Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η Ελλάδα υπό πολιορκία, νιώθει να σπρώχνεται προς την έξοδο της ευρωζώνης»
  • [02] Από Σεπτέμβριο στην Κύπρο γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες
  • [03] Αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα έχουν οι γυναίκες καπνίστριες
  • [04] Δεν τίθεται θέμα «λευκής απεργίας» δηλώνουν οι εφοριακοί
  • [05] Ολοταχώς προς νέο πρόγραμμα λιτότητας στην Ιταλία
  • [06] Στάσιμη η γαλλική οικονομία
  • [07] Δεκαπενταύγουστος στη Μάνη
  • [08] Κανένα πρόβλημα με ιό Δυτικού Νείλου στην Πελοπόννησο

  • [01] «Η Ελλάδα υπό πολιορκία, νιώθει να σπρώχνεται προς την έξοδο της ευρωζώνης»

    Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ελλάδα υπό πολιορκία, νιώθει να σπρώχνεται προς την έξοδο της ευρωζώνης» η εφημερίδα International Herald Tribune αναφέρεται σε σχόλια και εκτιμήσεις επιφανών Γερμανών οικονομικών αναλυτών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν προς όφελος όλων», ενώ παράλληλα δεν αποκλείουν την ίδια τύχη για Πορτογαλία και Ιταλία.

    Η εφημερίδα αναπαράγει τις θέσεις του Hans-Werner Sinn, προέδρου του Ινστιτούτου Ifo, του Ludwig Maximilian University του Μονάχου, από άρθρο του που δημοσιεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

    «Θα ήταν καλύτερο για όλους τους ενδιαφερομένους, και ειδικότερα για την Ελλάδα, εάν η χώρα εγκατέλειπε προσωρινά την ευρωζώνη», σημειώνει ο Sinn. «Η συνεχής χορήγηση χρημάτων στην Ελλάδα, περιορίζει τα κίνητρα της χώρας για να αναδιοργανώσει την οικονομία της, ενώ την ίδια στιγμή το γεγονός αυτό ωθεί την Ευρώπη στο να λειτουργεί ως ένα είδος ένωσης μεταφοράς χρημάτων, όπου οι ισχυρότερες χώρες βοηθούν τις ασθενέστερες» προσθέτει.

    Όμως σε νομικό επίπεδο, δεν υπάρχει στην ΕΕ η θεσμική πρόβλεψη για την διαδικασία με την οποία μπορεί να γίνει η έξοδος ενός κράτους-μέλους από την ευρωζώνη και κατά συνέπεια «η Ελλάδα θα πρέπει να αποσυρθεί οικειοθελώς», σημειώνεται. Εφόσον δε, τα υπόλοιπα κράτη σταματήσουν να χορηγούν στήριξη τότε η χώρα δεν θα έχει άλλη επιλογή.

    Για άλλους όμως οικονομικούς αναλυτές, μη Γερμανούς, η ιδέα ότι ένα κράτος θα πρέπει να τεθεί υπό πίεση ώστε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, χαρακτηρίζεται ως «πράξη αμέλειας και σκληρότητας».

    Οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν, η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και δεν θα έχει στη διάθεσή της ένα ισχυρό νόμισμα με το οποίο θα μπορεί να εισάγει σημαντικά αγαθά, όπως πετρέλαιο ή ακόμη και τρόφιμα.

    Επιπλέον, η ευρωζώνη στο σύνολο της θα δεχόταν πλήγμα, καθώς οι επενδυτές θα εξέφραζαν ανησυχία για την κατάρρευση της νομισματικής ένωσης, ίσως ακόμη και της ίδιας της ΕΕ.

    «Είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο. Θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο και για άλλα κράτη να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη, γεγονός που θα έκανε τις αγορές να αναρωτιούνται για το κατά πόσο έχει νόημα η όλη ιδέα του ευρώ», σχολιάζει ο Silvio Peruzzo, οικονομικός αναλυτής της Royal Bank of Scotland. Στο ίδιο πνεύμα, ο Charles Wyplosz, καθηγητής οικονομικών του Graduate Institute της Γενεύης, χαρακτηρίζει την ιδέα «ανόητη» και σημειώνει ότι «κανείς δεν θα είχε όφελος από αυτήν».

    Στη Γερμανία όμως η ιδέα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη κερδίζει έδαφος και μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών, υποστηρίζει το ρεπορτάζ.

