Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας»
  • [02] «Υπεύθυνα» γονίδια για την σκλήρυνση κατά πλάκας
  • [03] Στην Πρέβεζα τον Δεκαπενταύγουστο ο Κάρολος Παπούλιας
  • [04] «Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια επικίνδυνη φάση»
  • [05] Οι μισοί και πλέον Βρετανοί πιστεύουν ότι ο Κάμερον δεν έθεσε από νωρίς υπό έλεγχο την κατάσταση

  • [01] «Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας»

    Τη βοήθεια του πρώην αρχηγού της αστυνομίας της Νέας Υόρκης για να δοθεί ένα τέλος στις ταραχές που σημειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε πολλές πόλεις της Βρετανίας, ζήτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

    "Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Μπιλ Μπράτον για να τον ευχαριστήσει επειδή δέχθηκε να συμμετάσχει σε πολλές συναντήσεις το φθινόπωρο στη Βρετανία για να μοιραστεί την εμπειρία του στην αντιμετώπιση των συμμοριών όταν ήταν αρχηγός της αστυνομίας της Βοστώνης, της Νέας Υόρκης και του Λος Αντζελες", δήλωσε εκπρόσωπος του Κάμερον.

    Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων NBC και ABC News, οι οποίες ανακοίνωσαν τη βρετανική πρωτοβουλία, ο Μπράτον δήλωσε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Κάμερον, ο οποίος τού ζήτησε να ναλάβει καθήκοντα συμβούλου της Σκότλαντ Γιαρντ.

    Ο ίδιος ο Μπράτον δήλωσε στο NBC ότι θα ανάλάβει σύντομα τα νέα του καθήκοντα, αλλά διευκρίνισε ότι δε θα εγκατασταθεί στη Βρετανία μόνιμα.

    [02] «Υπεύθυνα» γονίδια για την σκλήρυνση κατά πλάκας

    Περισσότερο φως στη γενετική αιτιολογία της σκλήρυνσης κατά πλάκας έριξαν οι επιστήμονες, με την ανακάλυψη, εκτός από τα 23 που ήσαν ήδη γνωστά, άλλων 29 γονιδίων αυξημένου κινδύνου, ανεβάζοντας έτσι σε 52 το συνολικό αριθμό γενετικών μεταλλάξεων που εμπλέκονται στην οδυνηρή πάθηση. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τις ελπίδες για αποτελεσματικότερες θεραπείες στο μέλλον, με την ανάπτυξη πιο στοχευμένων φαρμάκων του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Οι περίπου 250 ερευνητές από πολλά μέρη του κόσμου (μεταξύ των οποίων και ελληνικής καταγωγής), με επικεφαλής τον καθηγητή Άλαστερ Κόμπστον του πανεπιστημίου Κέμπριτζ και τον Πίτερ Ντόνελι του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη (την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα) στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC, δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν πως τα αμυντικά κύτταρα-Τ και οι χημικές ουσίες ιντερλευκίνες παίζουν ρόλο-κλειδί στη νόσο. «Είναι τώρα πια ξεκάθαρο ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πρωτίστως μια πάθηση του ανοσοποιητικού συστήματος και μέσω αυτής της οδού πρέπει να την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Άλ. Κόμπστον.

    Η νόσος είναι μια από τις πιο συνηθισμένες νευρολογικές παθήσεις στους νέους ενήλικες (στους περισσότερους τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ των 20 - 40 ετών), πλήττοντας πάνω από δυόμιση εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εμφανίζεται όταν το προστατευτικό περίβλημα (μυελίνη) γύρω από τα νεύρα του εγκεφάλου και του μυελού των οστών αρχίζει να καταστρέφεται, με συνέπεια τη διαταραχή της επικοινωνίας με το υπόλοιπο σώμα. Έτσι, οι ασθενείς σταδιακά χάνουν την ικανότητα να λειτουργούν φυσιολογικά, παρουσιάζοντας απώλεια ισορροπίας, συντονισμού κινήσεων, όρασης, λόγου κ.ά.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νόσος "πυροδοτείται", ίσως από την παιδική κιόλας ηλικία, από ένα συνδυασμό γενετικών και άγνωστων ακόμα περιβαλλοντικών αιτιών (όπως πιθανώς η έλλειψη βιταμίνης D ή μια μόλυνση από ιό), με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να στρέψει τα "όπλα" του εναντίον του ίδιου του οργανισμού του. Η πάθηση δεν κληρονομείται άμεσα και υπάρχει πιθανότητα μόνο 2% να εμφανίσει και το παιδί τη νόσο, αν την έχει ο γονέας. Για άγνωστη αιτία, η πάθηση είναι σχεδόν άγνωστη σε μερικές χώρες (π.χ. Μαλαισία ή Ισημερινός) και πιο συχνή σε άλλες (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Σκανδιναβία κ.ά.).

