Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Kαθοριστική σύνοδος για τη χώρα''
  • [02] ''Δραστικότερα μέτρα''

  • [01] "Kαθοριστική σύνοδος για τη χώρα''

    Κρίσιμη συνάντηση ενόψει των αυριανών καθοριστικών αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα έχει στις 5 το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε το πρωί και λίγο πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού, το μεσημέρι, για την βελγική πρωτεύουσα, όπου θα λάβει χώρα η έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, αναμένεται να μεταφέρει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις "κόκκινες γραμμές" της Ελλάδας, κατά τις συζητήσεις στην αυριανή, καθοριστική για το μέλλον της ευρωζώνης, όπως προδιαγράφεται, Σύνοδο των 17 ηγετών των χωρών μελών της ευρωζώνης.

    Σε συνέντευξή του, ο Γ. Παπανδρέου, στο πρακτορείο Bloomberg δήλωσε ότι η αυριανή σύνοδος θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίλυση της κρίσης χρέους και για την αποφυγή της μετάδοσής της στην Ιταλία και την Ισπανία.

    "Ο πρωθυπουργός δίνει τη μάχη για να εγγυηθούμε ότι η Ελλάδα θα μείνει όρθια, με ελπίδα και προοπτική για τους πολίτες της", επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία προσθέτει: "Δίνει τη μάχη για να είναι το χρέος βιώσιμο και να μειωθούν τα βάρη για τους πολίτες. Για την προστασία των καταθέσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Αυτές είναι για εμάς, οι κόκκινες γραμμές που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον".

    Χθες, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το πώς πορεύεται η χώρα, στη βάση ενός συνεκτικού σχεδίου που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στην αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής. Τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των Βρυξελλών και των χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα για να οριστικοποιηθεί η απόφαση σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να συναντηθούν το απόγευμα στο Βερολίνο "για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης" που θα διεξαχθεί την επομένη, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, θεωρούν ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες.

    Ομπάμα και Μέρκελ "συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η κρίση για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία", πρόστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέβλεψε ότι η σύνοδος των ηγετών των κρατών-μελών της ευρωζώνης την Πέμπτη, στην οποία αναμένεται να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με το νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, δεν αναμένεται να έχει κάποιο «θεαματικό» αποτέλεσμα.

    Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέκρινε τη ζώνη του ευρώ ότι δεν έχει "συνεκτικό σχέδιο δράσης" για την κρίση του δημόσιου χρέους, το οποίο θα μπορούσε να έχει μια "εντελώς απρόβλεπτη έκβαση" δεδομένων των "αδυναμιών" του τραπεζικού τομέα.

    Σε μια συζήτηση σχετικά με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία της ζώνης του ευρώ, το διοικητικό συμβούλιο κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους για μια μεγαλύτερη "σαφήνεια" στα αιτήματα που έχουν γίνει στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] ''Δραστικότερα μέτρα''

    Την ανάγκη λήψης δραστικότερων μέτρων από αυτά που έχουν ανακοινωθεί τονίζει σε επιστολή του στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στους αρχηγούς των κομμάτων, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), Αθανάσιος Ορφανίδης, εκτιμώντας ότι μετά τα πρόσφατα γεγονότα ( την έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς και τις μεγάλες ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού), η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση συγκρινόμενη με αυτή που ακολούθησε την τουρκική εισβολή.

    «Συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, τις δυσκολίες προσφυγής σε εξωτερικό δανεισμό, τις επιπρόσθετες οικονομικές επιπτώσεις από τα πρόσφατα γεγονότα στο Βασιλικό, πιστεύω ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συγκρινόμενη με αυτή του 1974» αναφέρει.

    «Συνεπώς», συνεχίζει, «για να αποφευχθούν τα χειρότερα όπως, μεταξύ άλλων, η ένταξη της Κύπρου σε μηχανισμό στήριξης, με ό,τι συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και για το εθνικό θέμα, απαιτούνται αμέσως περισσότερα και δραστικότερα μέτρα από εκείνα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της 8ης Ιουλίου 2011 καθώς και ταχύτερη υλοποίησή τους».

    Είναι η πρώτη φορά που ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κάνει επίσημα αναφορά στην πιθανότητα ένταξης της Κύπρου σε μηχανισμό στήριξης.

    Δια της επιστολής του, ο κ. Ορφανίδης καλεί κυβέρνηση και κόμματα να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στη λήψη δραστικότερων μέτρων από αυτά της 8ης Ιουλίου, εκφράζοντας την ετοιμότητα του να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.

    Καταλήγοντας καλεί όλους να αρθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 July 2011 - 10:30:16 UTC