.

    - Κολοκάσι .Το φυτό Κολοκάσια, κοινώς Κολοκάσι (Colocasia esculentum), είναι εδώδιμο φυτό (λαχανικό) που ανήκει στην οικογένεια των Αρωδών (Αraceae). Η παλαιότερη αναφορά στο κολοκάσι της Κύπρου ανάγεται στο 1191 σύμφωνα με την οποία σερβιρίστηκε σε δείπνο για τον εορτασμό του γάμου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια στο Κάστρο Λεμεσού.

    - Λουκούμι Γεροσκήπου. Σε βραστό νερό προστίθενται τα υλικά (ζάχαρη, κιτρικό οξύ, άμυλο) και μετά από βρασμό και ανάδευση, προστίθεται άρωμα ή και αμύγδαλα. Αναλόγως της επιθυμητής γεύσης, δυνατό να προστεθεί χρωστική. Το παχύρρευστο μείγμα που δημιουργείται χύνεται σταδιακά σε καλούπια. Αφού πάρει την τελική του μορφή και κρυώσει, τεμαχίζεται σε μικρά κομμάτια τα οποία συσκευάζονται πασπαλισμένα συνήθως με ζάχαρη άχνη.

    - Γλυκό αμυγδάλου. Παραδοσιακό γλυκό της περιοχής Κούρη - Ξυλούρικου, το οποίο παρασκευάζεται με βασική πρώτη ύλη την αμυγδαλόψιχα.

    - Λουκάνικο Πιτσιλιάς. Παρασκευάζεται στις κοινότητες της Πιτσιλιάς από χοιρινό χονδροκομμένο κιμά που ωριμάζει σε κόκκινο ξηρό κρασί της περιοχής και στον οποίο προστίθενται διάφορα μπαχαρικά και καπνίζεται με καύση κλαδιών γηγενών δέντρων ή θάμνων.

    - Λαγγόπιττες Ριζοκαρπάσου. Τρυπητές πίττες οι οποίες ψήνονταν πάνω στην «πλάκαν»- είδος πέτρας πάχους περίπου 3 εκατοστών που είναι στρογγυλεμένη και λεία και τοποθετείται πάνω στα κάρβουνα. Οι λαγγόπιττες Ριζοκαρπάσου καταναλώνονταν ζεστές ή κρύες με μέλι ή χαρουπόμελο ή/και έψημα.

    - Κυπριακή πατάτα κοκκινογής. Φημίζεται για την υπέροχη γεύση και τη σφικτή της υφή. Διακρίνεται εύκολα από το κοκκινωπό της χρώμα που αποκτάται από το εύφορο κόκκινο χώμα των Κοκκινοχωριών όπου κυρίως καλλιεργείται. Καλλιεργείται επίσης στην περιοχή δυτικά της Λευκωσίας (Ακάκι, Περιστερώνα και Αστρομερίτης).

    - Χαλίτζια Τηλλυρίας. Είναι μαλακό τυρί, λευκού χρώματος, με τρύπες και υπόξινη γεύση. Παρασκευάζεται στην περιοχή Τηλλυρίας από νωπό αιγοπρόβειο γάλα αμέσως μετά το άρμεγμα. Καταναλώνονται είτε κομμένα στη σαλάτα είτε με ψωμί, είτε μόνα τους ραντισμένα με ελαιόλαδο και πασπαλισμένα ρίγανη.

    - Αρκατένα Ομόδους. Είδος κουλουριού που ζυμώνεται με προζύμι από αφρό που παράγεται λόγω ζύμωσης των ρεβιθιών. Μπορούν να καταναλωθούν ως μαλακά κουλούρια είτε ως ψωμιά είτε ως παξιμάδια.

    - Σύκα Τηλλυρίας. Χρησιμοποιείται η ντόπια ποικιλία σύκων που απαντάται στην Τηλλυρία και ονομάζεται κούτσινο.

    - Μαξίλλες Λυσού. Είδος παστού σύκου που καταναλώνονται ως γλυκό ή με καρύδια.

    - Παφίτικο τυρί. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή αιγινό γάλα ή μίγμα αυτών. Καταναλώνεται με ψωμί, αλλά κυρίως χρησιμοποιείται στην παρασκευή των πασχαλινών φλαούνων.