    Σε μια δεύτερη επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής PLoS Genetics, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Χρήστο Κοτσάπα του πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι πολλά γονίδια που συνδέονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, σχετίζονται και με άλλες παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η νόσος του Κρον και ο διαβήτης τύπου 1.

    [03] Στην Πρέβεζα τον Δεκαπενταύγουστο ο Κάρολος Παπούλιας

    Την Πρέβεζα θα επισκεφθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

    Ο κ. Παπούλιας θα παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία στην Παναγία των Ξένων και αμέσως μετά θα αναχωρήσει.

    Όπως ενημέρωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας τόσο τον Δήμο της πόλης, όσο και την Μητρόπολη, επιθυμία του Προέδρου είναι να μη παρατεθεί προς τιμήν του γεύμα αλλά ούτε και να πραγματοποιηθεί κάποια ιδιαίτερη υποδοχή.

    [04] «Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια επικίνδυνη φάση»

    Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια "νέα και πιο επικίνδυνη φάση", που αφήνει πολύ μικρά περιθώρια ελιγμών στις πιο αναπτυγμένες χώρες, εκτιμά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

    Το πρόβλημα του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών είναι αυτήν τη στιγμή πιο ανησυχητικό από τις "μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες" συνέπειες της υποβάθμισης του αμερικανικού αξιόχρεου που προκάλεσε πανικό στις αγορές.

    "Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας και διαφορετικής θύελλας, δεν είναι η ίδια κρίση με αυτήν του 2008", τονίζει ο Ζέλικ σε συνέντευξή του.

    "Μέσα στις δεκαπέντε τελευταίες ημέρες ημέρες, περάσαμε από μια δύσκολη ανάκαμψη-με μια καλή ανάπτυξη για τις αναδυόμενες οικονομίες και χώρες όπως η Αυστραλία και μια μικρότερη για τις πιο αναπτυγμένες χώρες- σε μια νέα και ππιο επικίνδυνη φάση", εξηγεί.

    "Η κρίση στην ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας", εκτιμά ο Ζέλικ, ο οποίος καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο.

    "Το μάθημα του 2008 είναι ότι όσο πιο πολύ περιμένουμε τόσο αυστηρότερα μέτρα πρέπει να ληφθούν", υπενθύμισε και κάλεσε το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να διατηρήσει, παρά τις ταραχές, τα μέτρα λιτότητας, τα οποία είναι "πραγματικά απαραίτητα".

    Ο Ζέλικ εκτιμά ότι η κρίση αυτή μεταφέρει "πολύ γρήγορα από ιστορικής άποψης, την οικονομική ισχύ από τη Δύση στην Κίνα, η οποία όμως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο αυτό, ανήσυχη η ίδια από τα δικά της προβλήματα".

    [05] Οι μισοί και πλέον Βρετανοί πιστεύουν ότι ο Κάμερον δεν έθεσε από νωρίς υπό έλεγχο την κατάσταση

    Οι μισοί και πλέον Βρετανοί πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν κατάφερε να θέσει έγκαιρα υπό έλεγχο τις ταραχές που ξέσπασαν στο Λονδίνο και στη συνέχεια σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βρετανίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου ComRes που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα The Indipendent.

    Σύμφωνα με άλλη δημοσκόηση του ΙCM τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα The Guardian μόνο το 30% εκτιμά ότι ο Κάμερον διαχειρίστηκε σωστά το ζήτημα αυτό, ενώ το 44% πιστεύει το αντίθετο.

    Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ινστιτούτου ComRes, μόνο το 36% έχει εμπιστοσύνη γενικότερα στην ηγεσία του Κάμερον. Μια άλλη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos Mori στις 20 Ιουλίου, έδειξε ότι μόνο το 38% είναι ευχαριστημένο από τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κάμερον.

    Με βάση τη δημοσκόπηη του ComRes, το 54% εκτιμά ότι ο Κάμερον, ο οποίος επέστρεψε από τις διακοπές του μόνον όταν κορυφώθηκαν οι ταραχές, τη Δευτέρα, δεν κατάφερε να θέσει εξαρχής υπό έλεγχο την κατάσταση.

    Οι μισοί από τους ερωτηθέντες τόνισαν επίσης ότι δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στη ικανότητα του Λονδίνου να φιλοξενήσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες τον επόμενο χρόνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 August 2011 - 10:29:46 UTC