    «Θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία προσαρμογής (μετά την έξοδο), αλλά εν συνεχεία, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ορθοποδήσει», υπογραμμίζει ο Matthias Kullas, οικονομικός αναλυτής του Center for European Policy στο Freibourg.

    «Χώρες που δεν υπακούουν στους κανόνες της νομισματικής ένωσης -όπως συνέβη με την Ελλάδα- θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνες τους», προσθέτει ο Otmar Issing, πρώην επικεφαλής οικονομικών θεμάτων της ΕΚΤ και μεταξύ των εμπνευστών του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

    [02] Από Σεπτέμβριο στην Κύπρο γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες

    Στις 21 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι γεωτρήσεις για εντοπισμό υδρογοναθράκων στον κυπριακό θαλάσσιο χώρο και ειδικότερα στο οικόπεδο "12", το οποίο έχει μετονομασθεί από την εταιρεία "Νoble Energy" σε "Αφροδίτη", σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου.

    Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, η εξέδρα με το γεωτρύπανο, το οποίο αυτή τη στιγμή εργάζεται σε περιοχή του Ισραήλ, θα μετακινηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου με προορισμό το "Αφροδίτη", όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα εργασθεί για περίπου τέσσερις μήνες.

    Εκτιμάται ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο κυπριακό οικόπεδο, βρίσκονται σε βάθος χιλίων επτακοσίων μέτρων.

    Με τον εντοπισμό τους θα αρχίσει η διαδικασία για αξιοποίησή τους.

    [03] Αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα έχουν οι γυναίκες καπνίστριες

    Οι καπνίστριες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν κάποιο καρδιακό νόσημα σε σχέση με τους καπνιστές και ο κίνδυνος αυξάνεται για τις γυναίκες κάθε χρόνο που καπνίζουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Οι συγγραφείς της μελέτης που εκπονήθηκε υπό την Ρέιτσελ Χάξλι του πανεπιστημίου της Μινεσότα εξέτασαν τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών που είχαν εκπονηθεί κατά το διάστημα 1966-2010 σε δείγμα 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων και περιελάμβαναν 44.000 καρδιακά επεισόδια.

    Διαπίστωσαν ότι οι καπνίστριες διατρέχουν κατά 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο σε σχέση με τους καπνιστές και ο κίνδυνος για τη ζωή τους αυξάνεται κατά 2% κάθε χρόνο που καπνίζουν.

    "Το ποσοστό των καπνιστριών αυξάνεται σε ορισμένους πληθυσμούς και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο," έγραψε η Χάξλι και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση Lancet.

    "Παραμένει άγνωστο αν κάποιοι μηχανισμοί που αφορούν τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου έχουν βιολογική προέλευση ή σχετίζονται με τις διαφορές ως προς τη συνήθεια αυτή μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος θα πρέπει να στοχεύουν στις γυναίκες, ειδικά στις χώρες εκείνες όπου αυξάνεται το ποσοστό καπνίσματος μεταξύ των νεαρών γυναικών."

    Το ένα πέμπτο των 1,1 δισεκατομμυρίων καπνιστών παγκοσμίως είναι γυναίκες και σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Μάρτιο εκατομμύρια γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους καθώς η άνοδος του οικονομικο-πολιτικού επιπέδου τους τις οδηγεί στο κάπνισμα.

    [04] Δεν τίθεται θέμα «λευκής απεργίας» δηλώνουν οι εφοριακοί

    Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών βάζουν \" πλάτη\" στην εθνική προσπάθεια και δεν πρόκειται να προβούν σε «λευκή απεργία» και σε άρνηση είσπραξης δημοσίων εσόδων, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εφοριακών Γιάννης Γρίβας .

    Ο κ. Γρίβας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στο MEGA, εξέφρασε την αντίθεσή του σε τέτοιες αντιλήψεις και στην άποψη που έχει εκφράσει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, επισημαίνοντας ότι άλλο θέμα είναι να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι στις εφορίες τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν υποστεί, που ανέρχονται στο 30%, και άλλο να τηρήσουν μια τέτοια στάση.

    [05] Ολοταχώς προς νέο πρόγραμμα λιτότητας στην Ιταλία

    Ρώμη, Ιταλία 12/08/2011 11:24 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.)

    Ιταλία-Πρόγραμμα λιτότητας: Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο

    Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας συνεδριάζει σήμερα στις 19:00 τοπική ώρα, έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, καθώς επισπεύδονται οι διαδικασίες για την έγκριση νέου προγράμματος λιτότητας.

    Ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι υποσχέθηκε χθες την ταχεία έγκριση του σχεδίου που θα περιλαμβάνει \"σκληρά μέτρα\" για την εξασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας το 2013, αντί του 2014, τη στιγμή που η Ιταλία τελεί υπό την πίεση των αγορών και των ευρωπαίων εταίρων της.

    [06] Στάσιμη η γαλλική οικονομία

    Παρίσι, Γαλλία 12/08/2011 11:14 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.)

    Γαλλία:Στάσιμη η γαλλική οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η κυβέρνηση διατηρεί τον στόχο της ανάπτυξης κατά 2% το 2011

    Η γαλλική οικονομία κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, έπειτα από αύξηση κατά 0,9% κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ανακοίνωσε το γαλλικό ινστιτούτο στατιστικής, το Insee, ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει τον στόχο για ανάπτυξη 2% για το 2011.

    Αν και η στασιμότητα αυτή της γαλλικής οικονομίας είχε προβλεφθεί από τους αναλυτές, η Τράπεζα της Γαλλίας ανέμενε στις προβλέψεις της που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα ανάπτυξη κατά 0,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο.

    Σύμφωνα με το Insee, οι καταναλωτικές δαπάνες, κινητήρια δύναμη της γαλλικής ανάπτυξης, μειώθηκαν κατά 0,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο , ενώ το Ακαθάριστο Πάγιο Κεφάλαιο υποχώρησε ελαφρά , από 1,2% το προηγούμενο τρίμηνο σε 0,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Οι εισαγωγές μειώθηκαν από +3,1% στο -0,9%, ενώ οι εξαγωγές ήταν στάσιμες από +1,8% στο 0,0%.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν παραδέχθηκε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ότι η στασιμότητα κατά το δεύτερο τρίμηνο είναι λίγο απογοητευτική.

    Ωστόσο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη γαλλική οικονομία και διατήρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% για το 2011.

    [07] Δεκαπενταύγουστος στη Μάνη

    Δεκαπενταύγουστος στη Μάνη και στο επίκεντρο του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου και φέτος θα βρεθούν τα Κονάκια Γυθείου, με τον Επιτάφιο της Παναγίας.

    Η τελετή θα αρχίσει την παραμονή 14 Αυγούστου στις 7:30 το απόγευμα, με πανηγυρικό εσπερινό, ενώ στην συνέχεια θα τελεστεί η ακολουθία του ιερού Επιταφίου με τα εγκώμια της Παναγίας, από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο και θα ακολουθήσει η περιφορά του στο χωριό.

    Ανήμερα της Παναγιάς, μετά την Θεία Λειτουργία, στον παραδοσιακό οικισμό του Πολυαράβου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης για την ιστορική επέτειο της τριήμερης μάχης, που δόθηκε στην περιοχή κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ.

    Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ στην πλατεία των Κονακίων με ένα παραδοσιακό μανιάτικο γλέντι με τη συνοδεία δημοτικής μουσικής.

    [08] Κανένα πρόβλημα με ιό Δυτικού Νείλου στην Πελοπόννησο

    Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υφίσταται για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην περιφέρεια Πελοποννήσου, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η περιφέρεια.

    Ταυτόχρονα αναφέρει ότι ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά την χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο χαρακτήρισε, ''τραγικό, ψευδές και αποκύημα νοσηρής φαντασίας'' χθεσινό δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Μεσσηνίας που είχε τίτλο "Αεροπορική επιδρομή για τον ιό του Δ. Νείλου".

    Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για το δημοσίευμα δήλωσε πως η περιφέρεια Πελοποννήσου ζήτησε την παρέμβαση της δικαιοσύνης για την διερεύνηση των προθέσεων των συντακτών πίσω από το δημοσίευμα αυτό, γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε "δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί τέτοια ανυπόστατα δημοσιεύματα να δημιουργούν αδικαιολόγητο πανικό στους πολίτες και από την άλλη να δημιουργούν πρόβλημα στην ανάπτυξη της Περιφέρειας σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο''.

    Τέλος να αναφέρουμε, ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος αποδέχθηκε πρόταση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και θα συμμετάσχει σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τα θέματα δημόσιας υγείας της περιφέρειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 August 2011 - 8:29:50 UTC