    - Χαλλούμι. Η ιστορία παραγωγής του ήταν γνωστή από παλαιοτάτων χρόνων. Το 1556 γίνεται αναφορά σε χειρόγραφο του Δόγη Leonardo Dona στο calumi. Στον χάρτη παρουσιάζεται η μέθοδος παραγωγής του φρέσκου και του ώριμου χαλλουμιού, αλλά και οι ιδιαιτερότητές του στη γαστρονομία.

    - Τραχανάς. Θεωρείται εθνικό πιάτο της Κύπρου. Παράγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και διατηρείται ολόχρονα σε κατάλληλες συνθήκες. Καταναλώνεται ως σούπα τον χειμώνα και ψήνεται σε ζωμό κοτόπουλου στον οποίο προστίθενται κομμάτια χαλλουμιού.

    - Επιτραπέζια ελιά. Αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως κουκούτσια ελιάς σε οικισμούς της νεολιθικής εποχής. Στα σπίτια παραδοσιακά οι πράσινες ελιές σπάζονται κατάλληλα και ονομάζονται τσακιστές. Η ελιά αποτελεί μέρος του καθημερινού διαιτολογίου.

    - Παρθένο ελαιόλαδο. Αναρίθμητες είναι οι ενδείξεις εξαγωγών του κυπριακού ελαιολάδου από την αρχαιότητα. Το κυπριακό ελαιόλαδο καταναλώνεται συνήθως 3 μήνες μετά την παραγωγή του.

    - Φλαούνα. Η φλαούνα είναι αναστάσιμο σύμβολο, συνδέεται με διάφορα πασχαλινά έθιμα και προσφέρεται ως κεραστικό. Καταναλώνεται ζεστή ή κρύα ή ως παξιμάδι και συνοδεύει διάφορα ροφήματα.

    [02] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Πλάκα της Αλεξανδρούπολης

    Υπό μερικό έλεγχο εξακολουθεί να βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Πλάκα του δήμου Αλεξανδρούπολης, στον Έβρο.

    Σύμφωνα με την καταγραφή από την πυροσβεστική υπηρεσία, η φωτιά έχει κάψει μέχρι στιγμής περισσότερα από 1100 στρέμματα δασικής έκτασης, κυρίως πουρνάρια.

    Στην περιοχή βρίσκονται από νωρίς το πρωί 16 οχήματα με 48 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και εθελοντές πυροσβέστες.

    [03] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - Δ. Ρέππα για το νέο μισθολόγιο

    Συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν αυτή την ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνηση Δημήτρης Ρέππας. Αντικείμενο της συνάντησης είναι το υπό κατάρτιση νέο μισθολόγιο στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, το οποίο μεταξύ άλλων, θα επιφέρει και τη μείωση, ενσωμάτωση και κατάργηση των επιδομάτων που «συνοδεύουν» τους βασικούς μισθούς.

    [04] Αρχισαν οι συνομιλίες του Ρώσου προέδρου με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη

    Άρχισαν οι συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ιλ σε στρατιωτική βάση της Σιβηρίας.

    "Σας ευχαριστώ που ήρθατε εδώ", είπε ο Κιμ μόλις συνάντησε τον Μεντβέντεφ στη βάση αυτή κοντά στην πόλη Ουλάν-Ουντέ, 5.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

    "Όλα αυτά είναι η χώρα μας και όταν μιλάμε με εταίρους και γείτονες, οι αποστάσεις δεν παίζουν ρόλο", απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, την παροχή επισιτιστικής βοήθειας της Ρωσίας προς την Βόρεια Κορέα, αλλά και την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

    [05] Υπογράφει στην Ατλέτικο Μαδρίτης ο Βραζιλιάνος μέσος Ντιέγκο

    Στο ισπανικό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα στην Ατλέτικο Μαδρίτης αναμένεται να συνεχίσει την καριέρα του ο Βραζιλιάνος μέσος, Ντιέγκο. Τα ΜΜΕ της χώρας θεωρούν δεδομένη τη μεταγραφή του πρώην παίκτη της Γιουβέντους, ο οποίος αναμένεται σήμερα ή αύριο να υπογράψει τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας.

