Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζ.Κ. Τρισέ: Ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών
  • [02] Στις 18 Αυγούστου το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ
  • [03] Μεγάλη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  • [01] Ζ.Κ. Τρισέ: Ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών

    Την ύπαρξη παρεμβάσεων στην δευτερογενή αγορά ομολόγων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαίωσε ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η οποία παραχωρήθηκε μετά τη μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά την οποία αποφασίστηκε η διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο επίπεδο του 1,5%.

    Αν και ο κ. Τρισέ δεν αποκάλυψε ούτε το εύρος, ούτε τη διάρκεια των παρεμβάσεων αυτών, ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ ενισχύει τα έκτακτα προγράμματα αναχρηματοδότησης προς τον τραπεζικό τομέα, με την διενέργεια τουλάχιστον μίας εξάμηνης δημοπρασίας για την παροχή ρευστότητας, αλλά και τη διατήρηση των αντίστοιχων τριμηνιαίων, «όσο χρειαστεί» και πάντως έως το τέλος του έτους.

    Η πρώτη τέτοια δημοπρασία θα διενεργηθεί στις 10 τρέχοντος, σημείωσε ο κ. Τρισέ.

    Όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς ομολόγων, στόχος των παρεμβάσεων αυτών είναι η απορρόφηση πωλήσεων ομολόγων κρατών-μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και η ανακοπή της τάσης διεύρυνσης των αποδόσεων των ομολόγων αυτών και άρα του κόστους δανεισμού των συγκεκριμένων χωρών.

    Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, υπογραμμίζοντας ότι «η αβεβαιότητα παραμένει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα». Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν «κάποια οικονομική επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες, μετά από ισχυρή ανάπτυξη στο α' τρίμηνο», συμπλήρωσε ο κ. Τρισέ αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.

    [02] Στις 18 Αυγούστου το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

    Στις 18 Αυγούστου θα παραδώσει η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τη «δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ΑΕΙ», στο οποίο θα ενσωματώνει αλλαγές, με βάση τις προτάσεις των βουλευτών από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

    Στις 22 Αυγούστουτο νομοσχέδιο θα εισέλθει προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Όπως ανακοίνωσε η κα Διαμαντοπούλου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, μέχρι και χθες το βράδυ,κατετίθεντο στο υπουργείο προτάσεις για βελτιώσεις.

    Από την πλευρά της ΝΔ ο εισηγητής Άρης Σπηλιωτόπουλος τόνισε πως επιφυλάσσεται για την τελική τοποθέτηση του κόμματος σε βασικά άρθρα, αφ' ότου δει τις αλλαγές, επέμεινε, ωστόσο, στην αρχική τοποθέτηση του κόμματός του επί της αρχής του νομοσχεδίου. Μάλιστα επεσήμανε ότι η ΝΔ δεν θα θέσει «για τους τύπους» θέμα συνταγματικότητας, αλλά για το Αυτοδιοίκητο τόνισε πως υπάρχει ζήτημα.

    Ο ΛΑΟΣ υπερψηφίζει επί της αρχής, εκτιμώντας πως - παρά τις αδυναμίες του νομοσχεδίου, ως προς την λειτουργικότητά του - είναι καλύτερο από το ισχύον.

    Το ΚΚΕ καταψηφίζει επισημαίνοντας πως αυτό το σχέδιο νόμου «βάζει ταφόπλακα στην όποια ανώτατη και δωρεάν εκπαίδευση έχουμε», όπως κι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δια του Τάσου Κουράκη θεωρεί ότι το σχέδιο νόμου έχει προβλήματα νεποτισμού και αδιαφάνειας και δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

    [03] Μεγάλη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Μετά από μικρή ανάπαυλα, τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια ξαναγύρισαν σήμερα στο \"κόκκινο\" καθώς επανέκαμψαν οι φόβοι για διάδοση της οικονομικής κρίσης στις χώρες της ευρωζώνης και ιδίως στην Ισπανία και την Ιταλία.

    Λίγο μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια κατέγραφαν μεγάλες απώλειες: η Ζυρίχη έχανε 3,2%, το Μιλάνο 3,17%, και το Λονδίνο 3,08%--πριν κλείσει με πτώση 3,43%. Στο Παρίσι οι απώλειες ξεπέρασαν το 2% αλλά οι συναλλαγές διακόπηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax έχανε 3,60% πέφτοντας στις 6.401 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους.

    Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η συνεδρίαση ξεκίνησε με ισχυρή πτώση τόσο για το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones (-2,28%) όσο και για το δείκτη Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (-2,89%).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 August 2011 - 16:29:43 UTC