    Βάσει των σχετικών δημοσιευμάτων η Βόλφσμπουργκ θέλει 10 εκατομμύρια ευρώ για να παραχωρήσει τον Ντιέγκο, ο οποίος εκδιώχθηκε από τον προπονητή της ομάδας Φέλιξ Μάγκατ, μετά τον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής του περασμένου πρωταθλήματος, γιατί έφυγε από το ξενοδοχείο μόλις πληροφορήθηκε ότι δεν θα ξεκινούσε στη βασική ενδεκάδα.

    [06] Ρετροσπεκτίβα για τον Μιχάλη Κακογιάννη από την 1η Σεπτεμβρίου

    Ρετροσπεκτίβα - αφιέρωμα στο κινηματογραφικό έργο του Μιχάλη Κακογιάννη - διοργανώνει το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη από την 1η Σεπτεμβρίου.

    Στη μνήμη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου του - σαράντα ημέρες από τον θάνατό του συμπληρώνονται μεθαύριο Πέμπτη - το Ίδρυμα Κακογιάννη προσκαλεί φίλους και συνεργάτες του, και όλους όσους θα ήθελαν να ξαναθυμηθούν ή και να γνωρίσουν την πολιτιστική - καλλιτεχνική κληρονομιά του μεγάλου σκηνοθέτη, να παρακολουθήσουν τις δεκαπέντε μεγάλου μήκους ταινίες του και μία τηλεοπτική, που δεν έχει προβληθεί στην Ελλάδα, κάθε βράδυ έως τις 16 Σεπτεμβρίου (ώρα 20:30μμ) στον κινηματογράφο του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος).

    Tο πρόγραμμα προβολών ξεκινά με το Κυριακάτικο Ξύπνημα του 1954, την Πέμπτη 1/9 και συνεχίζει: Παρασκευή 2/9 Στέλλα (1955), Σάββατο 3/9 Το Κορίτσι με τα Μαύρα (1956), Κυριακή 4/9 Το τελευταίο Ψέμα (1958), Δευτέρα 5/9 Ιφιγένεια (1977), Τρίτη 6/9 Τρωάδες (1971), Τετάρτη 7/9 Ηλέκτρα (1962), Πέμπτη 8/9 Ερόικα (1960), Παρασκευή 10/9 Χαμένο Κορμί (1961), Σάββατο 11/9 Ζορμπάς (1964), Κυριακή 12/9 Όταν τα Ψάρια Βγήκαν στη Στεριά (1967), Δευτέρα 13/9 Αττίλας 74 (1975), Τρίτη 14/9 Γλυκιά Πατρίδα (1986),Τετάρτη 15/9 Βυσσινόκηπος (1999). Οι προβολές ολοκληρώνονται την Πέμπτη 16/9, με την τηλεοπτική ταινία Ιωσήφ και Ιακώβ (The story of Jacob and Joseph) του 1974.

    Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [07] Ρομποτικό σύστημα για μικροεπεμβάσεις εντός μαγνητικού τομογράφου

    Την ανάπτυξη και δοκιμασία ενός πρωτότυπου ρομποτικού συστήματος για μικροεπεμβάσεις εντός μαγνητικού τομογράφου έχει σχεδιάσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διάφορες διαγνωστικές και θεραπευτικές επεμβάσεις (π.χ. βιοψίες και καυτηριασμοί όγκων) εκτελούνται με ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές χρησιμοποιώντας απεικονιστικές μεθόδους για το σχεδιασμό τους, την σε πραγματικό χρόνο καθοδήγηση τους, αλλά και την επιβεβαίωση του αποτελέσματός τους. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ευρύτατα οι ακτίνες Χ, ο υπέρηχος και ο αξονικός τομογράφος.

    Παρά τις εξαιρετικές απεικονιστικές του δυνατότητες , ο μαγνητικός τομογράφος χρησιμοποιείται σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με άλλες απεικονιστικές μεθόδους κυρίως λόγω της περιορισμένης πρόσβασης προς τον ασθενή εντός του τομογράφου. Αυτό έχει ως συνέπεια οι επεμβάσεις υπό απεικονιστική καθοδήγηση μαγνητικής τομογραφίας να εκτελούνται κυρίως σε μαγνήτες ανοικτού τύπου (όπου η πρόσβαση στον ασθενή είναι καλύτερη) ή εκτός του μαγνήτη με χρήση εικόνων που έχουν ληφθεί προηγουμένως.

    Η χρήση της μαγνητικής τομογραφίας για την -σε πραγματικό χρόνο- καθοδήγηση επεμβάσεων είναι ιδιαίτερα επιθυμητή με δεδομένη την εξαιρετική ποιότητα εικόνων υψηλής αντίθεσης που παρέχει, τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης, καθώς και τη δυνατότητα ρύθμισης τόσο του επιπέδου όσο και των διαφόρων παραμέτρων απεικόνισης κατά τη διάρκεια δυναμικής λήψης εικόνων (δηλαδή, σειριακών χρονικά εικόνων). Επιπλέον, σημαντικό λόγο αποτελεί η ασφάλεια που παρέχεται τόσο στον ασθενή όσο και στον επεμβατικό ιατρό, αφού δε γίνεται χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας κατά τη λειτουργία του τομογράφου, όπως στην περίπτωση των συστημάτων ακτινών Χ και του αξονικού τομογράφου. Με τη χρήση του μαγνητικού τομογράφου επιτυγχάνεται η λήψη εικόνων που αφορούν όχι μόνο στην απεικόνιση της μορφολογίας και ανατομίας, αλλά και της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος.

    [08] Έντεκα νεκροί από φωτιά σε σπίτι στην Αυστραλία

    Έντεκα άτομα, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά, βρήκαν τραγικό θάνατο όταν φωτιά αποτέφρωσε το σπίτι τους τις πρωινές ώρες της Τετάρτης νότια του Μπρίσμπαν. Στην διώροφη κατοικία ζούσαν συνολικά 13 άτομα και από τον πύρινο όλεθρο κατόρθωσαν να διασωθούν μόνο δύο ενήλικες.

    Στο μοιραίο σπίτι έμενε μια οικογένεια τριών γενεών. Οι παππούδες, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

    [09] "Εκλογές σε οκτώ μήνες, ο Καντάφι θα δικαστεί στη Λιβύη"

    Σε οκτώ μήνες θα διεξαχθούν εκλογές στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ, νούμερο ένα του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πολιτικού οργάνου των αντικαθεστωτικών, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

    \"Μέσα σε οκτώ μήνες θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές και προεδρικές. Επιθυμούμε μια δημοκρατική κυβέρνηση και ένα δίκαιο Σύνταγμα. Δεν θέλουμε να είμαστε απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα\".

    Αναφερόμενος στον Μουάμαρ Καντάφι, ο Αμπντελτζαλίλ τόνισε πως η άποψη που κυριαρχεί ανάμεσα στα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου είναι ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του πρέπει να δικαστούν στη Λιβύη. \"Στο πλαίσιο μια δίκαιης δίκης που όμως θα διεξαχθεί στη Λιβύη\", είπε χαρακτηριστικά.

    \"Για το λόγο αυτό θέλουμε να συλληφθούν ζωντανοί και να αντιμετωπιστούν με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ο συνταγματάρχης είχε απέναντι στους αντιπάλους του. (Ο Καντάφι) θα μείνει στη μνήμη (των ανθρώπων) μόνο για τα εγκλήματα, τις συλλήψεις και τις πολιτικές δολοφονίες που διέπραξε\", κατέληξε ο ίδιος.

    [10] Αναχώρησε η αποστολή της ΑΕΚ για Γεωργία

    Με μοναδικό απόντα τον τραυματία, Τραϊανό Δέλλα, αναχώρησε σήμερα το πρωί η αποστολή της ΑΕΚ για τη Γεωργία, όπου αύριο θ\' αντιμετωπίσει στην Τιφλίδα τη Ντιναμό, στην ρεβάνς του 1-0 στην Αθήνα, για τα πλέι οφ των προκριματικών του Γιουρόπα Λιγκ. Μοναδικός στόχος, βέβαια, η πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης.

    Την πίστη του για την πρόκριση εξέφρασε ο Νίκος Καράμπελας: «Είναι καθοριστικό παιχνίδι. Αν είμαστε σοβαροί, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Κανένα παιχνίδι δεν είναι εύκολο, έτσι κι αυτό, απέναντι σ\' ένα δύσκολο αντίπαλο. Πιστεύω ότι θα περάσουμε και θα έχουμε καλή απόδοση. Εχουμε ένα επιπλέον ματς στα πόδια μας και αυτό είναι σημαντικό. Θέλουμε σκοράρουμε και να νικήσουμε.»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 August 2011 - 8:29:59 UTC